Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 19-01-2023, Vergadering Ronde Tafel rv Verordening doelgroepen sociale woningbouw en middenhuur 19-01-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Laura Hoogstraten - Wethouder
  • Dick van Ginkel - D66
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Chimène van Lunteren - SP
  • David Tompot - SP
  • Wilma Breddels - PvdA
  • Martine Folkersma - GroenLinks
  • Falco van 't Riet - GroenLinks

Gemeente Zeist zet in op betaalbare woningen voor middeninkomens met nieuwe verordening


Zeist zorgt voor betaalbaar wonen voor essentiële beroepsgroepen

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST – De gemeente Zeist heeft een nieuwe verordening vastgesteld die ervoor moet zorgen dat betaalbare woningen beschikbaar komen en blijven voor middeninkomens. De 'Verordening doelgroepen sociale woningbouw en middenhuur 2023' richt zich op beroepsgroepen zoals docenten en zorgmedewerkers, die van vitaal belang zijn voor de gemeenschap.

De verordening, die aansluit bij de Woonvisie 2021-2025 en anticiperend op de nieuwe Huisvestingswet, definieert drie woningsegmenten: sociale huur, middenhuur en sociale koop. Hierbij worden inkomensgrenzen en instandhoudingstermijnen vastgesteld. Voor sociale huurwoningen is de termijn permanent, voor middenhuurwoningen minimaal 20 jaar en voor sociale koopwoningen 10 jaar. De regeling is alleen van toepassing op nieuwbouw en transformatieprojecten en wordt elke twee jaar geëvalueerd.

Tijdens de vergadering benadrukte wethouder Lauren Hoogstrate het belang van de verordening: "We willen essentiële beroepsgroepen in onze gemeente houden. Deze verordening is een belangrijk instrument om dat te bereiken." De verordening is een publiekrechtelijke aanvulling op bestaande privaatrechtelijke afspraken en heeft geen extra financiële middelen nodig, hoewel handhaving wel capaciteit en geld kan kosten.

De discussie in de vergadering belichtte verschillende perspectieven. Raadslid **** van Keeken vroeg naar de handhaving en de extra kosten die dit met zich mee zou brengen. Wethouder Hoogstrate verzekerde dat handhaving geen extra kosten met zich mee zou brengen bij nieuwe aanvragen, maar dat het meer gaat om het acteren op signalen die extra inspanning vereisen.

De verordening zal na vaststelling door de raad op 21 februari 2023 in werking treden, ondanks tegenstemmen van VVD, NieuwDemocratischZeist en SP. De gemeente zal de verordening communiceren met corporaties, initiatiefnemers en intern, en deze publiceren voor inwerkingtreding.

Volgende stappen en mogelijke gevolgen

Met de nieuwe verordening zet Zeist een stap vooruit in het waarborgen van betaalbaar wonen voor middeninkomens. De gemeente zal de effectiviteit van de verordening nauwlettend in de gaten houden en indien nodig aanpassingen doen om de doelstellingen te blijven behalen. De uitkomsten van de vergadering tonen een gemeente die actief werkt aan een inclusieve woningmarkt, waarbij de belangen van essentiële beroepsgroepen worden beschermd.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de verordening doelgroepen sociale woningbouw en middenhuur voor 2023 in de gemeente Zeist. Het doel is om betaalbare woningen beschikbaar te maken en te behouden voor middeninkomens, zoals docenten en zorgmedewerkers, die essentieel zijn voor de vitaliteit van de gemeente. De verordening bepaalt wie in aanmerking komt voor deze woningen en zorgt ervoor dat deze woningen voor een langere periode beschikbaar blijven voor de vastgestelde doelgroepen. De verordening is een publiekrechtelijke aanvulling op bestaande privaatrechtelijke afspraken en is in lijn met de Woonvisie 2021-2025 en de aankomende nieuwe Huisvestingswet.

De verordening definieert drie segmenten: sociale huur, middenhuur en sociale koop, met bijbehorende inkomensgrenzen en instandhoudingstermijnen. Voor sociale huur is de termijn permanent, voor middenhuur 20 jaar en voor sociale koop 10 jaar. De verordening geldt alleen voor nieuwbouw en transformatieprojecten en wordt tweejaarlijks geëvalueerd.

Financieel zijn er geen extra middelen vereist, maar handhaving kan capaciteit en geld kosten. Juridisch is de verordening gebaseerd op de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Communicatie over de verordening vindt plaats met corporaties, initiatiefnemers en intern. Na vaststelling door de raad op 21 februari 2023, waarbij VVD, NieuwDemocratischZeist en SP tegen hebben gestemd, wordt de verordening gepubliceerd en treedt deze in werking.

Documenten