Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 29-09-2022, Vergadering Ronde Tafel thema Ruimte RV Bodembeheer 29-09-2022
Met elkaar in debat zijn
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Ruben Pattiasina - D66
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Wouter Catsburg - Wethouder
  • Eleaonor Platt - NieuwDemocratischZeist

Nieuwe nota bodembeheer zet in op circulair grondverzet


ODRU streeft naar veilig en verantwoord hergebruik van grond in regio Utrecht

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een levendig debat over de "Nota bodembeheer werkgebied ODRU" werd duidelijk dat de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) een nieuwe koers vaart. De nota, die de oude uit 2011 vervangt, richt zich op het stimuleren van veilig en verantwoord hergebruik van grond. "We willen naar een meer circulaire samenleving," benadrukte de wethouder. De nota, die ook bodemkwaliteitskaarten en een bodemfunctiekaart omvat, moet vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023 worden vastgesteld.

Tijdens de raadsvergadering van 8 november 2022 kwamen diverse vragen aan bod. "Hoe zorgen we ervoor dat grond die ergens goed functioneert, niet elders problemen veroorzaakt?" vroeg een raadslid zich af. De wethouder verzekerde dat grondverzet binnen de gestelde normen blijft en dat er geen sprake kan zijn van kwaliteitsvermindering op regionaal niveau.

Een punt van discussie was de delegatie van bevoegdheden aan het college. "Waarom kunnen we dit niet bij de raad houden?" vroeg een ander raadslid. De wethouder verdedigde de delegatie als een praktische keuze voor uitvoerende besluiten zonder invloed op het beleid.

De nota werd ook kritisch bekeken op het gebied van handhaving en inspectie. "Gebeurt dit structureel of te pas en te onpas?" vroeg een bezorgd raadslid. De ODRU gaf aan dat er een meldplicht is voor grondverzet en dat er steekproefsgewijs controles worden uitgevoerd.

Een heikel punt was de scheiding tussen landbouw- en natuurgrond. "Waarom wordt hier geen onderscheid gemaakt?" vroeg een raadslid. Volgens de ODRU is er geen toegevoegde waarde in het scheiden van deze gronden, aangezien beide aan dezelfde schone grondnormen moeten voldoen.

De nota wordt na tien jaar geëvalueerd, maar er bleek geen formele evaluatie te zijn geweest van de vorige nota. Dit leidde tot vragen over het leren van eerdere ervaringen.

Het debat sloot af met de consensus dat er nog een aantal punten zijn die verdere discussie vereisen, zoals de delegatie van bevoegdheden en de scheiding tussen landbouw- en natuurgrond. Een vervolgdebat is gepland voor 20 oktober.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

De "Nota bodembeheer werkgebied ODRU" is een voorstel met als doel duidelijke regels te stellen voor grondverzet binnen het werkgebied van de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU). Het voorstel beoogt veilig en verantwoord hergebruik van grond te stimuleren, kosten te verminderen en naleving van regels te verbeteren. De nota, inclusief bodemkwaliteitskaarten voor PFAS en standaardstoffen en een bodemfunctiekaart, is opgesteld in samenwerking met aangesloten gemeenten en moet vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023 worden vastgesteld. De nota actualiseert en vervangt de oude nota uit 2011 en houdt rekening met nieuwe inzichten, zoals risico's van lood voor jonge kinderen.

Het voorstel omvat:

  1. Het vaststellen van de "Nota bodembeheer werkgebied ODRU" en bijbehorende kaarten.
  2. Het delegeren van uitvoerende besluiten aan het college, zoals het wijzigen van de bodemfunctiekaart en het verlengen van de geldigheid van bodemkwaliteitskaarten.
  3. Het intrekken van de "Nota bodembeheer regio Zuidoost Utrecht" uit 2011 bij inwerkingtreding van de nieuwe nota.

De nota is tot stand gekomen na een terinzagelegging die niet tot wijzigingen heeft geleid. De vaststelling van de nota is een bevoegdheid van de raad en door deze vóór de Omgevingswet vast te stellen, wordt gebruikgemaakt van overgangsrecht. Delegatie van bevoegdheden is bedoeld voor praktische aanpassingen zonder invloed op het beleid. Financieel heeft het voorstel geen nadelige gevolgen voor de gemeente en kan het kosten besparen voor initiatiefnemers. Na vaststelling volgt een communicatietraject en worden de kaarten beschikbaar gesteld. Het beleid draagt bij aan duurzaamheid en bescherming van kwetsbare functies. De nota wordt na tien jaar geëvalueerd.

Het raadsbesluit van 8 november 2022 bevestigt de vaststelling van de nota en de delegatie van bevoegdheden, en trekt de oude nota in.

Documenten