Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Hier zijn 22 vragen en 30 vervolgvragen voor het adviesbureau van Frank Kippersluis. Ja, dit is geen vraag, maar een opvatting. U bent niet tevreden over de kwaliteit van de antwoorden. Oh, wilt u dat toelichten? Doe dat dan alstublieft.
Ja, dank u wel, meneer de Voorzitter. Er wordt weleens gekscherend over politiek gezegd dat je antwoord krijgt op vragen die je niet hebt gesteld, en op de vragen die je wel hebt gesteld, krijg je geen antwoord. Dat gevoel bekroop mij een beetje bij de beantwoording van de vervolgvragen. Volgens mij zijn ze bang om een concrete vraag te stellen, en vervolgens wordt er heel erg om de hete brij heen gedraaid. Dus vandaar dat ik wil oproepen om nu eindelijk eens antwoord te geven op mijn vragen. Vandaar dat ik niet tevreden was over de kwaliteit van de beantwoording.
Ja, ik weet het niet. Ik kan het niet herformuleren, dus ik kijk gewoon naar de wethouders, of niet soms? Wethouder, wilt u antwoord geven? Ik zie dat Walter van Dijk zijn vinger naar de knop beweegt, wethouder Van Dijk, maar...
De vinger die normaal gesproken naar de burgemeester zou hebben gewezen, zocht nu met enige aarzeling zijn weg, want hij zou degene zijn die hierop antwoord zou geven. En ja, gezien uw woordkeuze is het misschien verstandig om elkaar toch net iets beter te begrijpen wat betreft de werkelijke aard van de vraag. U mag ervan uitgaan dat wij oprecht hebben geprobeerd u zo goed mogelijk te begrijpen en u ook zo goed mogelijk van een antwoord te voorzien. Echter, in uw beleving is dat toch anders uitgevallen. Dus ik denk dat we daar gewoon nog even contact over moeten hebben.
Bedankt, de afspraak is genoteerd. Ja, zoals u zojuist al aangaf, heeft u ook vragen over antwoorden die nog niet gegeven zijn. Het betreft het volgende: de heer Tijmen Visser, die is nu met mij. Ik heb op 7 juli vragen gesteld waarop ik nog steeds geen antwoord heb ontvangen. Ik wil echter de urgentie en het belang ervan nogmaals benadrukken.
Denk inderdaad als toevoeging, we zitten nu in het nieuwe schooljaar, dat inmiddels 1,5 week oud is. Ik weet dat er in Zeist scholen zijn waar onbevoegde docenten voor de klas staan. Ook ben ik ervan op de hoogte dat er scholen zijn waar klassen zijn samengevoegd. Dit probleem is nog steeds urgent. Dus ik hoop inderdaad, en ik weet dat de wethouder dit eerder ook persoonlijk heeft aangegeven, dat dit een urgent probleem is. Maar ik was even benieuwd naar de status.
Het klopt dat de beantwoording wat langer heeft geduurd; dit heeft ook te maken met het zomerreces en met het feit dat we voor een deel van de informatie afhankelijk zijn van de scholen, die een aantal weken gesloten zijn. Het is zo dat de schoolbesturen primair zelf verantwoordelijk zijn, maar zij hebben dit signaal ook eerder bij ons afgegeven. Het onderwerp is ook een punt van gesprek. In september hebben we opnieuw een overleg met alle schoolbesturen en de schooldirecteuren. Op dit moment hebben wij geen signalen ontvangen, maar er komt sowieso morgen een officiële beantwoording van de vragen, dus dat kan ik toezeggen; daaraan is de afgelopen dagen gewerkt. Vooruitlopend daarop kan ik al wel zeggen dat de personele problemen op dit moment opgelost zijn, maar of dat toereikend is, is natuurlijk ook een kwalitatief oordeel. Het klopt inderdaad dat er ondersteuners worden ingezet door bepaalde scholen om de personeelstekorten op te lossen. Wat ik sowieso kan aangeven, is dat wij het werven van personeel ook als onderwerp bij de lokale educatieve agenda willen opnemen. Deze moet geüpdatet worden. Daarvoor hebben we nu ook al in het najaar een aantal sessies gepland met alle schoolbesturen en een aantal partners uit het onderwijsveld, waar we juist ook het werven van personeel willen bespreken. Wat betreft het coalitieakkoord hebben we natuurlijk ook iets gezegd over het toewijzen van voorrang aan bepaalde doelgroepen, zoals onderwijzers, zorgpersoneel of politieagenten. Dat is iets wat collega Hoogstraten zal meenemen bij de huisvestingsverordening en hoe we daarnaar kijken, want dat gaat over specifieke doelgroepen. Op dat punt kan ik in ieder geval aangeven dat het ook als aandachtspunt wordt meegenomen. Tot slot wil ik nog even kwijt dat er een soort gentlemen's agreement is onder de scholen om niet zomaar personeel van elkaar weg te kapen en om collegiaal overleg te voeren over hoe we omgaan met een docent die de overstap maakt. Dat kan ik in ieder geval aangeven. Het is een nijpend probleem in alle gemeenten, dus dat is wat ik er nu over kan zeggen.
Dank u, wethouder. We gaan over naar de handhaving van de zondagsopenstelling in het nieuwe democratische Zeist. Ik vraag aan Bredius wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot de gesprekken met de supermarkten. Ook ben ik benieuwd naar de datum waarop het college in gesprek zal gaan. En waar sta ik nu eigenlijk? Ik denk bij mezelf, ja, Walter van Dijk.
Ja, de vraag waarover het College in gesprek gaat, is anders dan de vraag wanneer de Raad in gesprek gaat. Het is misschien goed om die twee uit elkaar te houden. Er kwam ergens in het voorjaar, ruim voor het reces, een verzoek. De tijdelijk verruimde openstelling, die normaal gesproken vanuit een eerder besluit van deze Raad tien jaar geleden van 12 tot 6 uur op zondag was, is vanwege corona verruimd geweest van 10 tot 7 uur. Ja, die termijn was gekoppeld aan een bepaalde datum. Op een gegeven moment kwam die datum in beeld. Vervolgens kwam de vraag vanuit een aantal Albert Heijn-winkels in Zeist of we die periode zouden kunnen verlengen. Nou, daarover heeft een gesprek plaatsgevonden met een vertegenwoordiging van een aantal in Zeist gevestigde Albert Heijn-locaties. In dat gesprek is aangegeven dat het college op dat moment geen ruimte zag om, onder de noemer van corona of anderszins, tot verlenging over te gaan. De situatie rondom corona was niet van dien aard dat verlenging in de rede zou liggen. Bovendien lag er een besluit van de Raad en dit is in de kern ook een besluit van de Raad. Het College kan daar een uitspraak over doen, wat we gedaan hebben in een bijzondere situatie, zoals in dit geval met corona. Maar in een reguliere situatie is het een besluit van de Raad. Dus dat hebben wij mondeling toegelicht aan de betreffende heren. Zij hadden de behoefte om dat gesprek ook nog eens met de Raad te voeren, wat ook te maken had met een voortraject waarbij er informeel overleg met een vertegenwoordiging van de Raad had plaatsgevonden tijdens het politiek spreekuur. Ik weet niet precies wanneer dat is geweest; ik vermoed ook in het voorjaar, maar de griffie weet dat ongetwijfeld. Toen had men naar eigen zeggen te weinig tijd, waardoor men het eigen verhaal niet kwijt kon. Dus heeft de griffie, als ik me niet vergis, het initiatief genomen om eind september een gesprek te organiseren met in ieder geval Albert Heijn en mogelijk ook andere partijen die hierin interesse zouden kunnen hebben, en de Raad. Het college heeft daar verder geen rol in. Dat zou ons beeld zijn.
Nou, ik vraag me af of dit het officiële antwoord is naar aanleiding van wat we in het presidium hebben afgesproken, namelijk dat het college ons zou berichten over hoe het nu precies in elkaar zit. Dus ik weet niet of het presidium dit heeft doorkruist of dat dit vandaag al in het collegeoverleg als standpunt naar voren is gekomen, want volgens mij is in het presidium niet afgesproken dat er een datum geprikt zou worden, maar dat er eerst een vraag gesteld zou worden richting het college om verduidelijking.
Ja, voorzitter, ik wil het hebben over de insteek om tot een gesprek te komen tussen de belanghebbenden in dit geval. En als men zegt dat die groep groter zou kunnen zijn dan alleen de mensen die bij dat gesprek aanwezig waren, dan zou ik me kunnen voorstellen dat bijvoorbeeld ook inwoners hier iets van zouden kunnen vinden. Maar dat lijkt me aan de raad. Het feit dat zo'n gesprek zou kunnen plaatsvinden, was een van de uitkomsten. In ieder geval was er een verzoek van de mensen met wie wij destijds aan tafel zaten. Dat was of dat, ja, is meegegeven richting onder andere de griffie, en dat heeft, denk ik, inderdaad de uitkomsten van het presidium gekruist. Nee.
Nee, dat denk ik niet, want we hebben afgelopen week een presidium gehad en daar is heel duidelijk een vraag richting het college gestuurd. Dus geeft u nu antwoord? Ja, het wordt nu politiek, hè?
Vastleggen, ja, maar we moeten hierover geen onduidelijkheid laten ontstaan. Zoals ik heb aangegeven, is het proces verlopen en kan er niet meer aan gesleuteld worden. Wat er exact in het overleg met Albert Heijn heeft plaatsgevonden en wat de uitkomst daarvan is, moet nog blijken in de vertaling of de vervolgacties die nog moeten plaatsvinden. Dat zou kunnen leiden tot een andere insteek, maar dat weet ik op dit moment niet. Dit is wat ik schets naar aanleiding van het gesprek dat ik met de heren van Albert Heijn heb gehad, maar dat was voor het reces. Volgens...
Volgens mij moeten we even kijken of het besluit van het presidium al is doorgekomen. Volgens mij was er afstemming met de secretaris, en ik dacht dat het zo was. Het kan zijn dat het nog niet is doorgekomen, maar ik denk dat de heer Fluitman terecht een punt maakt. Laat ik zeggen dat, als dat besluit er is, het misschien ook vraagt om een ander antwoord, maar daar kunnen we nu verder niet op ingaan. Dus we zoeken het uit en dan komen we erop terug met voldoende informatie. Meneer Bredius had, denk ik, een punt.
Het was eigenlijk nog onduidelijker dan het al was. Volgens mij was er een mail gestuurd door de portefeuillehouder samen met de behandelend ambtenaar aan de fractievoorzitters, waarin dit voorstel werd gedaan om in gesprek te gaan tussen het college en de Raad. Zo heb ik het begrepen, ja.
Maar Jan, nu ga je in op wat ik net heb gezegd, en dat betekent dat we over die kwestie een presidium hebben gehouden. Er is onduidelijkheid, en het presidium heeft het college gevraagd om met een verduidelijking te komen, zodat we in een volgende vergadering weten waar we aan toe zijn. En...
Ja, dat is wat er nu aan de orde is, maar volgens mij was het door een ander besproken. Dat is in het plezier besproken, maar we zitten nu in de raad. We stellen nu vragen aan het college. Ik weet niet of het college al bekend is met hoe dit proces loopt en...
Meneer Bredie, naar mijn mening heeft de wethouder een constatering gedaan op basis van zijn kennis, en de raad zegt dat er in het presidium over een andere context is gesproken. Dit moeten we oplossen, dus we beginnen gewoon met de procedure waar deze thuishoort. We gaan nagaan wat het besluit van het presidium is en ervoor zorgen dat dit bij het college terechtkomt, zodat zij daarop kunnen reageren.
Wat er gaat gebeuren, is duidelijk. Het presidium heeft een besluit genomen en daarin een verzoek aan het college gericht. Blijkbaar heeft het college dat nog niet ontvangen. Dat gaan we herstellen, en op dat moment kan het college antwoorden op de vraag die zij passend acht. Zo niet, dan blijven we hier te lang bij stilstaan. Dank, wethouder, dank, Raad. Dan gaan we over naar de verduurzaming van Bergweg 84. Overigens heeft er vandaag ook een voorbereidend gesprek plaatsgevonden tussen enkele raadsleden en enkele ambtenaren, als voorbereiding op een informatiebijeenkomst over verduurzaming en monumentenzorg in het algemeen. Ik wil dat even melden. Maar de vragen van de SP, Chimene, gaan over het punt dat er ook voortgang zou kunnen zijn met betrekking tot de casus Bergweg 84, omdat er een individueel gesprek heeft plaatsgevonden. Zij is zeer benieuwd of dat gesprek heeft plaatsgevonden en ook of het heeft geleid tot een verdere oplossing. Laten we even kijken naar de wethouder of die daar iets aan wil toevoegen. Ja?
Ja, ik wil nog wat toevoegen. Ja, zeker, dank u wel, voorzitter. Ten eerste, dank u wel voor het beantwoorden van de vragen. Ik wil even iets rechtzetten over het citeren van de projectleider. Ik was bij die bijeenkomsten waar meneer Van Ginkel net op doelde vanmiddag. Ik heb haar inderdaad verkeerd geciteerd, daar wees zij mij op. Excuses zijn aangeboden en aanvaard. Dan, het gesprek tussen de bewoner van Bergweg 84 en de gemeente heeft niet vanmiddag plaatsgevonden, maar dat vindt aanstaande maandag plaats, heeft zij mij laten weten. Dus hoe dat af gaat lopen, dat weten wij nog niet, en wellicht stellen we naderhand daar nog vervolgvragen over. Mijn aanvullende vraag was: welk gewicht hecht het college nog aan de uitkomst van dat gesprek van volgende week maandag?
Spoel door. Dan kijk ik er even naar. Ik denk dat de heer Van Eck niets te zeggen heeft over het belang dat het college hecht aan de uitkomst van een gesprek dat nog gaat plaatsvinden. Het is een ingewikkelde vraag.
De vraag lijkt mij inderdaad een ingewikkelde. Daarop kan ik een ingewikkeld antwoord geven, maar ik denk dat het eerlijke antwoord is dat we dat gewoon even moeten afwachten. We zijn nog in afwachting van een nieuw plan vanuit de indieners. Dat is ook toegezegd. Ja, daarna zal er een nieuwe weging plaatsvinden. De context is veranderd, dat geeft inderdaad aan dat de casus in beweging is. En nou ja, ik ben een optimistisch mens. Dus laten we even afwachten wat het gesprek oplevert; dit zou toch bij elkaar moeten kunnen komen. Er zou maar hoop zijn, daarom heel...
Ja, voorzitter, ik wil ook nog een vraag stellen, dank u. Worden alle partijen uitgenodigd voor dit gesprek? Aanstaande maandag, zeg maar, want wij zouden er ook graag bij aanwezig willen zijn. De gemeente en... [de tekst lijkt hier onvolledig te zijn; er ontbreekt informatie om de zin correct af te maken].
Laten we overgaan naar het volgende punt: de voldoende. Ik kijk even rond, ja, nietwaar? De bevoegdheid tot toewijzing van windmolens door de provincie maakt meneer Visser zeer tevreden met het antwoord. Hij vraagt zich af: kunnen we nog meer doen om te voorkomen dat er windmolens komen?
Komt het voor? Welk signaal gaan we als gemeente afgeven, hè? Naar mijn mening is het duidelijk dat we, nou ja, enigszins overvallen zijn door de provincie omdat ze ons min of meer hebben bedreigd. We gaan ze gewoon neerzetten, dan denk ik: ja, naar mijn mening hebben we voorlopig iets afgesproken in Zeist. Wat kunnen we doen, welk signaal geven we af? Vorig jaar hebben we een prachtige motie aangenomen. Gaan we daar iets mee doen wat betreft alternatieven?
Ja, ik kan daar heel gevat op antwoorden, maar dat is niet zo gepast. Nu even de vraag, zoals die is binnengekomen, in ieder geval via de mail. Ik kan zeggen dat wij als college niets gaan ondernemen richting de provincie, want eigenlijk vraagt u: "Wat gaan wij doen om duidelijk te maken dat windmolens in Zeist niet wenselijk zijn?" Dat is een partijstandpunt. Dat is niet het standpunt van het college en ook niet het standpunt van deze raad, maar het is een partijstandpunt. Dus wij gaan als college geen partijstandpunt van Zeist nu richting de provincie verkondigen. En als u de behoefte voelt om dit duidelijk te maken bij de provincie, dan staat het u natuurlijk vrij.
Oh, sorry, even nog, Carl. We gaan dit jaar natuurlijk ook de routekaart actualiseren. We zijn er al mee bezig en geven al uitvoering aan de motie door allerlei alternatieven die voorbijkomen te overwegen, bijvoorbeeld door subsidie te verlenen, zodat ook alternatieven mogelijk worden. Dus, maar ik denk dat in de routekaart die motie duidelijk ook een plek zal krijgen. Volgende.
Ja, een aanvulling, want het gaat hier natuurlijk ook om de aanwijzingsbevoegdheid van de provincie. En daar kunnen we als gemeente wel degelijk een standpunt over innemen, los van partijpolitiek.
"Ik begrijp de voorzitter. Daar wil ik dan wel een opmerking over maken betreffende de partijpolitiek. Er wordt specifiek naar hem gewezen, maar het is wel degelijk een onderwerp dat onze samenleving aangaat, en die motie is volledig door de Raad gedragen. Dus ik ben het met de heer Karlovic Klini eens dat wij wel degelijk een richting moeten aangeven aan de provincie, en ook zoals het artikel in de krant stond, dat de aanwijsprocedure ook op Zeist toegepast zou kunnen worden, of wordt toegepast. En ja, dat vind ik toch wel iets dat verder gaat dan partijpolitiek."
Maar het antwoord van de wethouder was het antwoord dat hij heeft gegeven. Dus als de Raad vindt dat zij daarin verder wil gaan, dan is het aan de Raad om daar actie in te ondernemen. Ik ga over naar de aankondiging voor Delta en Nieuw Democratisch Zeist. BREDIUS vraagt zich af wat het beleid is ten aanzien van aankondigingen in het publieke domein voor sport en cultuur van kortdurende aard, zeg ik maar even naar mijn beste weten. Wie van het college kan verlichting bieden?
Geachte voorzitter, het zal u niet ontgaan zijn dat ik een groot liefhebber ben geweest van de Vuelta en zelfs deelnemer. Dat neemt echter niet weg dat wij als gemeente Zeist geen gedoogbeleid hanteren als het gaat om het plaatsen van dit soort borden. Wij hebben hierover afspraken met elkaar gemaakt. Mag ik even het antwoord erbij voegen? Wij hanteren de regel dat dergelijke aankondigingen via de daarvoor bestemde borden, zoals de zogenaamde Robin-borden die langs de lantaarnpalen worden geplaatst, en de publicatieborden die wij daarvoor hebben, gecommuniceerd moeten worden. Het verzoek dat van een andere partij uit de raad is gekomen, heeft ook direct tot actie geleid, namelijk het verwijderen van de borden. Ik denk dat ik hiermee voldoende heb geantwoord op de vraag dat wij geen gedoogbeleid voeren rondom het plaatsen van borden voor culturele of sportevenementen. Dat neemt niet weg dat de Vuelta naar mijn mening altijd een groot succes is geweest.
De vraag ging daar niet over. Ja, ik vind dat deze wethouder snel op weg is om de titel 'wethouder fiets', die al lang aan collega Catsburg is vergeven, te bemachtigen. Wordt hij niet ingehaald? Ja, ik denk van wel, links en rechts.
Voorzitter, toch wil ik nog even reageren. Ik kan me herinneren dat er elke winter een forse sneeuwpopversiering staat, evenals kerstversiering. Hoewel het geen reclame is, komt er wel iets van beheer of iets dergelijks bij kijken. Dit leidt ook af op een rotonde. De vraag ging eigenlijk over het beleid wat betreft de reclame-uitingen, maar er gebeurt dus het nodige op die rotonde. Is dat dan wel mogelijk? Wethouder, ...