Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 12-12-2023, Vergadering Raad 12-12-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Angèle Welting - D66
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Julian Wassink - ChristenUnie/SGP
  • David Tompot - SP
  • Ruben Pattiasina - D66
  • Alexander Pieters - VVD
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Vincent van Voorden - CDA
  • Bianca Osinga-Tamming - Onafhankelijk raadslid B. Osinga-Tamming
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Wilma Breddels - PvdA

Zoeken naar balans tussen natuur en bouwplannen


In een debat over de bebouwde kom en de Wet natuurbescherming in Zeist, is het zoeken naar de balans tussen natuurbehoud en bouwontwikkelingen. Een burgeramendement dat oproept tot zorgvuldigheid en natuurinventarisatie is verworpen, ondanks steun van enkele partijen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist stond gisteravond in het teken van een debat over de toekomst van groen binnen de bebouwde kom. Een burgeramendement, dat pleitte voor een groeninventarisatie en waarschuwde voor het te vroeg wijzigen van bosbescherming, werd na een intensieve discussie verworpen.

Het amendement, dat voldeed aan alle eisen van ontvankelijkheid, werd ingediend door Egbert Visscher en medestanders. "We hebben veel werk gehad aan het burgeramendement. Het is altijd weer een klus," zei Visscher tijdens het debat. Hij benadrukte de complexiteit van de materie en de noodzaak om de natuur in Zeist te beschermen.

Wethouder Angèle Welting reageerde namens het college en benadrukte dat het raadsvoorstel in lijn is met afspraken met de provincie en dat het niet zo is dat groen 'vogelvrij' wordt onder gemeentelijk beheer. "We proberen juist vanuit de Omgevingswet ook vanuit vertrouwen en ook wel die versnelling te maken in de woningbouwopgave die we hebben," aldus Welting.

Ondanks de oproep van Visscher om niet te overhaasten en het burgeramendement aan te nemen, stemden de meeste partijen tegen. NieuwDemocratischZeist, Socialistische Partij en ZeisterBelang steunden het amendement, maar waren in de minderheid.

De discussie raakte aan de fundamentele waarde van natuurbescherming en de noodzaak voor natuurherstel, gezien het beperkte bosareaal in Nederland. De provinciale bescherming van bos en natuur is momenteel sterker dan de gemeentelijke regelgeving, een punt van zorg voor de indieners van het amendement.

De gemeenteraad besloot uiteindelijk het voorstel van het college te volgen, waarbij de bebouwde komgrenzen aangepast worden in voorbereiding op de Omgevingswet. Dit besluit werd genomen ondanks de bezwaren en het pleidooi voor meer zorgvuldigheid en natuurinventarisatie vanuit het burgeramendement.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het burgeramendement betreffende de bebouwde kom en de Wet natuurbescherming roept vragen op over het voorgestelde gemeentelijke beleid. Het oorspronkelijke raadsvoorstel wilde gebieden al vroeg onder gemeentelijk beheer brengen, zonder volledige procedures en besluiten. Er is echter mogelijkheid tot het combineren van procedures om vertraging te voorkomen en afspraken te maken over bebouwing na een tender. De discussie raakt aan de fundamentele waarde van natuurbescherming, gezien het beperkte bosareaal in Nederland en de noodzaak voor natuurherstel. In Zeist is er geen verplichte natuurcompensatie, wat leidt tot onduidelijkheid over de balans tussen natuur en bebouwing. De provinciale bescherming van bos en natuur is momenteel sterker dan de gemeentelijke regelgeving. Vroegtijdige wijzigingen in bosbescherming kunnen rechtszekerheid aantasten en het is onduidelijk of er bezwaar en beroep mogelijk is tegen raadsbesluiten. Het burgeramendement roept op tot een groeninventarisatie over het gehele gebied en waarschuwt voor precedentwerking en gebrek aan vertrouwen bij de bevolking. De indieners noemen het voorstel een gelegenheidsregeling.

Documenten