- Angèle Welting - D66
- Bar Bakker - VVD
- Silke Zwart - GroenLinks
- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
- Jeroen van den Heuvel - D66
Zeist zet in op toekomstbestendige scholen met Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs
Gemeente Zeist en schoolbesturen slaan handen ineen voor duurzame en inclusieve onderwijsomgevingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST – In een unaniem besluit heeft de gemeenteraad van Zeist het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs (SHP) 2024 vastgesteld. Het plan, dat in nauwe samenwerking met lokale schoolbesturen tot stand kwam, zet in op duurzame, veilige en passende leeromgevingen voor de komende jaren. "Dit doen we uiteindelijk voor onze leerlingen, onze kinderen, onze jongeren in Zeist," benadrukte wethouder Anke Wilting tijdens de ronde tafel.De raad stemde met 29 stemmen voor en nam ook een motie aan die pleit voor betere bereikbaarheid van gymzalen en het minimaliseren van busvervoer voor leerlingen. "We kunnen letterlijk en figuurlijk bouwen aan goed onderwijs," voegde Paul Dirk van Buuren, vertegenwoordiger van een schoolbestuur, toe.
Het SHP 2024 richt zich op inclusiviteit en maatwerk in renovatie of nieuwbouw, met hogere kwaliteitseisen voor schoolgebouwen. "De kwaliteit van onderwijs hangt samen met de kwaliteit van de schoolgebouwen," stelde Thomas Huismijt, een andere schoolbestuurder. Extra gemeentelijke middelen en bijdragen van schoolbesturen zijn voorzien voor de financiering.
De kapitaallasten van de investeringen worden verwerkt in de meerjarenbegroting 2024-2027. "We zetten een schoolgebouw neer voor minimaal 40 jaar. We moeten in 2050 energieneutraal zijn, dus we gaan nu al die stap zetten," lichtte Rob Hoogervorst, ondersteuner van de wethouder, toe.
Een motie die aandacht vraagt voor de bereikbaarheid van gymzalen werd eveneens aangenomen. "Het is een doorn in het oog als kinderen met een bus naar een sporthal vervoerd moeten worden," verklaarde Wilting. "Ons streven is om dit tot het minimum te beperken."
De financiële consequenties van het plan worden verwerkt in de begroting, en de reserve onderwijshuisvesting wordt ingezet voor incidentele lasten. Er is speciale aandacht voor duurzaamheid en het optimaliseren van de inzet van gymnastiek- en sportaccommodaties.
Het voorstel is opgesteld in samenwerking met schoolbesturen en is definitief vastgesteld in het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) van 24 november 2023. "Een goed bestuurder kijkt vooral achterom en kijkt vooral naar leraren en onderwijsondersteuners die het echte onderwijs maken," concludeerde Joost Kent Tom, een van de aanwezige schoolbestuurders.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
Het Raadsvoorstel betreft de vaststelling van het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs (SHP) 2024 voor de gemeente Zeist, inclusief de bijbehorende Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs, het Integraal Huisvestingsplan (IHP) en het Programma Onderwijshuisvesting 2024. Het doel is om beleidsuitgangspunten voor onderwijshuisvesting vast te stellen en te zorgen voor duurzame, veilige en passende leeromgevingen. Veel schoolgebouwen in Zeist zijn verouderd en hebben renovatie of vervangende nieuwbouw nodig. Het SHP 2024 is herijkt met aandacht voor inclusiviteit, maatwerk renovatie of nieuwbouw, en hogere kwaliteitseisen voor schoolgebouwen. Extra gemeentelijke middelen en bijdragen van schoolbesturen zijn voorzien voor de financiering. Het IHP geeft per school aan welke maatregelen nodig zijn voor de komende 16 jaar, en het Programma 2024 specificeert de uitvoering voor het komende jaar. De kapitaallasten van de investeringen worden verwerkt in de meerjarenbegroting 2024-2027.
Het raadsvoorstel is unaniem aangenomen met 29 stemmen voor en een motie is aangenomen die aandacht vraagt voor de bereikbaarheid van gymzalen voor scholen en het minimaliseren van busvervoer van leerlingen. Het voorstel is opgesteld in samenwerking met schoolbesturen en is definitief vastgesteld in het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) van 24 november 2023. De financiële consequenties worden verwerkt in de begroting en de reserve onderwijshuisvesting wordt ingezet voor incidentele lasten. Er is aandacht voor duurzaamheid en het optimaliseren van de inzet van gymnastiek- en sportaccommodaties.