Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 24-10-2024, Vergadering Debat rv Beheerplannen BOR 24-10-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Marcel Fluitman - CDA
  • Marco Huijben - VVD
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Ruben Pattiasina - D66
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Timo Bakrin - VVD

Zeist Debatteert: Beheerplannen Openbare Ruimte Onder Vuur


De gemeenteraad van Zeist boog zich deze week over vier nieuwe beheerplannen voor de openbare ruimte. Hoewel de plannen gericht zijn op verbetering en onderhoud, stuitten ze op kritiek vanwege vermeende gebrekkige participatie en onvolledigheid.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering, geleid door voorzitter Marco Huijben, werden de beheerplannen voor wegen, groen, landschappelijk groen en speelruimtes besproken. Deze plannen zijn bedoeld om de komende jaren de infrastructuur en openbare ruimtes van Zeist te verbeteren en te onderhouden. Echter, niet alle raadsleden waren overtuigd van de volledigheid en participatiegraad van deze plannen.

Meneer Fiscalini van Nieuw Democratisch Zeist opende het debat met stevige kritiek: "Het raadsvoorstel is onvoldragen. Er is te weinig overleg geweest met de burgers en deskundigen." Hij benadrukte dat de openbare ruimte door alle inwoners van Zeist wordt gebruikt en dat hun mening cruciaal is. Fiscalini wees ook op specifieke wegen die volgens hem gevaarlijk zijn en onvoldoende aandacht krijgen in het wegenbeheerplan.

Andere raadsleden, zoals André de la Porte van D66, vonden de kritiek van Fiscalini te ver gaan. "Het is jammer dat meteen wordt uitgesproken dat u tegen het raadsvoorstel bent, want dat betekent dat er eigenlijk geen discussie meer is," aldus André de la Porte. Hij pleitte voor een meer constructieve benadering waarbij verbeteringen binnen de bestaande kaders worden gezocht.

Ook het CDA, vertegenwoordigd door meneer Fluitman, sprak zich uit voor het raadsvoorstel. "Met deze beheerplannen geef je een richting aan waar je naartoe wil en wat je wil bereiken," stelde Fluitman. Hij benadrukte het belang van de plannen gezien de grote financiële investeringen die ermee gemoeid zijn.

Een ander punt van discussie was de participatie van de inwoners bij de totstandkoming van de plannen. Fluitman uitte zijn zorgen over het maaibeleid en de communicatie naar de inwoners: "Ik hoor andere geluiden in de samenleving en daar wil ik ook een tegengeluid laten horen."

De wethouder kreeg de opdracht om de participatie en communicatie te verbeteren, met name door meer inzicht te geven in de planning en uitvoering van de projecten. André de la Porte kondigde aan een motie in te dienen om de agenda van de beheerplannen inzichtelijker te maken voor de inwoners van Zeist.

Het debat maakte duidelijk dat hoewel er brede steun is voor de doelstellingen van de beheerplannen, er nog werk aan de winkel is om de betrokkenheid van de inwoners te vergroten en de plannen verder te verfijnen. De gemeenteraad zal de komende tijd blijven werken aan een balans tussen ambitie en participatie.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de goedkeuring van vier beheerplannen voor de gemeente Zeist: het Wegbeheerplan 2025-2029, het Groenbeheerplan 2025-2028, het Beheerplan landschappelijk groen en het Speelruimteplan 2024. Deze plannen beschrijven hoe de gemeente de komende vijf jaar de kapitaalgoederen zoals wegen, groen, bomen, landschappelijke beplanting en speelruimtes zal beheren en onderhouden. De beheerplannen zijn opgesteld om de huidige beleidskeuzes, wet- en regelgeving te volgen en de staat van onderhoud en de gerelateerde kosten inzichtelijk te maken.

De belangrijkste punten uit de beheerplannen zijn:

  • Wegenbeheerplan: Veel woonstraten zijn aan vervanging toe vanwege verouderd materiaal en boomwortelschade. Er wordt ingezet op kwaliteitsverbetering en veiligheid totdat volledige vervanging mogelijk is.
  • Groenbeheerplan: Er wordt een vervangingsbudget voor groen opgenomen en ingezet op het behoud van grote bomen vanwege hun voordelen voor het milieu. Ook wordt zinloze verharding omgevormd tot groen en wordt biodiversiteit vergroot.
  • Beheerplan landschappelijk groen: Kleine bosschages worden planmatig onderhouden om biodiversiteit en toegankelijkheid te verbeteren.
  • Speelruimteplan: Het plan is geactualiseerd om te voldoen aan de huidige behoeften en omvat maatregelen voor uitbreiding en verbetering van speelruimtes, inclusief sportvoorzieningen en groen.

De financiële gevolgen van deze plannen zijn significant, met een structureel tekort dat in de begroting 2025-2028 moet worden opgenomen. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de plannen en de budgettaire consequenties te verwerken in de begroting. De plannen zijn opgesteld met input van diverse stakeholders en externe bureaus, en er is veel aandacht besteed aan participatie en integrale aanpak.

Documenten