Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 30-03-2023, Vergadering Ronde Tafel (2) meesprekers RV Eerste Zeister Omgevingsvisie 30-03-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Alexander Pieters - VVD
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist

Zeist zet stappen naar groenere toekomst met Eerste Zeister Omgevingsvisie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Zeist heeft tijdens een levendige raadsvergadering de Eerste Zeister Omgevingsvisie 2023-2026 besproken. De visie, die de nadruk legt op waarden en ambities voor de leefomgeving, werd kritisch onder de loep genomen door raadsleden, insprekers en maatschappelijke organisaties.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De raadszaal was het toneel van een intens debat over de toekomst van Zeist. De Eerste Zeister Omgevingsvisie, een document dat de koers uitzet voor de inrichting van de fysieke leefomgeving, stond centraal. De visie, ontwikkeld in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, werd door velen gezien als een stap in de goede richting, maar ook als een werk in uitvoering.

Egbert Visser van Stichting Beter Zeist opende de discussie met een kritische noot: "De visie is nog onvoldragen om als Raad over te besluiten." Hij benadrukte de noodzaak van een herziening op basis van burgeramendementen. "Waarom straks als het nu kan?" vroeg Visser zich af, wijzend op de mogelijkheid om de visie aan te scherpen.

Mevrouw Martinus Speekenbrink, namens Stop de Boskap, deelde haar zorgen over de disbalans tussen ruimtelijke ontwikkelingen en omgevingswaarden. "Hoe weeg je ruimtelijke ingrepen af ten opzichte van omgevingswaarde en behoud van natuur?" vroeg ze, pleitend voor een planweger in plaats van een waarde weger.

De heer Harm Claesje, een bezorgde inwoner en leerkracht, pleitte voor een zorgvuldige aanpak van Zeist. "Samen optreden, de omgeving niet verstoren en een mooi Zeist achterlaten voor onze kleinkinderen," zei Claesje.

Sierd de Vos van de werkgroep Kromme Rijn Corridor benadrukte het belang van een evenwicht tussen groen en rood in de omgevingsvisie. "De Kromme Rijn Corridor vervult een essentiële sleutel," stelde De Vos, die opriep tot actief beleid in plaats van een afwachtende houding.

De avond werd afgesloten met een oproep van de raadsleden om de discussie voort te zetten en de burgeramendementen tijdig te overwegen. De raad besloot de vragen aan het college uit te stellen tot na 4 april, om de ingebrachte punten grondig te kunnen overwegen.

Met de Eerste Zeister Omgevingsvisie zet de gemeente Zeist stappen naar een groenere toekomst, maar de weg ernaartoe vraagt om zorgvuldige afwegingen en betrokkenheid van alle partijen.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Eerste Zeister Omgevingsvisie 2023-2026, een nieuw instrument voor het inrichten van de fysieke leefomgeving in Zeist. Deze visie is ontwikkeld in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties en legt de nadruk op waarden, ambities en uitgangspunten voor de leefomgeving. Het document heeft een beschrijvend karakter en dient als basis voor toekomstig beleid en regelgeving, met het oog op een Tweede Zeister Omgevingsvisie in 2026.

De visie verlegt de focus van regels naar wat men belangrijk vindt en nodig heeft in de leefomgeving. Het is een vertrekpunt voor de afweging van nieuwe initiatieven en voor het verlenen van vergunningen. De visie stimuleert een waardengedreven inrichting van de omgeving en benadrukt zowel materiële als immateriële elementen die de leefomgeving vormgeven.

Naast de visie is er een stappenplan opgesteld om de Omgevingswet te implementeren tot 2030, inclusief de ontwikkeling van een Omgevingsplan. Dit stappenplan benadrukt de samenwerking met de Zeister samenleving.

Het raadsvoorstel bevat argumenten voor de omgevingsvisie, zoals de nadruk op waarden en de noodzaak van aanvullend beleid. Ook wordt de mogelijkheid om het uitstel van de Omgevingswet te benutten voor aanscherping van de visie genoemd. Er wordt aandacht besteed aan de dilemma's die inherent zijn aan de inrichting van de openbare ruimte en hoe deze aangepakt kunnen worden.

De financiële toelichting vermeldt dat de kosten voor het proces uit het budget voor de invoering van de Omgevingswet zijn betaald. Juridische aspecten worden besproken, waaronder de verplichting om een omgevingsvisie op te stellen en de participatievereisten.

Het verdere proces omvat de planning en uitvoering van de besluitvorming, communicatieplannen en een evaluatie richting de tweede omgevingsvisie.

Het raadsbesluit van 23 mei 2023 omvat de vaststelling van de Eerste Zeister Omgevingsvisie en het stappenplan, met aanvullingen en moties die tijdens de raadsvergadering zijn aangenomen. Deze moties en amendementen richten zich op onder meer de participatie van inwoners, de verankering van bestaand omgevingsbeleid, de inventarisatie en borging van natuur- en groenwaarden, en de ontwikkeling van een systeem voor groencompensatie.

Documenten