Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 26-10-2023, Vergadering Ronde Tafel & Debat rv Manifest Weerbaar bestuur 26-10-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Wilma Breddels - PvdA
  • Ans Pereboom - GroenLinks

Utrechtse politiek bundelt krachten tegen intimidatie en agressie


ZEIST – De gemeenteraad van Zeist heeft een Ronde Tafel gevoerd over het Manifest Weerbaar Bestuur. Dit manifest, gericht op het versterken van de weerbaarheid van politieke ambtsdragers, is ontwikkeld als antwoord op de toenemende agressie en intimidatie die zij ervaren. Het debat leidde tot een dieper begrip van de urgentie en de noodzaak van een eenduidige aanpak.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een tijd waarin politieke ambtsdragers steeds vaker te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, heeft de gemeenteraad van Zeist een belangrijke stap gezet. Tijdens een recent debat werd het Manifest Weerbaar Bestuur besproken, een initiatief dat als doel heeft om de weerbaarheid van lokale politici te versterken en een uniforme aanpak te bieden tegen intimidatie en agressie.

Het manifest, dat niet juridisch bindend is maar als werkafspraak dient, roept op tot het niet accepteren van grensoverschrijdend gedrag en het altijd melden en reageren hierop. "We accepteren geen grensoverschrijdend gedrag, nooit," benadrukt het manifest, dat ook een handreiking biedt voor het definiëren en aanpakken van dergelijk gedrag.

Tijdens het debat kwamen verschillende zorgen naar voren, waaronder de vraag hoe de rechten van de beschuldigde gewaarborgd blijven en de rol van de politie in het proces. "Het gaat er niet om wat jij bedoelt, het gaat erom wat het teweegbrengt," stelde burgemeester Koos Janssen, die de noodzaak van het manifest onderstreepte met voorbeelden uit de praktijk.

Een belangrijk punt van discussie was de regie over het proces na het melden van een incident. Sommige raadsleden uitten hun zorgen over het uit handen geven van deze regie. "Je bent altijd je eigen regisseur," verzekerde Janssen, "wat uit handen wordt genomen is dat hele proces van naar het politiebureau moeten."

De raad kwam tot de conclusie dat het manifest een startpunt is voor een bredere discussie en dat de uitwerking ervan in samenspraak met de raad zal plaatsvinden. Er werd voorgesteld om voor de ondertekening van het manifest een bijeenkomst te organiseren waarin alle raadsleden, de griffier, directeur en collegeleden het manifest kracht bij zetten door hun handtekening.

Het debat eindigde met een positieve noot, waarbij de raad zich verenigde in de strijd tegen ongewenst gedrag en de bescherming van de democratie. "Het is een oproep die van betekenis kan zijn voor ons allemaal," concludeerde raadslid Jan Bredius. Met de aanvullingen op het raadsvoorstel en de geplande bijeenkomst lijkt de gemeenteraad van Zeist klaar om een duidelijk signaal af te geven: intimidatie en agressie tegen politieke ambtsdragers is onacceptabel en zal gezamenlijk worden aangepakt.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft het Manifest Weerbaar Bestuur in de provincie Utrecht, met als doel de weerbaarheid van politieke ambtsdragers te versterken en een eenduidige aanpak te hanteren tegen grensoverschrijdend gedrag. Het manifest en de bijbehorende handreiking zijn ontwikkeld als reactie op de toenemende agressie, bedreiging en intimidatie die politieke ambtsdragers ervaren, wat een negatieve impact kan hebben op de democratie en de bereidheid om politieke functies te vervullen. Het voorstel omvat twee besluiten: het vaststellen van het manifest door de raad en het verzoek aan het college om een implementatie- en uitvoeringsvoorstel te ontwikkelen in overleg met de raad.

Het manifest benadrukt het niet accepteren van grensoverschrijdend gedrag en het altijd melden en reageren hierop. De handreiking biedt richtlijnen voor het definiëren en aanpakken van dergelijk gedrag en dient als inspiratie voor toekomstige agressieprotocollen. Het manifest en de handreiking zijn niet juridisch bindend, maar functioneren als werkafspraken en instructies. Er zijn geen directe financiële consequenties verbonden aan het voorstel.

Het raadsvoorstel benadrukt het belang van een weerbaar bestuur voor een goed functionerende democratie en de noodzaak van een eensgezinde aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag. Er wordt een sessie gepland met het landelijke Netwerk Weerbaar Bestuur in het eerste kwartaal van 2024 om de uitvoering van het manifest en de handreiking te bespreken. Het voorstel sluit aan bij de inzet om polarisatie en ondermijning tegen te gaan en de lokale democratie te vernieuwen.

Documenten