- Koos Janssen - Burgemeester
- David Tompot - SP
- Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
- Hafid Boutahar - D66
- Marco Huijben - VVD
- Wilma Breddels - PvdA
- Roel van Nieuwstadt - GroenLinks
Burgerberaad Jaarwisseling Zeist: Jongeren aan Zet!
In een unaniem aangenomen amendement heeft de gemeenteraad van Zeist besloten de leeftijdsgrens voor deelname aan het Burgerberaad Jaarwisseling te verlagen naar 16 jaar. Dit besluit is een stap voorwaarts in het betrekken van jongeren bij lokale politieke processen en het aanpakken van problemen rondom de jaarwisseling.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft in een recente vergadering unaniem een amendement aangenomen dat jongeren vanaf 16 jaar de kans geeft om volwaardig deel te nemen aan het Burgerberaad Jaarwisseling. Dit besluit markeert een belangrijke stap in het betrekken van jongeren bij de lokale politiek en het aanpakken van jaarwisselingsproblematiek zoals vernieling en overlast.David Tompot van de SP, de eerste indiener van het amendement, benadrukte het belang van de stem van jongeren: "Laten we liever met deze jongeren het gesprek aangaan. Het betrekken van jongeren in het hele burgerberaad kan leiden tot meer betrokkenheid bij de lokale politiek." Hij uitte zijn dank aan de mede-indienende fracties voor hun steun.
Esther Kant van Zeist Punt Nu sloot zich hierbij aan en deed een oproep aan het college: "Juist om onze jeugd meer bij dit soort zaken te betrekken, kunnen we ervoor zorgen dat zij een betekenis krijgen in deze maatschappij."
Burgemeester Koos Janssen reageerde positief op het amendement en gaf aan dat het college bereid is bij te dragen aan de realisatie ervan: "Het is technisch mogelijk en als de wil van de Raad is de 16- en 17-jarigen mee te laten doen, dan gaat B en W ertoe bijdragen dat dat in de praktijk gerealiseerd gaat worden."
De financiële kosten voor het Burgerberaad worden geschat op 91.500 euro, en de juridische aspecten worden gewaarborgd door een onafhankelijk notaris. Het beraad zal bestaan uit 100 leden en 20 reserveleden, samengesteld via een gewogen loting, en zal zich richten op drie deelvragen over de jaarwisseling.
De communicatie rondom het Burgerberaad zal zich richten op verschillende doelgroepen, met als doel het proces transparant en inclusief te maken. Na afloop zal het proces worden geëvalueerd om te leren en te verbeteren voor toekomstige participatieprocessen.
Met dit besluit toont de gemeente Zeist aan dat de stem van jongeren serieus wordt genomen en dat zij een cruciale rol spelen in het vormgeven van hun eigen toekomst en die van hun gemeente.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft het vaststellen van een procesontwerp voor het organiseren van een Burgerberaad Jaarwisseling in Zeist. Het doel is om advies te verkrijgen vanuit de samenleving over de invulling van de jaarwisseling, met de intentie om negatieve aspecten zoals vernieling, geluidsoverlast, verwonding en vervuiling te minimaliseren. Het voorstel omvat vier beslispunten: de vaststelling van de participatievraag, het proces en de procedure, de kaders voor het proces, en de status van het resultaat van het Burgerberaad.
Het Burgerberaad zal bestaan uit 100 leden en 20 reserveleden, samengesteld via een gewogen loting. Het beraad zal zich richten op drie deelvragen over genot, ongenoegen en mogelijke invullingen van de jaarwisseling. Het participatieniveau is 'adviseren', waarbij het advies van het Burgerberaad niet zonder argumentatie door de gemeenteraad opzij kan worden gelegd.
Het proces omvat vier sporen: input van partners, ervaringen uit de regio, meningen van de jeugd, en het Burgerberaad zelf. Het Burgerberaad zal in maximaal vijf bijeenkomsten tot een advies komen. De financiële kosten worden geschat op 91.500 euro, en de juridische aspecten worden gewaarborgd door een onafhankelijk notaris.
Het raadsbesluit is unaniem geamendeerd vastgesteld, waarbij de leeftijd voor deelname aan het Burgerberaad is verlaagd naar 16 jaar. Dit amendement benadrukt het belang van de stem van jongeren in het beraad en de noodzaak van hun betrokkenheid bij de lokale politiek.
De communicatie rondom het Burgerberaad richt zich op verschillende doelgroepen, met als doel het proces transparant en inclusief te maken. Het proces zal worden geëvalueerd om te leren en te verbeteren voor toekomstige participatieprocessen.