- Roy Luca - Seyst.nu
- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
- Alexander Pieters - VVD
- Ruben Pattiasina - D66
- David Tompot - SP
- Angèle Welting - D66
- Gerard van Vliet - GroenLinks
Verhit debat over groene kaart eindigt in verwarring en toezeggingen
De gemeenteraad van Zeist debatteerde intensief over de actualisatie van de kaart "Bebouwde kom Wet natuurbescherming". De discussie spitste zich toe op de timing van de actualisatie en de implicaties voor natuurcompensatie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist stond gisteravond in vuur en vlam tijdens het debat over de actualisatie van de kaart "Bebouwde kom Wet natuurbescherming". De kaart, die sinds 1981 niet meer is bijgewerkt, bepaalt de verantwoordelijkheden voor kapvergunningen en heeft directe gevolgen voor bouwontwikkelingen en natuurbehoud. De discussie liep hoog op over de timing van de actualisatie en de mogelijke dubbele natuurcompensatie die dit met zich mee zou kunnen brengen."We moeten ook wat, hè? Kijk, helemaal stilzitten is een opgave die we ook niet kunnen doen," zei een raadslid, benadrukkend dat de gemeente niet kan wachten met het nemen van beslissingen. De actualisatie van de kaart is een complexe kwestie geworden, waarbij de aanstaande inwerkingtreding van de Omgevingswet een belangrijke rol speelt.
Een ander raadslid, meneer Fiscalini pleitte voor uitstel: "Laten we nou het maken van die kaart even uitstellen tot na 1 januari aanstaande." Hij benadrukte dat de kaart niet aansluit op de eisen van de nieuwe Omgevingswet en dat het huidige voorstel onvolledig en onvoldragen is.
De wethouder verdedigde het voorstel door te wijzen op de noodzaak om door te kunnen met woningbouwprojecten en de balans tussen groen en rood binnen de gemeente. "We willen wel ook door kunnen met woningbouwprojecten waarvan we al lange tijd kaders aan hebben meegegeven," zei de wethouder.
De discussie nam een wending toen raadslid Pieters een voorstel deed om gebieden die niet bebouwd worden, later weer terug te geven aan het provinciale regime. Dit leidde tot verwarring over de financiële consequenties en de term 'dubbele compensatie'. Uiteindelijk zegde de wethouder toe om voor 1 december duidelijkheid te verschaffen over de procesmatige aanpak van dit vraagstuk.
Het debat eindigde zonder een definitieve beslissing, maar met de belofte dat de raad op korte termijn meer informatie zal ontvangen. Het voorstel zal op 12 december opnieuw op de agenda staan, waarbij raadsleden mogelijk met moties of amendementen zullen komen.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft de actualisatie van de kaart "Bebouwde kom Wet natuurbescherming", die sinds 1981 niet meer is bijgewerkt. Deze kaart bepaalt welke delen van de gemeente binnen de bebouwde kom vallen, waar de gemeente verantwoordelijk is voor het verlenen van kapvergunningen, en welke delen onder de provincie vallen. De actualisatie is nodig vanwege de vele bouwontwikkelingen sinds 1981 en de aanstaande inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het voorstel omvat het instemmen met de aangepaste Nota van toelichting en zienswijzen, het vaststellen van de geactualiseerde digitale kaart en het opdragen aan het college om de kaart aan te passen voor gronden die bos blijven na realisatie van bouwplannen.
De kaart is aangepast na het ontvangen van 16 zienswijzen en maatwerk per locatie. De aanpassingen zijn gemaakt met oog op de verschillen in doelstellingen tussen provincie en gemeente, en de bescherming van bomen in relatie tot stedelijke ontwikkelingen. De digitale kaart sluit aan bij de Omgevingswet en is mede tot stand gekomen door participatie van belanghebbenden en het verwerken van hun input.