Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 16-03-2023, Vergadering Ronde Tafel RV Geactualiseerde routekaart 2023 nieuwe energie 16-03-2023
Met elkaar in debat zijn
  • David Tompot - SP
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Ruben Pattiasina - D66
  • Wouter Catsburg - Wethouder
  • Julian Wassink - ChristenUnie-SGP

Zeist zet koers naar duurzame toekomst, maar hoe concreet is de routekaart?


Stichting Milieuzorg Zeist e.o. pleit voor een SMARTere aanpak in de energietransitie, terwijl de gemeente zoekt naar balans tussen ambitie en haalbaarheid.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST – De gemeente Zeist heeft ambitieuze plannen voor een duurzame toekomst, maar de weg ernaartoe is nog niet geheel uitgestippeld. Dit bleek tijdens een levendig debat over de 'Geactualiseerde Routekaart 2023 – Nieuwe energie voor Zeist'. De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. drong aan op een concretere aanpak, terwijl de gemeente de noodzaak van een integrale en behapbare strategie benadrukte.

"De routekaart is als een treinreis zonder duidelijke bestemming," stelde meneer Poelsma, die pleitte voor een verplichte afstand van windmolens tot woningen en meer onderzoek naar de impact op dieren. Hij suggereerde ook dat de gemeente zou kunnen investeren in duurzame projecten met lage rentefinanciering.

Sierd de Vos van de werkgroep De Groene Driehoek benadrukte de veranderde wereld sinds de oorspronkelijke milieuvisie en de noodzaak van een actuele aanpak. "Het gaat om een systemische verandering van denken," zei hij, pleitend voor een klimaatplan dat rekening houdt met biodiversiteit en circulariteit.

Namens Stichting Energy Zeist sprak Sander Groen over de urgentie van de opgave en de behoefte aan duidelijkheid voor burgers. "We staan voor een MEGA opgave," voegde Alexander toe, wijzend op de kosten van verduurzaming per woning.

Patrick Greven bekritiseerde het gebrek aan een integrale aanpak en stelde voor om de principes van de 'Doughnut economie' te volgen. "Anders gaan we het met zijn allen niet redden," waarschuwde hij.

Wethouder Catsburg erkende de complexiteit van de uitdaging en de noodzaak van een doelgroepgerichte benadering. Hij gaf aan dat de gemeente werkt aan het SMART maken van doelstellingen en het opzetten van een maatschappelijke ontzorgingsstructuur.

Het debat eindigde met een oproep van raadslid Van der Riet voor een concreter plan met mijlpalen. "We moeten weten welke route we lopen," zei hij. De wethouder beloofde dat de gemeente voor de evaluatie over twee jaar SMART doelstellingen zal formuleren.

De discussie toonde aan dat er een sterke wil is om Zeist duurzamer te maken, maar dat de route naar die groene toekomst nog de nodige verfijning behoeft.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. heeft een inspraakreactie gegeven op de 'Rv Geactualiseerde Routekaart 2023 – Nieuwe energie voor Zeist'. De stichting waardeert de aanpak en de mogelijkheid tot inspraak, maar plaatst kanttekeningen bij de inhoud. Ze pleiten voor een bredere en meer integrale aanpak van de klimaatproblematiek en energietransitie, waarbij ook biodiversiteit en andere duurzaamheidsaspecten worden meegenomen. Ze stellen voor om het principe van de 'Doughnut economie' en 'Zeist Natuurinclusief' als uitgangspunten te nemen. De stichting merkt op dat de acties in de Routekaart niet altijd SMART zijn geformuleerd en dat er meer gebiedsgerichte en integrale aanpakken nodig zijn. Ze benadrukken de noodzaak om te versnellen om de doelen te halen en suggereren dat de gemeente actief moet inspelen op landelijke ontwikkelingen.

Specifieke punten van aandacht zijn de transitie in het landelijk gebied, duurzame mobiliteit, duurzame bedrijven en duurzame bronnen. De stichting benadrukt het belang van natuur- en landschapsinclusieve oplossingen en pleit voor een helpdesk voor duurzaamheidsadvies voor burgers en bedrijven. Ze zijn kritisch over windmolens op de locatie Kamp van Zeist en vinden dat er vooraf een afwegingskader voor windenergie moet zijn.

Tot slot erkent de stichting de inzet van de gemeente en andere partijen en heeft waardering voor de aandacht voor het sociale aspect in de Routekaart, maar blijft voorstander van een meer integrale en gebiedsgerichte aanpak.

Documenten