Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Welkom, wethouder Catsburg. U kunt gelijk aan de slag, want we beginnen met PR 23-077: twee vragen van Bredius en Fixscreen. Nieuw Democratisch Zeist heeft vragen over de aanvliegroute. Zeg maar, wat is de status van het project op dit moment? En de heer Fiscali voegde daar nog de vraag aan toe of in die besprekingen ook inhoudelijk iets naar voren gebracht zou kunnen worden over de bezwaren vanuit hier tegen de drukke verkeersroutes, wethouder Catsburg.
Wat betreft de status van de 4/4-aanvliegroute, er is geen nieuwe informatie voor ons beschikbaar. We hebben vanmiddag nog met de provincie gebeld, maar ook daar was in geen enkel geval nieuwe informatie beschikbaar, zo hebben we nogmaals aangegeven. Zodra er meer informatie is, zullen zij die met ons delen, maar zij verwachten ook niet eerder dan aan het eind van dit jaar meer informatie vanuit Den Haag te krijgen. Wat het tweede deel betreft, over de groei van de provincie Utrecht, dat lijkt ons vooral een politieke vraag. De Raad heeft volgens mij in diverse beleidslijnen ook uitspraken hierover gedaan, en volgens mij is dit niet het moment om over die politieke vragen te gaan debatteren met elkaar, want dat is echt een inhoudelijk politiek punt. Dus dat nemen wij in ieder geval niet mee in de verdere besprekingen, tenzij de Raad ons daar een opdracht voor geeft. Maar dat is niet in lijn met eerdere besluitvorming. Dank u.
Dankzij meneer Visser gaan we naar onderzoeksrapport P23-078 over dak- en thuisloosheid bij kinderen van Stichting Het Vergeten Kind. Jan Bredie heeft daar een aantal vragen over gesteld, onder andere of wij meedoen met wat in het rapport de 'vragenlijst twee' wordt genoemd, en of er nog meer informatie te geven is over dit onderwerp. Wethouder Wilting zal dit procesmatig toelichten.
We hebben ook procesmatige opmerkingen besproken met de griffie. Er zal nog een bijeenkomst worden gepland over het rapport van de Ombudsman en de Kinderombudsman betreffende dit onderwerp. Ons voorstel is om dit rapport ook te bespreken, zodat we breed met de Raad in gesprek kunnen gaan over dit thema. Ten tweede, de samenvatting van het onderzoek van Stichting Het Vergeten Kind richt zich op gemeenten. Gemeenten hoeven niet in alle gevallen alle richtlijnen van een nationaal plan te volgen, maar ze moeten wel het aantal dak- en thuislozen in de gemeente goed in kaart brengen. Relevante afdelingen zoals Wonen, Werken en Inkomen moeten betrokken worden, en er moet actief gezocht worden naar partijen die huisvesting kunnen realiseren. Als we kijken naar de situatie in Zeist, dan blijkt uit de praktijk en registratie dat de dakloosheid onder jongeren in onze regio beperkt is. We pakken dit regionaal aan, maar we zijn nog bezig met het verkrijgen van de exacte cijfers, die u nog van ons zult ontvangen. We zetten sterk in op een preventieve aanpak en hebben geen zicht op cijfers van jongeren die bijvoorbeeld bij andere gezinnen of vrienden thuis wonen. Dat is lastiger om inzichtelijk te krijgen, maar we zijn wel bezig om de cijfers te bekijken. We hebben cijfers van het Leger des Heils, maar die zijn regionaal en moeten nog vertaald worden naar de situatie in Zeist wat betreft de projecten en oplossingen. Het is wel degelijk een probleem, ook al is het beperkt in omvang. We werken altijd in samenwerking, maar tot dusver hebben we nog geen jongeren betrokken, zoals ook in het rapport wordt aangegeven. De heer Bredius stelt voor om ervaringsdeskundigen mee te nemen, en dat is een goede suggestie die we in de verdere uitvoering zullen meenemen, zowel op het niveau van Zeist als in regionaal verband.
Vooruitlopend op het nationale actieplan dakloosheid hebben we al veel gedaan op het gebied van maatschappelijke opvang en preventie van dakloosheid in Zuidoost-Utrecht. We werken nauw samen met zorgaanbieders, corporaties en inwoners die onderdak nodig hebben, en vaak is daar ook ondersteuning bij betrokken. Het gaat niet alleen om het bieden van een huis, maar ook om de benodigde ondersteuning. Het principe is dat het voorkomen van dakloosheid beter is dan genezen. We hebben een aantal projecten in afstemming met collega Hoogstraten. Misschien is het een suggestie om de verschillende projecten die er op dit moment zijn schriftelijk naar de Raad te sturen, zodat er een overzicht is. Kortom, we hebben de pilot 'Onder de Pannen', waarbij we een koppeling maken tussen inwoners die een woonplek zoeken en mensen die woonruimte over hebben. U kent 'Zij is ter Vesten' wellicht. We zijn bezig met kamers met aandacht voor 18-plus jongeren die uitstromen uit de jeugdzorginstellingen, maar nog niet over een voldoende vangnet beschikken. Er zijn meerdere projecten, en ik denk dat het goed is dat ik het hierbij laat en de Raad een schriftelijke reactie geef voor een goed overzicht van de verschillende projecten die er zijn. Tot zover, voorzitter.
Voorzitter, goed, dan gaan we nu naar punt 23.81: de brief van het COA en Nidos over de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV). Er zijn eigenlijk twee vragen. Ten eerste, Carlo Viskenij van Nieuw Democratisch Zeist vraagt naar de achtergronden van de omvang van deze problematiek. En ten tweede, Gerard van Vliet van GroenLinks vraagt wat we moeten doen als kinderen toch op straat terechtkomen, om het maar even kort en bondig te zeggen. Ik denk dat Laura Hoogstraat...
Hè? Ja, dank u wel, voorzitter. Ik kan aangeven dat wij als gemeente niet de invloed hebben, noch enige kennis bezitten over waarom de achtergrond van de toestroom is zoals die is, of hoe we de toestroom kunnen beperken. Dat is echt een zaak voor de landelijke en Europese politiek. Ik kan wel aangeven dat we in Zeist wel degelijk erkennen dat er een vraagstuk is en dat we ermee aan de slag zijn gegaan. Zo zijn we voor de zomer daadwerkelijk met het Nidos en de provincie concreet in gesprek gegaan over locaties. Daar zijn we al wat langer mee bezig, maar nu hebben we echt een concreet aantal locaties bekeken waar we de opgaven kunnen realiseren. In de provincie Utrecht hebben we met de 26 gemeenten ook afspraken gemaakt over hoe we gezamenlijk het Nidos en de opvang van minderjarige asielzoekers kunnen vormgeven. Daarbij hebben we als Zeist, binnen die taakstelling, gezegd dat we minimaal acht minderjarige vluchtelingen gaan huisvesten. We zijn nu met een locatie bezig om te kijken of er plek is voor twaalf minderjarigen. Dus in die zin staat het zowel op de agenda van de provincie als van Zeist, en zijn we ook bezig met het concretiseren en uitvoeren.
Ja, ik vind het jammer dat wij als gemeente gewoon moeten afwachten wat er op ons afkomt en dat we daar kennelijk geen enkele invloed op kunnen uitoefenen. Ongeveer 1,5 week geleden stond er een artikel in de Volkskrant over prognoses die landelijk gemaakt worden en waar gemeenten dan maar moeten slikken wat er komt. Die prognoses roepen ook de nodige vragen op. In dat licht heb ik moeite met het op de juiste wijze plaatsen van deze brief. Daarom is mijn vraag naar de oorzaken. Maar goed, als u stelt dat de gemeente daar verder niets over kan achterhalen, dan zullen we ons daarbij neer moeten leggen. Dus dank u.
Dank u, meneer Fischer. Nu we democratisch in Zeist zijn aangekomen, komen we zo dadelijk nog even op dit punt terug. Gerard van Vliet van GroenLinks, dank u.
Dank u. U ziet dus een situatie waarin er in de regio eigenlijk onvoldoende plekken zijn. Er wordt vanuit Zeist melding gemaakt. Dank voor het antwoord dat er gekeken wordt naar een locatie voor minimaal 8 plekken en dat er momenteel gezocht wordt naar een locatie voor 12 plekken. De aantallen die genoemd worden, zijn vrij aanzienlijk. Ik begrijp dat het geen eenvoudig onderwerp is, maar hoe kan de regio, gezien de aantallen die nu besproken zijn, die 100 plekken waar het hier om gaat opvangen? Of gaat dat toch heel lastig worden? En welke andere scenario's hebben we in Nederland om hiervoor te zorgen? Want het kan toch niet zo zijn dat jongeren van 12 tot 17 jaar, of kinderen en jongeren tot 17 jaar, op straat terecht komen. Dank u.
Nou ja, het rijk heeft, zeg maar, het vraagstuk aangepakt. Net zoals de spreiding over de verschillende provincies werd verdeeld, hebben we in de provincie Utrecht afspraken gemaakt dat we in ieder geval tot aan het eind van dit jaar een aantal serieuze locaties hebben. Ook zullen alle jongeren daar opgevangen worden, waarbij door de verspreiding op gemeentegrootte de taakstelling voor Zeist minimaal 8 minderjarigen is. Zo hebben we dat in de provincie verdeeld en pakken we dat gezamenlijk op. Dat is ook alles wat we doen: stappen naar voren zetten en het gezamenlijk en solidair aanpakken, zoals we dat met het Utrechtse plan van aanpak hebben neergezet. Natuurlijk heeft de val van het kabinet toch wel weer invloed, maar op 12 september wordt er gekeken of de spreiding controversieel verklaard wordt of niet. En als dat zo is, dan is dat een nieuwe werkelijkheid waarin we in de provincie weer in gezamenlijkheid kijken hoe we verder gaan. Voor zover is het in ieder geval dat we aan de slag gaan met wat we als Zeist kunnen doen. En nou ja, daar zijn we mee bezig om dat uit te voeren. Voor...
Voor het aanvullende antwoord blijf ik bij meneer Van Vliet. U geeft aan dat Zeist al invulling geeft aan de door de FNV aangegeven wens van ten minste, voor mij was het een nieuwe term, 60% van het mediaan bruto loon, wat inmiddels €16,- is. Sla ik er een over? Die staat niet op mijn briefje, maar misschien heb ik dan de verkeerde versie. Nee, oké, maar als u een vraag heeft over punt 82, mag dat ook hoor. Nee, oh nee, er werd een vraag gesteld over het minimumloon. Laura Hoogstraten wordt vervangen.
Als plaatsvervangend burgemeester moet ik aangeven dat wij in ieder geval voldoen aan de CO-gemeente salarisschalen; deze zijn daar ook op aangepast. Periodieken die onder het minimumloon vielen, zijn geschrapt, en ook de medewerkers die onder de baangarantie vallen, ontvangen meer dan het wettelijk minimumloon. Als u specifiekere vragen heeft, dan zou ik wat dat betreft schriftelijk moeten antwoorden, meneer.
Nu is de vraag op zichzelf relevant, aangezien we eerder hebben gesproken over het onderwerp van een minimumloon van €14. Uit die discussie kwam inderdaad het antwoord dat u zojuist gaf. Echter, de vraag spitst zich nu toe op de verhoogde hoogte, namelijk €16, en het is mij niet bekend of we daaraan voldoen. Mijn vraag is dus eigenlijk of we ook voldoen aan het minimum van €16.
Ik kan alleen maar aangeven dat de CO-gemeenten schade hebben toegebracht. Als u meer wilt weten, stel ik voor dat u schriftelijke vragen stelt. Dat is misschien het beste.
De informatie zal nog naar u worden toegestuurd. PR 23-085 betreft de vestiging van de discotheek in de Dorpsstraat te Breda, die nieuw en democratisch is. Zeist vraagt naar de stand van zaken en de fiscale initiatieven van dezelfde partij. Eigenlijk voegt men eraan toe: "Kan er inmiddels niet gewoon al een besluit genomen worden, wethouder Van Dijk?"
Ja, het antwoord is nee. Vrij recent heeft de Socialistische Partij vragen gesteld over dit onderwerp, en die hebben we redelijk uitgebreid beantwoord. Ten opzichte van dat moment, en zoals gezegd, zijn er geen ontwikkelingen die maken dat we op dit moment genoeg informatie hebben om tot een besluit te komen. We zouden wel graag willen, want we begrijpen dat de beoogde exploitanten die duidelijkheid zoeken. Ik begrijp ook dat de omgeving nadrukkelijk op zoek is naar die duidelijkheid, en als Raad ongetwijfeld ook, vandaar deze vraag, stel ik mij zo voor, evenals voor de SP. Maar wij hebben nog niet alle gegevens die noodzakelijk zijn om tot een goed en integraal besluit te kunnen komen. Met name het geluidsonderzoek speelt hier een grote rol. Daarvoor zijn wij afhankelijk van de ODRU, en we zijn nog in afwachting van het definitieve rapport van de ODRU. Daarna komt zo'n integraal besluit alsnog dichterbij, zou ik hopen. Maar ik kan er echt geen datum aan koppelen. Geloof me, we zitten daar zowel ambtelijk als bestuurlijk bovenop om de omgeving en de exploitanten, zoals gezegd, de gevraagde duidelijkheid snel te kunnen bieden. Dank u.
Al datgene wat nu onderzocht wordt, begint met het eerste; vervolgens wordt, aan de hand van het resultaat daarvan, het tweede onderzocht, en zo verder. Op deze manier wordt alles onderzocht in het kader van de mogelijkheid van een categorie 5-vergunning.
Van Dijk, ja, ik gebruik het woord 'integraal' twee keer met opzet om aan te geven dat wij pas een besluit nemen op het moment dat alle relevante en vaak ook noodzakelijke informatie beschikbaar is. En het antwoord is inderdaad correct dat het hier gaat om categorie 5. De exploitanten hebben de bedoeling om gebruik te maken van de mogelijkheid die wat dat betreft wordt genoemd in het bestemmingsplan. En dan gaat het inderdaad om een discotheek, en dat is de categorie 5 waar u op doelt.
Bedankt daarvoor, R23-088, de AV. In de wijziging van de gemeenschappelijke regeling is een artikel 17 opgenomen. Dit artikel gaat over evaluatie. De heer Bredius vraagt om een toelichting op dit artikel en vraagt tevens of er voor deze wijziging ook nog een raadsvoorstel komt. Wethouder Catsburg?
Nu de Wet gemeenschappelijke regelingen een evaluatieregeling vereist, geven we hier met dit artikel invulling aan. Ja, het klopt dat er binnenkort een raadsvoorstel over de wijziging van deze gemeenschappelijke regeling op uw tafel ligt, zoals dat ook bij andere gemeenschappelijke regelingen is gebeurd. De Raad van State zal deze naar verwachting binnenkort behandelen, aangezien het voorstel door het college zal worden ingediend.
Het nemen van het initiatief tot evaluatie leek nogal beperkend van aard. Als het stuk goed leest, worden er ook diverse zienswijzen gedelegeerd, die niet aan de Raad worden voorgelegd. Naar aanleiding daarvan rees de vraag of de Raad, ofwel de gemeenteraad, dan wel verschillende gemeenteraden, geen bevoegdheid heeft om het initiatief te nemen tot evaluatie. Betreft dit de beperkende inhoud van dit artikel? Is dat niet in strijd met alle democratische principes?
Kasper: "Nou, dat laatste zouden we sowieso niet durven, maar klopt het dat het initiatief voor een evaluatie bij het AB-lid ligt? Maar u als Raad kunt natuurlijk het AB-lid de opdracht geven om een evaluatie te laten doen van de AVRI. Dus in die zin is dat, volgens mij, uitstekend geborgd. Oké?"
Oké, dank aan de wethouder en degenen die vragen hebben gesteld over PR 23 91 betreffende het omgaan met oudere werknemers. Nu komen we bij de vragen van de heer Tijmen Visser van GroenLinks en Gerard van Vliet. Laten we even reflecteren. In de stukken is ook al een tekst opgenomen van onze secretaris. En nee, GROTIUS, ik ga ervan uit dat voor de beantwoording Laura Hoogstraat de burgemeester zal vervangen.
Als locoburgemeester, ja. De gemeentesecretaris heeft inderdaad naar aanleiding van het ontvangen van de brief via de griffie berichten over de context aan de Raad verspreid. Gemakshalve wil ik daarnaar verwijzen voor een reactie. Kijk, er wordt nog gevraagd, hè? Moeten we dan een andere regeling voor oudere werknemers of een levensfasebudget en dergelijke zaken invoeren? In Zeist is het gebruikelijk dat er goede gesprekken worden gevoerd met de medewerkers. Oudere medewerkers geven soms aan dat ze minder willen gaan werken en in dat geval kijken we naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. Door met elkaar in gesprek te gaan, is dat hier eigenlijk altijd de goede aanpak geweest. Dan komt er doorgaans een goede oplossing, bijvoorbeeld door rekening te houden met dienstroosters of door een ander takenpakket aan te bieden, of simpelweg door minder uren te werken. De cao verplicht ons niet om een generatiepact te sluiten. Wij zijn ervan overtuigd dat het zoeken naar een dialoog en het kijken naar gezamenlijke oplossingen het beste werkt en dat we daar als gemeente altijd voor openstaan. Ik kijk ernaar uit om deze kwesties verder te bespreken.
Ja, dank voor de beantwoording. Ik was met name benieuwd naar mijn vraag, die inderdaad wat algemeen was, en wilde hierop reflecteren. Ik was vooral geïnteresseerd in alinea vijf. Het gaat over de werkcultuur, en dat beangstigde me even. Ik dacht: "Hé, ik hoop dat dit ook zo gelezen wordt." Ik lees daar, nou ja, een cultuur van negeren en haantjesgedrag. U kunt dat natuurlijk ook zelf lezen, en daar was ik nieuwsgierig naar. Ik begrijp dat één incident altijd lastig is, maar zelfs als het er maar eentje is, zou ik me er altijd rot over voelen.
Nou, ik kan wel aangeven dat het natuurlijk een signaal is dat de NSA afgeeft. Dat is zo, maar er zal altijd serieus gekeken worden naar wat de signalen zijn en of er wellicht één is waar iets mee gedaan moet worden. Dus in die zin wordt elk signaal serieus genomen, zonder dat daar meteen hele grote onderzoeken aan vastzitten. Er zal echter wel een gesprek over gevoerd worden. Dank u.
Hartelijk dank. Fiscaal initiatief genoteerd onder nummer 2396: een brief van inwoners uit Den Dolder aan de Provinciale Staten. Hierin vragen zij of een snelheidsverlaging op de N238 mogelijk is. Volgens mij is dat inderdaad de vraag: of het college dit verzoek ook steunt. Wethouder Catsburg, denk ik.
Ja, voorzitter, wij kennen het verzoek van de bewoners. We hebben ook een gesprek gehad; ik heb samen met een verkeerskundige vanuit Zeist gesproken met de bewoners. Het college heeft hier geen oordeel over, omdat we niet alle ins en outs kennen van de reden om het niet te doen. We zijn vanmiddag nog bij het afscheid van Arne Schaddelee geweest, die aan het begin van zijn periode heeft gezegd dat alle provinciale wegen naar 60 km/u zouden moeten. Vandaag gaf hij aan dat dit wel heel erg ambitieus was. Maar in het Netwerkperspectief Provinciale Wegen 2040 heeft de provincie wel onderbouwd waarom ze voor een aantal wegen de snelheid willen verlagen van 80 naar 60 km/u. Dit heeft vooral te maken met leefbaarheid, maar ook met het feit dat als je van 80 naar 60 km/u gaat, je uitwijkgedrag kunt verwachten. Dat is een van de onderzoeken die de provincie heeft gedaan. Daarbij kun je verwachten dat bijvoorbeeld op deze weg het uitwijkgedrag van automobilisten naar de omliggende wegen toeneemt, en dat zijn dus de wegen door bijvoorbeeld Bos en Duin en Huis ter Heide, waar de overlast zich verplaatst.
Daarnaast is dit stuk weg natuurlijk ook een belangrijke route van en naar Soest vanuit onder andere Zeist, maar ook vanuit Soesterberg. Het is een belangrijke doorgaande route in de provincie die op een bepaalde manier is ingericht. Je moet hem ook geloofwaardig inrichten; dus van 80 naar 60 km/u gaan betekent nogal wat voor de weg. Alles overwegend heeft de provincie nu gezegd dat ze voor dit gedeelte niet terug willen naar 60 km/u. De bewoners gaan inspreken en hebben een zienswijze ingediend richting de provincie, dus we laten het nu even bij de provincie. Mochten ze echter de snelheid van 80 naar 60 km/u willen verlagen, dan zal er uitgebreid onderzoek door de provincie moeten plaatsvinden om te bepalen of het verantwoord is en wat de effecten zijn. Dan zal ook de gemeente Zeist daarbij betrokken worden in het hele proces en ons waarschijnlijk om een mening gevraagd worden; daar mag ik in ieder geval van uitgaan. Maar dat is in ieder geval de situatie rondom dit verzoek van de inwoners. Ze zijn bij ons geweest, en we hebben dit op deze manier aan hen uitgelegd. En ja, zij spreken nu in bij de provincie. Dank u.
Maar dan komt het op een later moment toch wel aan de orde, neem ik aan, als er uitgewerkt moet worden. De ideeën met betrekking tot de nieuwe verbindingen en de meerdere punten op de provinciale weg waarover gestoken moet worden en dergelijke zullen dan waarschijnlijk besproken moeten worden, ook met betrekking tot de snelheidsbeperking, door zowel de gemeente als de provincie.
Ja, dat klopt. In nieuwe verbindingen is dit wel een onderdeel, maar het gaat niet zozeer om de snelheid van 80 naar 60 te verlagen. Het is echter wel zo dat, op het moment dat kruisingen worden aangelegd, het niet de bedoeling is dat je met 80 km/u de kruising nadert, toch? Dus er zal een ander regime rondom kruisingen gaan heersen. Dat mag duidelijk zijn. Maar dat wordt inderdaad bij een nieuwe verbinding al meegenomen. Ja, dank u.