Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 06-10-2022, Vergadering Ronde Tafel Begroting 2023 speerpunten Ruimte 06-10-2022
Met elkaar in debat zijn
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Eleaonor Platt - NieuwDemocratischZeist
  • David Tompot - SP
  • Ruben Pattiasina - D66
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Timo Bakrin - VVD
  • Wouter Catsburg - Wethouder
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Ronde Tafel RV Begroting 2023 - speerpunten Ruimte


Aat Grinwis - Voorzitter

Dames en heren, welkom. Dit is de ronde tafel voor ruimte in het kader van de begroting die aan de orde is. Mijn naam is Aad Grimmius, ik ben raadslid en voorzitter, en ik vermeld dit allemaal zo uitgebreid voor de bandopname. U kunt vanavond meekijken op YouTube. Ronald, dat klopt toch, hè? Roseline de Raad zal dus... U kunt vanavond bij ons niet meekijken; u had hier moeten zijn. We zitten in de oude raadzaal en de bedoeling is dat ik even inventariseer bij u, per fractie, of u de drie meest pregnante, de belangrijkste vragen nu even zou kunnen stellen. Want we hebben maar één uur en dat uur is redelijk strak, omdat we daarna naar de grote raadzaal gaan voor de plenaire bijeenkomst waar de drie ronde tafels samenkomen. Dus, zou ik mogen beginnen bij jou, Falco, en dan werken we zo richting D66. Zo.

Falco van 't Riet - GroenLinks

Dank u, voorzitter. Ja, ik had er net vier, maar goed, ik begin straks met de eerste van de drie vragen.

Aat Grinwis - Voorzitter

Stel ze maar achter elkaar, weet je wat? Doe er maar vier, ja hoor.

Falco van 't Riet - GroenLinks

Het gaat over het onderzoek naar toegangscontrole bij de recyclestations. Voor zover ik weet, ben ik al betrokken bij een soortgelijk project in een RMNP-gemeente. Dus ik vroeg me af: waarom moeten we dit nog onderzoeken? Kunnen we niet meteen dit als voorstel ter besluitvorming voorleggen? En dan verdergaan, of niet. Dan komt er een vraag over monumenten. Ik lees dat eigenaren heldere informatie krijgen en dat regels worden vereenvoudigd. Maar ik vroeg me ook af of er ook gekeken wordt naar minder regels, zodat er meer mogelijk is. Dan de derde vraag: is het niet te ingewikkeld? Op een gegeven moment wordt er onderscheid gemaakt tussen onze gebouwen en dan? Vervolgens gaat het over kernvastgoed en ik vroeg me af wat het verschil is tussen die twee. Kernvastgoed dus. Het gaat dan over de verduurzaming van onze gebouwen en dan? Vervolgens wordt er gezegd dat het alleen het kernvastgoed betreft, of meer dan het kernvastgoed. En de laatste vraag gaat over besluitvorming in de aanloop naar het resultaat van het onderzoek naar regionale 'ontzorgingsconcepten' voor de versnelling van de energietransitie. En ik vroeg me af wat de inwoners daar komend jaar van gaan merken. Dat was het.

Aat Grinwis - Voorzitter

Bedankt, Falco van GroenLinks, of is het Bas? Heeft Falco zich bij GroenLinks aangesloten of bij D66?

Fleur Besseling-Hansen - D66

Ja, mijn vraag betreft de biodiversiteit. Op pagina 20 staat iets over openbaar groen en openluchtrecreatie, en over water. Ook wordt de kinderboerderij genoemd in relatie tot de biodiversiteit. Maar ik vroeg me af wat nu concreet de plannen zijn voor het komende jaar, zodat we aan het eind van volgend jaar kunnen terugkijken. Welke stappen zijn er al genomen om de biodiversiteit te vergroten en te herstellen?

Aat Grinwis - Voorzitter

Oké, je hebt het gedelegeerd.

Aat Grinwis - Voorzitter

Slim is het, meneer Fiscali.

Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist

Ja, dank u, voorzitter. Ik heb een vraag en ons buitengewoon raadslid heeft ook een vraag voor u. Mag zij die zelf stellen? Ik heb gezocht, maar niet gevonden. Misschien heb ik niet voldoende gezocht. Maar het gaat over het antennebeleid in de gemeente Zeist. Welke wethouder is daar nu verantwoordelijk voor? En wat is de huidige stand van zaken, mede gezien de ontwikkelingen die daar spelen?

Aat Grinwis - Voorzitter

Mevrouw plat van Ndz dankjewel

Eleaonor Platt - NieuwDemocratischZeist

Dank u, voorzitter. Mijn vraag gaat over de uitvoering van het actieplan voor de circulaire economie. Ik zou graag willen vragen hoe dat zit. En wat is de stand van zaken? Dank u wel.

Aat Grinwis - Voorzitter

Dank u wel. CDA. Ben

Bianca Osinga-Tamming - CDA

Ben je er klaar voor? Nee hoor, nee, ik heb...

Aat Grinwis - Voorzitter

Geen vraag. Je hebt geen vragen. Je

Bianca Osinga-Tamming - CDA

Je hebt geen vraag.

Aat Grinwis - Voorzitter

Tompot. Socialistische Partij. Ja, ja.

David Tompot - SP

Ja, ik heb op dit moment een specifieke vraag over een maatregel die volgend jaar wordt ingevoerd. Het tarief voor het ophalen van grof huishoudelijk afval zou naar € 20 gaan. Mijn vraag is in hoeverre er onderzoek is gedaan naar de mogelijke gevolgen van deze maatregel, zoals een toename in het illegaal dumpen van afval. We zien nu al illegale dumpingen, maar ik kon nergens informatie vinden over de kosten die gemoeid zijn met het opruimen van dit gedumpte afval. Misschien is het goed als die cijfers volgend jaar ook beschikbaar komen.

Aat Grinwis - Voorzitter

Oké, duidelijke vraag. D66 heeft er nog een paar, Ruben. Wat...

Ruben Pattiasina - D66

Wat valt mij op? Ik heb vragen over twee onderwerpen. Ten eerste, het is inderdaad een bewerkelijk onderwerp. Op pagina 24 staat een grafiek over hernieuwbare elektriciteit die loopt tot 2020. Ik was benieuwd hoe ver we nu staan en wat onze plannen zijn om vooruitgang te boeken. Willen we in lijn blijven met de landelijke tendens, en zo ja, wat zijn dan onze actiepunten? Dus, hoe staan we er nu voor en wat gaan we doen om onze prestaties te verbeteren? De andere vraag betreft het riool. In dit programma wordt op pagina 21 gesproken over het creëren van een klimaatadaptieve en waterrobuuste leefomgeving, met een uitgebreide toelichting daarbij. Dit is een uitstekend punt, omdat we naar klimaatadaptatie streven. Mijn vraag is hoe het college van plan is dit uit te werken. Is er bijvoorbeeld een verschil in aanpak tussen nieuwe initiatieven en bestaande wijken? En op pagina 87 staat, aangezien het onderwerp riool is, dat het eerste projectmatige onderhoud zal plaatsvinden in de Dichtersbuurt. Ik ben ook benieuwd hoe het participatietraject rondom klimaatadaptatie eruit zal zien.

Aat Grinwis - Voorzitter

Ja. Meneer Luca, welkom.

Roy Luca - Seyst.nu

Dank

Aat Grinwis - Voorzitter

U, voorzitter, mag vier vragen stellen, ja? Weet u dat?

Roy Luca - Seyst.nu

U verwacht niet meer, toch? Nee, nee, nee, nee, nee, er zouden ook twee kunnen zijn. Ik vind het al mooi dat we er vier tegelijk mogen doen. Voorzitter, dank u voor de stukken. Ik heb wel een paar vragen. Ik zal ze snel doornemen, want ik heb ze gefotografeerd om ze te bespreken, dus dan kan ik ze zonder gestoord te worden bekijken. En daar heb ik ze. Daar kom ik later op terug bij de parkeervergunning. Laat ik nu naar het raadsvoorstel kijken. In het raadsvoorstel, voorzitter, hebben we een opsomming gekregen en bij punt 5 worden specifieke heffingen benoemd. Ik hoorde net al iets over de rioolheffing en de afvalstoffenheffing, waar specifieke vragen over gesteld worden. Maar de hele lijst is in kaart gebracht. Mijn vraag vanuit Zeist aan u is of u ook naar de subsidies hebt gekeken die door de provincie en het ministerie beschikbaar zijn gesteld. En ik ga daar direct op door. In het kader van de versnellingsopgave hebben we te horen gekregen dat er op postzegelniveau versnellingsacties voor gemeenten kunnen worden ondernomen, ook met aanwijzingen vanuit de provincie. Mijn vraag is of wij in Zeist daar gebruik van gaan maken en daarop inzetten, zodat we de versnellingsopgave samen kunnen behalen en mogelijk zelfs kunnen versnellen voor degenen die dat willen. Dan heb ik nog even... Het saldo meerjarenperspectief, daar kom ik nog op terug. Nee, de dekkingen, die begrijp ik. Dank u, voorzitter. Ik stop even, ik weet niet of alles technisch in orde blijft. Ik...

Aat Grinwis - Voorzitter

Ik weet even niet waar we het over hebben. Kunnen de ambtenaren die vanuit huis kijken, de vragen van meneer Luca horen?

Roy Luca - Seyst.nu

Ik heb geen idee, want de middelste is goed. Kom binnen.

Aat Grinwis - Voorzitter

Oh, dat is mooi. Dan gaan we ervan uit dat de anderen dat ook in orde hebben. Meneer Luca, ga je gang.

A. Wolters - Ambtelijk ondersteuner

Het spijt me, maar dat staat niet op mijn menu, noch op dat van andere ambtenaren.

Aat Grinwis - Voorzitter

Oké hoorde ik Anne Marie daar.

A. Wolters - Ambtelijk ondersteuner

Ja klopt

Roy Luca - Seyst.nu

Klopt dus, maar dan sturen we verslag.

Aat Grinwis - Voorzitter

Heb je je abonnement wel betaald? Sorry, nee, dat heb ik niet gedaan.

A. Wolters - Ambtelijk ondersteuner

Een grapje. Zelfs Ronald gaf aan dat hij nodig is in de raadszaal. Dus.

Aat Grinwis - Voorzitter

Oké, wat kunnen

A. Wolters - Ambtelijk ondersteuner

Wat kunnen wij eraan doen? Is dat nu zinvol? Want het is echt heel erg slecht.

Aat Grinwis - Voorzitter

Annemarie, harder praten helpt dus niet. Nee, het ligt aan de familie; harder praten helpt niet. Het ligt aan de verbinding.

A. Wolters - Ambtelijk ondersteuner

Nee, ik draag gewoon meerdere petten, dus ik ben niet de enige die het geluid maakt.

Aat Grinwis - Voorzitter

Nou ik.

David Tompot - SP

Ik krijg al enkele antwoorden door, dus sommige dingen komen wel door. Maar goed, dan moeten we even kijken. Als ik geen antwoord kan vinden of zelf niet heb, en jullie kunnen dat, want jullie horen mij nu wel, toch? Ja, ik hoor jou goed. Oké, nou, dan weet je het. We gaan gewoon door en dan kijken we wel. Als ik een specifieke vraag heb waarbij ik jullie hulp nodig heb, dan vraag ik het wel op deze manier.

David Tompot - SP

Ja, maar goed, dan lossen we het op die manier op dat we zoveel mogelijk vragen beantwoorden. Dan kunnen ze eigenlijk afschakelen. Nee, want misschien heb ik ze wel nodig.

Aat Grinwis - Voorzitter

Goed, we moeten het even doen met de techniek. Dank je, Roy Luca.

Roy Luca - Seyst.nu

Dank u wel, voorzitter. Ik hoop dat u mij kunt horen; zo niet, dan komt dat intern vast wel goed. Mijn andere vraag, voorzitter, betreft de dekkingseffecten van de mobiliteitsplannen, die worden aangeduid als één, twee en drie. Wij zouden graag willen weten of er ook gebruikgemaakt gaat worden van de extra mogelijkheden die de provincie biedt, maar ook die vanuit de metropooloverleggen eventueel ter beschikking komen. Het is een belangrijk punt, omdat wij daarmee de actiepunten willen versnellen en de verdubbeling van de projecten willen realiseren. Dat was het, voorzitter.

Aat Grinwis - Voorzitter

Voorzitter, dank u wel. Oké, dank u wel, meneer Luca. Meneer Timo Bakker van de VVD had ook een aantal vragen, dacht ik, hè? Ik heb...

Timo Bakrin - VVD

Zeker, dankjewel. Je mag vier vragen stellen. Is dat de enige vraag? Ja, oké, dank u wel.

Aat Grinwis - Voorzitter

Roland, de ambtenaren thuis kunnen ons heel slecht verstaan, dat is bekend, oké? Ik denk dat het gaat lukken, de reparatie die je nu aan het uitvoeren bent. Ik hoop het. Laten we de wethouder maar het antwoord geven, meneer Catsburg.

Wouter Catsburg - Wethouder

Dankjewel. En als ik het niet weet, dan stel ik de vragen op deze manier ook richting de ambtenaren. De heer Volk in het riet heeft onderzoek gedaan naar toegangscontrole bij recyclestations. Waarom gaan we dat doen? In de vorige periode is er een opzet geweest voor die toegangscontrole. Toen bleek dat de invoering € 800.000 zou gaan kosten. Dat vonden wij, als dagelijks bestuur, fors en als Algemeen Bestuur hebben we vanuit de gemeente gezegd dat we dat niet acceptabel vinden. Dat moet op een andere, goedkopere manier kunnen. Vandaar dat er gezocht wordt naar een nieuwe of goedkopere manier om de toegangscontrole bij recyclestations uit te voeren. Er is nu inderdaad wel toegangscontrole, maar wij willen een medewerker bij de poort hebben die controleert waar het afval vandaan komt. Tijdens de coronaperiode merkten we dat mensen ook uit niet-RMN-gemeenten hier afval kwamen brengen. Vandaar dat het de bedoeling is dat het op elektronische wijze gaat, met een pasje, en daar is nog onderzoek voor nodig. Wat betreft het aanpassen van het monumentenbeleid en het verminderen van regels: als u zou zeggen dat u het vanuit duurzaamheid van harte eens bent, maar er wordt vanuit erfgoed anders over gedacht, dan zit u bij monumenten in een transitie. U wilt monumenten verduurzamen, maar de regels van erfgoed zijn op dit moment nog heel strikt. Wat er nu gebeurt, is dat bij een aanvraag voor het verduurzamen van een monument, als daar een vergunningsplicht voor is, er advies gevraagd wordt van de monumentencommissie. Tegelijkertijd is er ook een Commissie Duurzaamheid die gaat beoordelen of het vanuit duurzaamheid kan. Het college heeft bijvoorbeeld bij een pand in Zeist, waarvan de Commissie voor Cultureel Erfgoed (CK) zei dat ze geen zonnepanelen op het dak wilden hebben, gezegd dat het volgens de Commissie Duurzaamheid wel kan. Vervolgens ligt het bij het college en wij als college hebben gezegd dat het in dit geval wel kan. Op die manier zul je de komende tijd meer van dit soort gevallen krijgen, waardoor je een beeld krijgt van wat er speelt en waar je de regels kunt aanpassen of versoepelen. Dit gebeurt ook al, bijvoorbeeld bij Griftenstein, waar het hele ensemble van woningen gemeentelijk monument is. Waarom kunnen we niet aan de achterkant wat aanpassingen doen en dan de voorkant in stand houden? Op die manier zijn we bezig om het monumentenbeleid aan te passen, zodat er meer mogelijkheden voor verduurzaming komen. Wat mij betreft zijn er aan het eind van deze periode minder regels rondom het verduurzamen van monumenten, en wat mij betreft gebeurt dat ook al binnen een jaar.

Roy Luca - Seyst.nu

Mag ik u formeel een vraag stellen over de procedure? Wilt u dat we de vraag aan het einde stellen over het punt dat ter sprake kwam? Of wilt u dat wij reageren op de punten? Zullen we dit aan het einde doen? Ja, dank u.

Aat Grinwis - Voorzitter

Prima. Ja, dan zouden er wel overlappingen zijn, dus dat is het dan.

Wouter Catsburg - Wethouder

Onze gebouwen zijn kerngebouwen. Ik moet zeggen dat ik er een slag naar zou moeten slaan. Ik denk dat onze gebouwen al het vastgoed omvatten dat op dit moment in het bezit is van de gemeente Zeist. De kerngebouwen zijn die gebouwen die we willen behouden en niet diegene die mogelijk worden bekeken om afgestoten te worden. Ik denk dat dat het verschil is. Elly, weet je wat? Moet ik dat ook doen? Ja, ja. Mocht het anders zijn, dan hoort u het nog, want ik zal het voor de zekerheid nog even navragen. Totdat het duidelijk wordt.

Aat Grinwis - Voorzitter

Het is heel handig om een oud-wethouder in huis te hebben.

David Tompot - SP

Ja

A. Wolters - Ambtelijk ondersteuner

Sorry. Ja. Mag ik

Falco van 't Riet - GroenLinks

Dan wil ik toch even doorvragen, want dat betekent dus dat het vastgoed dat bij de gemeente blijft, en dat we niet gaan afstoten, maar dat geen maatschappelijke taak heeft, niet of minder verduurzaamd wordt.

Wouter Catsburg - Wethouder

Nee, we hebben nog steeds het doel om als gemeente in 2030 energieneutraal te zijn, dus alle gebouwen zullen hierin meegenomen worden. Dit komt doordat de kernprioriteit bij deze gebouwen zal liggen. Maar uiteindelijk moet natuurlijk ons hele vastgoed verduurzaamd worden.

Aat Grinwis - Voorzitter

Oké.

Wouter Catsburg - Wethouder

Dan de regionale ontzorgingsconcepten. Wat gaan onze inwoners daarvan merken? Nou, we zitten volop in het proces van ontzorging. We zijn bezig met concepten zoals bijvoorbeeld een ESCO, waarbij we ook de samenleving betrekken. We hebben recent een bijeenkomst gehad waarin diverse mensen hebben aangegeven wat zij nodig hebben om te ontzorgen en hoe dat in een ESCO-vorm vormgegeven kan worden. Als je vraagt wat onze inwoners ervan gaan merken: er is momenteel een fantastisch initiatief van bewoners van het Lips-terrein. Daar wonen huurders en er zijn sociale huurwoningen en koopwoningen. Zij hebben met elkaar besloten dat ze willen verduurzamen en zonnepanelen en een buurtbatterij willen plaatsen. We zijn gaan kijken of een ontzorgingsconcept daar geïmplementeerd kan worden, zodat alle bewoners hun vragen en wensen bij dat concept kunnen neerleggen en het uitgevoerd wordt. Zo hoeven de bewoners in principe alleen een bedrag te betalen en wordt de rest geregeld. Dat is een voorbeeld van hoe je een ontzorgingsconcept kunt inzetten. Wat de inwoner dan concreet merkt, is bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op woningen met asbest in de daken. Als je daarvoor een concept bedenkt dat op alle woningen toepasbaar is, dan is het een kwestie van aanvinken dat je meedoet en het wordt geregeld. Dat is wat onze inwoner ervan merkt, en komend jaar zullen we nog meer van dergelijke ontzorgingsconcepten zien. In de Dichtersbuurt hebben we bijvoorbeeld al iets soortgelijks gedaan met het ontkoppelen van regenpijpen. We hebben de aannemer uitgedaagd om na te denken over duurzaamheid voor de bewoners. Alle bewoners hebben een brief ontvangen met de vraag waaraan ze willen meedoen: een gratis regenton, het afkoppelen van de regenpijp, zonnepanelen, enzovoort. Ik sprak met een van die mensen die zei dat hij het nu wel deed, omdat het makkelijk was; hij hoefde alleen maar een vinkje te zetten en werd twee weken later gebeld dat het geregeld werd. Op die manier wordt het in de praktijk gebracht. Dan Fleur van D66 over biodiversiteit: wat gaan we daar concreet aan doen? Als we kijken naar de middelen die we op dit moment hebben, zien we dat we bijvoorbeeld kort gras gaan omzetten naar lang gras. We beginnen binnenkort, en dit jaar nog, bijvoorbeeld in Griffensteijn, waar het korte gras wordt vervangen door lang gras. We hebben natuurlijk ook het tegelwerk; we hebben alle plekken in Zeist in kaart gebracht waar onnodige verstening is. Die gaan we verwijderen en vervangen door planten die passen in de omgeving en goed zijn voor de biodiversiteit. We kijken waar we gras langer kunnen laten groeien en minder regelmatig maaien. Er zijn allerlei maatregelen op dat gebied waarin we de biodiversiteit willen versterken. Als we bezig zijn met de wegen, zoals de Utrechtseweg en de Kromme Rijnlaan, dan gaan we de weg aanpakken en tegelijkertijd kijken wat onze opgave voor klimaatadaptatie is. Dan komen er wadi's, maar we kijken ook naar onze opgaven voor biodiversiteit. Kunnen we daar extra bomen planten? Welke planten gaan we daar neerzetten? Op die manier proberen we bij het aanpakken van gebieden biodiversiteit mee te nemen, zodat uiteindelijk alle wegen die aangepakt moeten worden ook bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit. Daarnaast sluiten we aan bij veel initiatieven vanuit de samenleving. We zijn bijvoorbeeld samen met een groep op zoek naar locaties voor een voedselbos in Zeist. Op de Montessorischool in Griffensteijn komt een bosje, en in Austerlitz komt een voedselbosje. Zo zijn we samen met de samenleving bezig om de biodiversiteit een boost te geven. Het is nooit genoeg, maar het is mooi om te zien dat we binnen bijvoorbeeld het beheer van de openbare ruimte ook ruimte hebben om automatisch te denken aan wat we nog meer kunnen doen voor de biodiversiteit. Soms zijn het kleine dingen, zoals geveltuintjes of het adopteren van boomspiegels. Dat zijn echt heel veel grote en kleinere dingen die bijdragen aan een grotere biodiversiteit. Carlo, over het antennebeleid: wat is de stand van zaken? Er is een antennebeleid dat hoofdzakelijk landelijk wordt bepaald. In de vorige periode was het bij de heer Fluitman vanuit gezondheid, en ik denk dat formeel de route zou zijn dat het antennebeleid bij ruimtelijke ontwikkeling hoort. Dus dan zit het bij wethouder Wilting.

Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist

Mag ik dan meteen reageren, of doen we dat straks?

Aat Grinwis - Voorzitter

Laten we dat straks even doen, dan maken we het rondje af.

Wouter Catsburg - Wethouder

Dan het actieplan circulaire economie van mevrouw Plet: wat moet ik me daarbij voorstellen? Eigenlijk vind ik 'circulaire samenleving' een mooiere term. Ja, we gaan kijken wat we doen. We doen eigenlijk al heel veel op het gebied van circulariteit, maar we hebben het niet echt samengevat in een plan. Het is de afgelopen periode steeds duidelijker geworden dat circulariteit belangrijk is. Wat we met het actieplan circulaire samenleving moeten doen, is kijken hoe we alles wat we al doen kunnen bundelen en hoe we duidelijk kunnen maken dat we het een boost kunnen geven. Bijvoorbeeld, we ondertekenen het duurzaam bouwen convenant waarin staat dat een bepaald percentage van de bouwmaterialen circulair moet zijn. Misschien is dat op dit moment nog een beetje een onrealistisch percentage, maar wij zeggen toch: we gaan ervoor. En op die manier probeer je circulariteit een boost te geven. Maar dat geldt ook voor afval. Wat we met dat actieplan willen, is dat we zelf als organisatie gestimuleerd worden om daarmee aan de slag te gaan, maar ook dat de inwoner daarmee aan de slag gaat. Dan het SP-voortarief van €20 en de gevolgen van bijplaatsingen. Ja, die zullen gemonitord worden. Ik heb geen idee wat het ophalen van zo'n bijplaatsing kost, dus dat is denk ik heel lastig. Wat is extra en wat is al bestaand? Maar dat zal gemonitord worden ten opzichte van wat we afgelopen jaren hebben meegenomen. En ik denk dat het goed is om daar een jaar inderdaad even naar te kijken: hoe staat het ermee? Maar ik heb het al vaker gezegd: ervaringen in andere gemeentes en ook onze eigen ervaring in 2018 van het voortarief is dat er nauwelijks extra bijplaatsingen plaatsvinden. Dus ik ben er eigenlijk niet zo bang voor dat dat op grote schaal gaat gebeuren. Dan de heer Patina van D66 over hernieuwbare elektriciteit. Dat is een staartje uit 2020, dat klopt. Nieuwe informatie is er niet. Die informatie loopt standaard twee jaar achter, dus alle informatie van na 2020, als die ergens komt, dan is dat puur op basis van extrapolatie. Maar dat heeft helaas zoveel tijd nodig om door te zetten. Wat gaan we verder doen? Nou, we proberen natuurlijk steeds mensen ook via bijvoorbeeld 'Meloen naar Huis' te stimuleren om maatregelen te nemen, waaronder het plaatsen van zonnepanelen of andere vormen van hernieuwbare energie. Maar ook daar, net zoals de monumentencommissie, lopen we wel eens tegen dingen aan, bijvoorbeeld een initiatief van een bewoner die zegt: "Ik wil kleine windmolentjes op mijn woning." Dat is nieuw, dat hebben we nog nooit meegemaakt. En volgens de richtlijnen kan dat niet. Dan denk je: dat is jammer, moeten we niet ergens kijken of we het ergens wel kunnen doen? Dus op die manier proberen we in ieder geval ook nieuwe initiatieven en innovaties te bekijken of we daar in kunnen meedraaien. We hadden de bedoeling om echt een 'jaar van het dak' te organiseren, met een aantal hele grote aansprekende organisaties die inderdaad zon op dak wilden gaan plaatsen, maar helaas door de connectiecongres zijn die initiatieven even in de koelkast beland. Maar we weten gewoon van een aantal grotere organisaties met echt forse aantallen panelen dat de plannen zo goed als klaar zijn. Alleen, er is geen ruimte op het net. Dus dan ga je ook kijken: hoe kan je het dan wel doen? En er is natuurlijk een recent initiatief op de Hogeweghoek, de naam van een VvE die zonnepanelen heeft gelegd en ook een buurtbatterij heeft neergezet. Dus op die manier, ook met subsidie van de gemeente, proberen we dat soort initiatieven van de grond te krijgen. En bijvoorbeeld onze eigen gemeentewerf: we hebben ook gezegd, congestie of niet, we gaan het dak volleggen met zonnepanelen en we gaan kijken of we het kunnen oplossen met een batterij. En als het even kan, willen we die batterij ook gaan gebruiken voor bijvoorbeeld de brandweerkazerne. Er zijn nu allerlei juridische dingen waardoor het nog niet mogelijk is, maar zo zie je dat je goed buiten de hokjes moet denken om op dit moment toch grote aantallen zonnepanelen, bijvoorbeeld, of andere middelen van duurzame opwek te realiseren. En vervolgens, ja, we gaan deze periode ook op de route om te kijken of we het toch duurzaam op kunnen realiseren rond de kamp van Zeist. Ik heb binnenkort de gedeputeerde op bezoek. Nou, dat zal een onderwerp van gesprek zijn. Op die manier gaan we eigenlijk de route vervolgen die we hebben ingezet. En in de vernieuwde routekaart, de actualisatie moet ik zeggen, het is geen vernieuwde, dit is de actualisatie van de routekaart, zullen we daar ook weer, denk ik, andere wellicht nieuwe mogelijkheden aan toevoegen. Dan klimaatadaptatie: hoe wordt dat uitgewerkt? Nou, wat ik al zei, op het moment dat er wegen worden aangepakt, gaan we gelijk aan de slag met een stukje klimaatadaptatie. Wegen die we nu zien die slecht afwateren of verkeerd afwateren, die pakken we aan. Dat kan veelal met subsidies ook vanuit Europa of vanuit Den Haag. En dus op die manier proberen we de klimaatadaptatie in Zeist ook vorm te geven. Eigenlijk zit dat al zo verweven in de manier waarop we werken met elkaar. En dan de participatie van de Dichtersbuurt. Ja, de riolering moest vervangen worden. En er is gewoon een projectleider die bijna bij iedere deur is langsgegaan, belletje trekken zo van: "Dit is wat we gaan doen." Er zijn inloopavonden geweest en dat heeft bijvoorbeeld geleid tot een andere wegindeling op de Roemer Visscherlaan, met andere stoepen. De ene bewoner wil er graag een omhooglopende stoep vanwege de veiligheid voor de kinderen en de andere bewoners zeggen: "Doe maar plat, want dat vinden we mooier." Dus dan zie je dat door een initiatief van een bewoner te noemen, we daar hebben gekozen voor een toch net andere wegindeling door de parkeervakken anders in te richten. Het is op die manier en ik moet zeggen, volgens mij hoor ik tot nu toe bijna alleen maar lovende verhalen over de manier waarop het eruitziet. We zijn nu ook met het Jan Luykenlaantje bezig, dat zat niet in de planning. Maar ik denk: als je de hele Dichtersbuurt aanpakt en Jan Luykenlaan niet, dat kan ook niet. Er is een historisch lijntje dat nogal verloederd was door afbrokkelend asfalt en dergelijke. Dus dan hebben we ook gezegd: "Als we ergens ruimte zien in het project, ga ook Jan Luykenlaan aanpakken." En dat gaan we dus nu doen, het wordt een mooi klinkerfietspad. En we hebben ook gelijk tegen de bewoners gezegd: "Luister, we gaan het aanpakken, maar we hebben wel spelregels." Dat betekent dat de meeste bewoners echt wel blij zijn dat we zeggen: "Nu weten we dat we de auto daar niet neer mogen zetten of dat we de kliko's gewoon op eigen terrein moeten zetten." En eigenlijk zijn de mensen... Sommigen zijn niet blij, die zeggen: "Ik woon hier al 15 jaar en ik doe het al 15 jaar zo." Maar goed, dan wordt er een een-op-eengesprekje gevoerd en dan is er eigenlijk wel heel veel begrip. Want uiteindelijk wordt er niet geslagen. Soms zou je het... Nee, nee, nee, maar dat is er gewoon heel veel begrip voor, want men vindt het ook een mooi laantje en men wil ook dat de leefomgeving gewoon prachtig is. Dan de heer Luca over de heffingen en subsidies. Als de heer Luca bedoelt of we alle mogelijke subsidies gebruiken die er zijn om aan het riool te werken of om klimaatadaptieve maatregelen te nemen, of wat voor subsidie dan ook, dan zeg ik: ja. Ik denk dat we de afgelopen vier jaar misschien de helft hadden kunnen uitvoeren als we geen gebruik hadden gemaakt van subsidies. Dus daar zitten we volop in, we schrijven er ook voor in. Ja, daar maken we volop gebruik van, zodat ook inderdaad de heffingen, bijvoorbeeld op riool, niet hoger hoeven te zijn dan nodig. Bij afval ligt het natuurlijk wat anders. Ik kan me niet herinneren dat er subsidies zijn rondom afval, behalve dan de vergoedingen vanuit het verpakkingsfonds. Maar goed, we maken volop gebruik van subsidies. En soms krijg je ze niet, hè? Dan ben je drie dagen bezig met het schrijven van een plan en dan krijg je ze niet. Dat kan ook. Dan de versnellingsopgave. Ja, dat zit niet in mijn portefeuille, het aanwijzen vanuit de provincie. Geen idee, dus die vraag, het antwoord houdt u tegoed. Nou, eigenlijk dezelfde vraag rondom de dekking van mobiliteitsplannen, subsidies en meer. Ja, we doen volop mee. Dan de kritiek van de VVD. Wanneer komt het parkeerbeleid? Dat is gepland voor voorjaar 2023. Dus daar wordt nu aan gewerkt, aan de voorbereidingen, en dan gaat het in progress. Daar heeft u ook recent volgens mij nog een of komt er binnenkort een RIB naar u toe over het proces rondom de parkeernota. Heb ik in de tussentijd nog antwoorden gekregen die ik u niet zou willen onthouden? Nou, ik word een beetje gecorrigeerd. Ik zei voorjaar, maar dan moet ik maar even naar ruim voorjaar kijken. We hebben gewoon... Het is gewoon de klimaatverandering. Het voorjaar duurt gewoon allemaal wat langer. En zo nee, dus... Het zal voorjaar tegen rond de zomer zijn, maar dan heeft u enig idee. Nou, ik kan misschien Q2 zeggen, dat is misschien veiliger. Q2. Even kijken, mytho VSP... Nee, volgens mij heb ik geen antwoorden gemist. Voorzitter, wethouders.

Aat Grinwis - Voorzitter

De wethouders worden hier bedankt. Er was nog een nabrander van meneer Luca, en was er niet ook een van meneer Fiscali, dacht ik? Hè, voorzitter?

Roy Luca - Seyst.nu

Voorzitter, ik wilde er heel snel doorheen lopen, als dat mag. Ik heb mijn opmerkingen netjes opgeschreven, dank u wel, voorzitter. Ik hoorde iets over ons afvalbreng- en grondstoffenstation. Ik wil dit toch benoemen, met name de controle tijdens de coronaperiode. Ik wil mijn complimenten uitspreken over hoe goed wij dit met de verkeersregelaars en de controle hebben uitgevoerd. Maar ik hoorde u ook zeggen dat er veel vreemde zaken waren. Nu, ik heb daar een paar keer waarnemingen mogen doen en was zelf ook aanwezig in de file, ook op het provinciale gedeelte. Ik wil eigenlijk alleen maar een compliment geven over hoe we dit binnen de RMNP hebben geregeld, samen met de provincie. Maar ik zag juist dat mensen weggestuurd werden, dus ik begreep de opmerking over de aanwezigheid van veel mensen van buitenaf niet helemaal. Bedoelt u dat op die manier, of suggereert u ook dat er illegaal veel afval van buiten is aangevoerd?

Wouter Catsburg - Wethouder

Dank u voor het compliment; dat zal ik zeker doorgeven. Nee, we merkten dat er veel van buitenaf werd gestort, en toen is inderdaad de keuze gemaakt om daar mensen neer te zetten. Zij gingen controleren en doen dat inderdaad zeer strikt. En ja, als je er niet thuishoort, dan word je weggestuurd.

Aat Grinwis - Voorzitter

Fiscali.

Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist

Dank u wel, Voorzitter. Over het antennebeleid had ik een vraag gesteld, en dat klopt inderdaad. Het bestaat sinds 2010 en is sindsdien niet gewijzigd. Maar ik denk dat daar wel degelijk aandacht aan besteed zou moeten worden, iets wat ik dus gemist heb. Want in dat kader, als ik ook kijk naar het mobiliteitsfonds dat is aangenomen, waarbij nog via een amendement gewezen werd op de noodzaak c.q. mogelijkheid van smart city-toepassingen, dan houdt dat ook het plaatsen van slimme lantaarnpalen in. En die heb ik tot nu toe ook gemist. Wat ik een goede zaak vind, want ik ben absoluut tegen die slimme lantaarnpalen, met name vanwege de mogelijke gezondheidsschade door straling. In dat kader wil ik even refereren aan het feit dat de voorgaande wethouder van gezondheid, meneer Fluitman, had toegezegd naar aanleiding van het aangenomen raadsinitiatiefvoorstel om bij de GGD te rade te gaan en daarna verslag uit te brengen. En ja, daar is eigenlijk niets meer van vernomen. Dus ik neem aan dat ofwel dat overleg niet heeft plaatsgevonden, ofwel dat er tijdens het overleg niets terug te melden viel. Dat is jammer, want we willen natuurlijk allemaal de technische ontwikkelingen zo goed mogelijk benutten, maar de gezondheid die daarmee in het gedrang zou kunnen komen, wordt daarbij volledig uit het oog verloren, zeg ik dan. En in dat kader wil ik toch even refereren aan het feit dat het raadsinitiatiefvoorstel in april vorig jaar is aangenomen, wat heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Stralingsbewust Zeist. Dit heeft ook geleid tot zeer intensieve werkzaamheden door de medewerkers en vrijwilligers van die stichting. Maar we zijn ook geschrokken, degenen die daar direct bij betrokken zijn geweest.

Aat Grinwis - Voorzitter

Ik heb me daar enigszins mee bemoeid. Zou je een vraag willen stellen?

Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist

Ja, mijn vraag komt eraan, maar deze inleiding is even nodig. Het is inderdaad een lange inleiding, want het is natuurlijk een heel groot probleem dat er goed werk is verricht door Stichting Jan. Ik zou eigenlijk graag zien dat de subsidie aan de stichting wordt voortgezet, en de vraag is of daar plaats voor zou zijn in de begroting. Die subsidie mag voor een wat lager bedrag zijn dan de 15.000 euro die ze in eerste instantie ontving, maar is er in de begroting ruimte voor een stukje continuering van die subsidie? En tenslotte wil ik ook wijzen op het feit dat het plaatsen van antennes, en zeker als je praat over slimme antennes in het kader van een smart city, met hun invloed op de gezondheid, ook van alles te maken heeft met het inrichten van de fysieke leefomgeving en dientengevolge met de schade die eventueel aan de biodiversiteit toegebracht kan worden. Over die biodiversiteit wordt in de begroting wel veel gezegd, maar waarom is het aspect van de gevolgen van straling voor die biodiversiteit niet meegenomen?

Aat Grinwis - Voorzitter

Geweldig, ja, dank u wel, meneer Valco. Van het riet dat ik zag, vanuit de mannen? Nee, we wachten bij Valko. Hij heeft een vraag.

Falco van 't Riet - GroenLinks

Ik wilde alleen even aangeven dat ik ook nog een HO heb waarmee dat te maken heeft.

Aat Grinwis - Voorzitter

HO had. Wethouder catsburg.

Wouter Catsburg - Wethouder

Ja, zoals ik al zei, valt antennebeleid niet binnen mijn portefeuille. U zei dat ik een lange inleiding heb gegeven. Dat was nodig, maar volgens mij was het toch een erg lange mening. Maar dat is slechts mijn optiek. En nu, je komt er niet verder mee. Ik heb dit nog niet in de biodiversiteit meegenomen, omdat er volgens mij nog steeds geen wetenschappelijk bewijs is. En dat zegt iedereen, ook volgens mij, over schade of wat dan ook. Maar ik zal u graag meenemen naar mijn collega.

Aat Grinwis - Voorzitter

Ook van het slimme lantaarnpalen.

Wouter Catsburg - Wethouder

Nou, laten we eerst maar eens goed opletten.

Aat Grinwis - Voorzitter

Ik zou ook wel een slimme lantaarnpaal in mijn voortuin willen hebben. Ja, dat kan ik wel.

Wouter Catsburg - Wethouder

Ik zou het wel willen gebruiken. Ja, het is zeker mogelijk. Het kan best zo zijn dat op een aantal locaties de aanwezigheid van slimme lantaarnpalen wenselijk is, nietwaar? Dus dat is in ieder geval iets om te overwegen. En ja, dat is misschien voor de heer van de Verzekeringen niet zo prettig, maar ik richt me nu even tot de VVD. Zij waren natuurlijk zeer geïnteresseerd in die smart cities. De VR's die we in de gemeente hebben, worden wel of zijn grotendeels al uitgerust als IVRI's, zodat de doorstroming van het verkeer geoptimaliseerd wordt. Dit leidt tot minder uitstoot, wat ook weer heel goed is voor de biodiversiteit. Meneer Van Riet, het vinden van een gaatje in de begroting voor de financiering van een subsidie aan de Stichting Stralingsbuis Zeist was ook een vraag, voor minder dan € 15.000, toch? Dat heb ik gehoord. Er zijn duidelijke regels voor subsidieverstrekking, dus ik denk niet dat het handig is om voor een stichting afwijkende afspraken te maken. Maar ook dat valt niet binnen mijn portefeuille, voorzitter.

Aat Grinwis - Voorzitter

Dien de aanvraag in, zou ik zeggen. Is dat al gebeurd? Oké, ik kan meneer Van Driel bedanken.

Falco van 't Riet - GroenLinks

Dank u wel, voorzitter. Kunt u nog iets toelichten over de voornemens van het college voor 2023 met betrekking tot het openbaar vervoer en de bereikbaarheid van de kernen voor het komende jaar?

Wouter Catsburg - Wethouder

Ik hoop dat ik straks nog wat van Bas krijg. We zijn bezig met het transformeren van het Jordan Lyceum tot een OV-hub, waardoor het een van de grootste opstapstations in Zeist wordt. Zo ontstaat er een concentratiepunt waar men op een fatsoenlijke, nette en veilige manier kan opstappen, wat het gebruik van het station aantrekkelijker maakt. We zijn volop bezig met het uitbreiden van de fietsstallingsmogelijkheden bij bushaltes, zodat de 'last mile' gemakkelijker per fiets afgelegd kan worden en men de fiets veilig kan stallen. We zijn ook in overleg met de vervoerder om de busroutes te optimaliseren voor een betere bereikbaarheid. Soms betekent dit dat we, vanwege smalle straten in bepaalde wijken, besluiten de bus om de wijk heen te laten rijden. Dit kan leiden tot langere aanlooptijden voor de passagiers, dus we onderzoeken waar extra bushaltes nodig zijn om de bereikbaarheid te verbeteren. Busvervoer is natuurlijk een verantwoordelijkheid van de provincie, die hier een aanzienlijke subsidie voor verstrekt. Helaas leidt een slechtere economische situatie vaak tot minder frequente busroutes of zelfs het verdwijnen ervan. We zouden ook anticyclisch kunnen denken en juist meer in het openbaar vervoer kunnen investeren om het aantrekkelijker te maken. Dit is altijd een worsteling met de provincie, maar vanuit hun perspectief is het begrijpelijk, aangezien zij jaarlijks tientallen miljoenen tekortkomen. Ik denk dat het belangrijk is dat we de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van onze bushaltes willen verbeteren. Daarnaast zijn we op regionaal niveau bezig, onder andere in het BO Midden-Nederland, maar ook op andere niveaus, om bijvoorbeeld de bereikbaarheid van Zeist Noord te verbeteren. We kijken hoe we een busverbinding vanuit Amersfoort naar het Utrecht Science Park kunnen realiseren die ook Zeist Noord aandoet, bijvoorbeeld rondom de McDonald's. Daar zijn defensie, campings en binnenkort ook nieuwe bouwprojecten, wat betekent dat er meer mensen zullen werken. Met de komst van de politieacademie en de uitbreiding van Achmea zal daar nog veel gebeuren, dus we hebben echt behoefte aan goede OV-mogelijkheden om in en uit te stappen. We zijn samen met de provincie en in U10-verband bezig om te kijken of we daar verbeteringen kunnen realiseren. Tot slot is het geruststellend dat er tot 2025 geen buslijnen zullen verdwijnen. De gesprekken en het onderzoek over de verbinding tussen Zeist en Amersfoort starten binnenkort.

Aat Grinwis - Voorzitter

Nee, dat was toch goed nieuws. Ruben had ook nog een vraag, dacht ik, en daarna meneer Luca, ja?

Ruben Pattiasina - D66

Ja, op de smart zit dat inderdaad. Het is misschien interessant om ook eens te kijken naar dergelijke systemen voor ondergrondse containers, om op die manier de kosten voor inzameling wat te drukken. Maar mijn vraag gaat eigenlijk over iets anders, voortbouwend op het antwoord dat ik kreeg over klimaatadaptatie. Dank voor het antwoord; het is echt goed om aan te sluiten bij de initiatieven die in de wijk leven en dit ook op zo'n niveau te doen. Echter, met betrekking tot klimaatadaptatie ben ik ook benieuwd naar de plannen die hierachter liggen op het gebied van de inrichting van de publieke ruimte, de vergroeningsplannen die er zijn voor waterbeheer, en hoe deze bijdragen aan de verbetering van de vitaliteit van de wijk. Ook ben ik geïnteresseerd in hoe deze plannen hittestress en wateroverlast tegen kunnen gaan, met het oog op de veranderingen die er zijn. Kan de wethouder daar nog iets meer over zeggen?

Wouter Catsburg - Wethouder

Ja, ik wil eerst even ingaan op de ondergrondse containers. Het is zeker de bedoeling dat al onze ondergrondse containers worden uitgerust met een chip die ook de vulgraad registreert. Het probleem is dat die chips op dit moment niet beschikbaar zijn. Dus alle containers die er nu staan, zijn wel 'chip-ready', maar op dit moment zijn de chips er gewoon nog niet. Dat is zeker de bedoeling, en dan zal er gereden worden op basis van vulgraad in plaats van de vaste routes. Wat betreft de plannen rondom klimaatadaptatie, misschien is het goed om te weten of u bekend bent met het verbreed gemeentelijk rioleringsplan. Daarin staan natuurlijk een aantal uitgangspunten over hoe we daarmee omgaan. Op het moment dat we met de openbare ruimte aan de slag gaan, kijken we welke maatregelen er nodig zijn en welke kunnen worden toegepast in dat specifieke gebied om klimaatadaptieve maatregelen te nemen. Het is lastig om dat heel generiek te doen. Ik kan me herinneren dat de groene groep bijvoorbeeld tijdens een inspraak aangaf dat het leuk is als je een wadi aanlegt, maar dat je ook moet kijken naar de biodiversiteit die in dat gebied heerst. Het kan zomaar zijn dat je door het aanleggen van een wadi de bestaande biodiversiteit beïnvloedt; je krijgt dan een heel andere grond en een andere vorm van biodiversiteit. Dus in die zin is het ook maatwerk. Voor zover ik weet, hebben we dat niet echt in strakke plannen vastgelegd. Als we ergens aan de slag gaan, dan bepalen we per project wat we gaan doen. Er wordt maatwerk geleverd. Maar misschien is het goed om daar nog eens specifiek over te spreken, misschien met een van de ambtenaren, om te zien hoe we dat dan aanpakken. Ik zie uw interesse en zou graag met u rond de tafel willen zitten om dit verder te bespreken.

Roy Luca - Seyst.nu

Ja, voorzitter, dank u wel. Ik ga direct door op het onderwerp water. Dat is een van de vragen die ik heb gesteld. Wat betreft klimaatadaptatie, maar ik wil het anders benaderen en anders vragen: wat gaan we doen met waterbuffering, wateropslag en het waterplan voor onze groene en kleurrijke bloemen steppingstones? Afgelopen zomer hebben we een flinke tegenslag gehad. Ik hoop dat dat voor de komende jaren anders geregeld zal worden. Ik wil een suggestie doen om dat ook goed te kunnen aanpakken en ook de borging van die continuïteit, bijvoorbeeld bij de biga, standaard te integreren zodat ze met grote watertanks onze parken, bloemzones, bijenlinten en steppingstones kunnen voorzien. Ik hoop dat u al een inventarisatie heeft gekregen van de tegenslagen die we de afgelopen periode in onze openbare ruimte hebben gehad. Ik wil wel zeggen dat we zelf een inventarisatie aan het doen zijn. We zijn dermate geschrokken van wat er gebeurd is, en ik ben dan ook benieuwd hoe u het inputprogramma voor het komende jaar gaat regelen. Dat is mijn eerste vraag. Mag ik doorgaan, voorzitter, of wilt u eerst antwoorden? Nou, laten we even doorgaan, want ik let ook op de tijd. Over een paar minuten moeten we hier klaar zijn, dus ik sla er twee over. Dat vind ik belangrijker dan een vraag richting de AVNOP en het verpakkingsmateriaal. Wat we hebben aangeleverd en de informatie die we bij Suez hebben nagevraagd, blijkt dat wij minder geld terugkrijgen voor ons PMD-afval. Het blijkt dat wij vervuild PMD aanleveren, wat nog maar tussen de 28 en 30% bruikbaar zou zijn. Zijn daar steekproeven op gedaan? Bent u daar goed over geïnformeerd en klopt het dat we daar financieel op achteruit zijn gegaan en heeft dat een forse impact op onze heffing die daarop volgt? Waarom ik dit vraag? In het verleden werden die steekproeven gedaan. Eerst werd er door Schuurs gezegd dat wij als gemeente daar een onderdeel van waren, en later bleek juist dat wij de schoonste PMD aanleverden. Dus ik wil een vraag stellen over het positieve: is die controle er nog en worden we niet ten onrechte door Suez meegenomen in de fouten die misschien andere gemeenten maken bij het aanleveren?

Aat Grinwis - Voorzitter

Dank u wel, meneer Luca. Wethouder.

Wouter Catsburg - Wethouder

Ja, dank u wel. Ik ben recentelijk ook geïnformeerd door de AU dat er inderdaad behoorlijke afkeuringen zijn geweest op PMDD, maar dat is nog niet definitief. Er wordt nog stevig over gestreden, waarbij de ene partij zegt: "Wij hebben in het verleden niet de regels gehanteerd die we hadden moeten hanteren," en wij zeggen: "Dat is onzin, want waarom is het nu opeens strenger? Bewijs dan maar wat 'strenger' precies inhoudt." Wat daarachter zit, is dat het verpakkingsfonds, het potje geld van de levensduur van de producenten, aangeeft dat er strenger gecontroleerd moet worden en dat er zoveel mogelijk afgekeurd moet worden. Dus we hebben ook richting het verpakkingsfonds nog een robbertje te vechten, want we merken dat de producenten in ieder geval niet hun verantwoordelijkheid nemen en proberen er met zo weinig mogelijk geld vanaf te komen. Dat doen we samen, als één grote partij, maar dat doen we samen met CirkelWaarde, waarin we samenwerken met ROVA en Circulus-Berkel. Dus daar vertegenwoordigen we echt 2,5 miljoen inwoners, en daar is het laatste woord zeker nog niet over gesproken. Maar daar ben ik ook pas recent over geïnformeerd. Of dat nou effect heeft, is nog niet duidelijk. En dat is misschien ook nog iets voor de heer Pathie Sint, want u vraagt hoe we omgaan met waterbuffering. Ik denk dat we dan toch het beleid 'Klimaatbestendig Zeist', het stuk dat we vorig jaar ook hebben aangenomen, moeten volgen. Daarin staat hoe we omgaan met hittestress, wat we acceptabel vinden en wat niet, en hoe we omgaan met wateroverlast, en in welke mate we dat acceptabel vinden. Dat is ook gebaseerd op de stresstesten die in de afgelopen periode of jaren zijn gedaan. Dus ik denk dat dat een richting geeft aan hoe wij daarmee omgaan. Ik heb nog geen compleet overzicht van wat de afgelopen zomer in Zeist heeft gedaan. Eerlijk gezegd heeft dat op dit moment ook nog niet zoveel zin, omdat dat een lange nawerking heeft. Er zijn bomen die direct omvallen, maar veel bomen zullen de gevolgen van de afgelopen droogte alsnog ondervinden. Dus op dit moment is het fijn dat u het inventariseert, maar we denken dat het een langere uitwerking heeft. In ieder geval is het goed dat u daar alert op bent, want het is zeker een belangrijk onderdeel. Wat de vervanging betreft: daar hebben wij natuurlijk ons lange termijn bomenbeheerplan voor, dat wij gewoon volgen en waarvan binnenkort een actualisatie komt. Daar gaat wel iets wijzigen. Wij gaan voorstellen om op sommige plekken bomen eerder te vervangen dan in het lange termijn beheerplan is voorgesteld. Dat is gewoon voortschrijdend inzicht op basis van ervaring in de praktijk. Prima.

Aat Grinwis - Voorzitter

Oké, meneer Luca, een nabrander dan gezien

Roy Luca - Seyst.nu

De tijd dringt. Ik heb een iets andere vraag. Ik vind het leuk om over het boombeheerplan te praten, omdat we niet bezig zijn met inventariseren; dat gaat namelijk goed, dus laat ik dat even zo. Ik begrijp ook de verwarring. Mijn vraag was specifiek gericht op de inrichting van onze parken en de steppingstones bij de rotondes, omdat daar een aanzienlijke achterstand is ontstaan. We hebben daarover een inhaalprogramma. Dat is in het vorige jaar en het jaar daarvoor niet volledig uitgevoerd, en ook toen werd er al achterstand geconstateerd. Afgelopen zomer had er een waterplan in werking kunnen treden om verbranding te voorkomen en het afsterven van de planten tegen te gaan. Mijn vraag is dus, en ik draai hem om, om niet naar de klimaatstress te kijken, maar om te onderzoeken hoe we de klimaatstress direct kunnen aanpakken om de kwaliteit van onze openbare ruimte te kunnen waarborgen. Daarmee bedoel ik de vlinderplanten, de mooie plantsoenen, de parken en dergelijke. Was mijn vraag duidelijk?

Aat Grinwis - Voorzitter

Duidelijk, oké dankuwel nou.

Wouter Catsburg - Wethouder

Nou, afgelopen zomer is er een soort waterplan in werking gesteld. Er is veel meer water gegeven aan bomen en dergelijke dan normaal. Normaal gesproken doe je dat een aantal weken, ik meen drie of vier weken, maar deze zomer is het gewoon doorgegaan, hè? Dus er is veel meer water gegeven. Ik herken niet wat u zegt over grootschalig achterstallig onderhoud op allerlei gebieden. Volgens mij liggen we gewoon op schema, en als u aanwijzingen heeft dat we achterlopen, dan hoor ik die graag. Maar volgens mij liggen we goed op planning en doen we wat we volgens het beheerplan moeten doen.

Aat Grinwis - Voorzitter

Ik ga afronden, dames en heren. Als u nog vragen heeft, stel ze dan schriftelijk. Ik wil nog een dringend beroep op u doen om naar de informatiebijeenkomst van de corporaties en de gemeente te gaan op 13 oktober in het kantoor van Woongoed aan de Stenia Weg. Het belooft echt een interessante avond te worden. U kunt zich eventueel aanmelden via de griffie. Er staat ook een e-mailadres van Woongoed vermeld, dus kom alstublieft in grote getale.

Roland Beenen - Griffier

Ja, er staat inderdaad een e-mail, die komt morgen nog een keer in een nieuwsflits. Hij staat ook bij de uitnodiging zelf. Ze hebben aangegeven dat ze inderdaad een aanmelding hadden, maar goed, kennelijk ging de coöperatie ervan uit dat je je moest aanmelden. Het verzoek is dus...

Aat Grinwis - Voorzitter

Het is meestal aan. Een paar jaar geleden ben ik naar zo'n bijeenkomst geweest, en dat was echt de moeite waard.

Wouter Catsburg - Wethouder

Waard.

Aat Grinwis - Voorzitter

U mag ook een oproep doen wethouder

Wouter Catsburg - Wethouder

Op 10 oktober vindt er weer een avond plaats voor ouderen. Er zal u duidelijk worden verteld wat er met de oude urine is gebeurd. Afgelopen dinsdag of maandag was er ook een digitale bijeenkomst voor ouderen. We waren daar met 15 personen digitaal aanwezig, waaronder 3 leden van de ODru, een wethouder en een ambtenaar, dus in totaal 8 raadsleden uit 15 gemeenten. Gelukkig was er iemand uit Zeist aanwezig. Maar ik roep toch op om ook die organisaties nogmaals te benaderen. Zij stellen belangstelling vanuit de Raad op prijs, aangezien er veel vragen vanuit de Raad komen. Maar als er een bijeenkomst wordt georganiseerd, dan...

Aat Grinwis - Voorzitter

Ik snap het dan. Ik snap het. Ik zou willen dat die organisaties, wanneer ze uitnodigingen versturen, dit via de griffie doen, zodat er ook inzicht is in andere avonden. Ronald, de

Roland Beenen - Griffier

De uitnodiging staat ook in de nieuwsflits en er is gevraagd of u zich van tevoren wilt aanmelden. Dus bij deze de oproep: als u zich aanmeldt, ontvangt u ook een link. Zegt u dus ja.

Aat Grinwis - Voorzitter

Ja, nou

Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist

Nou, dankjewel. Voorzitter, mag ik in dit verband even iets zeggen? Misschien is dit iets voor het presidium, maar we moeten ook bij het bepalen van data in het presidium kijken naar dit soort uitnodigingen. Het kan namelijk zo zijn dat er dingen samenvallen, en dat is niet wenselijk.

Aat Grinwis - Voorzitter

Dank u wel, tot zo, inderdaad.