Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 21-11-2023, Vergadering Voortzetting Ronde Tafel en Debat rv Bebouwde kom Wet Natuurbescherming 21-11-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Angèle Welting - D66
  • Alexander Pieters - VVD

Zeist zet stappen naar duidelijkheid in natuurbescherming


Gemeente Zeist werkt aan een heldere overgang van provinciaal naar gemeentelijk beschermingsregime voor natuur- en bosgebieden.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST – In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Zeist gediscussieerd over de toekomst van de natuurbescherming binnen de gemeentegrenzen. Het concept-amendement van E. Visscher, dat reageert op het raadsvoorstel over de bebouwde kom Wet natuurbescherming (Wnb), stond centraal. De raad wil dat de overgang van provinciaal naar gemeentelijk beschermingsregime pas plaatsvindt na de benodigde bestemmingsplanprocedures en omgevingsvergunningen.

"De rechtszekerheid van belanghebbenden mag niet in het geding komen," benadrukte Visscher. Hij stelde dat de huidige provinciale bescherming uitgebreider is dan de gemeentelijke regeling en dat de financiële compensatie voor Altrecht en de vergroening van Kamp Zeist nog niet uitvoerbaar zijn.

Tijdens het debat kwamen verschillende raadsleden aan het woord. "Waarom is er niet eerder aandacht besteed aan dit onderwerp?" vroeg Fiscali zich af, wijzend op de bijna 40 jaar oude kaart die nu pas wordt aangepast. De wethouder gaf toe dat een eerdere actualisatie wenselijk was geweest, maar benadrukte dat de kaart vooral belangrijk is bij grootschalige projecten.

Raadslid Luca bracht twee punten naar voren: "Gaat het nu echt tot vertraging leiden met het bouwen of echt financiële verschillen leiden om nu die stap te maken van buiten de bebouwde kom, maar in de bebouwde kom te maken?" De wethouder verzekerde dat de vertraging minimaal zou zijn en dat de compensatie voor bomenkap al voorzien is binnen het programma Hart van de Heuvelrug.

De heer van Vliet uitte zijn zorgen over de onduidelijkheid van de financiële opgaven en de afspraken binnen het programma Hart van de Heuvelrug. "Ik kan dit helemaal niet beoordelen," zei hij, wijzend op de geheime stukken die hij niet kon inzien. De wethouder bood aan om een informatiebijeenkomst te organiseren om meer duidelijkheid te verschaffen.

Het debat eindigde met een toezegging van het college om na realisatie van bouwprojecten de balans op te maken en te beoordelen welke delen van de natuur eventueel weer teruggebracht kunnen worden buiten de bebouwde kom. "We moeten zorgen dat wij dat in onze werkwijze gewoon standaardbeleid laten maken," concludeerde de wethouder.

Met deze stappen hoopt de gemeente Zeist een evenwichtige waardenweging te kunnen maken en pas daarna te besluiten over compensatie en het bijpassende regime.

Samenvatting van het voorstel


Dhr. E. Visscher heeft een concept-amendement opgesteld in reactie op het raadsvoorstel 23RV070/255944 over de bebouwde kom Wet natuurbescherming (Wnb). De gemeenteraad van Zeist heeft besloten dat de Nota van toelichting en zienswijzen aangepast moet worden zodat de overgang van provinciaal naar gemeentelijk beschermingsregime voor natuur- en bosgebieden pas plaatsvindt nadat de benodigde bestemmingsplanprocedures en omgevingsvergunningen onherroepelijk zijn en uitgevoerd kunnen worden. Dit geldt ook voor de digitale kaart "Bebouwde kom Wet natuurbescherming".

De toelichting benadrukt dat het overdragen van het beschermingsregime voordat procedures definitief zijn, de rechtszekerheid van belanghebbenden aantast. De provinciale bescherming is momenteel uitgebreider dan de gemeentelijke regeling. Er wordt opgemerkt dat de uitruil van rode en groene gebieden in het kader van het programma Hart van de Heuvelrug (HvdH) en de voormalige Vliegbasis Soesterberg niet gelijkstaat aan boscompensatie volgens de Wnb.

Bij de WA Hoeve zijn er twee financiële opgaven: de vergroening van Kamp Zeist en een opbrengst van 1,6 miljoen euro, en de wens van Altrecht om 15 miljoen euro te ontvangen voor vertrek. De rechtmatigheid van deze compensatie wordt in twijfel getrokken.

De aanpassingen van de Bebouwde kom Wnb kunnen samenvallen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 en de bijbehorende procedures. Ook wordt erop gewezen dat er ruimte moet zijn om groenambities, zoals een groeninventarisatie, uit te voeren.

De samenvatting benadrukt dat onder het provinciaal regime verplichte compensatie geldt, terwijl onder het gemeentelijk regime hiervan kan worden afgeweken. De financiële compensatie voor Altrecht en de vergroening van Kamp Zeist zijn nog niet uitvoerbaar, waardoor de urgentie van de wijziging van de bebouwde kom Wnb ter discussie staat. Tot slot wordt gesteld dat een evenwichtige waardenweging pas kan plaatsvinden na een groeninventarisatie en dat daarna pas besloten kan worden over compensatie en het bijpassende regime.

Documenten