Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 17-05-2022, Vergadering Raad 17-05-2022
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • David Tompot - SP
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Alexander Pieters - VVD
  • Wilma Breddels - PvdA
  • Dick van Ginkel - D66
  • Laura Hoogstraten - Wethouder

Zeist zet rem op woningopkoop: unanieme steun voor bescherming starters


In een poging de woningmarkt toegankelijker te maken voor starters en mensen met een middeninkomen, heeft de gemeenteraad van Zeist unaniem ingestemd met de invoering van opkoopbescherming. Deze maatregel moet voorkomen dat beleggers woningen opkopen en verhuren, waardoor de kansen voor eigenaar-bewoners vergroot worden.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De woningmarkt in Zeist krijgt een flinke oppepper nu de gemeenteraad unaniem heeft ingestemd met de invoering van opkoopbescherming. De nieuwe regeling, die per 1 juni 2022 van kracht wordt, moet ervoor zorgen dat meer betaalbare koopwoningen beschikbaar komen voor starters en mensen met een middeninkomen.

"Deze regeling is mooi, maar het betekent wel dat we als gemeente ook de plicht op ons nemen om deze regeling goed te handhaven," benadrukte de heer David Tompot van de Socialistische Partij tijdens de raadsvergadering. De SP uitte zorgen over de handhaving van de nieuwe regels, een sentiment dat breed gedragen werd in de raad.

De heer Jan Bredius van Nieuw Democratisch Zeist wees op het belang van goede verslaglegging en monitoring van de regeling. "Het zogenaamde piepsysteem is aan de orde gekomen. En onderzocht wordt, handhaven en de boete en dat heeft er vooral mee te maken dat het snel is ingevoerd," zei Bredius, die een bevestiging vroeg van de toegezegde monitoring.

Wethouder Hoogstraten bevestigde dat de opkoopbescherming goed gemonitord zal worden en dat er, indien nodig, eerder actie ondernomen zal worden met betrekking tot handhaving.

De opkoopbescherming houdt in dat woningen niet zonder vergunning verhuurd mogen worden en zal gelden voor alle wijken in Zeist, met een WOZ-waarde grens van € 521.000,-. Er zijn enkele uitzonderingen op de regel, zoals verhuur aan familieleden en bedrijfswoningen.

Partijen zoals GroenLinks en Zeist Belang toonden zich verheugd over de regionale samenwerking en de voordelen die dit biedt voor de woningzoekenden. "Het kan niet zo zijn dat beleggers verdienen aan de woon ellende van anderen," voegde mevrouw Wilma Breddels van de Partij van de Arbeid toe, onderstrepend dat handhaving een belangrijk aandachtspunt blijft.

De VVD, vertegenwoordigd door Alexander Pieters, prees de aanpassingen die sinds de ronde tafel zijn doorgevoerd en benadrukte het belang van maatwerk voor ontwikkelaars die panden transformeren tot meerdere woningen.

Met de unanieme steun voor het voorstel zet Zeist een belangrijke stap richting een eerlijkere woningmarkt. De regeling zal elke vier jaar geëvalueerd worden, zowel op gemeentelijk als op landelijk niveau, om de effectiviteit en eventuele bijsturing te waarborgen.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel behandelt de invoering van opkoopbescherming in de gemeente Zeist, met als doel het vergroten van de kansen voor starters en middeninkomens op de woningmarkt. De belangrijkste punten van het voorstel zijn:

  1. Het invoeren van opkoopbescherming, wat inhoudt dat woningen niet zonder vergunning verhuurd mogen worden.
  2. Het toepassen van deze bescherming in alle wijken van de gemeente.
  3. Het vaststellen van een WOZ-waarde grens van € 521.000,- voor opkoopbescherming, die jaarlijks geïndexeerd wordt vanaf 1 juli 2023.

Er zijn enkele uitzonderingen op de regel, zoals verhuur aan familieleden, bedrijfswoningen en huisbewaring voor maximaal 12 maanden. Ook nieuwbouw- en transformatiewoningen met afspraken over verhuur en woningen van de gemeente en woningcorporaties vallen buiten de opkoopbescherming.

Het voorstel bevat ook een aanpassing van de legesverordening om een tarief op te nemen voor het behandelen van vergunningsaanvragen volgens de Huisvestingswet.

De opkoopbescherming is bedoeld om de koopwoningen tot het middeldure segment te beschermen tegen opkoop door beleggers, waardoor meer betaalbare koopwoningen beschikbaar komen voor eigenaar-bewoners. De regeling is regionaal afgestemd en de prijsgrens is gebaseerd op lokale woningwaarden en marktontwikkelingen.

De invoering van de regeling heeft geen directe financiële gevolgen, maar er zijn wel kosten verbonden aan het verstrekken van vergunningen en handhaving. Deze worden gedekt door kostendekkende leges.

De opkoopbescherming treedt in werking per 1 juni 2022. De regeling zal elke vier jaar geëvalueerd worden, zowel op gemeentelijk als op landelijk niveau.

Het raadsbesluit is unaniem aangenomen in de raadsvergadering van 17 mei 2022.

Documenten