Zeist zet stappen naar duidelijkheid in natuurbescherming
21-11-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Gemeente Zeist werkt aan een heldere overgang van provinciaal naar gemeentelijk beschermingsregime voor natuur- en bosgebieden.
ZEIST – In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Zeist gediscussieerd over de toekomst van de natuurbescherming binnen de gemeentegrenzen. Het concept-amendement van E. Visscher, dat reageert op het raadsvoorstel over de bebouwde kom Wet natuurbescherming (Wnb), stond centraal. De raad wil dat de overgang van provinciaal naar gemeentelijk beschermingsregime pas plaatsvindt na de benodigde bestemmingsplanprocedures en omgevingsvergunningen.
"De rechtszekerheid van belanghebbenden mag niet in het geding komen," benadrukte Visscher. Hij stelde dat de huidige provinciale bescherming uitgebreider is dan de gemeentelijke regeling en dat de financiële compensatie voor Altrecht en de vergroening van Kamp Zeist nog niet uitvoerbaar zijn. ...
Tijdens het debat kwamen verschillende raadsleden aan het woord. "Waarom is er niet eerder aandacht besteed aan dit onderwerp?" vroeg Fiscali zich af, wijzend op de bijna 40 jaar oude kaart die nu pas wordt aangepast. De wethouder gaf toe dat een eerdere actualisatie wenselijk was geweest, maar benadrukte dat de kaart vooral belangrijk is bij grootschalige projecten.
Raadslid Luca bracht twee punten naar voren: "Gaat het nu echt tot vertraging leiden met het bouwen of echt financiële verschillen leiden om nu die stap te maken van buiten de bebouwde kom, maar in de bebouwde kom te maken?" De wethouder verzekerde dat de vertraging minimaal zou zijn en dat de compensatie voor bomenkap al voorzien is binnen het programma Hart van de Heuvelrug.
De heer van Vliet uitte zijn zorgen over de onduidelijkheid van de financiële opgaven en de afspraken binnen het programma Hart van de Heuvelrug. "Ik kan dit helemaal niet beoordelen," zei hij, wijzend op de geheime stukken die hij niet kon inzien. De wethouder bood aan om een informatiebijeenkomst te organiseren om meer duidelijkheid te verschaffen.
Het debat eindigde met een toezegging van het college om na realisatie van bouwprojecten de balans op te maken en te beoordelen welke delen van de natuur eventueel weer teruggebracht kunnen worden buiten de bebouwde kom. "We moeten zorgen dat wij dat in onze werkwijze gewoon standaardbeleid laten maken," concludeerde de wethouder.
Met deze stappen hoopt de gemeente Zeist een evenwichtige waardenweging te kunnen maken en pas daarna te besluiten over compensatie en het bijpassende regime. Meer lezen |
Politiek plein
Verhit debat over groene kaart eindigt in verwarring en toezeggingen
21-11-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Zeist debatteerde intensief over de actualisatie van de kaart "Bebouwde kom Wet natuurbescherming". De discussie spitste zich toe op de timing van de actualisatie en de implicaties voor natuurcompensatie.
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist stond gisteravond in vuur en vlam tijdens het debat over de actualisatie van de kaart "Bebouwde kom Wet natuurbescherming". De kaart, die sinds 1981 niet meer is bijgewerkt, bepaalt de verantwoordelijkheden voor kapvergunningen en heeft directe gevolgen voor bouwontwikkelingen en natuurbehoud. De discussie liep hoog op over de timing van de actualisatie en de mogelijke dubbele natuurcompensatie die dit met zich mee zou kunnen brengen.
"We moeten ook wat, hè? Kijk, helemaal stilzitten is een opgave die we ook niet kunnen doen," zei een raadslid, benadrukkend dat de gemeente niet kan wachten met het nemen van beslissingen. De actualisatie van de kaart is een complexe kwestie geworden, waarbij de aanstaande inwerkingtreding van de Omgevingswet een belangrijke rol speelt. ...
Een ander raadslid, meneer Fiscalini pleitte voor uitstel: "Laten we nou het maken van die kaart even uitstellen tot na 1 januari aanstaande." Hij benadrukte dat de kaart niet aansluit op de eisen van de nieuwe Omgevingswet en dat het huidige voorstel onvolledig en onvoldragen is.
De wethouder verdedigde het voorstel door te wijzen op de noodzaak om door te kunnen met woningbouwprojecten en de balans tussen groen en rood binnen de gemeente. "We willen wel ook door kunnen met woningbouwprojecten waarvan we al lange tijd kaders aan hebben meegegeven," zei de wethouder.
De discussie nam een wending toen raadslid Pieters een voorstel deed om gebieden die niet bebouwd worden, later weer terug te geven aan het provinciale regime. Dit leidde tot verwarring over de financiële consequenties en de term 'dubbele compensatie'. Uiteindelijk zegde de wethouder toe om voor 1 december duidelijkheid te verschaffen over de procesmatige aanpak van dit vraagstuk.
Het debat eindigde zonder een definitieve beslissing, maar met de belofte dat de raad op korte termijn meer informatie zal ontvangen. Het voorstel zal op 12 december opnieuw op de agenda staan, waarbij raadsleden mogelijk met moties of amendementen zullen komen. Meer lezen |
Politiek plein
Nieuw wooncomplex in Zeist: hoop en zorgen hand in hand
23-11-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Een nieuw appartementencomplex met sociale huurwoningen aan de Joost van den Vondellaan in Zeist is het onderwerp van een levendig debat. De plannen van Woningcorporatie Woongoed omvatten 23 woningen voor diverse doelgroepen, waaronder kwetsbare mensen via het Leger des Heils. De gemeenteraad buigt zich over de kwestie, waarbij participatie en lokale zorgvoorzieningen centraal staan.
ZEIST – De gemeenteraad van Zeist debatteerde onlangs over de plannen van Woningcorporatie Woongoed voor een nieuw appartementencomplex aan de Joost van den Vondellaan. Het voorstel, dat een mix van kwetsbare doelgroepen, midstay bewoners en reguliere sociale huurders huisvesting biedt, heeft al voor de nodige beroering gezorgd.
Mevrouw Kanters (Tweede Partij) opende het debat met vragen over het participatieproces en de mogelijkheid van een gecombineerd gezondheidscentrum: "Is er nagedacht over een combinatie van wonen en zorgvoorzieningen? We hebben begrepen dat het proces geen doorgang heeft gevonden. Waarom is er dan niet in een combinatie gedacht?" ...
Simone van Lunteren (SP) uitte haar zorgen over de toekomst: "Wat gaat de wethouder doen om te voorkomen dat we hier over een paar maanden weer zitten, maar dan met andere omwonenden?" Ze vroeg ook naar de definitie van 'midstay' en wat er gebeurt als bewoners na de midstay-periode geen andere woonruimte kunnen vinden.
De heer Vis (Kliniek Nieuw Democratisch Zeist) en de heer van Triet (GroenLinks) informeerden naar de rol van de gemeente in het waarborgen van veiligheid en leefbaarheid en de suggestie voor een masterplan voor gezondheidsvoorzieningen.
De heer Pieters (VVD) wilde weten hoe de afspraken met Woongoed verankerd kunnen worden in het raadsbesluit en of het zandterrein nog overwogen kan worden voor het project.
Wethouder Hoogstraat reageerde uitgebreid op de vragen en benadrukte het belang van een goede samenwerking en communicatie. "We hebben met elkaar voor de zomer gezeten en vervolgens zijn we als gemeente met de initiatiefnemers in gesprek gegaan. Dat was een gesprek om het af te ronden en dat was een gesprek waarin eigenlijk startte met 'is er nog ruimte om er iets aan te passen?'"
Over de zorgen rond het zandterrein zei de wethouder: "Het is een proces geweest, ook met dit voorstel is er echt wel van alles gebeurd." Ze gaf aan dat er een woonzorgvisie in ontwikkeling is die moet helpen bij het plannen van toekomstige zorgvoorzieningen.
Het debat eindigde zonder een directe oproep tot debat, wat betekent dat het voorstel naar de raadsvergadering van 12 december zal gaan. De wethouder beloofde de raad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond het convenant en de participatieprocessen. Het complex belooft gasloos en duurzaam te worden, maar de weg ernaartoe blijft een onderwerp van gesprek en zorgvuldige overweging. Meer lezen |
Politiek plein
Debat over WA Hoeve leidt tot verdeeldheid en zorgen over natuurbehoud
28-11-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Zeist worstelt met balans tussen ontwikkeling en groenbehoud
ZEIST - De toekomst van de historische Willem Arntsz Hoeve (WA Hoeve) blijft de gemoederen bezighouden. Tijdens een recent debat over het bestemmingsplan voor de historische middenas van de WA Hoeve, kwamen zorgen over natuurbehoud en de impact van woningbouw duidelijk naar voren. De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. en andere lokale organisaties uitten hun kritiek op het planproces en de inhoud van de plannen, die voorzien in de bouw van woningen en de transformatie van historische gebouwen.
"De natuur kwaliteiten, de ecologische samenhangen en de biodiversiteit worden bedreigd," zei een woordvoerder van de tuinvereniging Eigen Oogst. De stichting pleitte voor een nieuw plan waarin meer waarborgen zijn voor behoud en zelfs versterking van de natuurkwaliteit in het gebied. ...
De gemeente Zeist staat voor een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen ontwikkeling en behoud van natuurlijke en historische waarden. "We hebben een opdracht om goede ruimtelijke ordening uit te voeren en dat vraagt om een integrale ruimtelijke afweging van belangen en aspecten," benadrukte wethouder Van Dijk.
Een punt van discussie was de toepassing van de woonvisie op de historische middenas. Volgens het college is de woonvisie niet van toepassing op dit specifieke gebied vanwege de aard van de ontwikkeling en de aanwezigheid van monumenten. Dit leidde tot vragen vanuit de raad over de criteria om van de woonvisie af te wijken.
Ook de kwestie van voorrang voor lokale inwoners bij de toewijzing van woningen kwam aan bod. Het college gaf aan dat er momenteel geen beleid is dat dit mogelijk maakt, maar dat de raad hierover een standpunt kan innemen.
Het debat eindigde zonder een directe consensus, en het bestemmingsplan zal verder worden besproken in de raadsvergadering van december of januari. De uitkomst zal bepalend zijn voor de toekomst van de WA Hoeve en de mate waarin natuurbehoud wordt gewaarborgd in de ontwikkelingsplannen. Meer lezen |
Politiek plein
Zeist zet koers naar vernieuwde maatschappelijke investeringen met RIOZ
28-11-2023 - Financiën - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Zeist heeft unaniem ingestemd met de voortzetting van de Reserve Integrale Ontwikkeling Zeist (RIOZ) en de aanbevelingen uit het evaluatierapport. Het besluit benadrukt de noodzaak van een duurzame aandacht voor de reserve en stelt aanpassingen voor om de betrokkenheid van de gemeenteraad en de transparantie van het proces te vergroten.
In een recente raadsvergadering heeft de gemeente Zeist besloten om de werking van de RIOZ te evalueren en te vernieuwen. De RIOZ, een financieel instrument voor maatschappelijke voorzieningen, staat centraal in de ambitie om de gemeenteraad meer aan het stuur te krijgen. "Het is tijd dat de raad meer betrokken raakt bij de reserve," benadrukte Jeroen Rijsdijk, concerncontroller van de gemeente Zeist.
De evaluatie toonde aan dat de RIOZ nog steeds waardevol is, maar dat het gebruik ervan is afgenomen. "De meerwaarde van de reserve is actueel en kan waarde toevoegen aan het goede leven in Zeist," aldus Rijsdijk. Het rapport adviseert om de werking van de reserve aan te scherpen en de kaders te actualiseren naar de huidige tijdgeest. ...
Een belangrijk punt van discussie was de verschuiving van een redenering vanuit specifieke domeinen naar een redenering vanuit maatschappelijke opgaven. "We moeten definiëren wat die maatschappelijke ontwikkelingen zijn en hoe we de meerwaarde meten," stelde raadslid Roel. De raad wil voorkomen dat het RIOZ een 'potje van B en W' wordt en streeft naar een duidelijke rolverdeling en verantwoordelijkheid.
De voorzitter van de auditcommissie onderstreepte het belang van het onderwerp voor de raad, gezien de omvang van de geldstromen die door de RIOZ gaan. "Het gaat om groot geld en het is echt aan de Raad," zei hij.
De raadsleden waren het erover eens dat er een brainstormsessie moet komen om de nieuwe visies te bepalen en hoe deze gekoppeld kunnen worden aan de RIOZ. "We moeten het gesprek aangaan over wat we belangrijk vinden en hoe we dit willen financieren," voegde raadslid Marcel toe.
Het besluit van de raad om in te stemmen met de voortzetting van de RIOZ en de aanbevelingen uit het rapport is een stap richting een transparantere en meer betrokken toekomst voor de gemeentelijke financiën. Met de nieuwe aanpak hoopt Zeist de maatschappelijke meerwaarde van de RIOZ te vergroten en de gemeenteraad een sterkere positie te geven in het beheer van deze belangrijke reserve. Meer lezen |
Politiek plein
Zeist zet koers naar een sterkere bestuurscultuur
28-11-2023 - Bestuur - Rijk de Bat
Gemeente Zeist heeft unaniem besloten tot een nieuw manifest en uitvoeringsplan om de bestuurscultuur verder te verbeteren. De aanpak richt zich op thema's als debatkwaliteit, informatievoorziening en betrokkenheid van de samenleving.
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft tijdens een recente vergadering unaniem ingestemd met het manifest 'Goed op weg naar beter' en het bijbehorende Uitvoeringsplan 2024-2026. Het besluit markeert een belangrijke stap in de verdere verbetering van de bestuurscultuur binnen de gemeente.
"Deze documenten zijn een weerspiegeling van onze gezamenlijke waarden en doelen," benadrukte een raadslid tijdens de vergadering. "Het is een traject dat we samen hebben doorlopen en waar we trots op kunnen zijn." ...
Het manifest, dat voortkomt uit een bestuurscultuurtraject onder leiding van Necker, legt de nadruk op thema's zoals de kwaliteit van het debat, informatievoorziening, en de betrokkenheid van de samenleving. "We willen een betere kwaliteit in het debat, waarbij verschillen mogen bestaan, maar toch verbonden zijn tot een besluit," verklaarde een ander raadslid.
Een punt van discussie was de efficiëntie van vergaderen en de omgangsvormen. "Het is een werkprogramma dat ons helpt elkaar aan te spreken op onze voortgang," voegde een raadslid toe. "Het is zowel een inspiratiedocument als een werkdocument."
Een lid van het CDA benadrukte dat het manifest een verbeterslag is en geen teken dat de zaken slecht gaan. "We doen het niet omdat we het allemaal zo gek doen, maar omdat we dingen kunnen verbeteren."
Een suggestie werd gedaan om het uitvoeringsplan niet te strikt aan data te koppelen, maar te zien als een 'ongoing process'. Ook werd de vraag gesteld hoe nieuwe raadsleden na de verkiezingen van 2026 betrokken zullen worden bij dit manifest.
De vergadering werd ook aangegrepen om de rol van de ronde tafel te bespreken, waarbij werd gepleit voor een vorm die meer lucht en ruimte biedt voor een echt gesprek. "Het moet geen ritueel worden, maar een kans om elkaar echt te horen," merkte de burgemeester op.
Een wethouder deelde een persoonlijke reflectie over de soms harde confrontaties tijdens debatten en ronde tafels. "Het is een zoektocht om respectvol met elkaar om te gaan, zelfs als de samenleving een ander geluid laat horen."
Het manifest en uitvoeringsplan zullen gepubliceerd worden op de website en in het raadsinformatiesysteem van de gemeente Zeist. Jaarlijks zal er een reflectiebijeenkomst plaatsvinden om de voortgang te bespreken en te waarborgen dat de gemeente Zeist 'goed op weg naar beter' blijft. Meer lezen |
Politiek plein
Zeist zet in op toekomstbestendige scholen met Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs
07-12-2023 - Sociaal domein - Rijk de Bat
Gemeente Zeist en schoolbesturen slaan handen ineen voor duurzame en inclusieve onderwijsomgevingen.
ZEIST – In een unaniem besluit heeft de gemeenteraad van Zeist het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs (SHP) 2024 vastgesteld. Het plan, dat in nauwe samenwerking met lokale schoolbesturen tot stand kwam, zet in op duurzame, veilige en passende leeromgevingen voor de komende jaren. "Dit doen we uiteindelijk voor onze leerlingen, onze kinderen, onze jongeren in Zeist," benadrukte wethouder Anke Wilting tijdens de ronde tafel.
De raad stemde met 29 stemmen voor en nam ook een motie aan die pleit voor betere bereikbaarheid van gymzalen en het minimaliseren van busvervoer voor leerlingen. "We kunnen letterlijk en figuurlijk bouwen aan goed onderwijs," voegde Paul Dirk van Buuren, vertegenwoordiger van een schoolbestuur, toe. ...
Het SHP 2024 richt zich op inclusiviteit en maatwerk in renovatie of nieuwbouw, met hogere kwaliteitseisen voor schoolgebouwen. "De kwaliteit van onderwijs hangt samen met de kwaliteit van de schoolgebouwen," stelde Thomas Huismijt, een andere schoolbestuurder. Extra gemeentelijke middelen en bijdragen van schoolbesturen zijn voorzien voor de financiering.
De kapitaallasten van de investeringen worden verwerkt in de meerjarenbegroting 2024-2027. "We zetten een schoolgebouw neer voor minimaal 40 jaar. We moeten in 2050 energieneutraal zijn, dus we gaan nu al die stap zetten," lichtte Rob Hoogervorst, ondersteuner van de wethouder, toe.
Een motie die aandacht vraagt voor de bereikbaarheid van gymzalen werd eveneens aangenomen. "Het is een doorn in het oog als kinderen met een bus naar een sporthal vervoerd moeten worden," verklaarde Wilting. "Ons streven is om dit tot het minimum te beperken."
De financiële consequenties van het plan worden verwerkt in de begroting, en de reserve onderwijshuisvesting wordt ingezet voor incidentele lasten. Er is speciale aandacht voor duurzaamheid en het optimaliseren van de inzet van gymnastiek- en sportaccommodaties.
Het voorstel is opgesteld in samenwerking met schoolbesturen en is definitief vastgesteld in het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) van 24 november 2023. "Een goed bestuurder kijkt vooral achterom en kijkt vooral naar leraren en onderwijsondersteuners die het echte onderwijs maken," concludeerde Joost Kent Tom, een van de aanwezige schoolbestuurders. Meer lezen |
Politiek plein
Debat over bebouwde komgrenzen ontvlamt: "Natuurbehoud versus bouwambitie"
16-11-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Natuurbescherming of bouwplannen: Zeist worstelt met komgrenzen
ZEIST – De discussie over de aanpassing van de kaart van de bebouwde kom volgens de Wet Natuurbescherming in Zeist is opgelaaid. Tijdens een recent debat uitten insprekers en raadsleden hun zorgen over de voorgestelde wijzigingen, die zouden kunnen leiden tot minder bescherming van natuur en bosgebieden. Het debat draait om de vraag wie het bevoegd gezag wordt: de provincie of de gemeente.
"Deze kaartwijziging is niet zomaar een administratieve handeling," benadrukte wethouder Sander Jansen. "Het gaat om de balans tussen natuurbehoud en onze bouwambitie. We moeten zowel de groene waarden van Zeist koesteren als voldoen aan onze woningbouwopgave." ...
Insprekers, waaronder Martine Speekenbrink namens 'Stop de Boskap Huis ter Heide', uitten hun bezorgdheid over de korte reactietermijn en het gebrek aan communicatie naar de bevolking. "We zijn verrast door de snelheid van dit voorstel en de mogelijke gevolgen voor ons groene karakter," zei Speekenbrink.
De discussie werd verder aangewakkerd door de kritiek op de huidige bomenverordening van de gemeente, die minder strikte compensatieregels heeft dan de provinciale regelgeving. "Het lijkt alsof we onder de burgeramendementen willen uitkomen, maar dat is niet het geval," verdedigde Jansen de gemeentelijke aanpak.
Raadsleden vroegen zich af waarom de wijzigingen zo kort voor de invoering van de Omgevingswet moesten worden doorgevoerd. "We lopen het risico op vertraging en extra kosten als we nu niet handelen," waarschuwde Jansen. "Tegelijkertijd moeten we de afspraken van Hart van de Heuvelrug respecteren."
De vraag of gebieden zoals Huis ter Heide West en de Willem Arntsz Hoeve nu al binnen de bebouwde kom moeten worden gebracht, bleef onbeantwoord. "Wat zijn de consequenties als we deze gebieden nu niet meenemen?" vroeg VVD-raadslid Pieters zich af.
Het college stelde voor om een informatiebijeenkomst te organiseren over het groenbeleid van Zeist om de dialoog te verbeteren en het vertrouwen te herstellen. "We moeten samenwerken om zowel onze groene waarden te beschermen als onze bouwplannen te realiseren," concludeerde Jansen.
Het debat zal worden voortgezet tijdens een vervolgsessie op dinsdagavond, waarbij raadsleden en insprekers de kans krijgen om verdere vragen te stellen en een diepgaand debat te voeren over de toekomst van de groene ruimtes in Zeist. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeente Zeist staat garant voor toekomst SportVereniging Saestum
23-11-2023 - Sociaal domein - Rijk de Bat
ZEIST – In een unaniem besluit heeft de gemeenteraad van Zeist ingestemd met een garantstelling van €600.000 voor de vernieuwbouw van het clubhuis van SportVereniging Saestum. De lening, met een looptijd van 40 jaar en een vaste rente van 2,1%, wordt mede ondersteund door de Stichting Waarborgfonds Sport.
In een levendige raadsvergadering op 19 april 2022 heeft de gemeente Zeist besloten om garant te staan voor een lening van €600.000 ten behoeve van de vernieuwbouw van het clubhuis van SportVereniging Saestum. De totale investering van €1.200.000 wordt voor de helft gefinancierd met subsidies en eigen inbreng van de club. De Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) staat garant voor €250.000 van het leenbedrag.
De vernieuwbouw is essentieel voor de toekomstbestendigheid van de club en de realisatie van haar maatschappelijke doelstellingen. "Saestum speelt een cruciale rol in de gemeenschap van Zeist West," benadrukt een raadslid. "Het biedt niet alleen sportfaciliteiten, maar ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, scholen en maatschappelijke instellingen." ...
Tijdens het debat rezen er vragen over de verschillen tussen het huidige voorstel en het voorstel uit 2022. "Er was in ieder geval ook sprake van een subsidie en ik kom in het nieuwe voorstel geen subsidie meer tegen," merkte een raadslid op. De wethouder verduidelijkte dat er in het oorspronkelijke voorstel geen sprake was van een subsidie, maar van een garantstelling. "Die garantstelling hebben sportclubs nodig om goedkoper geld te kunnen lenen bij de Nederlandse Waterschapsbank of Bank Nederlandse Gemeenten," legde de wethouder uit.
De discussie ging ook over de maatregelen die Saestum heeft genomen om energieneutraal te worden. "We hebben gekeken naar wat we maximaal kunnen investeren voor energiebesparende maatregelen," zei de penningmeester van Saestum. "Dat omvat zonnepanelen, een batterij of opslagsysteem en een warmtepomp."
Een punt van zorg was de precedentwerking van deze beslissing. "We zijn eigenlijk de hele dag bezig met maatwerk," reageerde de wethouder. "We gaan met elkaar puzzelen voor dit soort situaties." De wethouder benadrukte dat de club zelf ook een stap voorwaarts zet en dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om de businesscase rond te krijgen.
Met de garantstelling hoopt de gemeente Zeist dat Saestum niet alleen haar sportieve, maar ook haar maatschappelijke ambities kan waarmaken. Het besluit werd met algemene stemmen aangenomen en zal op 12 december verder worden besproken in de Raadsvergadering. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeente Zeist en BBV Huis ter Heide in Felle Discussie over Natuurbehoud
12-12-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De BBV Huis ter Heide heeft bezwaar gemaakt tegen het voorstel van de gemeente Zeist om de kaart van de bebouwde kom Wet natuurbescherming voor het projectgebied Huis ter Heide West aan te passen. De BBV vindt deze aanpassing prematuur omdat de planologische procedures nog niet zijn afgerond en er nog geen antwoord is gegeven op eerder ingebrachte zienswijzen.
In een verhitte raadsvergadering van de gemeente Zeist stond het voorstel om de kaart van de bebouwde kom Wet natuurbescherming aan te passen centraal. De BBV Huis ter Heide uitte haar zorgen over de mogelijke gevolgen voor het groene karakter van de wijk. "Het kan nog jaren duren voordat het bestemmingsplan onherroepelijk is," benadrukte Egbert Visser, de woordvoerder van de BBV, tijdens zijn betoog.
De BBV vreest dat de aanpassing van de kaart te vroeg komt, gezien de vele onbeantwoorde vragen over onder andere de dassenpopulatie en de vaststelling van een ontsluitingsweg. Visser wees op een eerdere situatie waarbij het lang duurde voordat er na planvorming daadwerkelijk gebouwd werd. "We verzoeken de kaart niet te wijzigen totdat er daadwerkelijk een nieuwe buurt gerealiseerd is," aldus Visser. ...
Tijdens het debat werd een burgeramendement ingediend, dat door Visser werd toegelicht. Hij benadrukte de complexiteit van de materie en de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met de natuurwaarden in het gebied. "Het geheel is meer dan de som der delen," stelde hij, verwijzend naar de noodzaak om het groene karakter van de regio te behouden.
Wethouder An Shell Welsing reageerde namens het college van B en W. Zij legde uit dat de aanpassing van de kaart noodzakelijk is in het kader van de nieuwe Omgevingswet, die per 1 januari 2024 in werking treedt. "Het is heel logisch dat je dan ook alles wat achterstallig onderhoud is, Helder maakt voor inwoners en initiatiefnemers," aldus Welsing. Ze benadrukte dat de gemeente afspraken heeft gemaakt met de provincie over het programma Hart van de Heuvelrug, en dat het college het burgeramendement ontraadt.
De discussie leidde tot verdeeldheid binnen de gemeenteraad. Terwijl partijen als de VVD en D66 het belang van de bouwopgave benadrukten en vertrouwen uitspraken in de zorgvuldigheid van het college, uitten partijen als de SP en nieuw democratisch Zeist hun zorgen over de mogelijke gevolgen voor de natuur. "Er is geen speld tussen het betoog van de heer Visser te krijgen," stelde Fiscalini van nieuw democratisch Zeist.
Uiteindelijk stemde de meerderheid van de raad tegen het burgeramendement, met 26 stemmen tegen en 5 voor. Het oorspronkelijke voorstel van het college werd aangenomen, zij het met de toezegging dat er in de toekomst een brede dialoog over het groenbeleid zal plaatsvinden. "We hebben als Raad deze keuze gemaakt en We hebben ons gecommitteerd aan de versnellingsopgave," concludeerde Pathiasina van D66.
De discussie over de balans tussen natuurbehoud en woningbouw in Zeist is daarmee nog niet ten einde. Het vertrouwen in de zorgvuldigheid van het college en de raad zal cruciaal zijn in de verdere besluitvorming. Meer lezen |
Politiek plein
Groen licht voor nieuw appartementencomplex in Zeist
12-12-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De gemeenteraad van Zeist heeft groen licht gegeven voor de bouw van een nieuw appartementencomplex aan de Joost van den Vondellaan 61. Het project, dat 23 sociale huurwoningen omvat, zal onderdak bieden aan zowel kwetsbare doelgroepen als reguliere huurders. Ondanks eerdere bezwaren vanuit de buurt, stemde de raad unaniem in met het voorstel.
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel van woningcorporatie Woongoed om een appartementencomplex te bouwen, uitvoerig besproken. Het plan omvat 23 sociale huurwoningen, waarvan een deel bestemd is voor kwetsbare doelgroepen via het Leger des Heils. Daarnaast komen er woningen voor midstay bewoners en reguliere sociale huurders. Een gemeenschappelijke huiskamer maakt ook deel uit van het ontwerp. Het huidige bestemmingsplan moest hiervoor worden aangepast.
Falco van Driet van GroenLinks sprak zijn tevredenheid uit over de voortgang van het project: "Met dit raadsvoorstel komen we opnieuw 23 woningen een stapje dichterbij. Dat stemt GroenLinks tevreden dat we in Zeist een steentje bijdragen aan het verkleinen van het woningtekort." ...
Alexander Pieters van de VVD erkende dat het proces niet zonder hobbels verliep, maar benadrukte dat de inhoudelijke bezwaren inmiddels van tafel zijn. "Zolang je blijft vegen, blijft er stof opkomen," zei hij, verwijzend naar de langdurige discussies over het participatieproces. "Inhoudelijk waren er geen bezwaren meer."
Roy Luca van Zijspunt Nu prees de betrokken partijen voor hun inzet: "De uitkomst en de wijze waarop hier het aantal woningen wordt gebouwd, is voor Zeist en haar inwoners essentieel."
D66-raadslid André de la Porte benadrukte het belang van het participatieproces: "Er is veel in het voortraject gedaan. Dat is iets waar we als gemeente heel hard aan hebben gewerkt om ervoor te zorgen dat we op deze manier en in samenspraak naar planvorming kunnen komen."
Wilma Brendels van de Partij van de Arbeid sloot de discussie af met een positieve noot: "Het was misschien niet een al te makkelijke bevalling, maar het is wel een mooie baby geworden."
Met de unanieme instemming van de raad kan Woongoed nu verder met de plannen voor het gasloze en duurzame complex, dat een belangrijke maatschappelijke bijdrage zal leveren aan de gemeente Zeist. Meer lezen |
Politiek plein
Winkelcentrum Vrijheidsplein krijgt groene licht voor renovatie en uitbreiding
12-12-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De gemeenteraad van Zeist heeft ingestemd met het ambitieuze bouwplan van Bridges BV voor de renovatie en uitbreiding van het winkelcentrum en de woningen aan het Vrijheidsplein. Het plan omvat de renovatie van het bestaande winkelcentrum en de bovenliggende appartementen, evenals de toevoeging van 44 nieuwe middeldure huurwoningen. Ondanks enige zorgen over de afwijking van de woonvisie en de impact op lokale ondernemers, ziet de meerderheid van de raad het project als een waardevolle toevoeging aan de wijk.
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel van Bridges BV om het winkelcentrum en de woningen aan het Vrijheidsplein te renoveren en uit te breiden, uitvoerig besproken. Het plan, dat voorziet in de bouw van 44 nieuwe middeldure huurwoningen, kreeg uiteindelijk groen licht van de gemeenteraad, ondanks dat het afwijkt van het bestemmingsplan "Zeist Noord" en de Woonvisie 2021-2025.
De heer Tom Pot van de Socialistische Partij uitte zijn bezorgdheid over het gebrek aan sociale woningen in het plan. "Met een wachttijd van al ruim 10 jaar voor een sociale woning is het duidelijk dat de bouw van sociale woningen nog steeds broodnodig is," betoogde hij. Hij pleitte voor een herziening van het voorstel om minimaal 20% sociale woningen op te nemen, maar stuitte op procedurele beperkingen. ...
Aan de andere kant benadrukte de heer André de la Porte van D66 de voordelen van het plan. "Het is een mooi plan dat voor een uplift zal zorgen in de wijk," zei hij. Hij wees erop dat de toevoeging van middeldure woningen kan bijdragen aan de doorstroming vanuit de sociale woningbouw.
De discussie richtte zich ook op de zorgen van lokale ondernemers. De heer Fiscali van Nieuw Democratische Zeist vroeg naar de compensatie voor ondernemers die tijdens de bouwperiode omzetverlies kunnen lijden. Wethouder Welting verzekerde dat er overleg plaatsvindt met de betrokken ondernemers en dat er compensatie voor de kap van bomen wordt geregeld.
Ondanks de zorgen stemde de meerderheid van de raad in met het voorstel. De VVD en het CDA benadrukten het belang van het middensegment en riepen op tot goede communicatie met de ondernemers. "Wij strijden al lang om meer woningen in het middensegment," aldus de heer Pieters van de VVD.
Met de goedkeuring van de gemeenteraad kan de uitvoering van het plan naar verwachting in het tweede of derde kwartaal van 2024 van start gaan. Het project belooft niet alleen een modernisering van het winkelcentrum, maar ook een versterking van de woningvoorraad in Zeist. Meer lezen |
Politiek plein
Groen Licht voor Herontwikkeling Eikenstein: Unanieme Steun voor Nieuw Woonproject in Zeist
12-12-2023 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De gemeenteraad van Zeist heeft unaniem ingestemd met het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van de voormalige Justitiële Jeugdinrichting "Eikenstein". Het plan, dat voorziet in de bouw van 207 woningen, waaronder sociale huurwoningen, werd geprezen om zijn maatschappelijke meerwaarde en participatieve aanpak.
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd het voorstel voor de herontwikkeling van Eikenstein met enthousiasme ontvangen. Het plan, ontwikkeld door Plegt-Vos en EarthY, sluit aan bij de Gebiedsvisie Utrechtseweg Noord en omvat naast woningen ook een centraal groen gebied voor ontmoeting en behoud van monumentale waarden.
De heer Luca van de partij Crijs Nu opende het debat met een positieve noot: "Wij willen complimenten uitspreken naar de projectontwikkelaar en wensen samen met het college versnelde voortgang." Zijn woorden vonden weerklank bij andere raadsleden. ...
Valentijn van Driet van GroenLinks benadrukte de maatschappelijke meerwaarde van het project: "De transformatie van Eikenstein is een knap staaltje werk. Het is mogelijk om niet alleen een monument te behouden, maar ook een nieuwe groene buurt met veel betaalbare woningen toe te voegen aan de Utrechtseweg." Hij pleitte tevens voor verbeteringen in het openbaar vervoer, gezien de toename van bewoners in het gebied.
De heer Vyskalini van Nieuw Democratische Zeist sloot zich hierbij aan en ondersteunde het verzoek voor meer aandacht voor openbaar vervoer. "Frequent en makkelijk bereikbare OV-verbindingen kunnen de Utrechtseweg en haar omgeving ontlasten van autoverkeer," voegde hij toe.
Ook de VVD, vertegenwoordigd door de heer Pieters, sprak zijn tevredenheid uit over het proces en het resultaat. "We zijn heel blij dat we voor de positieve insprekers die aanwezig waren bij de ronde tafel en dat niet eens een debat nodig was. Het is duidelijk dat gemeente en ontwikkelaar goed hebben geluisterd naar de omgeving."
Met de unanieme instemming van de raad kan de herontwikkeling van Eikenstein nu van start gaan. Het project belooft een waardevolle toevoeging te worden aan de Utrechtseweg, met een mix van woningen en een focus op duurzaamheid en gemeenschap. Meer lezen |
Politiek plein