Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 21-03-2023, Vergadering Raad 21-03-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • David Tompot - SP
  • Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie-SGP
  • Laura Hoogstraten - Wethouder

Gemeente Zeist omarmt Regioplan Beschermd Wonen voor betere participatie van psychisch kwetsbaren


In een unanieme beslissing heeft de gemeenteraad van Zeist het Regioplan Beschermd Wonen 2023-2028 aangenomen. Dit plan, gericht op de doordecentralisatie van taken en financiën van Utrecht naar de U-16 gemeenten, beoogt een geleidelijke omvorming naar lokale zorg en 'zo thuis als mogelijk' voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft unaniem ingestemd met het ambitieuze Regioplan Beschermd Wonen 2023-2028. Het plan, dat de overgang van centraal naar lokaal georganiseerde zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid markeert, is bedoeld om de participatie van deze groep in de samenleving te verbeteren.

"Deze stap is essentieel voor een zorg die dichter bij de burger staat en de zelfredzaamheid bevordert," benadrukte wethouder Laura Hoofdstraat. "We zetten in op preventie, herstel en ambulante hulpverlening, met als doel passende ondersteuning 'zo thuis mogelijk' te bieden."

Tijdens het debat uitte de heer Tompot van de lokale partij zijn zorgen over de financiële overheveling naar de U-16 gemeenten en de toezicht op de bestedingen. "Hoe is het toezicht geregeld op de rechtmatigheid van de besteding van de financiën?" vroeg hij.

Wethouder Hoofdstraat verzekerde dat er een bovenbestuurlijk overleg komt waarin alle regio's vertegenwoordigd zijn. "We houden een vinger aan de pols bij de financiën en zorgen voor transparantie in de samenwerking met Utrecht," reageerde ze.

Mevrouw Bakels van Nieuw Democratisch Zeist benadrukte de voordelen van het plan, ondanks enkele nadelen. "De mogelijkheid tot tussentijdse aanpassingen en de evaluatie in 2024 zijn cruciaal," zei ze. Ze uitte ook kritiek op de leesbaarheid van het plan en riep op tot 'klare taal'.

De ChristenUnie-SGP, vertegenwoordigd door mevrouw Ploeg, stemde eveneens in met het regioplan, maar sprak haar zorg uit over de eenzaamheid die kan ontstaan bij beschermd thuis wonen. "Hoe gaan we al dit soort aspecten monitoren?" vroeg ze zich af.

De heer Luca van Zeist Punt Nu sloot zich aan bij de zorgen van de heer Tompot en wachtte op antwoorden voordat hij zijn steun voor het voorstel uitsprak. Na de verhelderende reactie van de wethouder sprak hij zijn complimenten uit en wenste het college succes met de implementatie van het plan.

Met de unanieme goedkeuring van het regioplan zet de gemeente Zeist een belangrijke stap richting een meer inclusieve samenleving waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid beter kunnen participeren en ondersteund worden 'zo thuis als mogelijk'.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van het Regioplan Beschermd Wonen 2023-2028 door de gemeenteraad, met als doel de besluitvorming in maart af te ronden. Dit plan is nodig voor de doordecentralisatie van taken en financiële middelen voor beschermd wonen van de centrumgemeente Utrecht naar de individuele U-16 gemeenten per 1 januari 2024. Het plan zet in op een geleidelijke omvorming naar lokale zorg en 'zo thuis als mogelijk', om de participatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid te verbeteren.

Het voorstel is unaniem aangenomen door de raad op 21 maart 2023. Het regioplan is een voortzetting van de regionale koers uit 2017 en bevat financiële afspraken die het budgetrecht van de raad raken. De centrale ambitie is het bieden van passende ondersteuning 'zo thuis mogelijk' door in te zetten op preventie, herstel en ambulante hulpverlening.

De gemeente Zeist werkt samen met de U-16 gemeenten en andere lokale partijen. De doordecentralisatie is een gevolg van het advies van de commissie Dannenberg uit 2015, die pleitte voor 'vermaatschappelijking' van zorg. De gemeenteraden moeten het regioplan vaststellen om de samenwerking en financiering van beschermd wonen te regelen.

Argumenten voor het plan zijn onder andere het verkleinen van financiële risico's, het behoud van zorg voor cliënten en het werken aan transformatie. Tegenargumenten zijn dat de gemeente Zeist minder direct kan sturen op de uitvoering en transformatie van beschermd wonen.

Het regioplan omvat samenwerkingsovereenkomsten en een uitvoeringsprogramma. Er is participatie geweest van beleidsmakers, zorgaanbieders en ervaringsdeskundigen. Financieel betekent het plan dat de gemeente Zeist vanaf 2024 haar budget voor beschermd wonen overdraagt aan de U-16 werkbegroting, beheerd door Utrecht.

Het regioplan en de samenwerkingsovereenkomst zijn juridisch noodzakelijk voor de doordecentralisatie. Er zijn ook verbanden met andere projecten zoals 'Sociaal in balans' en 'GGZ in de wijk'. Evaluaties van de samenwerking zijn gepland voor 2023 en 2026. Het raadsbesluit is om in te stemmen met het Regioplan U-16 Beschermd Wonen.