Analyse van het document
Titel: Proces ontwikkeling omgevingsvisie
Samenvatting:
De brief van Stichting Beter Zeist, gericht aan de gemeenteraad en de raadswerkgroep Omgevingsvisie, uit zorgen over het proces en de inhoud van de ontwikkeling van de eerste Zeister Omgevingsvisie. De stichting waardeert de pogingen tot dialoog met betrokken burgers en organisaties, maar ziet dat de wetgeving nieuw is voor alle partijen en dat er een zoektocht gaande is naar een bevredigend resultaat. De stichting onderscheidt het proces en de inhoud en geeft aan dat de positie van de samenleving duidelijk verankerd moet worden, niet alleen bij de evaluatie van het plan, maar ook tijdens concrete planontwikkelingsprocessen. De stichting stelt voor om in gesprek te gaan over hoe de positie van de samenleving bij uitwerking en invulling van de omgevingsvisie geborgd kan worden. Ook worden zorgen geuit over essentiële onderdelen van de omgevingsvisie die nog niet voldoende uitgewerkt zijn, zoals het 'goede gesprek' op basis van de waardenweger, de formele omschrijving en vastlegging van de status en gewicht(en) van de wijk- en gebiedswaarden, en de correcte vaststelling van wijk- en gebiedsgrenzen. De stichting verzoekt de raad om het college te bevorderen dat de vertegenwoordiging van de samenleving een formele positie krijgt in het verder uitwerken van de omgevingsvisie en om de omgevingsvisie pas vast te stellen als de inhoud meer in lijn is met de onderwerpen die nu nog onvoldoende tot uitdrukking komen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt een reactie te zijn op het huidige proces en geeft aan dat er nog belangrijke stappen genomen moeten worden om tot een volledige en gedragen omgevingsvisie te komen. Het benadrukt de noodzaak van een formele positie voor de samenleving in het proces en een meer uitgewerkte inhoud van de omgevingsvisie.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om actie te ondernemen om het college aan te sporen de positie van de samenleving te formaliseren en om de omgevingsvisie pas vast te stellen als deze voldoende is uitgewerkt.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de raad het college zal aansporen om de positie van de samenleving te formaliseren en of de raad zal wachten met het vaststellen van de omgevingsvisie tot deze voldoende is uitgewerkt.
SMART:
Het voorstel is specifiek in zijn verzoeken, maar het is niet volledig meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden aangezien het afhankelijk is van de bereidheid van het college en de raad om de verzoeken op te volgen.
Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel zelf, maar het wijst op mogelijke inconsequenties in het huidige proces van de ontwikkeling van de omgevingsvisie.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college zal aansporen om de positie van de samenleving te formaliseren en of zij zal wachten met het vaststellen van de omgevingsvisie tot deze voldoende is uitgewerkt.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van burgerparticipatie en de formele positie van de samenleving in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar kan een onderdeel zijn van de omgevingsvisie en de waarden die daarin worden opgenomen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel gaat niet in op de financiële gevolgen, maar het proces van participatie en het uitwerken van de omgevingsvisie kan financiële implicaties hebben.