Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 06-02-2024, Vergadering Ronde Tafel RV Gebiedsvisie Vollenhove 06-02-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Roel van Nieuwstadt - GroenLinks
  • Rob Bliekendaal - PvdA
  • Alexander Pieters - VVD
  • David Tompot - SP
  • Chimène van Lunteren - SP
  • Angèle Welting - D66
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Ronde Tafel gebiedsvisie Vollenhove


Dick van Ginkel - Voorzitter

We beginnen de ronde met Frederik André de la Porte, en volgens mij is hij van D66. Klik alstublieft op 'ja'.

Freerk André de la Porte - D66

Allereerst wil ik de deelnemers bedanken voor hun deelname aan de groep. Ik denk dat, bij lezing van het hele document, er een heel mooi stuk ligt en een uitstekend uitgangspunt om verder te bouwen aan een kwalitatieve wijk die vol is en vol moet blijven. In het verhaal over de bijdrage is mij een opmerking van de heer Arends opgevallen. Hij had het heel expliciet over de scheiding tussen de mensen die hebben geparticipeerd vanuit Vollenhoven en, zeg maar, de mensen uit de aanpalende buurten, gezien het brede karakter van dit plan. Hoe is die scheiding nou tot stand gekomen, alleen tussen de mensen van Vollenhoven als het gaat om participatie en de mensen in de aanpalende buurten? Ik hoop dat de wethouder daar meer informatie over kan geven. Dat is eigenlijk mijn enige vraag. Dankjewel.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Bedankt, Freek André Laporte, 66, en Roel van Nieuwstadt van GroenLinks. Dus eerst zal ik, om het zo te zeggen, een wat ouder gezicht introduceren. Ik wil...

Roel van Nieuwstadt - GroenLinks

Voortbordurend op een zorg die ik bij enkele sprekers heb gehoord, is er zelfs gesproken over iets dat rauw op het dak valt. Natuurlijk gaat het hier om het financiële aspect, en ik denk dat het voor alle aanwezigen hier een goed idee is om een tipje van de sluier op te lichten en dat bedrag van ongeveer 50 miljoen toe te lichten. Waar komt dat vandaan? Wat denken we daarover? Waarom komt dat bedrag ter sprake? En kan er een indicatie gegeven worden of we het hier nu wel of niet over een luchtkasteel hebben? Het is bijna een retorische vraag, maar ik stel hem toch.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Dankjewel, Roel, voor het spreken namens GroenLinks in uw stad, en Rob Bliekendaal van de Partij van de Arbeid.

Rob Bliekendaal - PvdA

Ik had drie vragen. Allereerst, wordt er, op basis van de bezoeken van Jos, ook goed getoetst aan de toegankelijkheid voor inwoners met beperkingen? Er wordt naar het hele plan gekeken. Is er ook een norm die we kunnen hanteren om zeker te weten dat het voldoet? De vraag was dus: wordt er goed getoetst, in samenwerking met de gemeente, voor mensen met een beperking in Vollenhoven voor dat plan? Mijn tweede vraag betreft de aanpak van Erik Arkens. Wordt er ook gekeken naar de grensgebieden van de plannen, dus naar de volgende fasen en de participatie? Ik hoor dat er in de componistenbuurt afstemming is geweest, maar is dit ook het geval voor de vervolgfases? De bewoners schrikken natuurlijk van de woningen die worden gebouwd. Is hun bezorgdheid gegrond? En ten slotte, op verzoek van expert Visser, vraag ik mij af wat de reden is voor de volgorde van woningbouw, recreatie en groen. Is er een logische verklaring voor deze volgorde en blijft het groen goed behouden?

Dick van Ginkel - Voorzitter

Dankjewel, Rob. Dan kom ik bij Alexander Pieters van de SP en de VVD. Een stukje omhoog, ja.

Alexander Pieters - VVD

Ja, een deel van de vraag is natuurlijk al gesteld, dus daar ga ik niet verder op in. Met name in het plan zie ik een aantal, op zijn minst ogenschijnlijke, tegenstrijdigheden wat betreft de verbindingen die worden gelegd, bijvoorbeeld richting het sanatoriumbos, het Santorin, het bos zelf of verbindingen naar achterliggende wijken. Met andere woorden, zijn het verbindingen binnen het bos of gaan de verbindingen ook echt verder, bijvoorbeeld richting de Dichterswijk? In de wijk bij het plantsoen, die echt weer net even anders is, ben ik benieuwd hoe dat bedacht is en, als die verbindingen daadwerkelijk gemaakt worden, hoe dan? En of de andere wijken erbij betrokken zijn. Ten tweede was ik benieuwd in hoeverre de projectleider of de programmamanager kijkt naar de kansen die genoemd zijn op het gebied van verduurzaming. Ook ben ik benieuwd of er meer gezegd kan worden over de fasering in relatie tot de projectbudgetten. 15.000 euro is voor nu inderdaad een klein stapje, maar uiteindelijk, als we het vaststellen, wil ik weten of er voldoende tegenwicht kan worden geboden.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Bedankt, Alexander Pieters van de PvdA. Nu kom ik bij David Pompert, die ik, geloof ik, zag. Ik krijg de laatste vraag dagelijks ingefluisterd. Ja, Tompot van de SP.

David Tompot - SP

Ja, dank u wel. Ik heb enkele vragen. De vraag die Shermaine mij net influisterde, is mij nog niet helemaal duidelijk, maar laat ik beginnen met de andere vragen, die ik al heb voorbereid. Dat staat vast. Allereerst was er in de conceptversie van de opslag naar de gebiedsvisie sprake van een vrij grote doorgang. De 11 flats die in het hele gebied staan, zijn al een stuk kleiner geworden. Desalniettemin zullen waarschijnlijk wel woningen gesloopt moeten worden. Dus de vraag is of het al bekend is welke boerenwoningen hiervoor plaats moeten maken. Hoe snel kan dat plan uitgevoerd worden? Kan dat deel ook snel van start gaan? In de gebiedsvisie zie ik dat er in 2020 of 2022 mee begonnen zal worden, en als er inderdaad woningen gesloopt moeten worden, worden die sociale woningen dan elders gecompenseerd? Een tweede vraag gaat ook over sociale woningen. Deze betreft een passage in de gebiedsvisie op pagina 52, onder het kopje 'Inzetten op betaalbaar middensegment'. In de laatste zin wordt gesuggereerd dat de beschikbaarheid van betaalbare woningen voor middeninkomens vergroot zou moeten worden. Mijn vraag is hoe ik die zin precies moet interpreteren. Op welke bestaande voorraad wordt gedoeld? Gaat het om de bestaande voorraad van specifiek de wijk Vollenhoven, en wat betekent het als er staat dat dit ook kan door middel van woningdifferentiatie van de bestaande voorraad? Ik zou het kunnen opvatten alsof er gezegd wordt dat bestaande sociale woningen omgezet gaan worden naar middeldure huur, wat zou betekenen dat de voorraad sociale woningen in Vollenhoven dus ook zou afnemen. Dus daar zit ik eigenlijk met twee vragen.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Dankjewel, David Shimane. Wil je jouw vraag stellen? SPSP.

Chimène van Lunteren - SP

Ik wil het graag hebben over het voorzitterschap. Ja, het betreft het gedeelte over het uit zijn isolement halen van Vollenhoven. Dit sluit ook aan bij de vraag van de heer Pieters van de VVD. Het is de bedoeling dat het gebied van Sanatorium Bosch ook opengesteld wordt. Is er al contact geweest met de mensen van de Touring in Bos en wat is hun standpunt hierin? Bij deze stel ik de vraag, dank u wel.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Dank je voor de heldere vraag. We hebben de eerste ronde vragen geïnventariseerd, denk ik, hè? Als je het zakje gewoon aan de persoon met de microfoon geeft, kun je blijven zitten.

Angèle Welting - D66

Dankjewel. Allereerst wil ik mijn collega Laura Hoogstraten bedanken, die vanwege eenvoudige omstandigheden er vanavond niet kon zijn, maar die wel echt heel nauw betrokken is bij het plan zoals dat hier nu voorligt. Ook wil ik alle inwoners en insprekers bedanken, dus namens haar dank ik u voor uw aanwezigheid hier vanavond. Er zijn een aantal vragen gesteld, en omdat ik ook medevervanger ben, zal ik wat vaker leunen op mijn secondanten, namelijk Eveline, die op een aantal zaken meer antwoord kunnen geven. Ik ga een aantal zaken doorlopen. Er is een vraag gesteld over de participatie. Ik denk dat het goed is dat Eveline zo meteen even schetst hoe dat proces is gegaan en hoe dat ook zit met de totstandkoming van het volledige adviesteam. En daar lag natuurlijk een parkplan aan ten grondslag. Vervolgens is er een advies geweest vanuit het vat en dat heeft geleid tot deze gebiedsvisie. Maar ik snap heel goed dat ook de aanpalende buurten willen weten hoe dat eruitziet voor hen. Een andere vraag die heel duidelijk naar voren kwam, ging over hoe het zit met de financiering. Wat denk ik belangrijk is, is dat de bedragen die hier staan echt een indicatie zijn. Het is niet een doorgerekende toetsing door een financieel planbureau dat alles heeft doorgerekend. Het is wel vanuit de filosofie die ook echt tot op heden altijd bij Vollenhoven is gehanteerd om zo open en transparant mogelijk te willen zijn over de kosten. En dat kwam zojuist ook even aan de orde toen we de raad bijpraatten over de financiën. Dat is wel echt ook de bedoeling waarom deze doorrekeningen en deze indicatieve kosten er liggen. Daarbij is het denk ik belangrijk, en ik denk dat Hans zo meteen nog wat meer daarop in kan zoomen, dat het goed is om te realiseren dat wij hier als gemeente Zeist, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de wijk Kerkenbos, niet heel veel eigen grond hebben die we kunnen uitgeven waarmee je ook een soort verdienmodel hebt. In Kerkenbos hebben we samen met de corporatie kunnen besluiten om een aantal woningen en vrije kavels te maken en de opbrengst daarvan is ten goede gekomen aan de sociale huur die daar gerealiseerd is. Nou, dat is hier niet zomaar het geval om meerdere redenen: ten eerste is er niet zomaar veel eigen grond en ten tweede willen we het groen juist behouden. Dus ik begrijp ook wel de zorg van de heer Visscher, maar het idee is juist dat er niet gebouwd gaat worden op die plekken die groen zijn. Die willen we juist behouden, omdat we dat groene karakter van de wijk ook echt in stand willen houden vanuit de gedachte van een gezonde, groene leefomgeving. Dat betekent ook dat er niet zomaar dure vrije kavels zijn waarmee we opbrengst hebben ten goede van bijvoorbeeld de verdere gebiedsontwikkeling en dat we daarin dus ook een stuk beperkter zijn. Dat maakt ook dat we een aantal zaken moeten faseren. Ik begrijp heel goed dat er dan ook vanuit een aantal insprekers de vraag kwam: "Pak even lekker door." Ja, ik zou het liefst willen dat we morgen een pot met geld hebben om te zeggen: "Die zoveel miljoen die we nodig hebben, die gaan we ook vrijmaken," maar dat is niet zomaar voorhanden. Dat betekent ook dat we heel goed moeten kijken wat we al wel kunnen. Dat hebben we al in gang gezet. En waarin moeten we ook temporiseren? Daarin kijken we wel steeds naar de mogelijkheden die er ook zijn vanuit het rijk. We hebben voor deze gebiedsontwikkeling en de hele aanleiding om hiermee aan de slag te gaan natuurlijk de renovatie van de 11 flats. Daar hebben we vervolgens ook echt een gerichte buurt aanpak waar we zowel de fysieke kant van het renoveren van de woningen als ook de sociale aanpak samen hebben genomen met ook financiering vanuit het rijk. Nou, die aanpak willen we ook gaan hanteren bij de verdere realisatie van deze gebiedsvisie die straks vastgesteld wordt. Dat gaat ons ook helpen om straks bij andere rijksmiddelen die er zijn, die vaak ook cofinanciering vereisen, dat wil zeggen dat het rijk een beetje geld inlegt, soms de provincie, maar dat we ook als gemeente Zeist zelf daar geld bij moeten leggen, dat het mogelijk maakt om steeds gefaseerd bepaalde zaken uit deze gebiedsvisie te kunnen realiseren. Nou, dat is wel vanuit een soort realiteitszin, wat niet wegneemt dat we die ambitie wel hebben. Maar we moeten ook realistisch ambitieus zijn. Dat is denk ik even belangrijk om te schetsen. Misschien kan Hans dan even op het financiële stuk nog even toelichten wat we hier op de korte termijn al wel willen realiseren en hoe dat er verder uitziet?

Hans Goorhuis - Ambtelijke ondersteuning

Ja, kunnen we aan het begin even kijken? Ja, die € 50.000 is bedoeld om de vervolgstap te zetten en de eerste aanzet te geven voor de gebiedsontwikkeling. Dat is nodig om de plannen verder in gang te zetten, in aansluiting op de ontwikkeling van de gebiedsvisie. We hebben wat subsidies los weten te peuteren, waardoor we op korte termijn al een aantal dingen in het groen kunnen gaan doen, met name het bekijken van speelvoorzieningen en of we die kunnen verbeteren. Dit speelt in op de algemene financiële uitgangspunten en ook op de basis van het parkplan. We hebben in 2020 een ambitiedocument neergelegd. Toen was het parkplan een inspiratiedocument. Er is toen nog gekeken naar wat maximaal mogelijk zou zijn in de wijk. Ik weet nog dat Gert Jan helemaal verrast was dat er tussen de torenflat en de pedagogische buurt nog een locatie voor bouw was. In de hele ontwikkeling die heeft geleid tot een gebiedsvisie zie je dat er met name nadruk is gelegd op het behoud van groen. We willen het groen niet alleen behouden, maar ook versterken, met name de biodiversiteit. We zijn nu aan het kijken waar we eventueel middelen en mogelijkheden vandaan kunnen halen. De provincie zet hier bijvoorbeeld sterk op in, om ook op korte termijn al wat te kunnen doen. Dan nog even over de financiële afspraken. We hebben een aantal grote partijen in de wijk, zoals de gemeente zelf en Woongoed, die een grote eigenaar in de wijk is. Lisman bezit ook het een en ander. We hebben met die partijen de afspraak dat de opbrengsten die komen uit onze activiteiten ingezet worden voor de wijk. Dat is een afspraak die gemaakt is om middelen die vrijkomen ook in de buurt te kunnen besteden. Dat doen we met MeanderOmnium, een stuk eigendom, en met Lisman. Daar horen bijvoorbeeld ook afspraken bij over de achterstraten of buurtstraten in de pedagogische buurt. Dat is een uitwerking van het verhaal dat niet als zodanig in de gebiedsvisie staat, maar wel een punt is dat veel aandacht krijgt. Jos heeft het niet genoemd, maar in jouw ingediende stuk tekst noem je dat er in de eerste periode veel aandacht was voor de elf flats en niet voor de rest van de wijk. Dat had natuurlijk alles te maken met de renovatie en alles wat daarmee samenhangt. Die periode is net afgerond. We zijn nu de plannen aan het voorbereiden om bijvoorbeeld de Gero Flat en de Montessori Flat te gaan bekijken: wat is daar nodig en wat hebben we geleerd in Delft, hoe kunnen we dat toepassen in de rest van de wijk? De aanvullingen die Julian gaf over de afspraken, daarover gaan we met elkaar in gesprek. Wat is mogelijk en wat is er nodig van de eigenaren van de gebouwen? We gaan op korte termijn aan de slag met een aantal projecten, zoals Quick Wind. Dat heeft met financiën te maken. We gaan kijken wat we al in de buurt kunnen doen om ook zichtbaar te maken dat we stappen vooruit zetten. Er zijn natuurlijk een aantal grote zaken die aangepakt moeten worden die veel geld kosten. We hebben vanaf het begin tegen de Raad gezegd dat Vollenhoven geen verdienmodel heeft. Wat we ook gaan doen, het gaat geld kosten. Daarvoor komen we op een gegeven moment terug om financiering te vragen. We hebben daar een planning voor opgesteld. Dat is geen luchtkasteel, maar realiteit, en daar gaan we aan werken. Natuurlijk moeten er keuzes gemaakt worden, en sommige keuzes liggen op de lange termijn. We zullen zien.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Zullen we even kijken of er op het punt van financiën nog aanvullende vragen zijn die de raadsleden, waaronder David, willen stellen? Ik zal proberen dit zo goed mogelijk te faciliteren.

David Tompot - SP

Ja, om het duidelijker en misschien iets explicieter te maken: er was eerder sprake van een regiodeal vanuit het rijk om bepaalde wijken in Nederland een financiële impuls te geven voor opknapbeurten. Hoe zeker is de gemeente Zeist dat deze regiodeal doorgaat? En zou ik mogen zeggen dat er miljoenen voor Zeist gereserveerd zijn?

Angèle Welting - D66

Voordat deze bijeenkomst begon, hadden we ook een informatieve bijeenkomst waar Hans heeft ingezoomd op de vraag: "Waar staan we nu?" We hebben geld ontvangen vanuit het rijk voor de cofinanciering vanuit de regiodeal. Er is nog geld beschikbaar dat we de komende anderhalf jaar ongeveer kunnen benutten. Het is koffiedik kijken hoe de formatie gaat lopen en of de nieuwe regering middelen voor de zesde tranche van de regiodeal beschikbaar zal stellen. Daar kan ik niets over zeggen. Het is wel zo dat de voorbereidingen daarvoor worden getroffen, dus we willen opnieuw aanspraak maken op die rijksmiddelen, samen met andere gemeenten zoals Amersfoort, Utrecht en Nieuwegein. We gaan de voorbereidingen treffen, want zodra de mogelijkheid zich voordoet om voor de zesde keer aan te vragen, willen we ons plan al klaar hebben liggen en niet dan pas moeten beginnen. Als het er niet van komt, kijken we als gemeente wat we dan met elkaar moeten doen. We vinden het belangrijk dat we blijven investeren in het verder mooier maken van deze wijk, of er nu landelijk geld komt of niet. Ik denk dat dit het antwoord is op uw vraag, voorzitter.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Wat dat betreft zijn er elk jaar, maar ook dit jaar, twee spannende momenten voor de Raad. Dat is het moment van de kadernota in juni: hoe ver kunnen we dan de maat opmaken? En natuurlijk de behandeling van de begroting in november. Dus aan de politiek denk ik: het is goed om die data ook goed in de gaten te houden. Zijn er nog andere vragen over financiën, Alexander Pieters?

Alexander Pieters - VVD

De vraag die je net stelde, ging voornamelijk over de inkomstenkant. Ik had ook nog een vraag die nog niet gesteld is over de kostenkant. De ramingen die erbij horen, lijken op een aantal punten accuraat. Als je zegt dat het globaal klopt, maar het lijkt toch heel gedetailleerd. Het gaat om prijzen, maar ook om hoeveelheden waarbij de eenheidsprijzen tot op de euro nauwkeurig zijn. Die hoeveelheden zijn tot op de meter nauwkeurig. Dat is inderdaad heel exact, en dat klopt. Dat is ook precies mijn zorg, want bij projecten van deze schaal wordt er vaak een post onvoorzien opgenomen. Dan spreken we niet nader over welke marge of welke bandbreedte er in de berekening is meegenomen.

Angèle Welting - D66

In algemene zin wil ik alvast het volgende zeggen: dit is bedoeld om een indicatie te geven. Waarover hebben we het? Ten eerste wil ik toelichten hoe dit tot stand is gekomen. Ten tweede betekent wat hier allemaal staat niet per definitie dat alles additioneel is. Sommige zaken kunnen op een gegeven moment ook ter sprake komen wanneer er bepaalde onderhoudswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld wanneer er met het groen gewerkt wordt. Of wanneer bepaalde zaken afgeschreven zijn, kan dit ook kansen en mogelijkheden bieden om de uitgangspunten die we hebben voor dit gebied te heroverwegen. Laten we dit bekijken en overwegen of we dit samen kunnen aanpakken. Dus het was wel bedoeld om jullie een beeld te geven, maar dat betekent niet dat we per definitie een additionele claim van een bepaald bedrag leggen.

Alexander Pieters - VVD

De zin die u heeft gegeven is erg verwarrend en lijkt een reeks losse fragmenten te bevatten die niet logisch met elkaar verbonden zijn. Het lijkt erop dat er meerdere zinnen door elkaar zijn gehaald. Om de tekst grammaticaal correct te maken, moeten we aannames doen over de bedoeling van de tekst en deze herschrijven tot een samenhangend geheel. Hier is een poging: "Dat je ziet dat een groot deel van het reguliere onderhoud alleen in een andere vorm wordt ingevuld, is anderzijds niet ongebruikelijk. Het is niet ongewoon dat er in dit soort fasen een onzekerheidsmarge van 50% bestaat, en het lijkt erop dat er geen onvoorziene omstandigheden en onzekerheden zijn." Let op dat deze herschrijving gebaseerd is op interpretatie en dat de oorspronkelijke betekenis van de tekst mogelijk verloren is gegaan, omdat de oorspronkelijke zin niet coherent was.

E. Lock - Ambtelijke ondersteuning

De vierkante meters zijn vaak aan de ruime kant berekend. Er is gekozen voor een eenheidsprijs die niet de goedkoopste is. Wanneer je eenheidsprijzen vergelijkt, moet je overwegen of je voor een eenvoudige of een luxe uitvoering kiest. We bevinden ons ook aan de hogere kant van de prijsschaal, zodat er ruimte is voor marges. We hebben inderdaad een keuze gemaakt; we hadden een duur rapport kunnen laten opstellen met een doorrekening van alle plannen. We hebben ervoor gekozen om dat geld niet uit te geven, omdat we weten dat zo'n plan volgend jaar alweer achterhaald kan zijn, gezien de huidige prijsontwikkelingen in de bouw. We hebben dus bewust gekozen om dit als een indicatie door te rekenen met een bepaalde bandbreedte, soms wat ruimer in de vierkante meters. Er is soms overlap, maar dit geeft ons de mogelijkheid om een indicatie te geven van waar het ongeveer over gaat. Wanneer we daadwerkelijk met de gebieden aan de slag gaan, zal er een zorgvuldige doorrekening plaatsvinden. Een van de eerste stappen is het realiseren van een wijkpaleis bij de weggeefwinkel, gevolgd door woningbouw. Dan gaan we inzoomen op wat het precies betekent en een ontwerp maken. Je zult zien dat er nog veel keuzes te maken zijn. Of je nu kiest voor half ondergronds parkeren of voor bovengronds, dit zijn aannames die we nu hebben meegenomen, maar waar grote verschillen in kunnen zitten.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Het is fijn om samen vast te kunnen stellen dat we begrijpen waar het over gaat. Dank voor de vragen, Alexander, en dank je.

Angèle Welting - D66

Voor de antwoorden, zijn er dan nog meer aanvullende... Deze zin is niet compleet en het is onduidelijk wat er precies bedoeld wordt. Om de zin grammaticaal correct te maken, moet deze worden afgemaakt. Hier is een voorbeeld van hoe de zin grammaticaal correct kan worden gemaakt: "Zijn er voor de antwoorden nog meer aanvullende gegevens nodig?"

Dick van Ginkel - Voorzitter

Heeft u vragen over de financiën? Dan denk ik dat we dat punt kunnen afsluiten. Laten we overgaan naar het volgende onderwerp.

Angèle Welting - D66

Er zijn een aantal vragen gesteld over de toegankelijkheid. Ja, in het Vollenhoven adviesteam zat ook iemand in een rolstoel, die heel veel goede ideeën heeft aangeleverd, en natuurlijk gaat onze dank ook uit naar Jos. Toegankelijkheid is een uitgangspunt en staat in onze visie en agenda 'meedoen', waarvoor Jos ook goede input heeft geleverd. Wanneer we straks een inrichtingsplan gaan maken voor het openbaar gebied, weten we exact hoe het eruit gaat zien en dan zullen we dat ook toetsen, met inbreng van mensen met praktijkervaring. We overwegen het idee om minder stoepjes te hebben en vooral veel glooiende oppervlakken, wat ook bepaalde raadsleden met kinderwagens zal aanspreken, geloof ik, hè meneer Wassenaar? U heeft daar een pleidooi voor gehouden. Kortom, ik denk dat het een heel mooi uitgangspunt is, hoe we juist ook het groen en het organische kunnen terugbrengen in de manier waarop wij het inrichtingsplan vormgeven. Wat betreft de suggesties voor verduurzaming, er zijn hele mooie suggesties gedaan. U heeft zelf al aangegeven dat niet alles op dit detailniveau een plek kon krijgen in de gebiedsvisie. Maar ik hoor hier links en rechts dat men heel blij is met de kennis en expertise die aanwezig is. We zijn nog op zoek naar een ecoloog bij de gemeente, of iemand met veel ecologische en verduurzamingskennis, dus wie weet. Het is heel fijn dat dit soort suggesties en kennis beschikbaar is. We zullen dit meenemen in de verdere uitwerking. Ik kan nu nog geen concrete toezeggingen doen. Er komt sowieso een rioolwatervergistingsapparaat, maar het is een goed idee om nauwkeurig te kijken naar hoe we dit in de praktijk brengen. Dan hebben we het ook even gehad over de volgorde. Kom ik zo meteen op het punt van participatie. Gaan we nou eerst de woningen doen en dan het groen, en blijft het groen wel goed behouden? Nou, het uitgangspunt van deze gebiedsvisie is dat we niet bouwen op plekken waar nu groen is en we investeren nu ook al in het groen. We hebben bijvoorbeeld voor het park een subsidie gekregen vanuit IVN en Partij Jantje Beton. Daar investeren we dit jaar ook in. En bij de ontwikkeling in het hart van de buurt is dat deel van het park ook onderdeel van de ontwikkeling. We willen ook zeker kijken naar de toegang van het sanatoriumterrein, om te zien of die doorgang kan zodat de inwoners van Vollenhoven ook gebruik kunnen maken van het sanatoriumbos. Overigens is dat niet ons bos, maar het bos van Altrecht. Ik weet dat voor veel mensen het voelt als ons bos, maar het is eigendom van Altrecht. Zij hebben ook een visie waarin zij het groen onderdeel willen laten zijn van de manier waarop zij hun behandelingen en zorg aanbieden. Zij staan daar zeker voor open. Er zijn zelfs vandaag nog gesprekken over geweest. We moeten met elkaar kijken hoe dat eruitziet, die verbinding, want daar zitten natuurlijk ook zorgen bij mensen. Hoe ziet dat er dan uit? Maar daarin willen we juist het gesprek aangaan om te kijken wat dat concreet betekent. Dan denk ik even aan het onderwerp participatie, want dat is natuurlijk een heel duidelijk punt. Nadat het parkplan was opgesteld, wat natuurlijk met een beperkt aantal inwoners is gebeurd, is er ook met de bewoners van de buurt zelf gesproken. Een deel daarvan heeft in het adviesteam gezeten en vervolgens, toen het conceptadvies er lag, was iedereen uit de buurt uitgenodigd om te reageren. Er is huis-aan-huis geflyerd in alle aangrenzende buurten. Het is wel zo dat iedereen was uitgenodigd om daarbij te zijn. Een aantal van de bewoners van de omliggende buurten heeft toen aangegeven dat zij de aankondiging niet hadden gezien. Daar heb ik toen ook wel gesprekken mee gevoerd en een aantal van die input uit die gesprekken is ook verwerkt in de visie zoals die nu ligt. Ik denk wel dat het goed is om te kijken hoe we dat in de toekomst gaan doen. Misschien kan Evelien daar nog iets over zeggen, want zij was ook bij de gesprekken die toen met collega Hoogstraat zijn gevoerd. Hoe dat is verlopen.

E. Lock - Ambtelijke ondersteuning

Laten we het even kort hebben over het vat, oké? Het was inderdaad een specifieke keuze dat de bewoners van Vollenhoven zelf mochten meedenken en advies geven voor de hele buurt. Dan zie je inderdaad dat sommige mensen uit aanliggende gebieden aangeven: "Het gaat mij echt alleen maar om dit stukje." Ja, zes avonden samenwerken aan een visie voor de hele wijk is iets anders dan praten over dat ene stukje waarin je persoonlijk, logischerwijs, ook je eigen belang hebt. Daarom hebben we specifiek voor de bewoners van Vollenhoven gekozen. We hebben er wel voor gekozen, zoals de wethouder zei, om tussentijds het conceptadvies te delen met de omliggende buurten. Er zijn veel mensen op afgekomen. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk mensen uit te nodigen via een advertentie in de krant, een soort groene graffiti op straat, in een winkelcentrum en met posters, zodat het bekend werd. De opmerkingen die we tijdens die twee inloopavonden hebben ontvangen, hebben we verwerkt in het vat en op basis daarvan is de gebiedsvisie gemaakt. Dat is misschien het proces. Nou, dat kwam inderdaad naar voren in gesprekken met bewoners van de componistenbuurt die zeiden: "Ja, ik heb dat helaas niet gezien. Ik had het graag willen zien, maar ik was niet bij de inloopavonden." Dat is natuurlijk heel jammer. Ik ben blij dat we daarna nog gesprekken hebben gehad met jullie. Op basis daarvan hebben we ook gezegd: "Ja, we begrijpen jullie opmerkingen daarover." Dus het ging eerst over een parkland van 5 tot 8 lagen. Dat is veranderd naar 4 tot 6 lagen in de gebieden. Ze hebben wel gedacht: "Ja, het klopt, het was allemaal wel heel globaal. Misschien moeten we daar iets specifieker over zijn." En om vooral toe te voegen dat het moet aansluiten bij de omliggende bebouwing, omdat dat eigenlijk het aanknopingspunt is. Als je straks met een initiatiefnemer te maken krijgt, want de Noordpunt is niet van de gemeente. Het is nu nog van Meer aan de Omnium en wellicht gaan ze het straks verkopen aan een ontwikkelaar. Die ontwikkelaar gaat straks een plan maken en dan is die gebiedsvisie inderdaad van belang: wat staat erin over het aansluiten bij de bebouwing van de omliggende buurten? Op basis daarvan gaat hij dan een plan uitwerken en in gesprek met omwonenden. En hij moet met alle omwonenden praten, juist ook met de direct aanwonenden. Dat is dan extra belangrijk, dus dat komt nog. En dit geldt eigenlijk voor alle specifieke ontwikkelingen, dus ook als we met het buurthuis aan de slag gaan. Dan gaan we ook natuurlijk in gesprek met de direct omwonenden daarover.

Hans Goorhuis - Ambtelijke ondersteuning

Na overleg met de bewoners van de Componistenbuurt hebben we de gebiedsvisie aangepast op het gebied van wonen en maatschappelijke voorzieningen. De wens was er om mogelijk extra maatschappelijke voorzieningen, zoals een huisartsenpraktijk, te realiseren. We hebben deze mogelijkheid meegenomen om in ieder geval de optie te bieden en verder met elkaar uit te werken.

Dick van Ginkel - Voorzitter

De tekst die je hebt gegeven lijkt onvolledig en onsamenhangend, waardoor het moeilijk is om deze alleen grammaticaal correct te maken zonder de betekenis te veranderen of aan te nemen. Echter, ik zal proberen de zinsstructuur en grammatica te verbeteren binnen de context die je hebt gegeven: "Op dit punt van betrokkenheid kweek je, als je het waagt, voldoende moed voor dit moment. De wethouder heeft..." Let op dat deze correctie ervan uitgaat dat de zinnen samenhangend zijn en gerelateerd aan een context die niet is gegeven. Voor een nauwkeurigere correctie zou meer context nodig zijn.

Angèle Welting - D66

Als we daarmee de participatie hebben, dan kijk ik even naar de volgorde van het verhaal rondom de SP. Deze partij had volgens mij een vraag gesteld over hoeveel woningen het nu eigenlijk kost als jullie doorgaan. Nou, wij denken aan ongeveer zes woningen wat betreft die compensatie. Ja, het idee is dat dit ook in de nieuwbouw gecompenseerd zou kunnen worden. Het plan is namelijk dat we ook een deel nieuwbouw gaan realiseren, waarbij we ons voornamelijk willen richten op het middeldure segment. Dit heeft echt te maken met een vraagstuk dat in Zeist breed speelt: hoe kun je de draagkracht van een wijk verbeteren? Misschien wil Hans daar vanuit zijn aanpak nog iets over zeggen. Je ziet namelijk dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat er geen te grote concentratie van enkel sociale woningbouw ontstaat. Een wijk die gevarieerder is opgebouwd, heeft ook meer draagkracht om bepaalde problematieken op te vangen en minder concentratie van mensen die kwetsbaar zijn. Wij denken dat door het toevoegen van betaalbare woningen in het middensegment, zowel huur als koop, we de wijk niet alleen mooier kunnen maken, maar ook de draagkracht van de wijk kunnen vergroten. Dus dat kan in principe in de nieuwbouw binnen de wijk. Het zou wellicht ook daarbuiten kunnen, buiten Volle Hoven. Het uitgangspunt is dat elke zin mogelijk is, dus we begrijpen de vraag of het aantal sociale huurwoningen wel intact blijft. Dat is inderdaad het idee. Hoe zit het dan met de bestaande voorraad? Want dat was ook nog een vraag vanuit de SP. Dan kijk ik ook even naar jou, Hans, welke ideeën er zijn geweest over het toevoegen van het middensegment en, oh, daar kun je misschien ook iets over zeggen, het betaalbare middensegment in combinatie met de bestaande voorraad.

E. Lock - Ambtelijke ondersteuning

We willen gewoon een ruimte daarvoor bieden. Bedoel je dat je zeker weet dat er over de 11 flats gesproken is, nietwaar? Meer dan 700, om precies te zijn 728 woningen, allemaal in de sociale huursector. Misschien is het ook mogelijk om dit voor andere flats te overwegen, of om te regeren, of misschien wil je samen met de eigenaar of de woongroep kijken of een deel omgezet kan worden naar middeldure huur. Het doel is om de flat inderdaad een meer gemengde samenstelling te geven, om sterkere schouders te organiseren binnen de flatgemeenschap. Dan zou je in de nieuwbouw, bijvoorbeeld, weer sociale woningen kunnen ontwikkelen, zoals toegankelijke woningen voor ouderen. Zo behoud je, wat ook in het vakgebied genoemd is, het totale aantal sociale woningen. Maar dan ga je eigenlijk een beetje schuiven met de indeling.

Hans Goorhuis - Ambtelijke ondersteuning

Het centrale uitgangspunt is dat Vollenhoven geen uitbreidingsgebied is. We willen volhouden dat alle woningen die we toevoegen een bijdrage leveren aan de wijk. Dus het is juist voor deze zaken dat we het idee hebben om te gaan kijken naar mogelijkheden. Misschien komt er een woonvorm voor ouderen of iets dergelijks. Maar het is niet de bedoeling om woningen toe te voegen omdat we die zo nodig hebben, maar vooral om te onderzoeken hoe we daarmee de wijk kunnen versterken en iets kunnen bieden voor de bewoners. Het is vooral geen uitbreidingsgebied, want er wonen al heel veel mensen.

Angèle Welting - D66

En, wat we zouden hebben gezien met het gericht toewijzen, dat ook aan het begin van de avond ter sprake kwam voordat deze bijeenkomst was, is dat het een groot succes is. Je ziet dat een aantal bewoners die gericht een flat in de elf flats toegewezen hebben gekregen, iets kunnen toevoegen aan de wijk, waardoor er ook hele mooie initiatieven zijn ontstaan. Dat past goed; het sluit ook aan bij het idee van hoe je een mooie, gedifferentieerde wijk krijgt die de kracht en de diversiteit van de wijk laat zien en die ook meer draagkracht in de wijk creëert. Volgens mij heb ik daarmee de vraag van de SP beantwoord, want ik heb ook de vraag over het uit zijn isolement halen van de halfvolle wijk beantwoord. Ik kijk even of er nog vragen onbeantwoord zijn. Ja, de vraag van de VVD over de verbinding naar het sanatoriumbos: gaat het alleen over het bos of gaat dat nog veel verder? Nou, in principe is het vooral bedoeld om een opening in het bos te creëren en te zorgen dat dit aansluit op de bestaande paden, zodat je als het ware een natuurlijke doorgang krijgt vanuit Vollenhoven richting het sanatoriumbos. In hoeverre dat dan verder doorloopt naar de andere wijken, is nog de vraag. In principe is het idee dat de wijk Vollenhoven de voorzieningen heeft die nodig zijn voor deze wijk. Dat is ook de reden waarom er is gekeken naar een maatschappelijke bestemming, dus niet alleen woningen toevoegen of punten waar nu een noorderpunt staat, maar ook bijvoorbeeld zorgvoorzieningen. Het idee is dat deze wijk alle voorzieningen en mogelijkheden van zichzelf heeft, maar dat het natuurlijk mooi is als de bewoners van Vollenhoven ook gebruik kunnen maken van de bossen en natuurbeleving in het sanatoriumbos. Dat is vooralsnog het uitgangspunt. Ik weet niet of dit voor helderheid zorgt of nog extra vragen oproept. Ik zie u hier non-verbaal reageren, dus ik doe even een check. Ja, dat kunt u niet allemaal zien, maar...

Alexander Pieters - VVD

De tekst heeft voldoende helderheid. Het antwoord zou volgens mij echter niet aansluiten bij de woordkeuze. Er werd gezegd dat het een verbinding moet leggen met andere wijken en dat het de wijk Vollenhoven uit het isolement wil halen. Als dat het doel is, dan moet je het doortrekken; anders heb je geen verbinding. Dan heb je alleen maar één groot uitloopgebied.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Dat klopt. De ene gebiedsontwikkelaar zegt tegen de andere: "Heel...".

Hans Goorhuis - Ambtelijke ondersteuning

Heel goed. Ja, van oorsprong is het natuurlijk zo. De insteek was om volledig overzicht te hebben over de vrij geïsoleerde wijk. Als je gaat kijken naar hoe je meer verbindingen kunt creëren, dan was het oorspronkelijke idee inderdaad om ook verbindingen door het sanatoriumbos te maken. Maar met name in gesprekken met het bestuur en met de bewoners kwam naar voren dat we dat beter kunnen beperken tot de mogelijkheid om een rondje door Den Bosch te kunnen maken. We hebben hierover ook gesproken met bewoners en belanghebbenden uit de Dichtersbuurt. Zij hebben het idee om een wandelroute te maken en te kijken of we op de een of andere manier in Vollenhove daar ook een aansluiting op kunnen maken. Maar dat zal niet aan de route liggen die dwars door het sanatoriumbos zal gaan. Overigens, wat we ook steeds hebben gezegd, daar gaan wij niet over, hè? Want dat is dan al geregeld. We hebben met Altrecht gesproken; zij staan open voor het maken van een opening vanuit Vollenhove, zodat je ook gebruik kunt maken van een rondje door het gebied, gebruikmakend van de bestaande padenstructuur. Dus we gaan niets nieuws aanleggen, maar laten het aansluiten op wat er al is. Het idee is om dit bijvoorbeeld op proefbasis te gaan doen, om eens voor een jaar of een half jaar te kijken hoe dat werkt en of dit een goede oplossing is. Oké?

Dick van Ginkel - Voorzitter

Volgens mij is het woord 'HOV' een paar keer gevallen. Wil je daar nog op reflecteren?

Angèle Welting - D66

Ja, allereerst moeten we ons realiseren dat Vollenhoven een van de wijken is waar het openbaar vervoer het meest wordt gebruikt. Er zijn veel inwoners die gebruikmaken van het openbaar vervoer. Ten tweede is de Houtense Vork Noord bedoeld om een verbinding te maken tussen Utrecht Science Park en Amersfoort. Dit doen we natuurlijk in het kader van U10, een samenwerking van alle Utrechtse gemeenten rondom de stad Utrecht, inclusief Zeist. Hierin zijn we ook afhankelijk van de staat en de provincie om te beoordelen hoe zij de noodzaak van de Houtense Vork Noord zien. Kijk, het idee is dat ze daar niet op gaan wachten, want het is nogal onzeker. Er speelt ook nog de gebiedsontwikkeling in het kader van de defensieterreinen. Defensie heeft plannen om haar kazernes verder uit te bouwen, wat mogelijk ook druk met zich meebrengt. Er zijn dus een aantal meer regionale ontwikkelingen gaande, waarbij we nog geen zekerheid hebben over hoe dat zal uitpakken. We zien daar wel kansen en mogelijkheden. Dat is de reden waarom er in dit gebied gesproken wordt over de Houtense Vork Noord. We denken dat, op het moment dat die er komt, een aftakking mogelijk is. Deze zal niet dwars door Vollenhoven gaan, want dat is niet de bedoeling. Hij zal over de hoofdwegen gaan. Maar de mogelijkheid om daar een soort opstapplek te hebben bij de Dreef is natuurlijk heel logisch, omdat er veel inwoners zijn die daar gebruik van maken. Dus dat is onze inzet, en daarmee hebben we ook meteen een aanknopingspunt om bijvoorbeeld te pleiten voor een verdiepte aanleg van de Dreef en een gelijkvloerse voetgangersoversteekplaats om dat te realiseren. Het is meer een kans die we moeten benoemen, waarbij we ook realistisch moeten zijn over de termijn waarop dit wel of niet gerealiseerd kan worden. Misschien wil je er nog iets aan toevoegen, lieverd?

Dick van Ginkel - Voorzitter

Misschien vraagt u zich ook af: wat is de HOV? Wat wordt hiermee bedoeld?

E. Lock - Ambtelijke ondersteuning

Bedoeld wordt hoogwaardig openbaar vervoer. Het idee is inderdaad om een snelle verbinding te maken tussen Utrecht en Amersfoort via Zeist, door misschien de tramlijn door te trekken of een aparte busbaan aan te leggen. De wijk Vollenhoven kan daar enorm van profiteren, want zoals de wethouder al zei, heeft Vollenhoven het hoogste gebruik van openbaar vervoer in de hele provincie. De bus wordt ook heel veel gebruikt, dus voor de bewoners zou het een enorme winst zijn. Wij willen echter wel dat, mocht deze verbinding er komen, deze niet als een barrière gaat functioneren. Er zijn wel schetsen gemaakt waarin de verbinding dwars door Vollenhoven loopt, maar dat willen we niet. Stel dat de verbinding over de Dreef zou gaan, dan willen we niet dat het een obstakel wordt. We zouden misschien een mooie toegang tot het Sanatoriumbos krijgen, maar dan moeten we eerst een bus- of tramlijn oversteken, wat extra geluidsoverlast met zich mee zou brengen. Daarom hebben we als idee geopperd dat, als de verbinding er komt, deze bijvoorbeeld verdiept wordt aangelegd, zodat we een mooie, gelijkvloerse en toegankelijke oversteek hebben. Het is inderdaad meer een kans, een 'opportunity'. We hebben nu een aanknopingspunt om misschien wel geld aan te vragen of te zeggen dat we het graag op die manier gerealiseerd willen zien. Zo staat het ook in het plan. Dankjewel.

Dick van Ginkel - Voorzitter

Dankjewel. Ja, volgens mij hebben jullie in mijn hoofd alle vragen beantwoord. Maar ik kijk ook even naar de raadsleden zelf of de thema's zijn behandeld. Ja, dat is mooi. We kunnen nu een band vormen en dan kan ik nog in de raad van februari. Nee, dat gaan we niet doen. Nee, even voor de aanwezigen: we gaan de avond afsluiten met ontzettend veel dank aan Hans en alle collega-ambtenaren, ook voor de voorbereiding. Angel, jij ook ontzettend bedankt en doe ook de groeten aan de collega-wethouder die er graag had willen zijn. De fracties gaan zich nu voorbereiden op het debat, zoals ik al noemde, op 29 februari, gewoon weer het openbaar debat. Ik denk dat we dat wel in het gemeentehuis doen. Wordt dat ook gewoon uitgezonden? Ik wens de fracties heel veel plezier en succes bij het voorbereiden van dat debat. Er liggen toch gewoon een aantal haakjes in. Ja, daar ging ik al helemaal vanuit. Meneer Van Nu, heeft de raad behoefte om over deze gebiedsvisie een debat te voeren? De SP zou dat op prijs stellen. Wie wil dat nog even openhouden? Tijmen Visser uit Zeist, wilt u dat ook nog even openhouden? Dan spreken we, zoals gebruikelijk, af dat u dat nog laat weten aan de griffie. En als dat debat niet nodig is, dan betekent het dat het behandeld wordt in de raad. Maar we geven de raadsleden dan altijd de kans om op die avond inhoudelijk nog iets over te kunnen zeggen, want er is voldoende om over te praten. Hartelijk dank aan alle sprekers en fijn dat u er was voor de avond en voor de inbreng. Ik wens u veel succes. Dank u wel.