Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 23-03-2023, Vergadering Ronde Tafel DoorwerkingsonderzoekRekenkamer Sociaal domein 23-03-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Bar Bakker - VVD
  • Jeroen van den Heuvel - D66
  • Walter van Dijk - Wethouder
  • Laura Hoogstraten - Wethouder
  • Vincent van Voorden - CDA

Zeist zet stappen naar betere monitoring in sociaal domein


Na een rekenkameronderzoek blijkt dat de gemeente Zeist verbeteringen doorvoert in de jeugdzorg en WMO, maar de gemeenteraad ontvangt nog onvoldoende verantwoording. Een recent debat belicht de noodzaak van betere sturingsinformatie en samenwerking met ketenpartners.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST – De gemeenteraad van Zeist heeft tijdens een ronde tafel discussie de uitkomsten van een rekenkameronderzoek naar de monitoring in het sociaal domein besproken. Het onderzoek, dat de voortgang sinds de aanbevelingen uit 2019 evalueerde, toonde aan dat er vertraging was in het opvolgen van deze aanbevelingen, maar dat er nu verbeteringen worden doorgevoerd.

"We hebben een kwaliteitsslag gemaakt in de jeugdzorg aanbestedingen," erkende wethouder Van Dijk. "Maar we zijn ons ervan bewust dat de verantwoording aan de raad beter kan."

De rekenkamer benadrukte het belang van monitoring om de raad in staat te stellen bij te sturen waar nodig. "Het is echt heel belangrijk om te monitoren," zei de heer Alberda, projectleider van het onderzoek. "De raad krijgt nog steeds onvoldoende verantwoording en de sturingsinformatie is gebaseerd op aannames."

De raadsleden en het college erkenden unaniem de waarde van de conclusies en de noodzaak om de nieuwe aanbevelingen van de rekenkamer over te nemen. "Het is een complexe materie waar we nog erg zoekende in zijn," gaf wethouder Hoogstraten toe. "We moeten investeren in goede gesprekken met zorgaanbieders en inwoners om de zachte kant van de zorg ook mee te nemen."

Een motie werd aangenomen om als raad in gesprek te gaan over de gewenste sturingsinformatie. "We moeten niet alleen kijken naar de groei, maar ook bedenken welke gegevens we nodig hebben om een beter oordeel te hebben," stelde raadslid Bakker van de VVD.

Het college heeft toegezegd de adviezen van de rekenkamer op te volgen en de raad actief te betrekken bij het proces. "We zijn blij met de opbouwende kritiek en onderschrijven de aanbevelingen volledig," zei wethouder Van Dijk.

De uitvoering van de aanbevelingen zal gevolgd worden via het Aanbevelingsregister, en de verbeteringen in de monitoring zijn onderdeel van het programma 'Sociaal in balans'. Het raadsbesluit van 23 mei 2023 is om kennis te nemen van het doorwerkingsonderzoek en de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamer over te nemen, zonder dat hier financiële, juridische of duurzame aspecten aan verbonden zijn.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft de informatieverstrekking aan de gemeenteraad van Zeist over de uitkomsten van een rekenkameronderzoek naar de monitoring in het sociaal domein. Het doel is om de raad te informeren over de voortgang sinds de aanbevelingen uit 2019 en om de raad te adviseren de nieuwe conclusies en aanbevelingen van de rekenkamer over te nemen. Het uiteindelijke doel is om de beleidsuitvoering in het sociaal domein te verbeteren en de zorg voor inwoners te optimaliseren.

Het doorwerkingsonderzoek van de Rekenkamer Zeist heeft aangetoond dat er vertraging is geweest in het opvolgen van de aanbevelingen uit 2019, maar dat er nu verbeteringen worden doorgevoerd. Er is een kwaliteitsslag gemaakt in de jeugdzorg aanbestedingen, wat zal bijdragen aan betere verantwoording en inzicht in effectiviteit en efficiëntie. Echter, de raad krijgt nog steeds onvoldoende verantwoording en de sturingsinformatie is gebaseerd op aannames. De rekenkamer heeft vervolgaanbevelingen geformuleerd voor zowel het college als de raad om de situatie te verbeteren.

Het college erkent dat de verantwoording aan de raad beter kan en geeft aan dat er inspanningen worden geleverd om de sturingsinformatie te verbeteren. Tijdens een ronde tafel op 23 maart 2023 werden de uitkomsten van het onderzoek besproken en de conclusies unaniem gewaardeerd. Er is ook een motie aangenomen om als raad in gesprek te gaan over de gewenste sturingsinformatie.

Het raadsbesluit van 23 mei 2023 is om kennis te nemen van het doorwerkingsonderzoek en de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamer over te nemen. Er zijn geen financiële, juridische of duurzame aspecten verbonden aan dit voorstel. Het verbeteren van de monitoring is onderdeel van het programma 'Sociaal in balans'. De uitvoering van de aanbevelingen zal gevolgd worden via het Aanbevelingsregister.

Documenten