Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 09-11-2023, Vergadering Raad (vervolg) 09-11-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Angèle Welting - D66
  • Falco van 't Riet - GroenLinks

Zeist omarmt nieuwe woningbouwproject Nooitgedacht ondanks vragen over sociale huisvesting


In de raadsvergadering heeft de gemeente Zeist gedebatteerd over het woningbouwproject Nooitgedacht. Het project, dat afwijkt van het huidige bestemmingsplan, omvat de bouw van 17 woningen en 10 appartementen. Ondanks enkele kritische vragen, lijkt de raad positief over de realisatie van het project.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist kwam gisteravond bijeen om te debatteren over het ambitieuze woningbouwproject Nooitgedacht. Het project, dat voorziet in de bouw van 17 woningen en 10 appartementen, heeft tot doel de dringende behoefte aan middensegment woningen in de gemeente te lenigen. Ondanks dat het plan afwijkt van het huidige bestemmingsplan, lijkt het erop dat de raad groen licht zal geven.

"Laat duidelijk zijn, wij zijn absoluut voorstander van Nooitgedacht," verklaarde de heer Luca tijdens de vergadering. Zijn zorg betrof echter het ontbreken van sociale huisvesting in het centrum van Zeist. "Waarom is het sociaal revolving fonds niet ingezet om juist een sociale huisvesting te doen?" vroeg hij aan de wethouder.

De wethouder, die toegezegd heeft de vraag over grondsanering schriftelijk te beantwoorden, benadrukte dat de huidige eigenaar de saneringskosten op zich neemt. "Hier is juist ook wel een mix van betaalbare woningen," voegde ze toe, "We zijn eigenlijk wel heel blij dat deze toevoeging wordt gedaan."

De discussie spitste zich toe op de vraag of het sociaal revolving fonds, bedoeld voor sociale huurwoningen, niet beter benut had kunnen worden. "Ik zou het toch graag aan het college verzoeken om te kijken of daar nu niet eens een invulling aan gegeven zou kunnen worden," drong de heer Luca aan.

De wethouder erkende de suggestie als een goede en beloofde met collega Hoogstra, verantwoordelijk voor de portefeuille wonen, naar de toepassing van dit fonds te kijken. "Ik denk dat we de toezegging kunnen doen om in den brede naar de toepassing van dit fonds voor sociale huurwoningen te kunnen kijken," zei ze.

Ondanks de positieve houding van de raad, bleef er onzekerheid bij mevrouw Van Kippersluis, die haar stem afhankelijk stelde van de antwoorden op haar vragen. "Het antwoord op de vraag die ik gesteld heb, bepaalt of ik voor of tegen wil gaan stemmen," gaf ze aan.

Aan het einde van de avond stemde de raad in met het voorstel, met uitzondering van de fractie van ZeisterBelang, die tegenstemde. Het project Nooitgedacht lijkt daarmee een stap dichterbij realisatie, hoewel de raad nog wacht op antwoorden over de inzet van het sociaal revolving fonds en de details van de grondsanering.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft de afgifte van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het project Nooitgedacht in Zeist, waarbij 17 woningen en 10 appartementen met bijbehorende bergingen en uitritten gerealiseerd zullen worden. Dit bouwplan is in strijd met het huidige bestemmingsplan, maar kan doorgang vinden door af te wijken van het bestemmingsplan op basis van artikel 2.12 lid 1 sub a onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), mits het niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. De ruimtelijke onderbouwing toont aan dat het plan hieraan voldoet en stedenbouwkundig en ruimtelijk positief is voor de omgeving. Er is een sterke behoefte aan woningen in het middensegment in Zeist, en het plan voorziet hierin. De buurtparticipatie is goed verlopen met overwegend positieve reacties. De economische uitvoerbaarheid is gewaarborgd en een exploitatieplan is niet nodig. Na instemming van de gemeenteraad zal de ontwerpverklaring van geen bedenkingen ter inzage worden gelegd. Als er geen zienswijzen worden ingediend, kan de omgevingsvergunning verleend worden. Bij ingediende zienswijzen volgt een Nota van zienwijzen en verdere besluitvorming door college en gemeenteraad.

Bijlages