Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 06-10-2022, Vergadering Ronde Tafel Begroting 2023 speerpunten Ruimte 06-10-2022
Met elkaar in debat zijn
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Eleaonor Platt - NieuwDemocratischZeist
  • David Tompot - SP
  • Ruben Pattiasina - D66
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Timo Bakrin - VVD
  • Wouter Catsburg - Wethouder

Zeist zet in op duurzaamheid en sociale verbinding met nieuwe begroting


De gemeente Zeist heeft tijdens een recente raadsvergadering de begroting voor 2023 vastgesteld. Onder leiding van portefeuillehouder W. van Dijk en opsteller P. Deijns, richt de begroting zich op de uitdagingen in wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - In een levendige raadsvergadering heeft de gemeente Zeist haar begroting voor 2023 goedgekeurd. De begroting, die een meerjarig positief saldo laat zien, is gericht op het aanpakken van belangrijke thema's zoals wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding. "We investeren €16,5 miljoen extra in onze ambities uit het coalitieakkoord," benadrukte portefeuillehouder W. van Dijk.

De raad heeft conform besloten, met uitzondering van de fractie van NieuwDemocratischZeist die tegen enkele beslispunten stemde. Tijdens de vergadering, die ook via YouTube te volgen was, werden twee moties aangenomen die zich richten op het borgen van ecologische kennis en het investeren in veiligheid.

Falco van GroenLinks stelde vragen over de toegangscontrole bij recyclestations en het vereenvoudigen van regels voor monumenten. "Waarom moeten we nog onderzoeken? Kunnen we niet meteen besluiten?" vroeg hij. Wethouder Catsburg reageerde dat er gezocht wordt naar een kosteneffectieve manier voor toegangscontrole.

D66-raadslid Fleur vroeg naar concrete plannen voor biodiversiteit. "Wat zijn de stappen om biodiversiteit te vergroten?" De wethouder lichtte toe dat er initiatieven zijn zoals het omzetten van kort gras gazons naar lang gras en het aanleggen van voedselbossen.

De SP maakte zich zorgen over de gevolgen van het voorraad tarief voor het ophalen van grof afval. "Wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen van dumping?" vroeg raadslid Tompot. De wethouder verzekerde dat dit gemonitord zal worden.

Vragen over hernieuwbare elektriciteit en klimaatadaptatie werden ook gesteld door D66. "Hoe staan we er nu voor en wat gaan we doen om dit te verbeteren?" vroeg raadslid Ruben. De wethouder gaf aan dat er initiatieven zijn zoals het plaatsen van zonnepanelen en het aanpakken van wegen met klimaatadaptieve maatregelen.

Raadslid Luca van ZeistNu stelde vragen over subsidies en de versnellingsopgave voor gemeentelijke projecten. "Gaan we als Zeist gebruikmaken van provinciale subsidies om onze projecten te versnellen?" vroeg hij. De wethouder bevestigde dat er volop gebruik wordt gemaakt van beschikbare subsidies.

De vergadering werd afgesloten met een oproep aan raadsleden om deel te nemen aan komende bijeenkomsten over woningcorporaties en de oudere. "Het is echt de moeite waard," benadrukte de voorzitter, wijzend op het belang van betrokkenheid bij lokale initiatieven.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft de begroting van 2023 voor de gemeente Zeist, met als doel een duidelijke kaderstelling voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid. De portefeuillehouder is W. van Dijk en het voorstel is opgesteld door P. Deijns. De begroting is gebaseerd op het coalitieakkoord en beoogt de uitdagingen op het gebied van wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding aan te pakken. Er wordt voorgesteld om de nieuwe programma-indeling vast te stellen, de begroting 2023 te autoriseren, akkoord te gaan met diverse financiële voorstellen en publiekrechtelijke tarieven vast te stellen. Ook wordt een parkeerverordening voor 2023 voorgesteld. De begroting laat een meerjarig positief saldo zien, mede dankzij eerdere besparingsmaatregelen en extra middelen vanuit het Rijk. Er wordt voorgesteld om €16,5 miljoen extra te investeren in de ambities uit het coalitieakkoord en voorstellen op te nemen om de financiële huishouding te versterken. Er zijn zorgen over maatschappelijke onzekerheden zoals energiebetaalbaarheid en koopkrachtafname. De raad heeft op 8 november 2022 conform besloten, met de kanttekening dat de fractie van NieuwDemocratischZeist tegen beslispunt 3A en 3B heeft gestemd. Er zijn twee moties aangenomen: één over het borgen van ecologische kennis en één over het investeren in veiligheid.

Bijlages