Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 22-06-2023, Vergadering Ronde Tafel en Debat RV Burgerberaad Jaarwisseling 22-06-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Ernst van Splunter - VVD
  • Wilma Breddels - PvdA
  • David Tompot - SP
  • Silke Zwart - GroenLinks
  • Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist
  • Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie-SGP
  • Tijmen Visser - Seyst.nu
  • Dick van Ginkel - D66
  • Marcel Fluitman - CDA
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Walter van Dijk - Wethouder
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Ronde Tafel RV Burgerberaad Jaarwisseling


Vincent van Voorden - Voorzitter

Dus ik zou graag het woord willen geven aan de heer Maël Qua Hori. Kijkt u alstublieft en u kunt de microfoon inschakelen door op het knopje te drukken. Het bevindt zich aan de rechterkant en als alles goed gaat, zal dat lampje gaan branden. Dan geef ik u graag het woord om gedurende vijf minuten tot de Raad te spreken. Gaat uw gang.

Onbekende spreker

Dames en heren, Ik wil allereerst zeggen dat het mij een genoegen was om dit te doen. Ik heb het echt leuk gevonden. Ik zal direct beginnen met het volgende: we hebben een besluit genomen en nu ben ik zeer benieuwd wat jullie gaan doen. Ik hoop dat jullie tot een oplossing komen. Verder hoop ik dat er in de toekomst meer van dergelijke initiatieven ontstaan, want soms is dat nodig, wanneer mensen zoals wij iets moeten zeggen. Het maakt niet uit waarover; dit onderwerp was naar mijn mening vrij belangrijk. We hebben gezien dat niet iedereen het prettig vindt om met vuurwerk om te gaan, maar ook niet iedereen wil het verbieden. Ik denk dat er altijd een middenweg mogelijk is, waardoor iedereen een eigen bijdrage kan leveren en zo de situatie kan verbeteren. Wat ik tijdens die avonden heb gehoord en op die dagen heb gezien, was best lastig. Als je hoort dat er te weinig mankracht is, en het is heel makkelijk om erover te praten, maar wie gaat het in de praktijk brengen? Dat zijn de moeilijke vraagstukken. We zien overal dat er een tekort aan personeel is, en dat zal waarschijnlijk zo blijven. Ik hoop alleen dat er iets moois uit voortkomt en dat we in de toekomst meer van zulke initiatieven zullen zien. Dat was mijn bijdrage.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank u wel en dank voor de oproep. Dan kijk ik naar de raadsleden om te zien of iemand misschien vragen heeft voor de inspreker. Ik zie de heer Van Splunter van de VVD.

Ernst van Splunter - VVD

Ja, dank u wel. Als ik het goed heb gehoord, heeft u ook deelgenomen aan het burgerberaad. U was één van de deelnemers en vond het daarom ook belangrijk om vanavond aanwezig te zijn, nu het onderwerp in de Raad aan de orde is. Dus u kwam ook naar het gemeentehuis hiervoor. Dank voor uw inzet tijdens het hele proces dat we hebben gehad en ook dat u vanavond bent gekomen. Dit geldt eveneens voor de overige belangstellenden. Als ik u goed beluister, dan is de samenvatting van uw woorden dat u zich wel iets kunt voorstellen bij een vuurwerkverbod, maar dat dit onder de huidige omstandigheden, met de regelgeving zoals die nu is, niet te handhaven is omdat er niet genoeg personeel voor is. Is dit ook tijdens het burgerberaad aan de orde geweest? Heb ik dat een beetje goed samengevat?

Onbekende spreker

Een vuurwerkverbod moet er nooit komen, want er zijn genoeg mensen die dat wel leuk vinden. Niet iedereen weet dat misschien, maar ik ben zelf slechtziend. Als ik voor mezelf spreek, vind ik het leuk om vuurwerk af te steken. Sommige mensen houden gewoon van zwaar vuurwerk. Ja, dat vindt niemand fijn, of het nu om ouderen gaat of om mensen met een beperking. Nou, ik denk dat je daar iets tussenin kunt doen, maar tegen een vuurwerkverbod ben ik zelf ook, eigenlijk.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dankzij dat zag ik een vraag van mevrouw Breddels van de Partij van de Arbeid, ja.

Wilma Breddels - PvdA

Ja, dank u wel voor uw bijdrage. Los van het vuurwerk of het onderwerp waar het überhaupt over ging in een burgerberaad, meende ik te horen dat u het eigenlijk heel fijn vindt om met een groep mensen ergens over te spreken. U zegt dat als je goed naar elkaar luistert en je ook de verschillende argumenten hoort, je er wel uitkomt. Klopt dat? Ik denk het zeker.

Onbekende spreker

De politiek in Den Haag zit nu ook vast, er is een grote kloof ontstaan tussen de politiek en de mensen. Om dit te verbeteren, zou er veel meer per gemeente kunnen gebeuren. Deze informatie zou dan ook in rapportages doorgegeven kunnen worden aan Den Haag, zodat zij er misschien ook iets mee kunnen doen.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Zijn er verder nog vragen vanuit de Raad? Dan wil ik u nog meegeven dat mevrouw Carla van Hof van Dorpsboerderij De Brink zich ook heeft afgemeld, maar zij heeft ons wel voorzien van een schriftelijke reactie. Deze is ook online geplaatst. Het is een kort bericht, dus ik zal het even voorlezen. De kern van haar boodschap is: "Wat ik graag had willen inbrengen, is dat het erg fijn is dat de kinderboerderij een van de vuurwerkvrije zones is. Ik ben alleen bang dat de communicatie via krantjes en de gemeente onvoldoende is. Het meest duidelijk lijkt mij om ruim van tevoren borden op te hangen in de buurt en in de vuurwerkvrije zones, waarop deze zones genoemd worden. Handhaven zal lastig zijn; het vermelden van een boete is misschien een optie?" Dus die wilde ik nog even meegeven. Deze reactie is ook online te lezen. Dan kijk ik naar de Raad, want dan gaan wij wat mij betreft over naar de vragen aan het college. Wie van de raadsleden zou ik het woord mogen geven? Niet allemaal tegelijk, de heer Tompot van de SP.

David Tompot - SP

Ja, dank u wel, voorzitter. Ik kwam er vandaag bij het lezen nog een zaak tegen die mij opviel in de stukken rond het raadsvoorstel en het advies van het burgerberaad. Aan de ene kant wordt gezegd dat het advies integraal wordt overgenomen, maar dat de uitvoering in fases zal plaatsvinden. Wat mij niet helemaal duidelijk is, is dat in dat advies, en ook in het raadsvoorstel, de suggestie lijkt te worden gewekt dat een centrale vuurwerkshow al bij de jaarwisseling van 2023 naar 2024 zou kunnen plaatsvinden. Tegelijkertijd staat er ook dat niet alles meteen volgend jaar van kracht zal worden. Daarbij wordt juist de centrale vuurwerkshow als een van de elementen genoemd die waarschijnlijk niet direct bij de volgende jaarwisseling gerealiseerd kan worden, maar die juist meer voorbereidingstijd nodig heeft. Dus mijn vraag is of we daar wat duidelijkheid over kunnen krijgen. Of inderdaad die centrale vuurwerkshow al volgend jaar bij de komende jaarwisseling zal plaatsvinden, of dat we echt moeten denken aan minstens nog 1,5 jaar voorbereidingstijd die we daarvoor nodig hebben.

Vincent van Voorden - Voorzitter

We gaan de vragen even verzamelen. Ik zag zo'n zwart van GroenLinks.

Silke Zwart - GroenLinks

Dank u wel, voorzitter. Dank ook aan de insprekers en aan de deelnemers van het burgerberaad. Ja, ik heb eigenlijk een aantal vragen aan het college naar aanleiding van het advies en het raadsvoorstel. De eerste vraag is: kan het college nog iets meer toelichten hoe het college staat tegenover een evenement dat meer gericht is in de vorm van een lichtshow of een droneshow, als centraal evenement? De tweede vraag is: heeft het college al een beetje een beeld, een grove indicatie van de verhouding tussen vuurwerkvrije zones en niet-vuurwerkvrije zones? En de derde vraag, die denk ik ook mooi aansluit bij de bijdrage van de kinderboerderij: heeft het college al ideeën over het waarborgen van de vuurwerkvrije zones?

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank u wel, mevrouw Bakels, van Nieuw Democratisch Zeist, dank.

Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist

Dank u, voorzitter. Een klein beetje aansluitend op de vraag van de SP, maar er wordt steeds over fasering gesproken. Ik begrijp dat het niet helemaal mogelijk is om alles in één keer voor elkaar te krijgen, maar is er iets te zeggen over een termijn in jaren? Misschien over wanneer al deze aangekondigde of voorgenomen evenementen en maatregelen zullen gaan plaatsvinden? Dank u.

Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie-SGP

Ja, misschien is het niet zozeer een vraag, maar toch ook wel een beetje een worsteling. In de vergadering van januari hebben we eigenlijk ook kenbaar gemaakt dat we hier en daar graag een verbod zouden zien, of het nu landelijk of lokaal is, op een partij. Na dit advies, dat een heel mooi advies is, dank voor jullie bijdrage allemaal. Het was een heel mooi beraad met elkaar. Dit advies biedt eigenlijk handvatten voor hoe we de komende jaarwisselingen gaan aanpakken en spreekt eigenlijk niets uit van een vuurwerkverbod, behalve dan dat deze meneer hier zijn mening mag geven. Zou het college daarover na willen denken, om met het advies in de hand te kijken? Ik wil echt niets afdoen aan het advies, want we zijn er heel erg blij mee, om met het advies in de hand te kijken of er misschien hier en daar ook wat minder vuurwerk in Zeist afgestoken kan worden. Nadrukkelijk, dank u wel.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Hartelijk dank voor het volgende, mijnheer Timmer Visser van Sijs.nl.

Tijmen Visser - Seyst.nu

Ja, dank u wel, voorzitter. Ik heb ook nog een paar vragen. Dank aan de inspreker. Ik ben benieuwd hoe lang het college over dit advies gesproken heeft. En dan ook de vraag of het college iets concreter kan zijn over het overleg met kwetsbare groepen. Ik vind het nog wat vaag, dus daar zou ik graag een toelichting op willen hebben. Ik ben ook benieuwd of dit advies, dat bijna €100.000 heeft gekost, het waard was. Daar zou ik graag een antwoord op willen hebben. De implementatietermijn is ook al genoemd en ik ben benieuwd of het college verwacht dat er met een vuurwerkshow minder particulier vuurwerk wordt afgestoken. Daar ben ik nieuwsgierig naar. Dank aan Silke Zwart voor jouw vragen over een licht- en droneshow. Daar ben ik ook zeer in geïnteresseerd en ik vraag me af of daar antwoorden op zijn. En inderdaad, die vraag hadden wij ook: wat gaat het college doen richting Den Haag voor een landelijk vuurwerkverbod? Dank u wel, voorzitter.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank aan de heer Van Ginkel, voorzitter van D66.

Dick van Ginkel - D66

Voorzitter, dank u. Ik heb slechts één vraag. Het advies is zeer weloverwogen, maar bij punt 3, waar gesproken wordt over de aanbevelingen om buurtinitiatieven en sportverenigingen te accommoderen, te faciliteren en te begeleiden, merk ik dat ik enigszins zoekende ben naar de wijze waarop dit gerealiseerd kan worden. Wanneer en hoe zou dit kunnen gebeuren? Wat houdt dat precies in? Dus mijn vraag aan het college is: hoe interpreteert u met name vraag 3 en welke plaats zou dit kunnen innemen in het plan van aanpak?

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank u, ik heb de heer Fluitman van het CDA gesproken. Ja.

Marcel Fluitman - CDA

Dank u wel, voorzitter. Ja, mijn vraag is enigszins complex. Het hangt af van hoe men het stuk leest en hoe het wordt uitgelegd. Soms krijg ik de indruk dat de gemeenteraad iets organiseert, en op andere momenten lees ik dat de gemeente faciliteert. Mijn vraag is dus eigenlijk: hoe ziet het college de rol van de gemeente? Worden wij een evenementenbureau dat evenementen opzet en uitvoert, of ziet u uw rol anders ingevuld? Dus, meer als een open vraag: hoe ziet u uw rol, met name bij een evenement zoals dat van vanavond?

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank u, en als laatste op dit moment op mijn lijstje staat de heer Van Splunter, ofwel naar V&D.

Ernst van Splunter - VVD

De vraag van de heer Van Ginkel, waar ik op wil inhaken, betreft het initiatief om aan te sluiten bij sportverenigingen. Is daar voldoende capaciteit voor? Hoe moet ik dit zien in de aanpak van het gemeentebestuur? Is het de bedoeling om dit gefaseerd aan te pakken? Zal de uitvoering misschien bij de jaarwisseling 2023-2024 wat bescheidener zijn en in latere jaren uitgebreider? Gaan jullie hiermee starten en is er voldoende capaciteit voor? Dat is mijn vraag. Dank u wel, voorzitter.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Zijn er nog raadsleden in de eerste ronde die vragen hebben? Anders zou ik graag het woord willen geven aan de portefeuillehouder, Koos Janssen.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank u wel en dank voor de vragen die wij bij de beantwoording hebben. De twee leden van B en W die hier aan tafel zitten, hebben elkaar nodig, omdat verschillende fasen natuurlijk genoemd zijn. Ik vind het fijn als we de gelegenheid krijgen om beide een kleuring te geven aan de verschillende onderwerpen. Nog even in algemeenheid: B en W heeft veel waardering voor het advies van het burgerberaad. We zijn blij met het burgerberaad. De vreugde van het burgerberaad heeft ons ook gevangen, dat mag u wel weten. Wij hebben dus ook gezegd dat het advies uitvoerbaar en aanvaardbaar is aan alle kanten, dus we kunnen er verder mee. Over de fasering kom ik zo dadelijk nog even terug. Bij het burgerberaad zijn er eigenlijk drie onderwerpen te onderscheiden, die ik even specifiek wil noemen. Ten eerste is er het burgerberaad zelf tot en met het advies. Er komt een evaluatie over op verschillende manieren. De deelnemers zijn bevraagd, de raadsleden die waarnemen zijn bevraagd, en B en W en de raad vinden gesprekken plaats. Er is de gedachte om in het derde kwartaal van dit jaar de evaluatie langs verschillende lijnen te laten plaatsvinden. Dus dit debat en ook de besluitvorming in de raad is niet het moment van evalueren. Het kan wel zijn dat u smaken wilt delen. Dat kan, hè? Dan nemen we dat allemaal mee, wordt daar goed naar geluisterd en zal dat ook weer ingebracht worden in het derde kwartaal. Het tweede wat aan de orde is, is het advies zelf. Daar praten we nu over. Het derde wat je kunt onderscheiden, is de hele uitvoeringsfase. Voor de uitvoeringsfase is Walter van Dijk vanuit B en W er al, omdat de uitvoering aan de slag gaat met het evenement en daar invulling aan geeft in een bepaalde groeischaal en vaart. Daar hebben wij ook in B en W natuurlijk over gesproken en het is fijn dat Walter beschikbaar is om daar vanavond ook iets over te zeggen. Naar aanleiding van die vragen heeft B en W er lang over gesproken om die fase goed te knippen. We hebben daar goed over gesproken om te kijken of we op de een of andere manier kanttekeningen moeten maken. Nou, het voldoet aan de kaders van de raad en wij zien geen belemmeringen om ermee aan de slag te gaan. Wij zijn blij dat het maatschappelijk nu geagendeerd is. Daar zit een betekenis van het burgerberaad in. Het is gewoon maatschappelijk geagendeerd op deze manier en niet alleen politiek geagendeerd. Dat is verrijkend. Voor de uitvoering is een belemmering de tijd, omdat het hele land natuurlijk mee aan de slag gaat met dit onderwerp. En ja, niet alles is in overvloed aanwezig, dus we doen het naar de letter en geest van het advies. Dan kost dat tijd, dus tijd en de mogelijkheid om de samenleving te blijven vragen mee te doen, leidt tot een geleidelijke, stapsgewijze aanpak. Dat is één. Het tweede is dat mensen zich afvragen of het het nou wel waard was. Dat is een goede vraag. Die hadden we ook natuurlijk aan de orde in de voorfase. Ik vind het dan toch altijd belangrijk vanuit B en W te zeggen: vergeet de opbrengst niet. Er is gewoon een onderwerp in drie maanden tijd samenlevingsbreed geagendeerd geraakt. We hebben met scholen gesproken, de jongerenraad heeft erover gesproken, het burgerberaad heeft erover gesproken, het heeft de regionale, lokale en landelijke pers gehaald vooraf, tijdens en na afloop. Dus ja, het punt is gemaakt. Het is geagendeerd, dus als iemand nu iets ziet veranderen in Zeist met de jaarwisseling, dan kunnen ze niet zeggen: "Joh, wat gebeurt dat nou toch? Onverwacht, hè?" Want dan heeft iemand een paar maanden onder een steen gezeten, eigenlijk. Daar hebben wij toen al alles aan gedaan vanuit de politiek, vanuit de gemeente en vanuit het burgerberaad om dat onderwerp op het podium te zetten. Dus ja, als je dat dan doet met een kleine kostenvergoeding naar de mensen waar een deel van de kosten in zit, en het tweede deel van de kosten is de communicatie, nou, dan zijn we spekkoper om het voor zo'n bedrag te doen. Dus ja, de opbrengst is groot, het heeft geld gekost en dat hebben we toch met elkaar verantwoord geacht. Nog even iets zeggen over het landelijk verbod. Hier heeft de raad in januari gezegd: "Kijk of het te bevorderen is in de regio wat te doen vanuit de regio aan het landelijke vuurwerkverbod." Ook onder de afspraak dat als u daar zelf politiek zo over denkt, dan ligt de verantwoordelijkheid bij u om uw eigen politieke kanalen te gebruiken om te bevorderen dat de Tweede Kamer de minister aanspreekt op van ja, wij willen politiek gezien een vuurwerkverbod. Ik heb het verzoek vanuit de raad meegenomen naar het Regionaal College van de politie. Dat zijn 38 gemeenten in Midden-Nederland, Flevoland, Gooi en Vecht en Utrecht. En ik heb gezegd: "Ja, hoe wordt er nou over gedacht?" Maar er is iets in de maak, ik zeg het heel voorzichtig, en dat gebeurt onder aanvoerderschap van de stad Utrecht om te kijken of de overheden en maatschappelijke partners een oproep kunnen doen aan Den Haag. Dus die maatschappelijke partners horen daarbij. Dan moet je denken aan de zorginstellingen en allerlei sociale instellingen. Of er een weg te vinden is om dat gezamenlijk te doen. En nou, dan moet de komende maanden blijken of dat zo is. Maar dat is de invulling van januari geweest, eigenlijk de interpretatie. Want ja, het is gewoon heel lastig als dat niet plaatsvindt om er als eenling, een nuchtere gemeente, achteraan te gaan. En we hebben dus gedacht, we doen het lokaal op onze eigen manier en laten we die oproep met elkaar in de regio doen om het rijk te bewegen op dat vlak ook stappen te zetten, zoals we dat lokaal doen. Als zij dat zouden doen, ik weet niet, maar dan zou het ons op zich wel helpen. Maar of je daarmee moet zeggen: "Nou, we zijn er een heel groot voorstander van." Ik blijf een beetje bij die politieke opvatting vandaan, want u hebt gezegd: "Probeer dat nou lokaal op deze manier te doen en neem alleen op uw eigen manier het signaal mee naar Den Haag." En ik heb nu aangegeven hoe ik het heb meegenomen naar de 38 gemeenten in Midden-Nederland en dan moet ik afwachten of daar wat van gebakken wordt de komende maanden. Ja, ik kom nu al heel snel bij jou, collega. Heeft u even tijd? Wil jij daar iets over zeggen? Kan dat?

Walter van Dijk - Wethouder

Nee, het kan. Ik dacht dat ik een pasje nodig had, maar dat valt reuze mee. Dus ja, en er staat alleen geen naam onder vanavond, maar dat hoeft ook niet. Nee, zeker niet, ik zal het proberen aan te vullen op basis van de gestelde vragen, en die zijn nogal gevarieerd. Misschien is een eerste fasering nodig, want die is echt nodig om een aantal redenen. Dat is nogal omvattend advies met heel verschillende ingrediënten, en sommige dingen sluiten nou aan bij zaken die we gewend zijn, zoals bijvoorbeeld vuurwerkvrije zones. Dan is dat geen nieuwe activiteit, die zou je wel kunnen intensiveren. Je zou daar ook de verbinding met kwetsbare groepen kunnen vinden, maar als het dan bijvoorbeeld gaat om een centraal evenement aan de andere kant van het spectrum, dan is dat iets waar we geen ervaring mee hebben, waar overigens sommige andere gemeenten waarmee we in contact zijn, wel ervaring mee hebben. Maar voor ons is dat echt nieuw. En in die zin zien we dit kalenderjaar 2023 dan met name ook als een aanloop naar een pilotjaar, zoals het in het voorstel genoemd wordt, waarin we ervaring opdoen. En die ervaring zetten we dan weer in de komende jaren om uiteindelijk volwaardig en volledig invulling te geven aan het advies. Maar dat zal dus wel in stappen zijn, wat ook nodig is. Want als je bijvoorbeeld kijkt naar dat centrale evenement, dan zijn we eigenlijk vrij vroeg in contact getreden, wat ook reden was om wat vaart te zetten achter het hele proces, want we wilden eigenlijk dit kalenderjaar al zoveel mogelijk invulling geven aan het advies. En op het moment dat je dat wilt, heb je ook tijd nodig. Dat leidt er altijd toe dat je probeert om de besluitvorming voor de zomer af te ronden. Daarom zitten we hier vanavond ook, en wij dachten eigenlijk dat je dan voldoende tijd hebt om bijvoorbeeld een bedrijf te vinden dat het centrale evenement kan organiseren. Een vuurwerkevenement, dat lijkt nu echt optimistisch. Dat zal misschien niet helemaal verbazen. Die markt is best wel klein. De markt van aanbieders van dit soort vuurwerkshows is beperkt tot een aantal gemeenten die dit doen en niet alleen gemeenten. Er zijn ook ondernemers die dat her en der in het land doen. Dus of er daar nog ruimte voor is, daar zijn we mee bezig. Die verkenning loopt, maar ik denk dat de kans minder dan 50% is. Laat ik het zo zeggen dat het dit jaar lukt, en dan heb ik het over vuurwerkshows. Dan was er een andere vraag, die ging over de invulling van, zou het misschien ook van GroenLinks, als ik het wel heb, op een andere manier kunnen? Nou, dat wordt ook genoemd, een lichtshow wordt genoemd. Ik geloof dat u droneshows noemde, ook een invulling. Dat is een nogal nieuwe markt. Merken we dus ook daar kijken we naar, en dat zou kunnen. Maar goed, het is allemaal eigenlijk onderdeel van die pilot die we dit jaar zien. We doen ervaringen op, we leren de markt kennen en we kijken nadrukkelijk, want ik denk dat de vraag was niet alleen naar vuurwerkshows, maar ook naar andere invullingen waarbij in het voorstel dus ook een lichtshow wordt genoemd. Maar dat mag u ook lezen als droneshow. Als het dan gaat om minder vuurwerk, waar mevrouw Ploeg naar vroeg, een van de elementen die erin zitten is dat we bijvoorbeeld actief de verbinding met de scholen gaan zoeken. Nou, het zal u niet verbazen dat daar met name de grootste enthousiastelingen zitten als het gaat om vuurwerk. Afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld de week van het respect. Ik dacht dat dat eind november was, weet ik niet helemaal zeker. Wij als college gingen allemaal lesgeven en respect is nogal abstract, dus we mochten het zo concreet mogelijk maken. Ik heb dat gedaan door het over vuurwerk te hebben. Ja, dan merk je hoeveel enthousiasme er is en hoeveel openheid overigens ook. Ze zijn heel open over wat ze allemaal doen, ook als ze weten dat het niet mag. Maar dat is ook voor ons een manier om in contact te komen met de groep die uiteindelijk toch ook wel de meeste overlast veroorzaakt, of in ieder geval een deel ervan. En zeker de groep die nog het langste in staat is om daarmee verder te gaan en daarin te groeien. Daar hebben we in die zin zeker aandacht voor. Ja, praten we met kwetsbare groepen, was een vraag van Zeist, van hoe doe je dat dan? Nou, dan gaat het bijvoorbeeld om die vuurwerkvrije zones. Daar zijn we dus zo aan gewend. Daar is een meldpunt voor, dus mensen kunnen zich gewoon melden. We zijn er wel een beetje meer terughoudend in dan in eerdere jaren, omdat je ook niet wilt dat heel Zeist één grote vuurwerkvrije zone wordt. Dan wil je daar ook invulling kunnen geven aan de verwachtingen die daarbij horen en het staat ook niet helemaal in lijn met het advies zoals dat is gegeven. We zijn daar enigszins terughoudend in, maar hebben ook dit jaar weer gezien dat er nieuwe bij zijn gekomen, per saldo weer heel wat. En dat is met name gekoppeld aan groepen die zeggen van, nou ja, goed, op deze plek. De kinderboerderij werd genoemd, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld ziekenhuizen, verzorgingshuizen, maar ook gewoon een buurt waarin overlast plaatsvindt. Dus langs die weg hebben we dat contact. We hebben daarnaast natuurlijk het contact via de wijkmanagers. Iedere wijk heeft in Zeist een wijkmanager, zoals u weet, die in contact staat met die buurtverenigingen, en dan is dit gewoon een onderwerp waar we standaard aandacht aan besteden. Dat gebeurt nu al. Hetzelfde geldt voor de boa's. Iedere wijk heeft ook een wijkboa en langs die weg denken we redelijk zicht te hebben op kwetsbare groepen, maar we nodigen mensen ook actief uit om met ons in contact te komen. En ja, op die manier maken we het wat minder abstract, hoop ik, meneer Visscher, dan het op dit moment misschien in het voorstel zou kunnen lijken. Dan was er een vraag over het hoe en over de fasering en capaciteit. Nou, dit betekent, als het goed is, niet dat er aanvullend allerlei extra mensen nodig zijn om hier invulling aan te geven. Dit zijn met name ook zaken die opgepakt kunnen worden, bijvoorbeeld vanuit de rollen die ik net al noemde. Dus de wijkmanagers, de wijkboa's, et cetera, maar ook bijvoorbeeld als het gaat om de sportverenigingen die genoemd worden. Ja, daar hebben we accountmanagement voor, dus die zijn in regulier contact met de sportverenigingen en ook dan geldt dat dat een standaard onderwerp op de agenda is. En ook hier geldt ja, het is een proces, dus we zullen moeten uitzoeken wat dit jaar bijvoorbeeld al wel en wat niet kan, waar wel of niet behoefte aan is. Als je in contact bent met zo'n buurtvereniging of met een sportvereniging, wil men hierin meegaan of zegt men, dit is helemaal niet iets wat op ons bord ligt, moet ook niet op ons bord liggen. Daar weten we gewoon nog niet van, dus dat leren we vanzelf dit jaar en het zou zomaar kunnen dat het enthousiasme verschillend van aard is. Nou, dan vroeg het CDA nog naar de rol van de gemeente. Nou, die zal in ieder geval regisserend zijn, zeker in die pilotfase. Daarna zullen we dat evalueren en zal moeten blijken wat die rol is. Het is in ieder geval niet de rol van evenementenmanager. Een van de zaken die in het voorstel is opgenomen, is dat we heel nadrukkelijk ook proberen om ondernemers een rol te geven. En als het gaat om die rol van evenementenmanager, dan ligt het meer in de rede en hebben we goede ervaringen dat ondernemers dat dan oppakken, maar wel onder regie vanuit de gemeente. Ik denk dat ik dan alle vragen beantwoord heb.

Koos Janssen - Burgemeester

Ja, ik wil eigenlijk nog twee dingen noemen die ik de eerste keer vergat. In het advies van het burgerberaad en ook in het raadsvoorstel staat het onderwerp bewustzijn en mentaliteitsverandering. En ik wil dat ook wel expliciet noemen, want dat was ook de achtergrond bij ons. Naast de realiteitszin dat gefaseerd handelen verstandig is om iets realistisch te doen. Dat gefaseerd handelen is ook nodig om de mensen mee te blijven nemen, is de gedachtegang om steeds minder vuurwerk te gebruiken. Zoals het anderen soms in de weg kan zitten en de tijd te benutten samen met de mensen om daar andere vormen voor te vinden, dus die mentaliteitsomslag. Daar loop je een risico mee als je geforceerd ineens de wereld op zijn kop zet en dat is juist de winst van het advies van het burgerberaad. Neem het serieus en kijk waar het sneller of helderder kan, want dan halen we het recht uit wat erin zit zonder onderweg mensen te verliezen. Daarbij is ook de gedachte, omdat de leden van het burgerberaad er zo met elkaar over gesproken hebben en sommigen al best ver gaan in hun gedachten, dat het burgerberaad natuurlijk is opgeheven, maar wij zullen nagaan bij de leden van het burgerberaad of mensen beschikbaar zijn om mee te blijven denken in die uitvoeringsfase. Juist om dat punt van de dialoog tussen de generaties mee te nemen, zodat de uitvoering niet één groot mensenwerk is, maar dat dit ook juist over alle generaties heen gaat. Het tweede is dat in het college van B en W de gedachte is ontstaan om in september met een uitvoeringsbrief te komen naar aanleiding van vanavond en naar aanleiding van de verkenningen die aan de gang zijn. Maar wethouder Walter is ermee bezig om ook op raadsniveau daarover het gesprek te blijven voeren, dus die uitvoeringsbrief, de Raadsinformatiebrief (RIB), komt eraan. Die gaat naar de raad, die komt gewoon in september of begin oktober binnen, dan kunnen we met elkaar ook de lijn houden in de openbaarheid als het gaat om de stappen die we willen maken.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Iedereen heeft dankzij de gestelde vraag een antwoord gekregen; er waren veel vragen. Ik zie iedereen tevreden knikken. Zijn er aanvullende vragen? De heer Visser, zij is...

Tijmen Visser - Seyst.nu

Ja, dank u wel, voorzitter. Ik had een vraag waarop ik nog geen antwoord heb gekregen, maar ik heb deze even opzijgezet voor nu. Het betrof de kwestie van vuurwerk. Men verwacht dat er minder particulier vuurwerk zal worden afgestoken. Daarover had ik nog een vraag waarop ik nog geen antwoord heb ontvangen. Ik ben erg benieuwd en wil daarom direct een vraag stellen over de vuurwerkshow. Ik ben blij dat de wethouder aangeeft dat er ook naar alternatieven wordt gekeken. Echter, ik ben wel benieuwd in hoeverre en hoeveel schadelijke stoffen wij dan als gemeente extra de lucht in zullen schieten en of we van plan zijn dit te compenseren. Dank u.

David Tompot - SP

Ja, dank u wel, voorzitter. Ik had nog een aanvullende vraag. We willen natuurlijk allemaal dat dit burgerberaad effectief is. Het is immers ingesteld met de vraag hoe we een jaarwisseling kunnen bereiken waar iedereen zich op kan verheugen. Maar als we het iets breder bekijken, gaat het niet alleen over vuurwerkoverlast, maar ook over drankmisbruik en openbare dronkenschap. De vraag is dan of deze zaken, die duidelijk op elkaar inwerken, ook worden meegenomen. Mensen die openbaar dronken zijn of te veel laten blijken dat ze de controle over zichzelf verloren hebben, gaan ook op een andere manier met vuurwerk om. Wordt dit aspect ook betrokken bij de overwegingen voor de komende jaren, waarin we de jaarwisseling conform deze adviezen willen vormgeven? Wordt er ook aandacht besteed aan de preventie van alcoholmisbruik, om dit zoveel mogelijk tegen te gaan? En wordt voorlichting op scholen hierbij ook meegenomen?

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank u wel, mevrouw Zwart van GroenLinks, ja.

Silke Zwart - GroenLinks

Ja, dank u wel, voorzitter, en dank aan het college voor de beantwoording. Ik had nog een aanvullende vraag, echt naar aanleiding van mijn eerdere vraag over het waarborgen van de vuurwerkvrije zones. Ik begrijp dat dit ook heel veel inzet vraagt van de wijkmanagers en de boa's. Maar ik ben nog wel benieuwd hoe er gecommuniceerd wordt over het feit dat een bepaalde zone vuurwerkvrij is, ook met het oog op de grens van gedragsverandering. Ik kan me voorstellen dat er ook iets wordt gezegd over de effecten van vuurwerk op het milieu en op de dieren. Ik ben dan ook benieuwd naar een reflectie van het college daarop.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank u, en ik zie nog een vraag van Marianne Junger van de SP.

M. Junger - SP

Ja, dank u, voorzitter. De burgemeester had het over mentaliteitsverandering. Dat lijkt me een ingewikkeld plan. Heeft de gemeente dan ideeën over hoe dat tot stand moet komen? Gaat de gemeente langs bij de scholen, de jeugdclubs, de sportclubs en meer?

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank voor de andere vragen. Dan ga ik nu weer naar het college kijken. Ik denk dat er ook weer antwoorden van twee collegeleden komen, maar daarna geef ik het woord weer aan burgemeester Koos Janssen. Ja.

Koos Janssen - Burgemeester

Wat ik bedoelde met die mentaliteitsomslag, verandering of bewustwording, is dat het aansluit, vooral op het punt dat in het advies van het burgerberaad staat. Men zegt: "Als we alles laten zoals het is, dan zal er ergernis blijven en komt er nooit een verbetering. Maar als je de dialoog met elkaar blijft voeren en je blijft zoeken naar alternatieven, en we gaan ervaring opdoen door mensen te vragen te helpen bij de jaarwisseling, dan kan het haast niet anders dan dat het ook iets doet met de houding en het gedrag." Het is natuurlijk best een groot woord, daar gaan wij geen grote programma's voor uitrollen. Dat is gewoon aan de samenleving zelf. Je hoopt dat de samenleving inspeelt op de feitelijke veranderingen die hopelijk merkbaar gaan worden de komende tijd bij de jaarwisseling en bij de gesprekken die er op allerlei manieren gevoerd worden over dit onderwerp. Als de rijksoverheid ons dan ook nog een handje helpt, bevordert dat het natuurlijk heel erg. Blijven wij een eiland in een woeste zee? Dan blijven we overspoeld worden door de hoge golven. Maar dat neemt niet weg dat we met zo'n burgeradvies serieus aan de slag kunnen gaan. Als we de gedachte hebben, zoals het burgerberaad dat zelf ook heeft, dat het bijdraagt aan een mentaliteitsverandering, is het fijn als we daar ook een steentje aan kunnen bijdragen. Dan geef ik graag het woord aan wethouder Van Dijk voor de resterende vragen.

Walter van Dijk - Wethouder

Ja, dank u. "Leidt de uitvoering van dit voorstel tot minder vuurwerk?" hoor ik de heer Visser vragen. "Ja, dat vind ik een goede vraag. Maar ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Dus het doet wel denken dat het wellicht een goed idee is om - nou ja, een soort van nulmeting kunnen we nu eigenlijk niet meer doen - maar komende jaarwisseling zouden we dat kunnen zien als een nulmeting. Het hangt een beetje af van wat je dan doet. Maar ik vind dat wel een aardige gedachte, want dan kun je het later ook in de evaluatie goed meenemen: hebben we nou verschil gezien? En je kunt er natuurlijk ook gewoon mensen naar vragen, want je kunt het heel erg objectiveren in de zin van kilo's of nou ja, andere meetbare zaken. Maar vaak gaat het ook veel meer om beleving en daar kun je natuurlijk wel iets in de zin van meten mee doen. Het zou misschien wel, als dat een van de doelen zou zijn, zeker meegenomen moeten worden in de pilot. Dus dank voor die vraag, maar geef ons ook wel nog even de tijd om daar goed over na te denken. We gaan er zeker iets over opschrijven in de brief waar de burgemeester het zojuist over had." "Een tweede, best wel complexe vraag die u stelt, gaat over compenseren. Want de vraag is dan: 'Nou ja, het hangt natuurlijk af van de invulling. Als een drone of lichtshow volstrekt anders is dan wanneer het een vuurwerkshow is. En als het een vuurwerkshow is, wat compenseer je dan?' Het gaat dan om tal van verschillende stoffen en iets dat überhaupt denkbaar is. Kan een leverancier op dat gebied... Als je vliegt met de KLM en je boekt een ticket, dan is het buitengewoon handzaam om zoiets te doen tegenwoordig. Maar of dat hier ook zo is, geen idee. Dus nemen we ook mee, zeg ik dan maar in alle openheid en eerlijkheid, want ik weet het oprecht niet." "Drankmisbruik werd vanuit de SP aangekaart. Ja, je moet natuurlijk wel oppassen dat we het niet te breed trekken. Maar ik zou tegelijkertijd ook wel denken, zeker als je inzet op de verbinding met de scholen en de jeugd via de scholen. Ja, dat dit een onderwerp zou kunnen zijn. Dat het gesprek op de scholen niet alleen over overlast gaat, maar vooral ook over veiligheid, veiligheid voor henzelf ook. En ja, als er sprake is van drankmisbruik en zeker op die leeftijd, komt dat de veiligheid niet ten goede. Dat is evident. Dus in die zin zit dat heel dicht bij elkaar. In meer brede zin is dit natuurlijk wel een moment in het jaar waarop bovengemiddeld alcohol wordt geconsumeerd. En ja, geldt daarvoor niet per se iets anders dan in voorgaande jaren, zou je maar zeggen." "En dan vanuit GroenLinks, de vraag over vuurwerkvrije zones. Nogmaals, die hebben we op dit moment ook al, dus daar is communicatie over. Er is ook een meldpunt op de site waarbij je kunt aanvragen dat een bepaald gebied een vuurwerkvrije zone wordt. Daar zijn vervolgens criteria voor en als het wordt toegekend, ja dan, want u vroeg naar communicatie, dan worden er bijvoorbeeld bordjes opgehangen in dat gebied, waarmee duidelijk is dat het een vuurwerkvrije zone is. Er vindt dan ook vanuit het wijkmanagement contact plaats met de aanvrager en de mensen in de directe omgeving, om te kijken van: 'Ja, maar hoe gaan we hier nou invulling aan geven?' Want het werkt niet zo dat de politie en de boa's dat dan meenemen in een rondje, laat staan daar heel actief toezicht op houden. Het is met name ook aan de omwonenden zelf om mensen aan te spreken en dat is makkelijker als je, zeg maar, bijvoorbeeld via die bordjes heel zichtbaar hebt gemarkeerd dat het een vuurwerkvrije zone is. Dus in de praktijk werkt dat. Zeker met de aantallen waar we het op dit moment over hebben en de communicatie. Ja, het zit dus met name in de directe omgeving en aan onze kant is dat dan met name het wijkmanagement die daarin een coördinerende rol speelt." "Dat was het, denk ik, voorzitter. Dank u."

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank u, ik zag de vervolgvraag van de heer Fluitman van het CDA, ja.

Marcel Fluitman - CDA

Ja, dank u wel, voorzitter. Het is niet zozeer een vraag, maar misschien meer een tip of een wens. Ik hoor heel veel vragen waarbij er gesproken wordt over jongeren en scholen. Maar ik zou ook heel graag willen dat, als u op die scholen iets doet, u ook iets meegeeft voor de ouders. Want ja, het ligt ook voor een deel bij de opvoeding, vindt het CDA. Hoe ga je ermee om? Hoe stuur je je kind naar buiten en hoe praat je daar als ouders over met je kinderen? Dus ik zou willen dat het niet alleen op de kinderen gefocust wordt, want dan lijkt het alsof zij de enige doelgroep zijn die overlast veroorzaakt. Maar ik vind ook dat ouders daar een grote verantwoordelijkheid in hebben. Ik zou u graag willen vragen dat ook daarin mee te nemen. Dank u.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Ik kijk rond of er nog vragen zijn vanuit de Raad. De heer Dompelt van de SP.

David Tompot - SP

Ja, dank u wel, voorzitter. Er is nog een aspect dat misschien minder leuk is om te noemen, maar toch even genoemd moet worden. Ik bedoel dat we, ook in het licht van de afgelopen jaarwisseling, natuurlijk niet alleen de overlast van vuurwerk hebben gezien, maar ook geweldplegingen en incidenten tegen hulpverleners. Mijn vraag is of daar ook aandacht aan wordt besteed. Komt er een plan of wordt er op een bepaalde wijze aandacht aan gegeven om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen? Want los van de voorstellen die natuurlijk heel mooi zijn en het burgerberaad, moeten we ook de andere negatieve kanten van de jaarwisselingen, zoals we die kennen, aanpakken. Ik doel op datgene wat we juist niet als traditie zouden willen hebben, zoals het geweld tegen hulpverleners. Dat moeten we natuurlijk zoveel mogelijk proberen in te dammen. Mijn vraag is of aan deze kwestie aandacht wordt besteed, en of dit ook in samenhang met de uitwerking van de voorstellen in het burgerberaad wordt meegenomen.

Koos Janssen - Burgemeester

Ja, dit blijft gewoon een belangrijk onderwerp. Elk jaar overleg ik met de politie, de brandweer en de ambulancediensten over wat de tolerantiegrenzen zijn. Dat is helaas nodig. Er wordt ook tussen gemeenten heel precies afgestemd wat de actie moet zijn als de maat vol is en wat je kunt doen om te voorkomen dat die maat vol raakt. Afgelopen jaar hebben we, zowel in Zeist als in andere gemeenten, weer ervaring opgedaan. Het is helaas nodig, maar we doen het zeker. Het is een heel belangrijk onderwerp, waarbij de hulpverleners het ook nodig hebben dat wij ons als bestuur en als politiek uitspreken, om maar te voorkomen dat het een soort ingesleten verkeerd gedrag wordt. Dus ik vind het fijn dat dit signaal hier weer even genoemd wordt, want dat is iets wat we zeker niet mogen vergeten. Dus dank daarvoor. Wat ik nog even expliciet wil zeggen, naar aanleiding van de vraag van Marcel Fluitman: het is ongelooflijk belangrijk dat we dat uitvoeren, dat denken en dat praten erover gezamenlijk doen. Dus u noemt de jeugd als doelgroep, maar als we alleen de jeugd als doelgroep zien, dan schieten we hopeloos tekort. Voor heel veel oudere mensen is de jaarwisseling eigenlijk het feestje van het jaar. Dus ja, de verenigingen en het op een integrale en inclusieve manier aanpakken blijft echt nodig. Anders blijven wij roepen vanuit de overkant en dan doen we het naar de ene groep wel goed, terwijl we die eigenlijk als een soort dadergroep zien, wat helemaal niet zo is. Het breed en inclusief houden is superbelangrijk. Ja.

Vincent van Voorden - Voorzitter

Dank aan de andere mensen die nog vragen hebben. Ik zie negen schoten. Dan heb ik een vraag aan u: wilt u een debat over dit raadsvoorstel voeren? Ik zie dat de heer Visser een debat over dit raadsvoorstel wil. Dan stel ik voor dat we de vergadering voor tien minuten schorsen. Of niet? Als iedereen zijn bijdrage heeft geleverd en we klaar zijn, is het goed. Als u zegt dat we direct doorgaan, vind ik het ook goed.