- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
- Roy Luca - Seyst.nu
- Bas van der Schild - GroenLinks
- Esther Kant - CDA
- Julian Wassink - ChristenUnie/SGP
- Rob Bliekendaal - PvdA
- Timo Bakrin - VVD
- Falco van 't Riet - GroenLinks
- Gerard van Vliet - GroenLinks
- David Tompot - SP
- Walter van Dijk - Wethouder
- Wouter Catsburg - Wethouder
Debat over WA Hoeve leidt tot verdeeldheid en zorgen over natuurbehoud
Zeist worstelt met balans tussen ontwikkeling en groenbehoud
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De toekomst van de historische Willem Arntsz Hoeve (WA Hoeve) blijft de gemoederen bezighouden. Tijdens een recent debat over het bestemmingsplan voor de historische middenas van de WA Hoeve, kwamen zorgen over natuurbehoud en de impact van woningbouw duidelijk naar voren. De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. en andere lokale organisaties uitten hun kritiek op het planproces en de inhoud van de plannen, die voorzien in de bouw van woningen en de transformatie van historische gebouwen."De natuur kwaliteiten, de ecologische samenhangen en de biodiversiteit worden bedreigd," zei een woordvoerder van de tuinvereniging Eigen Oogst. De stichting pleitte voor een nieuw plan waarin meer waarborgen zijn voor behoud en zelfs versterking van de natuurkwaliteit in het gebied.
De gemeente Zeist staat voor een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen ontwikkeling en behoud van natuurlijke en historische waarden. "We hebben een opdracht om goede ruimtelijke ordening uit te voeren en dat vraagt om een integrale ruimtelijke afweging van belangen en aspecten," benadrukte wethouder Van Dijk.
Een punt van discussie was de toepassing van de woonvisie op de historische middenas. Volgens het college is de woonvisie niet van toepassing op dit specifieke gebied vanwege de aard van de ontwikkeling en de aanwezigheid van monumenten. Dit leidde tot vragen vanuit de raad over de criteria om van de woonvisie af te wijken.
Ook de kwestie van voorrang voor lokale inwoners bij de toewijzing van woningen kwam aan bod. Het college gaf aan dat er momenteel geen beleid is dat dit mogelijk maakt, maar dat de raad hierover een standpunt kan innemen.
Het debat eindigde zonder een directe consensus, en het bestemmingsplan zal verder worden besproken in de raadsvergadering van december of januari. De uitkomst zal bepalend zijn voor de toekomst van de WA Hoeve en de mate waarin natuurbehoud wordt gewaarborgd in de ontwikkelingsplannen.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. heeft een inspraakreactie gegeven op het 'Rv Bestemmingsplan Historische Middenas WA Hoeve'. De stichting heeft zorgen over de ontwikkelingen rondom de WA Hoeve, een historisch en ecologisch belangrijk gebied. Er is kritiek op het planproces en de inhoud van de plannen, die voorzien in de bouw van woningen en de transformatie van historische gebouwen. De stichting is bezorgd over de impact op natuur, landschap en cultuurhistorie en stelt dat de plannen kunnen leiden tot onevenredige aantasting van deze waarden.
De stichting heeft niet deelgenomen aan het participatieve proces voor de 'Gebiedsvisie WA Hoeve' omdat zij tegen de bouw van grote aantallen extra woningen is. Ze zijn kritisch over de aanpassing van de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en de planologische mogelijkheden die uitbreiding van bebouwing toestaan. De stichting heeft alternatieven voorgesteld die meer rekening houden met natuur- en klimaatinclusief bouwen.
Procedurele en inhoudelijke aspecten worden besproken, waaronder de 'Ladder van duurzame verstedelijking', de effecten op Natura 2000-gebieden, de NNN-toets, boscompensatie, soortenbescherming, verkeer en parkeren, en duurzaamheid. De stichting pleit voor een aanpak waarbij natuur centraal staat en voor een zorgvuldige omgang met het NNN. Ze blijven kritisch over de ontwikkeling van de WA Hoeve en benadrukken het belang van het vinden van de juiste balans tussen ontwikkeling en behoud van natuurlijke en historische waarden.