Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 04-07-2023, Vergadering Voortzetting raadsvergadering van 29 juni 2023 04-07-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Ruben Pattiasina - D66
  • Julian Wassink - ChristenUnie/SGP
  • Walter van Dijk - Wethouder
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Wouter Catsburg - Wethouder
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • David Tompot - SP

Zeist zet in op groenere toekomst met 'revolving fund' voor verduurzaming


In een streven naar een energieneutrale gemeente in 2030, heeft de gemeenteraad van Zeist een motie aangenomen voor het opzetten van een 'revolving fund'. Dit fonds moet de verduurzaming van gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed versnellen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft een belangrijke stap gezet richting een duurzamere toekomst door het aannemen van een motie voor het opzetten van een 'revolving fund'. Dit fonds is bedoeld om de verduurzaming van zowel gemeentelijk als maatschappelijk vastgoed te stimuleren. "Het is echt bedoeld als extra tool in het assortiment om flexibiliteit te hebben en om maatwerk te kunnen bieden," verklaarde de heer Ruben Patties Shima van D66 tijdens het debat.

De motie, ingediend door D66, Partij van de Arbeid, GroenLinks, ChristenUnie en SGP, werd breed ondersteund door de raad. "Als we hier in 2014 mee waren begonnen, dan hadden we nu al 1,5 keer kunnen roteren met dit fonds," benadrukte Patties Shima, wijzend op de potentiële impact van het fonds op investeringsbeslissingen en de snelheid van verduurzaming.

De wethouder, Walter van Dijk, erkende de waarde van het hebben van veel instrumenten bij het nastreven van grote ambities zoals het verduurzamen van vastgoed. Hij gaf aan dat het voorstel haalbaar lijkt en dat het college niet onwelwillend tegenover de motie staat, vooral omdat het breder kijkt dan alleen gemeentelijk vastgoed.

Een ander agendapunt, de motie 'Diverse scenario's', ingediend door Zeister Belang, werd echter niet aangenomen. De motie stelde voor om verschillende toekomstscenario's te ontwikkelen voor het aardgasvrij maken van gemeentelijk vastgoed. De wethouder ontraadde deze motie vanwege de grote onzekerheid en de voorkeur voor een jaarlijkse actualisatie van plannen en financiën.

De gemeente Zeist blijft zich inzetten voor het behalen van de doelstelling om in 2030 energieneutraal en aardgasvrij te zijn. Met de aangenomen motie voor het 'revolving fund' en de jaarlijkse gesprekken over de voortgang, lijkt Zeist goed op weg om deze ambitieuze doelen te realiseren.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

De gemeente Zeist streeft ernaar om in 2030 energieneutraal en aardgasvrij te zijn. Er is al progressie geboekt, maar tijdens de actualisatie van het duurzame meerjarenonderhoudsplan in 2021 bleek dat extra investeringen nodig zijn. Daarnaast is er een congestie op het elektriciteitsnet, waardoor tot 2028 geen nieuwe grootverbruikersaansluitingen mogelijk zijn. Dit heeft geleid tot een aangepaste aanpak voor het aardgasvrij maken van gemeentelijk vastgoed.

Het raadsvoorstel presenteert de derde fase (2024-2028) van dit traject, waarbij jaarlijks investeringskredieten worden aangevraagd om flexibel te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. In 2028 zal een voorstel voor de vierde en laatste fase (2029-2030) worden gepresenteerd. De gemeente Zeist heeft al enkele gebouwen aardgasvrij gemaakt en zal dit proces voortzetten, rekening houdend met natuurlijke vervangingsmomenten en subsidiemogelijkheden.

Het raadsbesluit van 29 juni 2023 stemt in met de opzet van fase 3 en voegt een jaarlijks gesprek met de raad toe over de voortgang van de verduurzaming. Een amendement voor dit jaarlijkse gesprek is aangenomen. Daarnaast is een motie aangenomen die het college verzoekt een voorstel te doen voor het gebruik van een 'revolving fund' om de verduurzaming van gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed te ondersteunen.

De gemeente Zeist benadrukt het belang van samenwerking, participatie en communicatie met betrokkenen en zal de voortgang van het project evalueren. De financiële aspecten van de derde fase worden jaarlijks beoordeeld, en de gemeente houdt rekening met de stijgende energiekosten en de beperkte ambtelijke capaciteit.

Bijlages