Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
We gaan nu over naar het tweede deel van de vragen, en dan komen we bij Laura Hoogstraten, denk ik. Ja, de vragen van Martin, die volgens mij van Bas van der Schild zijn, zijn eigenlijk toegespitst op de kunstenaars.
Ik vroeg specifiek aan Channa of het onvoldoende beantwoord was, dus ik dacht dat je dat ook nog bij Martina zou doen, maar dat is niet zo. Nee, er is een vraag, nietwaar? Kan het college aangeven welke partners contact zouden hebben? Wat gaan we nu doen om het atelierbeleid eigenlijk naar een hoger niveau te tillen? Nou ja, om te komen tot een beter voorbereid atelierbeleid. Daarover zijn we al in gesprek en daarvoor sparen we ook met ons platform voor beeldende kunst. Daarnaast hebben we ook gewoon goed contact met Plaatsmaken in Utrecht. Dat is een organisatie van de provincie Utrecht die zich inzet voor het creëren van meer ruimte voor makers. Uiteindelijk moet alles wel landen en is het atelierbeleid ook een van de onderwerpen die we graag willen behandelen in onze nieuwe cultuurvisie, bij de herijking daarvan. Dus de gesprekken zijn er, de contacten zijn er en uiteindelijk moeten we als raad een keuze maken binnen het cultuurbeleid. Cultuurvisie, moet ik zeggen.
Nu heb ik op dit specifieke onderwerp geen aanvullende vragen, want volgens mij komt dit onderwerp ook nog terug op de avond, nietwaar? Ik bedoel de cultuuravond op 9 mei, waar we het volgens mij ook uitgebreid over gaan hebben. Ik had echter nog wel een andere aanvullende vraag. Vandaag ontving ik een e-mail van een ambtenaar die aangaf dat er op mijn aanvullende vragen, die nu ook hier op de lijst staan, momenteel geen duidelijk antwoord gegeven kon worden door de gemeente. Zij stelde voor om een afspraak te maken met BPD. Ik weet niet of jullie dat bekend voorkomt, maar dat zou dus aanstaande vrijdag zijn. Nu hoor ik jullie echter ook zeggen dat het misschien goed is om iets breder te organiseren om aandacht aan deze vraag te besteden. Dus ik zou zeggen, misschien moet de afspraak van vrijdag dan maar niet doorgaan en moeten we iets algemeners organiseren. Ik bedoel, ik ben best bereid om naar BPD te gaan en samen met de gemeente dat gesprek te voeren. Maar ik vond het ook een beetje vreemd, omdat ik dacht dat het niet de normale procedure is dat ik zelf op zoek moet naar de antwoorden in plaats van dat het college dat doet.
Nu spreek ik namens mijn buurt voor de heer Van Dijk. Ik denk dat een gesprek met BPD nuttig zou zijn, omdat er veel zorgen zijn over de termijnen en of de beloofde resultaten wel gerealiseerd zullen worden. Misschien helpt zo'n gesprek u om een duidelijker beeld te krijgen. Dus wat dat betreft zou ik zeker alle vragen die u heeft aan BPD stellen, zodat u gerustgesteld kunt zijn over de situatie met de nieuwe gasleidingen.
Komt er dan ook nog wel een, want volgens mij werd het voorstel toch gedaan, hè? Misschien is het goed om het nog een keer uitgebreider te bespreken. Gaat dat inderdaad gebeuren, los van wat ik ga doen?
Nou, dan kunnen we twee dingen doen, want ik ben niet bekend met de afspraak van komende vrijdag. Eén optie is dat u het gesprek komende vrijdag voert en mochten er daarna nog vragen overblijven, mogelijk ook richting andere partijen, dan blijft dat aanbod nog steeds staan. We kunnen op korte termijn iets organiseren met een bredere scope, een bredere insteek, of u zegt: "Nou, dan doe ik het liever in één keer goed en neem ik alles mee." Dan zorgen we ervoor dat ook andere partijen, zoals Altrecht, Four, de wijkagent en dergelijke, aansluiten en dan doen we het op een ander moment. Dat lijkt me dan aan u.
Dan zou ik voor het laatste kiezen, dus ik ga waarschijnlijk niet zelf die kant op op vrijdag. Maar dan moet het volgens mij in één keer gebeuren. Dat lijkt mij beter.
Ja, dank u. Aanvullend hierop lijkt het mij ook goed dat, wanneer er gesprekken met BPD zijn over dit soort onderwerpen en de raadsleden worden uitgenodigd, er sprake is van een brede uitnodiging en niet slechts een uitnodiging per fractie. Als een vraag wordt gesteld, zou er niet simpelweg gezegd moeten worden "sluit me aan". Ik denk dat het belangrijk is om een totaaloverzicht te hebben, zeker ook als het over het cultuurhuis gaat. Hoe zit het nou precies in elkaar? Wat kunnen we verwachten en wat kunnen de mensen daar verwachten? Dat is volgens mij de kernvraag van het geheel. Ik weet niet of BPD de enige is die daar antwoord op kan geven. Dus ik denk dat het goed is dat, als er dit soort overleggen zijn en het handig is als raadsleden daarbij zijn, er dan ook een brede uitnodiging voor uitgaat.
De uitnodiging is zeker zo bedoeld; dit is dan ook de aanleiding om deze twee vragen te stellen. Het is echter niet de bedoeling om alleen de vraagstellers de gelegenheid te geven.
Vragen? Die opmerking is al gemaakt. Klopt, ik heb hier ook nog iets staan: de zware horeca in de Dorpsstraat, meneer De la Porte, is beantwoord. Klopt. Gaan we over naar de vraagstelling? Nul.
Nou ja, het voorstel is voornamelijk bedoeld om de vele vragen die bij de Raad spelen te behandelen, hè? Deze vragen gaan deels over veiligheid en overlast, waar mevrouw Struik het over had. Ze gaan ook deels over voorzieningen die al dan niet beschikbaar kunnen komen in de periode dat er op de historische middenas nog geen ontwikkeling kan plaatsvinden, omdat er nog geen bestemmingsplan is goedgekeurd. Dus het gaat typisch om voorzieningen voor kunstenaars, maar er zijn ook allerlei andere functies die in dat gebied nu al aanwezig zijn of mogelijk worden. En het zou in die zin ook over de zaken kunnen gaan die in de vragen terugkwamen, bijvoorbeeld over wasvoorzieningen die op dit moment nog vervangen moeten worden. Nu zijn er heel veel verschillende onderwerpen waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn, en daarvoor een avond organiseren of een werkbezoek ter plekke plannen, dat is eigenlijk het aanbod, en wel aan de hele Raad. Meneer Bredie.
Heeft u ook behoefte aan voldoende dank? Ja, dank aan Bredius voor de vraagstelling en ter verduidelijking, dank aan de wethouder voor het antwoord. De vraag betreft de import van afval uit Rome. Relius van Nieuw Democratisch Zeist vraagt zich af of de bereidheid tot afvalscheiding niet ernstig beïnvloed wordt door het feit dat we hier vlakbij afval uit Rome scheiden. Wethouder Catsburg?
Het korte antwoord is nee, maar dat heb ik ook al aangegeven in de schriftelijke beantwoording. Nee, wij denken niet dat er enig verband bestaat tussen de twee zaken. De bereidheid in Nederland om afval te scheiden is groot en blijft groot. Dat heeft tot gevolg dat er inderdaad een overcapaciteit is bij de verbrandingsinstallaties. Deze willen natuurlijk toch draaien, en daarom wordt er afval geïmporteerd, wat overigens helemaal niet raar is, want 30 tot 40% van het afval dat verbrand wordt, is geïmporteerd. Het is gewoon een wereldmarkt.
Op dit moment hebben we overcapaciteit. Vanuit Den Haag zijn er gesprekken met de verbrandingsinstallaties om de capaciteit op termijn te verminderen. Maar goed, die installaties staan er ook niet voor slechts 5 jaar, maar voor 25 tot 30 jaar, dus daar moet je ook rekening mee houden. Die installaties leveren ook warmte, in dit geval aan Amsterdam, dus ze hebben ook daarin een rol. Wij zien het verband niet tussen de vrachtwagen of de trein die uit Rome komt en een verminderde bereidheid tot afvalscheiding bij onze inwoners. Sterker nog, uit de rapporten blijkt dat deze oplossing nog wel eens de meest milieuvriendelijke kan zijn voor het afval van Rome.