Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 09-11-2023, Vergadering Raad (vervolg) 09-11-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Dick van Ginkel - D66
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Wilma Breddels - PvdA
  • Ernst van Splunter - VVD

Utrechtse politiek verenigt zich tegen intimidatie: Manifest Weerbaar Bestuur aangenomen


Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een tijd waarin politieke ambtsdragers steeds vaker te maken krijgen met agressie en intimidatie, heeft de gemeenteraad van Zeist unaniem het Manifest Weerbaar Bestuur aangenomen. Het manifest, dat de weerbaarheid van bestuurders moet versterken, is een reactie op de negatieve impact die grensoverschrijdend gedrag heeft op de democratie en de bereidheid om politieke functies te vervullen.

Tijdens een recente vergader in de gemeenteraad van Zeist stond het Manifest Weerbaar Bestuur centraal. Het manifest, dat als doel heeft de weerbaarheid van politieke ambtsdragers te versterken, werd unaniem door de raad aangenomen. "Met elkaar stellen we een norm," benadrukte de voorzitter, "om te voorkomen dat intimidatie en bedreiging onze democratie aantasten."

Gerard van Vliet van GroenLinks onderstreepte het belang van het voorstel: "Het is cruciaal dat we als openbaar bestuur niet geschoffeerd kunnen worden." Hij vroeg aandacht voor de mogelijkheid van zelfregie voor degenen die met ongewenst gedrag te maken krijgen.

Dick van Ginkel van D66 sprak zijn steun uit voor het initiatief: "We omarmen dit voorstel van harte. Het zijn barre tijden, vooral op social media." Hij benadrukte de noodzaak van een gezamenlijke aanpak en keek uit naar de conferentie over de uitvoering van het manifest.

Jan Bredius van Nieuw Democratisch Zeist prees de toevoegingen aan het raadsvoorstel en de duidelijkheid die het biedt. "Het manifest is een robuuste reactie op de zorgen die er zijn," zei hij, "en geeft kracht aan onze democratie."

Wilma Breddels van de Partij van de Arbeid deelde haar aanvankelijke aarzeling, maar gaf aan overtuigd te zijn van het belang van een eenduidige reactie op grensoverschrijdend gedrag.

Ernst van Splunter van de VVD uitte zijn zorgen over de staat van de democratie: "Het is goed dat dit manifest er is, maar het is harde noodzaak." Hij wees op de moeilijkheid van het definiëren van grensoverschrijdend gedrag en de urgentie van het probleem.

De raad stemde unaniem in met het voorstel, waarbij de voorzitter de eensgezindheid benadrukte: "Dat we het unaniem onderschrijven, is mooi." Er werd erkend dat er nog een uitwerking volgt na een conferentie in het voorjaar van 2024. Het manifest en de handreiking zijn niet juridisch bindend, maar dienen als werkafspraken en instructies om een veilige democratie te waarborgen.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft het Manifest Weerbaar Bestuur in de provincie Utrecht, met als doel de weerbaarheid van politieke ambtsdragers te versterken en een eenduidige aanpak te hanteren tegen grensoverschrijdend gedrag. Het manifest en de bijbehorende handreiking zijn ontwikkeld als reactie op de toenemende agressie, bedreiging en intimidatie die politieke ambtsdragers ervaren, wat een negatieve impact kan hebben op de democratie en de bereidheid om politieke functies te vervullen. Het voorstel omvat twee besluiten: het vaststellen van het manifest door de raad en het verzoek aan het college om een implementatie- en uitvoeringsvoorstel te ontwikkelen in overleg met de raad.

Het manifest benadrukt het niet accepteren van grensoverschrijdend gedrag en het altijd melden en reageren hierop. De handreiking biedt richtlijnen voor het definiëren en aanpakken van dergelijk gedrag en dient als inspiratie voor toekomstige agressieprotocollen. Een provinciaal coördinator Veilig Publieke Taak zal ondersteuning bieden bij de uitvoering. Het manifest en de handreiking zijn niet juridisch bindend, maar functioneren als werkafspraken en instructies. Er zijn geen directe financiële consequenties verbonden aan het voorstel.

Het raadsvoorstel benadrukt het belang van een weerbaar bestuur voor een goed functionerende democratie en de noodzaak van een eensgezinde aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag. Er is een sessie gepland met het landelijke Netwerk Weerbaar Bestuur in het eerste kwartaal van 2024 om de uitvoering van het manifest en de handreiking te bespreken. Het voorstel sluit aan bij de inzet om polarisatie en ondermijning tegen te gaan en de lokale democratie te vernieuwen.

Documenten