Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 09-03-2023, Vergadering Ronde Tafel en Debat (Bestuur) RV Burgerberaad Jaarwisseling 09-03-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Roel van Nieuwstadt - GroenLinks
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Julian Wassink - ChristenUnie-SGP
  • Hafid Boutahar - D66
  • Wilma Breddels - PvdA
  • David Tompot - SP
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Tijmen Visser - Seyst.nu
  • Marcel Fluitman - CDA
  • Marco Huijben - VVD
  • Chimène van Lunteren - SP

Burgerberaad Jaarwisseling Zeist: Democratische Vernieuwing of Uitstel van Besluitvorming?


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Zeist zet in op een Burgerberaad Jaarwisseling om de invulling van de viering te herzien. Met een unaniem geamendeerd raadsbesluit en een budget van 91.500 euro, zoekt de gemeente naar een breed gedragen advies vanuit de samenleving.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - In een poging om de jaarwisseling in Zeist te verbeteren, heeft de gemeenteraad unaniem besloten een Burgerberaad Jaarwisseling te organiseren. Het doel: een advies vanuit de samenleving om negatieve aspecten zoals vernieling en overlast te verminderen. "Het lijkt eenvoudig, maar dat is best ingewikkeld," aldus burgemeester Koos Janssen tijdens de raadsvergadering.

Het Burgerberaad, bestaande uit 100 leden en 20 reserveleden, zal zich buigen over drie deelvragen rondom genot, ongenoegen en de invulling van de jaarwisseling. "We willen dat besluit niet nemen zonder dat wat de samenleving inbrengt," verklaarde Janssen, benadrukkend dat de raad niet wegloopt voor haar verantwoordelijkheid maar juist vertrouwen heeft in de kracht van de samenleving.

De leeftijd voor deelname is na een amendement verlaagd naar 16 jaar, om de stem van jongeren te waarborgen. "Het is een krachtige raad die het vertrouwen heeft in de samenleving om met een gedragen oplossing te komen," zei Janssen.

De financiële kosten worden geschat op 91.500 euro, een bedrag dat volgens Janssen verdedigbaar is gezien het belang van het onderwerp. "Het is iets meer dan €1 per inwoner over een onderwerp waar niet iedereen op zit te wachten, maar de ander zit er juist wel op te wachten," legde hij uit.

Tijdens het debat werden vragen gesteld over de samenstelling van het beraad, de kosten, en de communicatie rondom het proces. Raadslid Roel van GroenLinks benadrukte het belang van het meenemen van de stem van de jeugd en vroeg om aandacht voor dieren, natuur en milieu. "Er is niemand die voor hen spreekt," zei hij.

De communicatie zal zich richten op verschillende doelgroepen, met als doel het proces transparant en inclusief te maken. Het proces zal worden geëvalueerd om te leren en te verbeteren voor toekomstige participatieprocessen.

Met dit besluit zet Zeist een stap in de richting van democratische vernieuwing, waarbij de gemeente niet schuwt om een gevoelig onderwerp als de jaarwisseling op een inclusieve manier aan te pakken. Of dit leidt tot een daadwerkelijke verbetering van de viering, zal moeten blijken uit het advies van het Burgerberaad.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft het vaststellen van een procesontwerp voor het organiseren van een Burgerberaad Jaarwisseling in Zeist. Het doel is om advies te verkrijgen vanuit de samenleving over de invulling van de jaarwisseling, met de intentie om negatieve aspecten zoals vernieling, geluidsoverlast, verwonding en vervuiling te minimaliseren. Het voorstel omvat vier beslispunten: de vaststelling van de participatievraag, het proces en de procedure, de kaders voor het proces, en de status van het resultaat van het Burgerberaad.

Het Burgerberaad zal bestaan uit 100 leden en 20 reserveleden, samengesteld via een gewogen loting. Het beraad zal zich richten op drie deelvragen over genot, ongenoegen en mogelijke invullingen van de jaarwisseling. Het participatieniveau is 'adviseren', waarbij het advies van het Burgerberaad niet zonder argumentatie door de gemeenteraad opzij kan worden gelegd.

Het proces omvat vier sporen: input van partners, ervaringen uit de regio, meningen van de jeugd, en het Burgerberaad zelf. Het Burgerberaad zal in maximaal vijf bijeenkomsten tot een advies komen. De financiële kosten worden geschat op 91.500 euro, en de juridische aspecten worden gewaarborgd door een onafhankelijk notaris.

Het raadsbesluit is unaniem geamendeerd vastgesteld, waarbij de leeftijd voor deelname aan het Burgerberaad is verlaagd naar 16 jaar. Dit amendement benadrukt het belang van de stem van jongeren in het beraad en de noodzaak van hun betrokkenheid bij de lokale politiek.

De communicatie rondom het Burgerberaad richt zich op verschillende doelgroepen, met als doel het proces transparant en inclusief te maken. Het proces zal worden geëvalueerd om te leren en te verbeteren voor toekomstige participatieprocessen.

Documenten