- Roy Luca - Seyst.nu
- Falco van 't Riet - GroenLinks
- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
- Gerard van Vliet - GroenLinks
- Vincent van Voorden - CDA
- David Tompot - SP
Natuur versus Woningnood: Sortie 16 verdeelt meningen
De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. heeft kritiek geuit op het bestemmingsplan Sortie 16, dat deel uitmaakt van het programma Hart van de Heuvelrug. Ondanks waardering voor de pogingen om natuurwaarden te respecteren, vreest de stichting dat het plan toch een te grote impact heeft op beschermde soorten. De provincie Utrecht en de gemeenten Zeist en Soest benadrukken echter de noodzaak van woningbouw en stellen dat natuurinclusiviteit en woningaantallen in balans zijn.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST – De toekomst van Sortie 16, een gebied dat ligt tussen het woonwagenkamp en Soesterberg Noord, staat ter discussie. De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. heeft tijdens een recent debat haar zorgen geuit over de impact van het nieuwe bestemmingsplan op de natuur. "We hebben uitgebreide zienswijzen ingediend, maar allemaal ongegrond verklaard," verklaart Patrick Grever, woordvoerder van de stichting. "We twijfelen aan de noodzaak en locatie van de woningbouw en de bescherming van soorten."De provincie Utrecht, vertegenwoordigd door projectleider Vincent van ES, verdedigt het plan. "We hebben een realistisch en haalbaar plan gemaakt, waarin natuurinclusiviteit en het aantal woningen goed met elkaar in balans zijn," stelt Van ES. Hij benadrukt dat er 150 tot 200 woningen gepland zijn, waarvan 50 tot 60% in het betaalbare segment.
De stichting is echter kritisch over de behandeling van natuur- en cultuurhistorische waarden en de rood-groenbalans. Grever benadrukt het belang van een groene corridor voor beschermde soorten zoals de das en de levendbarende hagedis. "De verbinding met de vliegbasis is cruciaal voor deze soorten. Zonder een adequate corridor kunnen populaties geïsoleerd raken," waarschuwt Grever.
De discussie raakte ook aan milieu- en omgevingsaspecten zoals geluid en stikstof. De stichting vraagt zich af of de beoogde gebiedskwaliteiten voldoende gewaarborgd worden. "We hadden graag gezien dat er geen honden en katten in het centrale hart zouden komen, maar kennelijk moeten mensen zich ook kunnen bewegen," zegt Grever met een zekere teleurstelling.
Raadsleden stelden vragen over de impact van de bouw op de natuur en de mogelijkheden voor groencompensatie. "Is er overwogen om de dassenburcht te verplaatsen?" vroeg raadslid Van Voorden. Grever reageerde sceptisch: "Het verplaatsen van een dassenburcht is zeer complex en kan leiden tot verstoring van de populatie."
De provincie benadrukt dat er maatregelen genomen worden om de natuur te beschermen, zoals het aanleggen van dassentunnels en vleermuisvriendelijke verlichting. "We hebben een ecologisch werkprotocol opgesteld dat bij elke stap in het bouwproces wordt gevolgd," voegt Van ES toe.
Het debat toont aan dat de balans tussen natuurbehoud en woningbouw een complexe uitdaging blijft. Terwijl de provincie en gemeenten de druk op de woningmarkt willen verlichten, blijft de stichting waakzaam over de impact op de natuur. Het is nu aan de raad om een besluit te nemen over het bestemmingsplan Sortie 16.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. heeft een inspraakreactie gegeven op het Raadsvoorstel Bestemmingsplan Sortie 16. Het planproces begon in 2004 met het Programma Hart van de Heuvelrug, gericht op het verbinden van de zuidelijke en noordelijke delen van de Heuvelrug. In 2015 werden samenwerkingsovereenkomsten gesloten tussen de provincie Utrecht en de gemeenten Zeist en Soest, met als onderdeel de (her)ontwikkeling van Sortie 16. Een gebiedsvisie en een voorontwerp-bestemmingsplan werden opgesteld, gevolgd door een ontwerp-bestemmingsplan waarop de stichting reageerde. Er is ook een ontheffing verleend voor beschermde soorten in het gebied.
De stichting waardeert de pogingen om rekening te houden met natuurwaarden, maar vreest dat het bestemmingsplan toch een te grote impact heeft, vooral op beschermde soorten. Ze bespreken de Laddertoets voor duurzame verstedelijking, waarbij ze twijfelen aan de noodzaak en locatie van de woningbouw, en benadrukken het belang van natuurinclusief bouwen. De stichting is kritisch over de behandeling van natuur- en cultuurhistorische waarden en de rood-groenbalans, en stelt dat bepaalde gebieden vrij van woningbouw hadden moeten blijven.
De stichting heeft ook bezwaren tegen milieu- en omgevingsaspecten zoals geluid en stikstof, en vraagt zich af of de beoogde gebiedskwaliteiten voldoende gewaarborgd worden. Ze concluderen dat hoewel het ontwerp van de nieuwe woonwijk natuurinclusief is, ze twijfelen of de woningaantallen en bescherming van soorten adequaat zijn voor de locatie.