Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

06-05-2025, Vergadering Ronde Tafel/Debat Raadsvoorstel Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 06-05-2025
Met elkaar in debat zijn
  • Tijmen Visser - Seyst.nu
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Roel van Nieuwstadt - GroenLinks
  • Hafid Boutahar - D66
  • Marco Huijben - VVD
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Esther Kant - CDA
  • Walter van Dijk - Wethouder
  • Niels de Kruijf - ZeisterBelang
  • Wilma Breddels - PvdA

Zeist Stelt Nieuwe Nota Risicomanagement Vast: "Een Stap naar Eenduidigheid"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Zeist heeft de Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2025-2028 goedgekeurd. Deze nota, een update van de versie uit 2011, introduceert nieuwe elementen zoals het drie lijnen model en een hoofdstuk over frauderisico’s. Het belangrijkste punt van discussie was de voorgestelde vaste ratio voor het weerstandsvermogen van 1,0.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de weerstandsratio te verlagen van de huidige 2,6 naar 1,0 uitvoerig besproken. Mevrouw van Kippersluis van Zeist de Belang vroeg zich af waarom er zo'n grote stap naar beneden werd gemaakt. "Waarom niet gewoon op 1,5 blijven?" vroeg ze. Wethouder Walder van Dijk legde uit dat de huidige bandbreedte van 1,0 tot 1,5 voor verwarring zorgt. "Risicomanagement moet niet over politieke keuzes gaan, maar over inhoudelijke doelen," aldus Van Dijk.

De discussie draaide ook om de vraag hoe de raad geïnformeerd zou worden over eventuele financiële tegenvallers. De heer Boutahar van een andere fractie benadrukte het belang van goede communicatie tussen het college en de raad. "Hoe zorgen we ervoor dat de raad tijdig op de hoogte is van grote tegenvallers?" vroeg hij. De wethouder verzekerde dat er nagedacht zou worden over een verbeterde communicatie.

Een ander punt van discussie was de vrijval van 6 tot 7 miljoen euro in het Rios, het reserve-investerings- en ontwikkelingsfonds. Mevrouw Breddels van de Partij van de Arbeid zag hierin kansen voor investeringen in de gemeenschap. "Wat kunnen we niet voor moois voor onze inwoners doen met dat geld?" vroeg ze retorisch.

De VVD, vertegenwoordigd door de heer Huijben, steunde het voorstel. "Met de onderbouwing die erbij gegeven wordt over de manier waarop hier de risico's beheerst worden, maken we een financieel verantwoorde keuze," stelde hij.

Hoewel er enige aarzeling was over de snelheid van de overgang naar een ratio van 1,0, besloot de raad het voorstel door te geleiden naar de raadsvergadering van 13 mei. Er werd afgesproken dat er nog gekeken zou worden naar tekstuele aanpassingen in de nota en dat de communicatie over risico's verder verbeterd zou worden.

Met deze nieuwe nota zet Zeist een stap naar meer eenduidigheid in haar risicomanagement, met als doel de financiële stabiliteit van de gemeente te waarborgen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Zeist heeft de Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2025-2028 vastgesteld. Deze nota is een actualisatie van de versie uit 2011 en bevat enkele nieuwe elementen, zoals aandacht voor het drie lijnen model, soft skills en een hoofdstuk over frauderisico’s. De nota legt een vaste ratio voor het weerstandsvermogen van 1,0 vast en bepaalt dat de reserve weerstandsvermogen jaarlijks wordt aangepast. Het risicomanagementbeleid is bedoeld om risico-bewustzijn te vergroten, risico’s vroegtijdig te signaleren en te zorgen dat risico’s in balans zijn met de weerstandscapaciteit. De nota heeft geen directe financiële gevolgen, maar draagt bij aan de financiële stabiliteit door een gestructureerde aanpak van risicomanagement. Het wettelijk kader voor deze nota is het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de Gemeentewet. De raad wordt twee keer per jaar geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot risicomanagement en weerstandsvermogen. Evaluatie van het beleid vindt elke vier jaar plaats.

Documenten