Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 01-02-2024, Vergadering Ronde Tafel RV Plan van aanpak omgevingsvisie en -plan en participatiehandvat 01-02-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Rob Bliekendaal - PvdA
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Julian Wassink - ChristenUnie-SGP
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist

Burgerparticipatie onder de loep: Omgevingswet vraagt om heldere communicatie en actieve betrokkenheid


ZEIST – De implementatie van de Omgevingswet en de ontwikkeling van de omgevingsvisie voor 2050 en het omgevingsplan voor 2032 stonden centraal tijdens de Ronde Tafel op 1 februari 2024. De participatie van inwoners en initiatiefnemers werd kritisch besproken, met een oproep voor duidelijkheid en actieve betrokkenheid.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

"Participatie moet geen wassen neus zijn," benadrukte Egbert Visscher, mede-indiener van het Burgeramendement Handvat Burgerparticipatie. De raad, die het amendement unaniem aannam, werd aangespoord om de communicatie met de bevolking te verbeteren en de dialoog te faciliteren. "Zonder goede informatie heeft participatie geen enkele zin," stelde Visscher.

Claire van Oorsouw, sprekend namens de vereniging Lyceumkwartier Zeist, uitte zorgen over de rol van wijkvisies en de participatie door wijken en buurtverenigingen. "Wijkbewoners zijn de hoeders van collectieve waarden en belangen," zei Van Oorsouw. "Het is cruciaal dat deze in de omgevingsvisie worden verankerd."

De kritiek op het participatieniveau 'raadplegen' was een terugkerend thema. Verschillende sprekers pleitten voor hogere niveaus van participatie, zoals adviseren en coproduceren. "Zeist heeft fantastische voorbeelden van hoe het aan te pakken," merkte een inspreker op. "Durf de lat hoog te zetten."

Een ander punt van discussie was de behoefte aan evaluatie van participatieprocessen. "Een goed participatie-evaluatievoorstel ontbreekt ten enen male," aldus Visscher. Hij riep op tot het vaststellen van criteria en normen voorafgaand aan evaluaties om zo van het proces te kunnen leren.

De aanbevelingen die naar voren kwamen, omvatten het gebruik van het huidige Afwegings- en toetsingskader 2024 als basis voor het Handvat Participatie en het opstellen van beoordelingscriteria voor evaluatieprocessen. "Actief en objectief informeren van de bevolking is een voorwaarde voor echte participatie," concludeerde een inspreker.

De raadsleden namen de feedback ter harte en stelden vragen om de voorstellen verder te verduidelijken. De discussie belichtte de noodzaak van een transparante en inclusieve aanpak bij de implementatie van de Omgevingswet, waarbij de stem van de burger niet alleen gehoord maar ook gewogen wordt.

Samenvatting van het voorstel


Tijdens de Ronde Tafel op 1 februari 2024 besprak Egbert Visscher, mede-indiener van het Burgeramendement Handvat Burgerparticipatie, de participatie van inwoners en initiatiefnemers in de implementatie van de Omgevingswet. Het amendement, ondersteund door vele inwoners en organisaties, werd unaniem aangenomen door de raad op 25 mei 2023. Het raadsvoorstel omvat een plan van aanpak voor de implementatie van de Omgevingswet van 2024 tot 2032, inclusief de ontwikkeling van de omgevingsvisie voor 2050 en het omgevingsplan voor 2032.

Het college onderscheidt drie participatietrajecten: bij de ontwikkeling van de omgevingsvisie en -plannen, gedurende 2024 voor externe inwoners en initiatiefnemers, en in het kader van het Handvat Participatie. Er is kritiek op het gekozen laagste participatieniveau 'raadplegen' zonder onderbouwing, terwijl andere niveaus zoals adviseren en coproduceren ook mogelijk zijn. Er is behoefte aan verheldering over wanneer en hoe participatie plaatsvindt.

Voor effectieve participatie is actieve en tweezijdige communicatie met de bevolking essentieel. Het college wordt aangespoord om proactief te informeren en dialoog te faciliteren. Evaluatie van participatieprocessen is belangrijk, waarbij bestaande projectevaluaties en rollenspelen kunnen helpen bij het verbeteren van het Handvat Participatie.

Aanbevelingen zijn onder meer het gebruik van het huidige Afwegings- en toetsingskader 2024 als basis voor het Handvat Participatie, het opstellen van beoordelingscriteria voor evaluatieprocessen, en het actief en objectief informeren van de bevolking als voorwaarde voor participatie. Het tijdelijke Afwegings- en toetsingskader 2024 moet ook dienen als participatiekader voor de ontwikkeling van de omgevingsdocumenten.

Documenten