Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 23-11-2023, Vergadering Ronde Tafel Bestemmingsplan Joost van den Vondellaan 61 23-11-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Esther Kant - CDA
  • Chimène van Lunteren - SP
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • Alexander Pieters - VVD
  • Laura Hoogstraten - Wethouder

Nieuw wooncomplex in Zeist: hoop en zorgen hand in hand


Een nieuw appartementencomplex met sociale huurwoningen aan de Joost van den Vondellaan in Zeist is het onderwerp van een levendig debat. De plannen van Woningcorporatie Woongoed omvatten 23 woningen voor diverse doelgroepen, waaronder kwetsbare mensen via het Leger des Heils. De gemeenteraad buigt zich over de kwestie, waarbij participatie en lokale zorgvoorzieningen centraal staan.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST – De gemeenteraad van Zeist debatteerde onlangs over de plannen van Woningcorporatie Woongoed voor een nieuw appartementencomplex aan de Joost van den Vondellaan. Het voorstel, dat een mix van kwetsbare doelgroepen, midstay bewoners en reguliere sociale huurders huisvesting biedt, heeft al voor de nodige beroering gezorgd.

Mevrouw Kanters (Tweede Partij) opende het debat met vragen over het participatieproces en de mogelijkheid van een gecombineerd gezondheidscentrum: "Is er nagedacht over een combinatie van wonen en zorgvoorzieningen? We hebben begrepen dat het proces geen doorgang heeft gevonden. Waarom is er dan niet in een combinatie gedacht?"

Simone van Lunteren (SP) uitte haar zorgen over de toekomst: "Wat gaat de wethouder doen om te voorkomen dat we hier over een paar maanden weer zitten, maar dan met andere omwonenden?" Ze vroeg ook naar de definitie van 'midstay' en wat er gebeurt als bewoners na de midstay-periode geen andere woonruimte kunnen vinden.

De heer Vis (Kliniek Nieuw Democratisch Zeist) en de heer van Triet (GroenLinks) informeerden naar de rol van de gemeente in het waarborgen van veiligheid en leefbaarheid en de suggestie voor een masterplan voor gezondheidsvoorzieningen.

De heer Pieters (VVD) wilde weten hoe de afspraken met Woongoed verankerd kunnen worden in het raadsbesluit en of het zandterrein nog overwogen kan worden voor het project.

Wethouder Hoogstraat reageerde uitgebreid op de vragen en benadrukte het belang van een goede samenwerking en communicatie. "We hebben met elkaar voor de zomer gezeten en vervolgens zijn we als gemeente met de initiatiefnemers in gesprek gegaan. Dat was een gesprek om het af te ronden en dat was een gesprek waarin eigenlijk startte met 'is er nog ruimte om er iets aan te passen?'"

Over de zorgen rond het zandterrein zei de wethouder: "Het is een proces geweest, ook met dit voorstel is er echt wel van alles gebeurd." Ze gaf aan dat er een woonzorgvisie in ontwikkeling is die moet helpen bij het plannen van toekomstige zorgvoorzieningen.

Het debat eindigde zonder een directe oproep tot debat, wat betekent dat het voorstel naar de raadsvergadering van 12 december zal gaan. De wethouder beloofde de raad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond het convenant en de participatieprocessen. Het complex belooft gasloos en duurzaam te worden, maar de weg ernaartoe blijft een onderwerp van gesprek en zorgvuldige overweging.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Woningcorporatie Woongoed heeft plannen om op het perceel aan de Joost van den Vondellaan 61 in Zeist een appartementencomplex met maximaal 23 sociale huurwoningen te bouwen. Dit complex zal deels bewoond worden door kwetsbare doelgroepen via het Leger des Heils, deels door midstay bewoners en deels door reguliere sociale huurders. Er is ook een gemeenschappelijke huiskamer gepland. Het huidige bestemmingsplan staat deze ontwikkeling niet toe, dus is er een nieuw bestemmingsplan opgesteld en een anterieure overeenkomst gemaakt.

Het plan sluit aan bij de gemeentelijke ambities op het gebied van wonen, maar heeft aanpassingen ondergaan na feedback van omwonenden. Er is rekening gehouden met stedenbouwkundige wensen en de parkeernorm. Ondanks weerstand uit de buurt en discussies over het participatieproces, zijn er extra gesprekken gevoerd die tot enkele aanpassingen hebben geleid. De financiële lasten van het plan liggen bij Woongoed en eventuele planschades zijn voor hun rekening. Juridisch gezien is de procedure correct gevolgd en het gebouw zal gasloos en duurzaam worden opgeleverd.

De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.

Bijlages