Groen licht voor gebiedsvisie Dijnselburg: Gemeenteraad Zeist stemt unaniem in
14-11-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Na zes jaar van intensieve participatie en overleg heeft de gemeenteraad van Zeist unaniem ingestemd met de gebiedsvisie voor Dijnselburg. De visie richt zich op het behoud en de versterking van de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden van het gebied, met beperkte woningbouw als onderdeel van de plannen.
Tijdens de raadsvergadering werd de gebiedsvisie voor Dijnselburg, een gebied in de gemeente Zeist, met enthousiasme ontvangen. De visie, die na een uitgebreid participatieproces tot stand is gekomen, biedt een kader voor toekomstige ontwikkelingen en legt de nadruk op het behoud van het waardevolle landgoed en de versterking van de ecologie.
GroenLinks toonde zich trots op de visie. "Het is een visie waarin een waardevol landgoed behouden blijft en waarin kansen geschetst worden om het landgoed te herstellen en de ecologie te versterken," aldus een woordvoerder van de partij. De partij benadrukte het belang van het herstellen van de toegang tot het landgoed voor inwoners van Huis ter Heide, een punt dat tijdens het proces verloren is gegaan. ...
Nieuw Democratisch Zeist sloot zich aan bij de positieve woorden over de visie, maar riep op tot blijvende betrokkenheid van de samenleving bij de verdere uitwerking van de plannen. "Je kunt niet iedereen tevreden stellen, maar het is belangrijk om rekening te blijven houden met alle meningen die een rol hebben gespeeld in de voorbereiding," aldus de partij.
De SP sprak zijn tevredenheid uit over de concentratie van woningbouw op het gebied waar nu de camping is gelegen. Toch wees de partij op een pijnpunt: de noodzaak om de eenheid van het landgoed te herstellen en de ecologie, waaronder de dassenburcht, te beschermen. "De ecologie mag niet verslechteren," benadrukte de SP.
De VVD, vertegenwoordigd door een vervanger vanwege de afwezigheid van hun vaste woordvoerder, prees de integrale afweging van de gebiedsvisie. De partij riep de wethouder op om na de vaststelling van de visie opnieuw in contact te treden met alle eigenaren, met name die van het landgoed, om te zoeken naar een gezamenlijke grondslag. "De beoogde kwaliteitsverbetering behalen we alleen als het plan integraal wordt uitgevoerd," aldus de VVD.
Met de unanieme instemming van de gemeenteraad kan de gebiedsvisie nu verder worden uitgewerkt. De start van de bouw is gepland voor 2027, na het opstellen van een omgevingsplan en het verkrijgen van de benodigde vergunningen. De provincie Utrecht heeft haar steun toegezegd, mits de gemeente zich politiek committeert aan de gebiedsvisie. Meer lezen |
Politiek plein
Zeist zet koers naar economische vernieuwing met geactualiseerd Economisch Kompas
14-11-2024 - Economie - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Zeist heeft unaniem ingestemd met de actualisatie van het Economisch Kompas, een beleidskader dat de economische ontwikkeling van de gemeente richting moet geven tot 2028. Het vernieuwde kompas richt zich op vier speerpuntsectoren: ICT, gezondheidseconomie, duurzaamheid en vrijetijdseconomie.
Tijdens de raadsvergadering op 12 november 2024 werd het voorstel om het Economisch Kompas te actualiseren met enthousiasme ontvangen. De fracties spraken hun steun uit voor de ambities en de strategische focus van het document. "De ambities zijn hoog, en die onderschrijven we," aldus een woordvoerder van de fractie Nieuw Democratisch Zeist. De fractie benadrukte echter ook enkele aandachtspunten, zoals het belang van dwarsverbanden met circulair ondernemen en de noodzaak van een bedrijvenmonitor om inzicht te krijgen in de lokale bedrijvigheid.
De VVD-fractie toonde zich eveneens positief over het voorstel. "We zijn het helemaal eens met de bevindingen en conclusies," verklaarde de heer Remkes van de VVD. Hij prees de duidelijke speerpunten en de intensievere samenwerking met het Utrecht Science Park en de regionale ontwikkelingsmaatschappij. "In de uitvoering gaan we zien hoe het allemaal werkt. Wij stemmen voor." ...
Het vernieuwde Economisch Kompas is tot stand gekomen met input van lokale ondernemers en de Adviescommissie Milieukwaliteit en Leefomgeving (AML). Het programma kan grotendeels binnen het huidige budget worden uitgevoerd, met een specifiek budget voor de visie op werklocaties. De uitvoering loopt tot 2028, waarna een evaluatie zal plaatsvinden.
Met de unanieme goedkeuring van de raad is de weg vrijgemaakt voor de uitvoering van het vernieuwde beleidskader. De gemeente Zeist zet hiermee een belangrijke stap richting een toekomstbestendige economische ontwikkeling, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeenteraad Zeist stemt unaniem in met technische begrotingswijziging
14-11-2024 - Financiën - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Zeist heeft op 12 november 2024 unaniem ingestemd met een technische begrotingswijziging voor november 2024. Het voorstel, opgesteld door M. van Leijenhorst, beoogt de begroting aan te passen binnen de bestaande beleidskaders, met budgetneutrale wijzigingen.
Tijdens de raadsvergadering werden enkele punten van het voorstel nader belicht. De wijzigingen, die maandelijks aan de raad worden voorgelegd, zijn bedoeld om de sturingsmogelijkheden van budgethouders te optimaliseren. Ze vallen in drie categorieën: over raadsprogramma's heen, met betrekking tot reserves/voorzieningen, en wijzigingen in het totale saldo van baten en lasten. Specifieke wijzigingen omvatten correcties in ICT-kosten, aanpassingen in de begroting voor mentale gezondheid, en investeringen in onderwijshuisvesting en openbare verlichting.
Meneer Bredius van Nieuw Democratisch Zeist bracht twee punten onder de aandacht. "Punt 3 gaat over IT en de kosten. Daarin lees ik dat €250.000 wordt onttrokken uit de reserve. Dat vraagt om een apart raadsvoorstel," stelde hij. Hij vroeg zich af of er niet een specifiek voorstel aan de raad gedaan moet worden over dit bedrag. De heer Van Dijk, namens het college, verduidelijkte dat er later dit jaar nog een aanvullend voorstel zal worden gedaan. "Dat zult u dan bij de raadsvergadering van december tegemoet zien," verzekerde hij. ...
Een ander punt van discussie betrof de €500.000 voor de Gebiedsvisie Driebergen-Zeist. Bredius vroeg of de twee oormerken, zoals aangegeven in het uitvoeringsprogramma van het coalitieakkoord, gerespecteerd zouden worden. Mevrouw Wilting van het college bevestigde dat de middelen inderdaad voor de beoogde doelen, waaronder het participatietraject, zouden worden ingezet.
Na deze verduidelijkingen stemde de raad unaniem in met de voorgestelde wijzigingen. "Het is een technische begrotingswijziging, dus we gaan akkoord," concludeerde Bredius. Hiermee werd het voorstel zonder verdere tegenstand aangenomen. Meer lezen |
Politiek plein
"Verkeerslichten of Rotonde? Zeist Debatteert over Toekomst van Drukke Kruising"
14-11-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Zeist stond op 12 november 2024 voor een belangrijke beslissing: het behoud van de huidige verkeerslichten op de kruising Woudenbergseweg - Jagersingel of de aanleg van een rotonde. Het voorstel van het college om de kruising om te bouwen tot een rotonde stuitte op weerstand, ondanks dat onderzoek van adviesbureau Goudappel aangaf dat beide opties voldoende capaciteit bieden voor de toekomst.
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de kruising om te bouwen tot een rotonde uitvoerig besproken. De discussie draaide om de vraag of de verkeersveiligheid daadwerkelijk zou verbeteren met een rotonde, vooral gezien het feit dat er in de afgelopen tien jaar geen ongevallen op de kruising zijn geregistreerd. "Hoe veilig wil je het hebben? Min één ongeluk?" vroeg raadslid Visscher zich af, verwijzend naar de goede veiligheidshistorie van de huidige verkeerslichten.
Wethouder Catsburg verdedigde het voorstel van het college door te wijzen op de richtlijnen van het CROW, een onafhankelijk kenniscentrum dat rotondes als de veiligste optie beschouwt. "Iedereen in Nederland die er verstand van heeft, is het erover eens dat een rotonde de meest veilige oplossing is," benadrukte Catsburg. Hij wees erop dat de gemeente zich aan de uitkomsten van het onderzoek van Goudappel zou conformeren, dat de aanleg van een rotonde als een prima optie zag. ...
Toch was er veel weerstand vanuit de raad en de omwonenden. Mevrouw Roelofsen benadrukte het belang van participatie en het luisteren naar de bewoners. "Wij hebben onze eigen inspraakmomenten gehad en bijna 90% van de aanwezigen wil dat het een kruising met vernieuwde verkeerslichten blijft," stelde ze.
Ook de financiële aspecten werden in het debat betrokken. Raadslid Fiscali Ini vroeg zich af of de kosten voor de aanleg van een rotonde, geschat op 1 miljoen euro, wel verantwoord waren. "Is het college bereid zoveel geld uit te geven voor een rotonde als er ook subsidie mogelijk is voor de vernieuwing van de verkeerslichten?" vroeg hij zich af.
Na een korte schorsing besloot de raad om de motie aan te houden, wat betekent dat er nog geen definitieve beslissing is genomen. De discussie zal ongetwijfeld worden voortgezet, waarbij de stem van de inwoners en de gebruikers van de kruising een belangrijke rol zal blijven spelen. Meer lezen |
Politiek plein
Fietsers of auto's: wie krijgt voorrang op de rotonde?
14-11-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Zeist heeft een motie aangenomen die het college verzoekt om de voorrangssituatie voor fietsers op de rotonde bij de Woudenbergseweg en Jagersingel opnieuw te evalueren. Het debat draaide om de vraag of fietsers of auto's voorrang moeten krijgen, met als doel een veilige en efficiënte verkeerssituatie te creëren.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 12 november 2024 werd een motie besproken die de verkeerssituatie op de rotonde bij de Woudenbergseweg en Jagersingel onder de loep neemt. Het college had eerder aangegeven dat auto's voorrang zouden moeten hebben, omdat de rotonde buiten de bebouwde kom ligt. Echter, de indieners van de motie, waaronder het CDA en de VVD, pleiten voor voorrang voor fietsers.
De heer Fluitman van het CDA benadrukte het belang van een zorgvuldige evaluatie: "We willen vinger aan de pols houden en daarom hebben wij deze motie ingediend." Hij riep het college op om na de aanvullende uitvraag bij adviesbureau Goudappel en consultatie van de bewonersverenigingen, de bevindingen aan de gemeenteraad voor te leggen. ...
Wethouder Catsburg gaf aan dat er een open uitvraag is gedaan naar Goudappel, waarbij de specifieke kenmerken van de rotonde zijn meegenomen. "De onderzoeksvraag die door de bewoners is geformuleerd, hebben we een op een doorgegeven aan Goudappel," aldus Catsburg. Hij benadrukte dat de locatie van de rotonde, die fietsers van de ene wijk naar de andere laat fietsen, een neutrale beoordeling vereist.
De motie kreeg brede steun in de raad, inclusief van D66. De heer van Ginkel van D66 vroeg om verduidelijking over de juridische status van de rotonde en steunde vervolgens de motie. "De D66 steunt de motie," bevestigde hij.
Met de unanieme goedkeuring van de motie is het college nu verplicht om de bevindingen van Goudappel en de consultatie met de bewonersverenigingen terug te koppelen aan de gemeenteraad. Het doel is om tot een weloverwogen beslissing te komen die de verkeersveiligheid en doorstroming op de rotonde optimaliseert. Meer lezen |
Politiek plein