Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 08-12-2022, Vergadering Debat Samenleving RV Burgeramendement en aansluitend RT/Debat rv Invulling lastenverlichting 2023 08-12-2022
Met elkaar in debat zijn
  • Dick van Ginkel - D66
  • Ernst van Splunter - VVD
  • Wilma Breddels - PvdA
  • Hafid Boutahar - D66
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist
  • Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie/SGP

Zeist zet in op burgeramendement: experiment voor meer burgerparticipatie


In een poging om de burgerparticipatie te vergroten, start de gemeente Zeist een experiment met het burgeramendement. Dit nieuwe instrument moet inwoners meer invloed geven op de besluitvorming.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST – De gemeenteraad van Zeist heeft na een levendig debat ingestemd met het voorstel om te experimenteren met het burgeramendement. Het voorstel, dat in eerste instantie veel vragen opriep over de procedure en de rol van de indieners, is na een ronde tafel en diverse aanpassingen toch aangenomen. "Dit is een stap in de richting van meer burgerbetrokkenheid," aldus voorzitter Carla Vis Scalini.

Tijdens het debat werden zorgen geuit over de mogelijke schijnparticipatie en de extra belasting voor de griffie. "We moeten oppassen dat we geen schijnvertoning creëren waarbij burgers hard werken voor iets dat uiteindelijk niet haalbaar blijkt," waarschuwde raadslid Fluitman van het CDA. Hij benadrukte het belang van een duidelijke rolverdeling en het serieus nemen van inwoners.

De VVD, vertegenwoordigd door Van Splunter, sprak zich positief uit over het experiment, mits het niet leidt tot een vermindering van de rol van de raad. "Wij blijven ons werk doen zoals altijd, maar staan open voor verbeteringen vanuit de samenleving," zei hij.

Het burgeramendement kan worden ingediend door kiesgerechtigde inwoners van Zeist, ondersteund door minimaal 50 andere kiesgerechtigden. De griffie zal ondersteuning bieden aan de indieners. "Het is een kans om de kwaliteit van besluitvorming te verhogen," voegde Van Splunter toe.

Er werd ook gesproken over de evaluatie van het experiment. D66 benadrukte het belang van het meten van de toegevoegde waarde voor zowel de lokale democratie als de kwaliteit van de besluitvorming. "We moeten durven stoppen als het niet werkt," stelde de ChristenUnie/SP.

De discussie over de openbaarheid van de namen van de ondersteuners van een burgeramendement leidde tot een duidelijke stellingname van de raad. "Transparantie is belangrijk, de namen moeten bekend zijn," concludeerde Fluitman.

Met de invoering van het burgeramendement hoopt Zeist een nieuwe weg in te slaan naar een meer betrokken samenleving. Het experiment loopt tot 1 maart 2026, waarna de raad zal beslissen over de toekomst van het participatie-instrument.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

De gemeente Zeist wil ervaring opdoen met het burgeramendement als participatie-instrument. Het voorstel is om een experimenteerperiode te starten van 1 januari 2023 tot 1 maart 2026. Het burgeramendement stelt inwoners in staat om wijzigingsvoorstellen te doen op besluiten die de gemeenteraad wil nemen. De raad moet zich vervolgens expliciet uitspreken over deze voorstellen. Na discussie in de Ronde Tafel op 29 november 2022 zijn aanpassingen gemaakt aan de tekst van het voorstel, waaronder de experimenteerperiode en de rol van ondernemers en jongeren die niet in Zeist wonen. Het burgeramendement kan worden ingediend door kiesgerechtigde inwoners van Zeist, ondersteund door minimaal 50 andere kiesgerechtigden. De griffie biedt ondersteuning aan de indieners. Het voorstel is aangenomen met de kanttekening dat de fractie van ZeisterBelang geacht wordt tegen te hebben gestemd. Er zal jaarlijks een evaluatie plaatsvinden om te bepalen of het burgeramendement een waardevolle toevoeging is aan de participatiemogelijkheden.

Documenten