- Wouter Catsburg - Wethouder
- Laura Hoogstraten - Wethouder
- Gerard van Vliet - GroenLinks
- Walter van Dijk - Wethouder
- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
A-post derden
Laten we beginnen met een hartelijk welkom. De lijst is verdeeld en we gaan er vol tegenaan. Ik zal proberen deze kort samen te vatten. Mocht dat onvoldoende zijn, dan kunt u ingrijpen en uw eigen toelichting geven. We beginnen bij de ingekomen stukken: PR 24003, de ontwerpbegroting. Dan is er een vraag van Gerard, niet van GroenLinks. Hij verwijst nog eens naar de IAC-afspraken van destijds, die ook van belang zijn voor de circulariteit, en vraagt zich af of de RMN, nu het een beetje op orde is – en dit is positief bedoeld – ook een regionaal circulair ambachtscentrum kan inrichten. Ik denk dat ik nu het woord geef aan wethouder Catsburg.
Ja, dat denk ik ook. Dank u voor de vraag; het is altijd goed om daar zo af en toe de peilstok in te steken. In de tweede rapportage van 2022 hebben we in ieder geval geïnformeerd dat het organiseren van een bouwkringloop is onderzocht en dat dit op dat moment niet haalbaar bleek. We zien dat dit momenteel ook bij de RMN geen haalbare kaart is, mede gezien de organisatie en de opbouw ervan. De locatie van de RMN bij het afvalbrengstation is eigenlijk al te krap voor alle fracties die we zouden willen inzamelen. We zijn daarom in overleg met de provincie, maar dat loopt nog niet zo vlot. We proberen extra ruimte van de provincie te kopen of te huren, zodat we juist daar meer fracties gescheiden kunnen inzamelen. Dus op dit moment zien wij voor de RMN geen rol weggelegd. Ook de RMN zelf ziet daar momenteel geen rol in, omdat ze zich echt willen focussen op de basistaken. Ik heb recent ook met de kringloop in Zeist gesproken, met de directrice, en als je hoort wat zij al doen, dan zijn ze eigenlijk al een soort mini-ambachtscentrum op zich, met alle takken die ze ontwikkelen. Ik denk dat we in de toekomst juist meer richting de kringloop in Zeist zullen kijken om te zien of er voldoende ruimte is voor de locatie. We houden onze opties open om te kijken naar ruimte en of we uiteindelijk een circulair ambachtscentrum in een andere vorm kunnen realiseren. Ze voegen steeds nieuwe taken toe en je ziet eigenlijk dat ze zich al aan het ontwikkelen zijn naar een circulair ambachtscentrum. Ze hebben er al behoorlijk wat kenmerken van. We noemen het nog niet zo, maar je zou bijna kunnen zeggen dat ze dat al zijn. Dat is eigenlijk de route die wij wat betreft het circulair ambachtscentrum willen bewandelen en dat zal ongetwijfeld ook naar voren komen in het circulaire actieprogramma dat we aan het opzetten zijn. Het ambachtscentrum zal daar een onderdeel van zijn.
Is dat voldoende? Gerard van Vliet, ja, oké, dankjewel. Nu komen we bij PR 24, de fusie tussen RK Zeist en Heuvel, die van belang is voor ons. Eigenlijk zijn onze twee corporaties in Zeist allebei gefuseerd. De vraag van Gerard van GroenLinks is of deze fusie invloed heeft op de prestatieafspraken die gemaakt zijn. En ik weet niet, is het handig om direct de koppeling naar die prestatieafspraken bij de RIB te maken, of zijn daar twee verschillende wethouders voor? Ik denk dat... Ja, duurzaamheid, oké. Zullen we het dan direct koppelen, aangezien de...
Ja, dat is goed. Laten we eerst even ingaan op de fusies zelf. Bij de fusies tussen Woongoed Zeist en de SSW, en tussen Beeld en RK Zeist Heuvelrug Wonen, is eigenlijk besloten dat Woon Groen en Nabij Wonen zijn ontstaan. Er is afgesproken dat de huidige Meerjarenafspraken 2021-2025, die onze woonvisie vormen, gewoon van kracht blijven. Ook worden er met de afzonderlijke gemeenten aparte prestatieafspraken gemaakt, en zij zitten ook aan tafel bij de corporaties om deze afspraken te bespreken. We blijven dus verbonden aan de lokale opgaven en de lokale afspraken die we met elkaar maken. Nu was er inderdaad een Raadsinformatiebrief (RIB) over de prestatieafspraken, en naar aanleiding van deze vragen kwam ik erachter dat de prestatieafspraken zelf niet waren meegestuurd. Die hebben we vandaag alsnog meegestuurd; dat moet u ons vergeven. Er zijn veel nieuwe mensen, en we moeten nog even de gebruiken leren. Het is gewoon misgegaan, en daarin ziet u ook alle afspraken rondom duurzaamheid die gemaakt zijn. De corporaties hebben naar aanleiding van de prestatieafspraken ook overleg gevoerd met de wethouder van Duurzaamheid, mijn collega Catsburg, en er wordt ook met de ambtenaren gekeken naar de voortgang. Daarin kan ik aangeven dat dit ook geborgd is en blijft, en dat er goede stappen worden gemaakt.
Nou, ik dank u voor het antwoord. Allereerst heb ik de prestatieafspraken op het gebied van duurzaamheid niet gezien, dus die zou ik eigenlijk goed moeten doorlezen. Ik was eigenlijk benieuwd naar, onder andere, welke afspraken er zijn gemaakt met betrekking tot klimaatadaptatie en op welke manier. U zegt dat de voortgang in de gaten wordt gehouden, maar hoe ver staan we daarmee?
In de prestatieafspraken zijn in ieder geval afspraken gemaakt over een vijftal onderwerpen. Deze gaan over het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Er is een samenwerking bij de uitvoering van de transitievisie warmte, die we gezamenlijk oppakken in de buurten. Ook werken we samen om huurders bewust te maken van de mogelijkheden voor energiebesparing. We hebben de energiemaatjes, maar we zetten ook in op allerlei verduurzamingsmaatregelen en helpen bij het treffen van duurzame maatregelen in woningen die nog niet gerenoveerd zijn of waarvoor renovatie in het vooruitzicht is. Er is samenwerking bij de verduurzaming van sociale huurwoningen met een monumentenstatus, waar we natuurlijk hard aan werken. Daarnaast is er samenwerking in het streven naar een groene, klimaatbestendige leefomgeving. Bij het vijfde punt gaat het natuurlijk om het vergroenen en het stimuleren van het ontstenen van buurten en tuinen; tegelwippen hoort daarbij, waarbij mensen tegels kunnen omruilen voor planten. In 2024 gaan we samen met de gemeente, de waterschappen en de Zeister woningcorporaties, woongroepen en nabij wonen een pilot uitvoeren met het afkoppelen van hemelwater en het verder vergroenen van tuinen, bijvoorbeeld in de Verzetswijk voor circa 100 woningen van de Zeister woningcorporaties. We trekken dus samen op, informeren, zetten acties op en werken deze samen uit. Mijn indruk is dat er veel energie in zit en dat we samen flink wat stappen vooruitzetten.
Dank u wel, oké, dankjewel. PR 24/7, 10-gigabit infrastructuur, Karlov is nieuw, democratisch nieuw. Zeist vraagt zich af of de oproep van de Stichting Elektrohypersensitiviteit steun krijgt. Zeg ik het goed? Ik geloof van wel. De oproep die zij doen, is om steun te geven aan de opvattingen die zij hebben en zich ook te richten tot een aantal externe instanties. De vraag is of dit standpunt gedeeld wordt door het college. Walter?
Ja, dank u wel, voorzitter. Het antwoord kan heel kort 'nee' zijn. Niet op inhoud, want dan zouden we het over gezondheid moeten hebben, maar meer vanuit de rol die een gemeente in het algemeen heeft en een college in het bijzonder. En nou ja, in die zin past het niet om als gemeente of als college in dit stadium Europese regelgeving die in ontwikkeling is te beïnvloeden, zeker niet naar ons inzien. Die discussies hebben we ook eerder gehad, ook geïnitieerd door u, en de uitkomst is niet anders. We zijn in dit land een gedecentraliseerde eenheidsstaat, zoals wij als geen ander weten, en daarin past het niet om als gemeente tijdens zo'n proces invloed uit te willen oefenen op wetgeving die in ontwikkeling is. Tot zover, voorzitter.
Ja, graag, voorzitter. Op de eerste plaats is de brief gericht aan de gemeenteraadsleden, en ik ben ervan uitgegaan dat dit de manier is om de mening van de gehele gemeenteraad te verkrijgen. De eerste stap is om aan het college voor te stellen om op dit verzoek van de HS te willen reageren. Natuurlijk is het zo dat dit een besluitvorming van het Europees Parlement betreft, waarbij er een advies ligt van de Europese Commissie van maar liefst 50 pagina's, nota bene, waarin met geen woord gerept wordt over de zaken die hier door EHS en domein zijn genoemd, zoals klimaatinvloed en gezondheidsaspecten, enzovoort. Als het college dus zonder meer nu zegt dat het de vragen die u stelt niet zal beantwoorden en onze mening nee is, dan wil ik overwegen om de raad zelf te vragen, middels een motie, om alsnog een uitspraak te doen over het verzoek dat er ligt, en mijn mening daarin. Daar zal ik dus zo spoedig mogelijk mee komen. Dank u wel.
Bedankt, Carlo, voor deze reactie. Ik neem aan dat dit van jouw kant voldoende is, oké?