Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 10-09-2024, Vergadering Raad 10-09-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Joyce Langenacker - Voorzitter
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • David Tompot - SP
  • Vincent van Voorden - CDA
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Walter van Dijk - Wethouder

ICT Visie 2030: Gemeente Zeist zet koers naar digitale toekomst


De gemeenteraad van Zeist heeft unaniem de 'ICT Visie 2030' vastgesteld. Deze visie moet de gemeentelijke dienstverlening de komende jaren verbeteren door in te spelen op relevante ICT-ontwikkelingen en uitdagingen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel uitgebreid besproken. De visie richt zich op vijf belangrijke thema's: de kwaliteit van dienstverlening, een betrouwbare en veilige overheid, de keuze tussen uitbesteding en zelf doen, het belang van collectiviteit en samenwerking, en de impact van deze transitie op de organisatie. De visie benadrukt de noodzaak van een stabiele ICT-infrastructuur, digitale veiligheid en een overgang naar een regiemodel waarbij de gemeente meer stuurt en regisseert.

Vragen en zorgen

De raadsleden hadden verschillende vragen en zorgen over de visie. De heer Van 't Riet van GroenLinks vroeg om een informatiebijeenkomst om de raad verder mee te nemen in de verschillende aspecten van de visie. "Er leven in onze fractie na het lezen van de visie toch op een heel aantal onderwerpen nog vragen waar we graag verder op in zouden willen gaan met het college," aldus Van 't Riet.

De heer Tompot van de SP uitte zorgen over de opslag van data in de cloud. "Daar wordt op pagina 11 namelijk niks gezegd over het feit of wij als gemeente ook invloed hebben of iets kunnen bedingen over waar die data dan zijn opgeslagen," stelde Tompot. Hij vroeg zich af of de gemeente invloed heeft op de locatie van de dataopslag, vooral als deze buiten de EU zou kunnen plaatsvinden.

Financiële consequenties

Een terugkerend thema in het debat was de financiële impact van de visie. De heer Van Voorden van het CDA vroeg naar de financiële consequenties van de visie. "Het is hartstikke prachtig om een visie aan te nemen, maar als ik straks bij de kadernota met miljoenen om de oren wordt geslagen, wil ik wel weten wat de implicaties zijn," zei Van Voorden.

Portefeuillehouder Walter van Dijk legde uit dat de visie op zichzelf geen directe financiële consequenties heeft, maar dat toekomstige investeringen wel nodig zullen zijn. "Het gaat ook gewoon meer kosten, dat is een gegeven," aldus Van Dijk. Hij benadrukte dat de concrete financiële gevolgen via de kadernota en de begroting aan de raad zullen worden voorgelegd.

Toekomstige bijeenkomsten

Van Dijk stemde in met het verzoek van GroenLinks om periodieke informatiebijeenkomsten te organiseren. "Het zou mij zeer aanspreken om daar periodiek het gesprek over te voeren," zei hij. Deze bijeenkomsten moeten de Raad helpen om beter inzicht te krijgen in de voortgang en de dilemma's die gepaard gaan met de uitvoering van de visie.

Unanieme steun

Ondanks de vragen en zorgen stelde de gemeenteraad unaniem de 'ICT Visie 2030' vast. De visie zal dienen als kapstok voor toekomstige ontwikkelingen en projecten op het gebied van ICT binnen de gemeente Zeist. Met deze visie zet de gemeente een belangrijke stap richting een digitale toekomst, waarbij betrouwbaarheid, veiligheid en samenwerking centraal staan.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel heeft als doel de 'ICT visie 2030' voor de gemeente Zeist vast te stellen. Deze visie is ontwikkeld om de gemeentelijke dienstverlening tot 2030 te begeleiden en te verbeteren door in te spelen op relevante ICT-ontwikkelingen en uitdagingen. Vijf belangrijke thema's worden aangesneden: de kwaliteit van dienstverlening, een betrouwbare en veilige overheid, de keuze tussen uitbesteding en zelf doen, het belang van collectiviteit en samenwerking, en de impact van deze transitie op de organisatie.

De visie benadrukt de noodzaak van een stabiele ICT-infrastructuur, het belang van digitale veiligheid, en de overgang naar een regiemodel waarbij de gemeente niet alles zelf doet, maar meer stuurt en regisseert. Dit vereist nieuwe competenties en een andere invulling van ICT-functies. De visie is tot stand gekomen door middel van interviews en een workshop.

Financieel zijn er geen directe consequenties verbonden aan het vaststellen van de visie, maar het zal wel invloed hebben op toekomstige ontwikkelingen en projecten. Juridisch gezien blijft de gemeente bij uitbesteding van ICT-diensten de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap behouden. Duurzame aspecten zijn niet van toepassing verklaard. De visie is in lijn met een lopende aanbesteding voor de vervanging van het datacenter.

De uitvoering van de visie omvat de verdere uitbesteding van applicaties en het intensiveren van de rol als regiegemeente. Dit heeft impact op de hele organisatie en vereist een professioneel leveranciersmanagement. Communicatie over de visie heeft al plaatsgevonden via een raadsinformatiebrief en een raadsbijeenkomst, en verdere communicatie zal plaatsvinden indien nodig. Het voorstel sluit af met een formele vaststelling van de 'ICT visie 2030' door de gemeenteraad.

Documenten