Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 09-07-2024, Vergadering Raad 09-07-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Joyce Langenacker - Voorzitter
  • Ans Pereboom - GroenLinks
  • Wilma Breddels - PvdA

Zeist sluit 2023 af met positief resultaat van bijna 3 miljoen euro


De gemeenteraad van Zeist heeft met instemming de jaarstukken van 2023 goedgekeurd. Hoewel de financiële gezondheid van de gemeente aanleiding is voor optimisme, benadrukken politici de noodzaak van meer inzet voor sociale gelijkheid.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

“De financiën zijn onder controle en we werken met al deze uitgaven aan het goede leven in Zeist,” zei Ans Pereboom van GroenLinks. Ze wees op de stevige cliënttevredenheid en de succesvolle initiatieven zoals het project Vollehoven Vooruit, waarbij “met beperkte middelen prima resultaten worden geboekt.”
Pereboom uitte wel enige zorgen over de toekomst. “We maken ons wel zorgen om geld dat doorschuift naar het volgende jaar, omdat sommige gemeentelijke taken bij gebrek aan personele bezetting nog niet kunnen worden uitgevoerd,” waarschuwde ze. Ze benadrukte het belang van Zeist als een aantrekkelijke werkplek en sprak zich uit voor mogelijke extra middelen om dit te realiseren.
Wilma Breddels van de Partij van de Arbeid complimenteerde de positieve resultaten, maar wees op de keerzijde van de economische munt. “Inmiddels is het goede leven in Zeist een adagium geworden, wat niet alleen te pas, maar soms ook te onpas wordt gebruikt,” merkte ze kritisch op. “Nog lang niet voor iedereen is het leven in Zeist zo verschrikkelijk goed.” Ze verwees naar berichtgeving waaruit blijkt dat Zeist te kampen heeft met aanzienlijke inkomensverschillen en energiearmoede. “Dat lijkt mij niets om trots op te zijn,” aldus Breddels.
Na deze stemverklaringen kon de voorzitter, Joyce Langenacker, het voorstel zonder verdere tegenstand laten vaststellen door de raad. Dit geeft de gemeente de nodige ruimte om verder te bouwen aan haar ambities voor 2024. De gemeente wil zich blijven richten op maatschappelijke ontwikkelingen zoals zorg, vluchtelingenopvang en het verbeteren van de openbare ruimte, maar zal ook de handen uit de mouwen moeten steken om de uitdagingen op de arbeidsmarkt en in woningbouwprojecten aan te pakken.
De documenten achter de jaarstukken, waaronder cliënttevredenheidsonderzoeken en een financiële stabiliteitscriteria-dashboard, zullen een leidraad vormen voor de verdere inspanningen om Zeist niet alleen financieel stabiel, maar ook sociaal rechtvaardig te maken.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de jaarstukken van 2023 van de gemeente Zeist, waarin verantwoording wordt afgelegd over het gevoerde beleid en de financiële middelen. Het jaar 2023 is afgesloten met een voordelig resultaat van € 2.897.798. Het voorstel bevat de volgende punten:

  1. Vaststelling van de jaarstukken 2023 en dechargeverlening aan het college van B&W.
  2. Kennisneming van het proces rondom de verzending van de accountantsverklaring en rapport.
  3. Besluiten nemen op basis van de jaarrekening 2023 en het Meerjaren Perspectief Stedelijke Ontwikkeling (MPSO) 2024, waaronder het vaststellen van geactualiseerde grondexploitaties en het geheim verklaren van bepaalde bijlagen.
  4. Vaststellen van de bijbehorende begrotingswijziging.

De jaarstukken tonen aan dat de gemeente Zeist in 2023 financieel goed heeft gepresteerd, met een positief saldo dat hoger uitviel dan verwacht. Er is gewerkt aan belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen zoals zorg, vluchtelingenopvang en openbare ruimte. Er waren ook uitdagingen, zoals de krappe arbeidsmarkt en vertraging in woningbouwprojecten. Voor 2024 wil de gemeente verder bouwen aan duurzaamheid en het goede leven in Zeist.

Bijlagen bij het voorstel bevatten onder andere een dienstverleningsrapportage, sturingsinformatie sociaal domein, cliënttevredenheidsonderzoeken en een dashboard met financiële stabiliteitscriteria. Het voorstel benadrukt de noodzaak van een realistische kijk op ambities en de voortzetting van inspanningen in 2024.

Documenten