- Timo Bakrin - VVD
- Roel van Nieuwstadt - GroenLinks
- Wilma Breddels - PvdA
- Marcel Fluitman - CDA
- Angèle Welting - D66
- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
- Tijmen Visser - Seyst.nu
- Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie-SGP
- Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
- David Tompot - SP
Gemeente Zeist wil regie over forensische zorg: "Geen nieuwe vestigingen in Den Dolder"
De gemeenteraad van Zeist debatteerde over een voorstel om de vestiging en uitbreiding van forensische zorg in de gemeente te reguleren. Het voorstel, dat voortkomt uit een voorbereidingsbesluit van december 2023, beoogt onder andere een verbod op nieuwe vestigingen en uitbreidingen van forensische zorg op de Willem Arntszhoeve in Den Dolder.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat in de gemeenteraad van Zeist werd duidelijk dat er brede steun is voor het voorstel om meer controle te krijgen over de vestiging van forensische zorg in de gemeente. Het voorstel omvat een verbod op nieuwe vestigingen en uitbreidingen van forensische zorg, specifiek op de Willem Arntszhoeve in Den Dolder, en introduceert een uitsterfregeling voor bestaande zorg. Daarnaast wordt een informatieplicht voor zorgaanbieders geïntroduceerd.De VVD, bij monde van raadslid Bakrine, sprak zijn zorgen uit over de betrokkenheid van zorginstellingen Altrecht en Fivor. "We hebben weinig vertrouwen in hun betrokkenheid bij het vervolg," aldus Bakrine. De VVD kondigde aan een motie in te dienen om de mogelijkheden te onderzoeken om het aantal forensische zorgplekken stapsgewijs af te bouwen en forensische zorg volledig weg te bestemmen uit de gemeente.
GroenLinks-raadslid Van Nieuwstad benadrukte het belang van samenwerking met de zorginstellingen. "Het is belangrijk dat we in samenwerking met Altrecht en Fivor naar een oplossing komen," zei Van Nieuwstad. Hij waarschuwde voor mogelijke juridische problemen als de gemeente zou proberen het aantal zorgplekken te verminderen.
Het CDA, vertegenwoordigd door Fluitman, sprak zijn steun uit voor het voorstel en complimenteerde de insprekers die zienswijzen hadden ingediend. Fluitman stelde voor om het adviesrecht van de raad te versterken door het percentage van 10% voor uitbreidingen naar 0% te brengen, zodat elke uitbreiding bij de raad langs moet komen.
De discussie over de definitie van forensische zorg leidde tot enige verwarring. Mevrouw Breddels van de Partij van de Arbeid uitte haar zorgen over de juridische juistheid van de omschrijving. De wethouder zegde toe om de definitie nogmaals te bekijken en hierover in overleg te gaan met de juristen van de raad.
Het voorstel zal op 13 mei in de gemeenteraad worden behandeld, waarbij de 10%-regel voor uitbreidingen naar verwachting zal worden aangepast naar 0%. De raad zal ook verder werken aan een motie over het afbouwen van forensische zorgplekken, waarbij het college heeft toegezegd mee te denken over de juridische aspecten.
De gemeente Zeist wil met deze maatregelen de leefbaarheid en veiligheid in Den Dolder waarborgen, terwijl de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de forensische zorg doorgaat.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van een wijziging in het omgevingsplan voor forensische zorg in de gemeente Zeist. Het doel is om regie te voeren over de vestiging en uitbreiding van forensische zorg binnen de gemeente. De voorgestelde wijzigingen omvatten onder andere een verbod op nieuwe vestigingen en uitbreidingen van forensische zorg, specifiek op de Willem Arntszhoeve in Den Dolder, en het invoeren van een uitsterfregeling voor bestaande zorg. Daarnaast wordt een informatieplicht voor zorgaanbieders geïntroduceerd. Het voorstel komt voort uit een voorbereidingsbesluit van december 2023, dat de vestiging van nieuwe forensische zorglocaties tijdelijk uitsloot. Tijdens de inzageperiode van de ontwerpwijziging zijn 114 zienswijzen ontvangen, voornamelijk van bewoners uit Den Dolder, die hebben geleid tot enkele aanpassingen in het plan. De gemeente wil met deze wijziging meer controle over de toewijzing van zorgfuncties om de leefbaarheid en veiligheid te waarborgen. Het besluit moet uiterlijk in mei 2025 worden vastgesteld om binnen de termijn van het voorbereidingsbesluit te blijven.