- Joyce Langenacker - Voorzitter
- Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
- Wilma Breddels - PvdA
- Esther Kant - CDA
- Marco Huijben - VVD
- Hafid Boutahar - D66
Zeist kiest voor financiële stabiliteit met nieuwe risicomanagementnota
De gemeenteraad van Zeist heeft de Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2025-2028 goedgekeurd. Deze nota, een update van de versie uit 2011, introduceert nieuwe elementen zoals het drie lijnen model en een hoofdstuk over frauderisico’s. Het doel is om risico's beter te beheersen en de financiële stabiliteit van de gemeente te waarborgen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat in de gemeenteraad van Zeist werd de nieuwe Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2025-2028 besproken en uiteindelijk aangenomen. De nota legt een vaste ratio voor het weerstandsvermogen van 1,0 vast, wat betekent dat de reserve weerstandsvermogen jaarlijks wordt aangepast. Dit beleid is bedoeld om risico-bewustzijn te vergroten en risico’s vroegtijdig te signaleren.Hoewel de nota geen directe financiële gevolgen heeft, draagt het bij aan de financiële stabiliteit van de gemeente door een gestructureerde aanpak van risicomanagement. De raad wordt twee keer per jaar geïnformeerd over de stand van zaken, en elke vier jaar vindt er een evaluatie van het beleid plaats.
Niet alle partijen waren het eens met de voorgestelde vaste ratio van 1,0. Zeister Belang uitte bezorgdheid over de abrupte verlaging van de ratio van 2,6 naar 1,0. "Wij hadden graag gezien dat dit getrapt zou worden ingevoerd," aldus mevrouw Van Kippersluis van Zeister Belang. Ondanks deze bezwaren stemde de meerderheid van de raad in met het voorstel.
De Partij van de Arbeid en GroenLinks waren enthousiast over de nota. "De vlag kan uit," verklaarde mevrouw Bremels van de PvdA. Ook de heer Van Nieuwstad van GroenLinks deelde deze vreugde, hoewel hij opmerkte dat hij nu iets anders moet bedenken om te zeggen tijdens de algemene beschouwingen, aangezien de discussie over de ratio nu van de baan is.
Het CDA stemde in met het voorstel, maar benadrukte het belang van een goed weerstandsvermogen. "Bij een groot risico moet er ruim voldoende weerstandsvermogen zijn," aldus mevrouw Kant van het CDA.
De VVD en D66 complimenteerden het college en de ambtelijke ondersteuning voor de gedegen nota. "Het risicomanagement is buitengewoon goed op orde," zei de heer Huiden van de VVD. D66 benadrukte het belang van een goede cultuur binnen de organisatie waarin risicomanagement de juiste positie krijgt.
Nieuw Democratisch Zeist waardeerde vooral de uitvoering van het drie lijnen model, waarbij iedereen verantwoordelijk is voor het signaleren en treffen van beheersmaatregelen voor risico's binnen het eigen werkveld.
Met uitzondering van Zeister Belang stemden alle partijen in met het voorstel, waarmee de nota officieel is aangenomen. De gemeenteraad van Zeist zet hiermee een belangrijke stap richting een gestructureerde en stabiele financiële toekomst.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Zeist heeft de Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2025-2028 vastgesteld. Deze nota is een actualisatie van de versie uit 2011 en bevat enkele nieuwe elementen, zoals aandacht voor het drie lijnen model, soft skills en een hoofdstuk over frauderisico’s. De nota legt een vaste ratio voor het weerstandsvermogen van 1,0 vast en bepaalt dat de reserve weerstandsvermogen jaarlijks wordt aangepast. Het risicomanagementbeleid is bedoeld om risico-bewustzijn te vergroten, risico’s vroegtijdig te signaleren en te zorgen dat risico’s in balans zijn met de weerstandscapaciteit. De nota heeft geen directe financiële gevolgen, maar draagt bij aan de financiële stabiliteit door een gestructureerde aanpak van risicomanagement. Het wettelijk kader voor deze nota is het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de Gemeentewet. De raad wordt twee keer per jaar geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot risicomanagement en weerstandsvermogen. Evaluatie van het beleid vindt elke vier jaar plaats.