Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 06-10-2022, Vergadering Ronde Tafel RV Begroting 2023 - plenair 06-10-2022
Met elkaar in debat zijn
  • Hafid Boutahar - D66
  • Roel van Nieuwstadt - GroenLinks
  • Martine Folkersma - GroenLinks
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Marcel Fluitman - CDA
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Marco Huijben - VVD
  • Wilma Breddels - PvdA
  • Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie/SGP
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • David Tompot - SP
  • Walter van Dijk - Wethouder
  • Laura Hoogstraten - Wethouder
  • Angèle Welting - D66
  • Wouter Catsburg - Wethouder
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Bar Bakker - VVD
  • Hanny Roelofsen - Seyst.nu

Zeist zet in op duurzame toekomst met nieuwe begroting


De gemeenteraad van Zeist heeft gedebatteerd over de begroting van 2023, waarbij de focus ligt op wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft een levendige discussie gevoerd over de begroting voor het komende jaar. De begroting, die een meerjarig positief saldo laat zien, is gericht op het aanpakken van uitdagingen op het gebied van wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding. "We staan voor grote opgaven en met deze begroting laten we zien dat we die serieus nemen," aldus portefeuillehouder W. van Dijk.

De raad heeft ingestemd met het voorstel, ondanks enige weerstand van de fractie van NieuwDemocratischZeist tegen enkele beslispunten. "Het is een begroting die recht doet aan de ambities uit ons coalitieakkoord," zei een raadslid van D66. "We moeten echter waakzaam blijven voor de maatschappelijke onzekerheden die op ons afkomen."

Een van de hete hangijzers tijdens het debat was de lastendruk voor inwoners. "We zien dat de belastingdruk best wel groot is in 2023," merkte D66 op. Het college heeft toegezegd in december met een aangepast voorstel te komen om deze druk te verlichten.

De weerstandsvermogen van de gemeente, net onder de kritische grens van één, werd ook besproken. "We zien dat alles duur is geworden. Is er ook rekening gehouden met hogere lasten richting de gemeente?" vroeg D66. Het college bevestigde dat er extra middelen zijn gereserveerd om onvoorziene kosten op te vangen.

GroenLinks stelde vragen over de stelposten en de verhouding tussen lastenverlichting en effecten op de samenleving. "Hoe is de verhouding tussen die twee stelposten bepaald en wat gaat het college doen als het klaargezette bedrag ontoereikend is?" vroeg GroenLinks. Het college gaf aan dat er ruimte is voor aanpassingen indien nodig.

De zorgen over de toegankelijkheid van regelingen voor minima en de ontwikkeling van sociaal ondernemerschap werden ook aangekaart. "Het gebruik van minimaal regelingen moet toegankelijker en laagdrempeliger worden," benadrukte de SP. Het college verzekerde dat er een digitaal loket komt dat geen vervanging, maar een aanvulling is op de bestaande dienstverlening.

Al met al lijkt de gemeente Zeist met deze begroting een stap te zetten richting een duurzame en sociaal verbonden toekomst. "We hebben een solide basis om de uitdagingen van onze tijd aan te gaan," concludeerde de burgemeester.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft de begroting van 2023 voor de gemeente Zeist, met als doel een duidelijke kaderstelling voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid. De portefeuillehouder is W. van Dijk en het voorstel is opgesteld door P. Deijns. De begroting is gebaseerd op het coalitieakkoord en beoogt de uitdagingen op het gebied van wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding aan te pakken. Er wordt voorgesteld om de nieuwe programma-indeling vast te stellen, de begroting 2023 te autoriseren, akkoord te gaan met diverse financiële voorstellen en publiekrechtelijke tarieven vast te stellen. Ook wordt een parkeerverordening voor 2023 voorgesteld. De begroting laat een meerjarig positief saldo zien, mede dankzij eerdere besparingsmaatregelen en extra middelen vanuit het Rijk. Er wordt voorgesteld om €16,5 miljoen extra te investeren in de ambities uit het coalitieakkoord en voorstellen op te nemen om de financiële huishouding te versterken. Er zijn zorgen over maatschappelijke onzekerheden zoals energiebetaalbaarheid en koopkrachtafname. De raad heeft op 8 november 2022 conform besloten, met de kanttekening dat de fractie van NieuwDemocratischZeist tegen beslispunt 3A en 3B heeft gestemd. Er zijn twee moties aangenomen: één over het borgen van ecologische kennis en één over het investeren in veiligheid.

Documenten