Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 12-05-2022, Vergadering (Extra) Raad 12-05-2022
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Hafid Boutahar - D66
  • Wouter Catsburg - Onderhandelaar
  • Dick van Ginkel - D66
  • Marcel Fluitman - CDA
  • Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie/SGP
  • Wilma Breddels - PvdA
  • David Tompot - SP
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang

Coalitieakkoord Zeist: Ambitieus en Open, maar Vragen Blijven


ZEIST - Een nieuw hoofdstuk voor Zeist met een coalitieakkoord vol ambities en uitdagingen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

De vier partijen GroenLinks, VVD, D66 en ChristenUnie-SGP presenteerden hun plannen voor de komende vier jaar, gericht op een inclusieve en duurzame samenleving. Het akkoord, dat ruimte biedt voor samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid, werd echter ook kritisch ontvangen door andere partijen tijdens het debat.

"Samen bouwen aan een mooi en duurzaam Zeist," zo luidt de titel van het coalitieakkoord dat de vier partijen na intensieve onderhandelingen hebben gesloten. Laura Hoogstraten van GroenLinks, die de zieke Roel vervangt, benadrukt de energie en overeenstemming die tijdens het proces aanwezig waren. "Er was echt veel energie om met elkaar die opgave ook in beeld te brengen," aldus Hoogstraten.

Walter van Dijk van de VVD sprak over de noodzaak van het bouwen van betaalbare woningen en het verbeteren van de financiële situatie, vooral in het sociaal domein. "We moeten echt aan de slag met woningen voor middeninkomens," stelt Van Dijk.

De heer Hafid Boutahar van D66 uitte zijn trots op het akkoord en de nadruk op het betrekken van inwoners bij het beleid. "Eigenlijk wel bijna alle thema's die genoemd zijn, wordt benadrukt dat iedereen mee moet kunnen doen vanuit de samenleving," zei Boutahar.

Wouter Catsburg van ChristenUnie-SGP sprak over de harmonie en overeenkomsten die het akkoord kenmerken en bedankte de informateur en ambtelijke ondersteuning voor hun rol in het proces.

Tijdens het debat kwamen echter ook kritische geluiden naar voren. Zo stelde de heer Jan Bredius van nieuw democratisch Zeist vragen over de aantallen woningen en de bescherming van groen. "Groen is ons goud voor deze coalitie niet meer bestaat en dat er dus ook gebouwd gaat worden in ons groen?" vroeg Bredius zich af.

De heer Luca van Zeist Nu uitte zijn zorgen over de haalbaarheid en controleerbaarheid van de vele voornemens in het akkoord. "Hoe controleerbaar en hoe uitvoerbaar is dat?" vroeg Luca zich af.

Een amendement van het CDA, gericht op het expliciet opnemen van beleid voor senioren en mensen met een beperking, werd door de coalitie als overbodig beschouwd, maar kreeg steun van andere partijen. Uiteindelijk werd het amendement met een meerderheid verworpen.

Het coalitieakkoord belooft een dynamische periode voor Zeist, waarbij de uitvoering en de betrokkenheid van inwoners centraal zullen staan. De tijd zal leren hoe de ambities en uitdagingen in de praktijk gebracht zullen worden.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het coalitieakkoord 2022-2026 "Samen bouwen aan een mooi en duurzaam Zeist" is een initiatiefvoorstel van de partijen GroenLinks, VVD, D66 en ChristenUnie-SGP, dat de bestuurlijke koers voor de gemeente Zeist voor de komende vier jaar uitzet. Het voorstel is gericht op het creëren van een inclusieve samenleving, het bevorderen van gezondheid, het betrekken van inwoners bij maatschappelijke vraagstukken, het beschermen van groen en natuur, het investeren in veiligheid, het verminderen van energieverbruik, het bouwen van betaalbare woningen, het opvangen van vluchtelingen, het ondersteunen van jongeren en ouderen, het verbeteren van verkeersveiligheid en bereikbaarheid, en het handhaven van financiële stabiliteit zonder kwetsbaren te benadelen.

Na de verkiezingen en een openbaar debat op 21 maart, werd de heer T. de la Court benoemd als informateur. Hij adviseerde een coalitie van de vier genoemde partijen, die na verdere gesprekken en onderhandelingen tot een coalitieakkoord kwamen. Het akkoord is opgebouwd rond 10 thema's en bevat ambities en actiepunten voor elke ambitie. Andere partijen kregen de kans om input te leveren, wat heeft geleid tot aanpassingen en toevoegingen in het akkoord.

Het coalitieakkoord is niet dichtgetimmerd, maar bedoeld als een dynamisch document dat ruimte biedt voor samenwerking met de raad en de samenleving om de uitdagingen en ambities aan te pakken. Het benadrukt het belang van maatschappelijke betrokkenheid en een betrouwbare, integere en transparante overheid. De financiële stabiliteit is een speerpunt, waarbij gezocht wordt naar besparingen en voldoende middelen van het rijk. De gemeentelijke organisatie zal investeringen ontvangen om ambities te realiseren, en financiële en organisatorische consequenties zullen jaarlijks via de planning- en controlcyclus worden voorgelegd.

De planning voor de uitvoering van het akkoord omvat een debat en besluitvorming op 12 mei, gevolgd door de benoeming en installatie van wethouders en nieuwe raadsleden op 17 mei. Het raadsbesluit is om kennis te nemen van het coalitieakkoord.

Documenten