- Vincent van Voorden - CDA
- Laura Hoogstraten - Wethouder
- Hanny Roelofsen - Seyst.nu
- Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist
- Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
- Jeroen van den Heuvel - D66
- Martine Folkersma - GroenLinks
- Bar Bakker - VVD
- Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie-SGP
- Wilma Breddels - PvdA
- Angèle Welting - D66
Zeist zet in op sociale verbinding en duurzaamheid met nieuwe begroting
De gemeente Zeist heeft haar begroting voor 2023 gepresenteerd, waarbij extra investeringen in wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding centraal staan. De raad heeft ingestemd, met uitzondering van NieuwDemocratischZeist tegen enkele beslispunten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft een levendig debat gevoerd over de begroting van 2023, waarbij de focus ligt op het aanpakken van uitdagingen op het gebied van wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding. De begroting, die een meerjarig positief saldo laat zien, is mede mogelijk gemaakt door eerdere besparingsmaatregelen en extra middelen vanuit het Rijk."We zijn verheugd dat we €16,5 miljoen extra kunnen investeren in de ambities uit het coalitieakkoord," aldus portefeuillehouder W. van Dijk. "Dit stelt ons in staat om concrete stappen te zetten in het versterken van onze gemeenschap en het aanpakken van belangrijke thema's zoals de energiebetaalbaarheid en koopkrachtafname."
Tijdens de deelsessie voor het sociaal domein kwamen diverse vragen aan bod. Zo vroeg het CDA naar de impact van de begroting op individuele minima in Zeist. "Wat gaat dit nou eindelijk voor die minima betekenen in 2023?" vroeg Vincent van Woorden van het CDA. Wethouder Laura Hoogstraten antwoordde dat de minima erop vooruitgaan door landelijke regelingen en lokale maatregelen zoals de verhoogde indexering van de geld terug regeling.
De fractie van Zeist we nu uitte zorgen over de vermindering in het programma positieve gezondheid en vroeg naar het onderhoud van sportvelden. "Waarom is er minder begroot dan in 2022?" vroeg het raadslid. Wethouder Marjelle Wilting legde uit dat dit te maken had met incidentele gelden in 2022 en dat het masterplan buitensportaccommodaties nog in uitvoering is.
NieuwDemocratischZeist bracht de betaalbaarheid van sport en beweegaanbod ter sprake, met een specifieke zorg over de toegankelijkheid voor mensen met een kleine beurs. "Houdt het ook in dat het voor iedereen betaalbaar is?" vroeg Petra van Den Dolder. De wethouder verzekerde dat er wordt gewerkt aan een inclusief sportbeleid en dat de gemeente openstaat voor signalen over contributieproblemen bij leden van sportverenigingen.
De VVD stelde vragen over de focus op overgewicht en seksuele geaardheid in de begrotingstekst, waarbij raadslid Bakker opmerkte: "Waarom wordt er dan concreet een punt daaruit genomen in plaats van dat er bijvoorbeeld bij diversiteit niet ook, nou ja, genderexpressie en romantische geaardheid bij staan?" De wethouder nam deze opmerking ter harte en beloofde een brede blik in de inclusie- en diversiteitsagenda.
De raad heeft uiteindelijk ingestemd met de begroting, met de kanttekening dat NieuwDemocratischZeist tegen beslispunt 3A en 3B heeft gestemd. Twee moties werden aangenomen, waaronder één over het borgen van ecologische kennis en één over het investeren in veiligheid. De begroting van Zeist belooft een jaar van investeringen en aandacht voor de sociale cohesie in de gemeente.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel betreft de begroting van 2023 voor de gemeente Zeist, met als doel een duidelijke kaderstelling voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid. De portefeuillehouder is W. van Dijk. De begroting is gebaseerd op het coalitieakkoord en beoogt de uitdagingen op het gebied van wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding aan te pakken. Er wordt voorgesteld om de nieuwe programma-indeling vast te stellen, de begroting 2023 te autoriseren, akkoord te gaan met diverse financiële voorstellen en publiekrechtelijke tarieven vast te stellen. Ook wordt een parkeerverordening voor 2023 voorgesteld. De begroting laat een meerjarig positief saldo zien, mede dankzij eerdere besparingsmaatregelen en extra middelen vanuit het Rijk. Er wordt voorgesteld om €16,5 miljoen extra te investeren in de ambities uit het coalitieakkoord en voorstellen op te nemen om de financiële huishouding te versterken. Er zijn zorgen over maatschappelijke onzekerheden zoals energiebetaalbaarheid en koopkrachtafname. De raad heeft op 8 november 2022 conform besloten, met de kanttekening dat de fractie van NieuwDemocratischZeist tegen beslispunt 3A en 3B heeft gestemd. Er zijn twee moties aangenomen: één over het borgen van ecologische kennis en één over het investeren in veiligheid.