Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 10-09-2024, Vergadering Raad 10-09-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Joyce Langenacker - Voorzitter
  • Ans Pereboom - GroenLinks
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Walter van Dijk - Wethouder

Gemeente Zeist zet stappen naar betere informatieveiligheid


De gemeenteraad van Zeist heeft ingestemd met een voorstel om de informatieveiligheid binnen de gemeente te verbeteren. Dit besluit volgt op een rekenkameronderzoek dat aantoont dat er ruimte is voor verbetering, vooral in de implementatie van beleid en het verhogen van risicobewustzijn bij medewerkers.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de aanbevelingen van het rekenkameronderzoek over te nemen, breed gedragen. Het onderzoek, uitgevoerd door Prae Advies, toont aan dat de informatieveiligheid binnen de gemeente grotendeels op orde is, maar dat er nog stappen gezet moeten worden om het beleid beter te vertalen naar de werkprocessen en de werkvloer.

GroenLinks benadrukt belang van bewustzijn

Mevrouw Perenboom van GroenLinks benadrukte het belang van informatieveiligheid en sprak haar waardering uit voor het rekenkameronderzoek. "We hechten groot belang aan informatieveiligheid en zijn de Rekenkamer erkentelijk voor het doen van dit onderzoek en het vergroten van het bewustzijn, ook bij raadsleden," aldus Perenboom. Ze stelde voor om de aanbevelingen te integreren in de ICT-visie 2030 van de gemeente.

Nieuwe Democratisch Zeist: meer dialoog nodig

De heer Bredius van Nieuwe Democratisch Zeist prees de Rekenkamer voor haar rol in het besluitvormingsproces en benadrukte het belang van een goede dialoog tussen de raad en het college over informatieveiligheid. "Het college en de raad zijn te weinig onderling in gesprek over risico's en ambities op het gebied van informatieveiligheid. Dat moet beter ontwikkeld worden," aldus Bredius.

College erkent noodzaak van voortdurende aandacht

Namens het college reageerde wethouder Walter Van Dijk op de vragen en opmerkingen uit de raad. Hij erkende de noodzaak van voortdurende aandacht voor informatieveiligheid en stelde voor om regelmatig met de raad in gesprek te blijven over dit onderwerp. "Gezien het belang en de impact van informatieveiligheid, moeten we dit onderwerp regelmatig met elkaar bespreken," aldus Van Dijk. Hij benadrukte dat het college de aanbevelingen van de Rekenkamer ter harte zal nemen en in de dagelijkse praktijk een plek zal geven.

Unanieme steun voor het voorstel

Na een korte discussie stemde de raad unaniem in met het voorstel. Hoewel er enige technische problemen waren bij de stemming, was er brede steun voor de aanbevelingen van het rekenkameronderzoek. "We constateren dat de hele raad voor dit voorstel wil stemmen," concludeerde de voorzitter.

Met deze instemming zet de gemeente Zeist een belangrijke stap richting een betere informatieveiligheid, waarbij de aanbevelingen van de Rekenkamer een leidraad zullen vormen voor toekomstige beleidsontwikkelingen en implementaties.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de informatieveiligheid binnen de gemeente Zeist, waarbij de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de uitkomsten van een rekenkameronderzoek. Het doel is om het informatieveiligheidsbeleid te verbeteren en te zorgen voor een goede vertaalslag naar de werkprocessen en de werkvloer. Het onderzoek, uitgevoerd door Prae Advies, toont aan dat de informatieveiligheid grotendeels op orde is, maar dat er ruimte is voor verbetering, vooral in de implementatie van beleid in de praktijk en het verhogen van risicobewustzijn bij medewerkers. Het college en de raad worden aangespoord om de aanbevelingen uit het rapport over te nemen en te werken aan een hoger ambitieniveau voor informatieveiligheid. Het college erkent de noodzaak van voortdurende aandacht voor informatieveiligheid en de noodzaak van investeringen en capaciteit om de weerbaarheid te vergroten. De raad wordt geadviseerd regelmatig geïnformeerd te worden over informatieveiligheid en privacy. Het raadsvoorstel bevat geen directe kosten, maar de aanbevelingen kunnen leiden tot beleidswijzigingen met financiële implicaties. Er zijn geen juridische of duurzaamheidsaspecten van toepassing. Het voorstel hangt samen met de ICT-visie 2030 van de gemeente Zeist. Bij instemming van de raad zal de ambitie worden gekoppeld aan de nieuwe NIS2 wetgeving die in oktober 2024 van kracht wordt. Communicatie over het rapport is verzorgd via een persbericht en de uitvoering van de aanbevelingen zal worden gevolgd via het Aanbevelingsregister.