- Silke Zwart - GroenLinks
- Chimène van Lunteren - SP
- Jeroen van den Heuvel - D66
- Vincent van Voorden - CDA
- Charles Laurey - PvdA
- Laura Hoogstraten - Wethouder
Zeist zet in op versterking sociale basis met nieuw beleidskader
De gemeente Zeist heeft een nieuw beleidskader 'De sociale basis' gepresenteerd, dat unaniem is aangenomen in de raadsvergadering. Het kader, ontwikkeld door portefeuillehouder Laura Hoogstraten en opsteller Robbert Moorman, richt zich op het versterken van de samenwerking en maatschappelijke effecten in de gemeente.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft in een recente vergadering het nieuwe beleidskader 'De sociale basis' unaniem aangenomen. Het kader, dat is opgesteld door portefeuillehouder Laura Hoogstraten en opsteller Robbert Moorman, heeft als doel de sociale basis in Zeist te versterken door betere sturing op samenwerking en maatschappelijke effecten.Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat het beleidskader het resultaat is van een participatief traject en acht thema's en drie ontwikkelonderwerpen omvat. Deze thema's richten zich op het vermogen van mensen om zichzelf te redden, soms met hulp van hun sociale netwerk. "Het is echt samengesteld met alle organisaties en maatschappelijke organisaties in Zeist, dus echt wel samen opgesteld," benadrukte wethouder Hoogstraten.
Raadslid Zwart van GroenLinks uitte haar waardering voor de ontwikkelonderwerpen en vroeg naar de concrete invulling van de doelen, met name de vindbaarheid van organisaties en de match tussen zorgvrager en zorgverlener. "Hoe we ervoor zorgen dat de match tussen zorgvrager en zorgverlener goed tot stand komt, is essentieel," zei Zwart.
De SP, vertegenwoordigd door raadslid Van Lunteren, bracht het mantelzorgcompliment ter sprake en suggereerde nieuwe inwoners te koppelen aan vrijwilligersorganisaties om hen wegwijs te maken in Zeist. "Misschien is het ook leuk om in die brief te vragen of mensen het leuk vinden om iemand van de vrijwilligersorganisatie op bezoek te krijgen," stelde Van Lunteren voor.
D66-raadslid Van den Heuvel prees de aanwezigheid van maatschappelijke organisaties in de zaal en vroeg naar de verbinding tussen het beleidskader en de regionale sociale diensten. "Het is mooi om te zien dat de organisaties uit de samenleving zelf ook aanwezig zijn," merkte Van den Heuvel op.
Wethouder Hoogstraten gaf aan dat na goedkeuring van het beleidskader de gemeente samen met partners en inwoners zal werken aan de vertaling van de doelen naar concrete, meetbare effecten en samenwerkingsafspraken. "We gaan aan de slag en kijken hoe we dat verder kunnen brengen," verzekerde Hoogstraten.
De PVDA, bij monde van raadslid Ree, sprak zijn waardering uit voor het stuk zonder verdere vragen te stellen. "Het spreekt ons zeer aan," zei Ree.
Na een levendige discussie en beantwoording van vragen door de wethouder, werd geconcludeerd dat de raadsleden voldoende informatie hadden ontvangen. Het beleidskader zal nu doorgaan naar de Raadsvergadering van 18 april aanstaande. Met dit kader hoopt Zeist een stap verder te zetten in het versterken van de sociale basis en het welzijn van haar inwoners.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft het beleidskader 'De sociale basis' van de gemeente Zeist, opgesteld door portefeuillehouder Laura Hoogstraten en opsteller Robbert Moorman. Het doel van het voorstel is om akkoord te krijgen van de gemeenteraad op het beleidskader, dat de sociale basis in Zeist verder moet versterken door betere sturing op samenwerking en maatschappelijke effecten. Het beleidskader is het resultaat van een participatief traject en omvat acht thema's en drie ontwikkelonderwerpen die essentieel zijn voor de sociale basis. De thema's richten zich op het vermogen van mensen om zichzelf te redden, soms met hulp van hun sociale netwerk. De drie nieuwe ontwikkelonderwerpen zijn geïdentificeerd tijdens het participatief onderzoek en zijn toegevoegd aan het beleidskader.
Het beleidskader is onderdeel van het bredere programma 'Sociaal in Balans', dat gericht is op het in balans brengen van kosten en baten in het sociaal domein en het versterken van netwerkzorg en de sociale basis. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het beleidskader, dat unaniem is aangenomen in de raadsvergadering van 18 april 2023.
De acht thema's omvatten onder andere waardevol werk, vrijwillige inzet & mantelzorg, ontmoeten, redzaamheid, financiën, gezonde leefstijl, opgroeien en opvoeden, en taal. De ontwikkelonderwerpen zijn 'De weg vinden', 'Overzicht en samenwerking', en 'Voorzieningen dichtbij'. Het beleidskader heeft geen directe financiële consequenties en er zijn geen juridische consequenties verbonden aan het voorstel. Het beleidskader zal worden geïntegreerd met andere relevante beleidsstukken en projecten binnen de gemeente.
Na goedkeuring van het beleidskader zal de gemeente samen met partners en inwoners werken aan de vertaling van de doelen naar concrete, meetbare effecten, resultaten en samenwerkingsafspraken. Deze zullen worden gebruikt voor het opstellen van een subsidieopdracht en een uitvoeringsagenda. De communicatie rondom het beleidskader zal consistent zijn met de gebruikte definities en beeldvorming tijdens het participatief traject.