Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 21-09-2023, Vergadering Ronde Tafel & Debat (Bestuur) RV Integraal Veiligheidsplan 2024-2027 21-09-2023

Zeist bundelt krachten met buurgemeenten voor een veiliger toekomst


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Het Integraal Veiligheidsplan 2024-2027, een gezamenlijk initiatief van Zeist en omliggende gemeenten, streeft naar een veiligere samenleving door samenwerking en innovatieve strategieën.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST – In een volle raadszaal presenteerde de gemeente Zeist samen met haar partners het ambitieuze Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2024-2027. Het plan, dat een verdere daling van criminaliteit met 10% ten opzichte van 2023 beoogt, werd door adviseur veiligheid Martijn Bosma en zijn team toegelicht. "We staan hier in gezamenlijkheid voor een veiliger Zeist en omstreken," benadrukte Bosma.

De avond stond in het teken van samenwerking, met vertegenwoordigers van politie, brandweer en woningcorporaties aanwezig om hun rol in het veiligheidsplan te bespreken. "Het is een gezamenlijk plan, omdat we als basisteam de krachten kunnen bundelen," verklaarde Marjolein Uilenbroek van de politie. "We zijn betrokken bij de totstandkoming en blijven betrokken bij de uitvoering."

Camiel Schuurmans, directeur van RK Zeist, benadrukte de toename van segregatie in wijken en de noodzaak om het wijkgericht werken te versterken. "Arme wijken worden armer en rijke wijken worden rijker. Wij keren ons samen met partners tegen deze problematiek," zei Schuurmans.

De brandweer, vertegenwoordigd door postcommandant Jeroen Hakker, onderstreepte het belang van samenwerken met verschillende partijen. "Ik zit hier vooral op het niveau van samenwerken met verschillende partijen," zei Hakker kort maar krachtig.

Het plan, dat ook aandacht besteedt aan digitale veiligheid en de verbinding tussen zorg en veiligheid, werd positief ontvangen. De afwezigheid van de wijkmanager werd opgevangen door Koos, die het belang van wijkgericht werken en de input vanuit de samenleving benadrukte.

Met de formele vaststelling van het IVP 2024-2027 in het vooruitzicht, lijkt Zeist klaar om de veiligheid en leefbaarheid in de regio naar een hoger niveau te tillen. "We gaan voor die leefbare en veilige samenleving," concludeerde Bosma, terwijl hij de raad en aanwezigen uitnodigde om samen de uitdaging aan te gaan.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2024-2027 is een voorstel van de gemeente Zeist, opgesteld door M. Bosma en S. Kooistra, met als doel de veiligheid en het veiligheidsgevoel te bevorderen door in te spelen op nieuwe veiligheidsprioriteiten. Het plan is een gezamenlijk initiatief met de gemeenten Zeist, Bunnik, Leusden en Woudenberg (ZBLW) en volgt uit besluitvorming door de regionale Veiligheidsstrategie, maatschappelijke trends en ontwikkelingen, en input uit de samenleving en veiligheidspartners.

Het IVP bouwt voort op het vorige plan van 2020-2023, waarin een gemiddelde daling van criminaliteit met 5,66% per jaar werd bereikt, deels beïnvloed door coronamaatregelen. Het nieuwe plan streeft naar een verdere daling van criminaliteit met 10% ten opzichte van 2023. De strategie benadrukt de gedeelde verantwoordelijkheid voor veiligheid en de noodzaak van flexibiliteit en samenwerking tussen verschillende gemeentelijke portefeuilles en wijkteams.

De prioriteiten voor de komende vier jaar zijn ondermijning, maatschappelijke onrust en verbinding, digitale veiligheid en cybercriminaliteit, en de verbinding tussen zorg en veiligheid. De gemeente Zeist legt specifieke nadruk op veiligheid in de wijk.

Het plan omvat een jaarlijks veiligheidsjaarplan met specifieke doelen en activiteiten per wijk en thema, waarbij wijkteams een centrale rol spelen. De financiering van het thema veiligheid wordt gedekt door een algemeen veiligheidsbudget en bijdragen aan verschillende veiligheidsinitiatieven. Er wordt een uitbreiding van het algemeen veiligheidsbudget gevraagd om onderzoeken en analyses te financieren.

Juridisch gezien werkt het veiligheidsdomein binnen de kaders van de AVG en maakt gebruik van landelijke en lokale wetgeving om veiligheidsmaatregelen te implementeren. Communicatie over veiligheid vindt plaats via nieuwsbrieven, themabijeenkomsten en bewustwordingscampagnes.

Het voorstel is door het college vastgesteld op 9 mei 2023 en wordt voorgelegd aan de raad op 3 oktober 2023. Het plan zal worden geëvalueerd en bijgesteld waar nodig, met continue monitoring van trends en resultaten. Het raadsbesluit bevat de formele vaststelling van het IVP 2024-2027.

Documenten