Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Voordat we overgaan tot de beantwoording van de raadsvragen, wil ik het hebben over de eerste vraag die door de SP is gesteld betreffende het aantal te bouwen woningen. Als ik me niet vergis, gaat deze over de gemeentewerf, toch, David Tompot? Specifiek deze vraag, nietwaar? In de beantwoording wordt er gesproken over de selectiecriteria die worden gehanteerd. De vraag is waar men aan moet denken bij deze criteria en of ze nog steeds de mogelijkheid bieden om ter plekke een woon-zorgcombinatie te realiseren, zoals het Knarrenhof. Ik denk dat, kijkend naar de situatie... Nee, wacht. Wethouder? Ja, ja, ja, wethouder, gaat u alstublieft verder.
Ja, dank u wel, voorzitter. Ten aanzien van het knappe hofje: het is de bedoeling dat er selectiecriteria worden opgesteld waarmee we kunnen bereiken dat er een buurt ontstaat die allerlei kenmerken heeft vergelijkbaar met het Knarrenhof. Wat wettelijk gezien niet mag, is dat je de criteria zo specifiek maakt dat er eigenlijk maar één aanbieder uit kan komen, namelijk het Knarrenhof. Dus in die zin moeten de criteria objectief zijn, zodat ook andere partijen daaraan mee kunnen doen. Het kan wel zo zijn dat, door de manier waarop de criteria uiteindelijk zijn opgesteld, het kan leiden tot een situatie waarin het Knarrenhof het project gaat uitvoeren. Maar het is niet zo dat we van tevoren de gunning aan het Knarrenhof kunnen toezeggen. Ik hoop dat ik hiermee de vraag voldoende heb beantwoord.
Ja, dank u wel, voorzitter. Dank u, wethouder, ook voor het antwoord. Dus ik begrijp in ieder geval dat er serieus gekeken wordt, met behulp van die selectiecriteria, naar uw vorm van een woonzorgconcept of wonen. Dat het in ieder geval niet om zuiver wonen gaat, zonder dat er iets van zorg bij komt kijken, zal ik maar zeggen. Wethouder...
Nou, zoals de Raad waarschijnlijk weet, zijn we ook bezig met een woonzorganalyse die zowel voor de korte als lange termijn een beeld geeft van wat we nodig hebben in Zeist. Het is juist een initiatief waarbij het ook mogelijk is om een woon-zorgcombinatie te realiseren. Ja, dat is zeker aantrekkelijk, dus we zullen bij het opstellen van de criteria daar ook zeker naar kijken. David, dan...
Naar aanleiding van de vragen die gesteld zijn over de parkeeroverlast bij de Keizershof, vraagt David zich af waarom het college aangeeft geen reden te zien om de komende twee jaar een onderzoek te doen in de Transvaalbuurt. Op welke gronden is die beslissing eigenlijk gebaseerd? Wethouder Catsburg, kunt u hierop antwoorden?
Ja, dank u wel. Nou, dank ook voor de vragen. Ik denk dat het goed is om een verduidelijking te geven. Het is niet zo dat we de komende twee jaar geen onderzoek willen doen. Er is een onderzoek uitgevoerd in het najaar van 2021 en toen is met de bewoners afgesproken dat we pas na twee jaar een nieuw onderzoek zouden doen, zodat we niet ieder halfjaar, bij wijze van spreken, bij de bewoners een peiling houden, omdat er een groep bewoners is die het wel graag wil. Dus in die peiling van najaar 2021 was 70% van de bewoners tegen betaald parkeren. Maar goed, het is nu bijna twee jaar later, hè? Nou ja, 2023 dus. Eind van dit jaar of begin volgend jaar zouden we dus opnieuw een peiling kunnen doen in de wijk over de behoefte aan betaald parkeren. Ons idee is overigens om te kijken, in onze gesprekken met andere wijken, of deze vraag ook wel eens naar voren komt, om te kijken of we dat bijvoorbeeld dan niet per wijk kunnen doen. Maar dat uiteraard wel per wijk. Dat we dan kijken of er nog meer wijken zijn waar dit speelt en dat we die dan ook gelijk meenemen in het onderzoek. Het zou kunnen zijn dat dat begin volgend jaar gaat spelen. Ik...
Voorzitter, dank u voor het antwoord van de wethouder. Begrijpt u dat er dit najaar een peiling zou kunnen komen? En zou de oplossing voor het betaald parkeren dan ook heel snel gerealiseerd kunnen worden, gezien de grote meerderheid van de bewoners dit nu echt wil vanwege de grote problemen met parkeren? Kan dat dan heel snel daarna geregeld worden?
Nou, ik heb geen idee hoe snel het kan. Ik denk dat het eerst verstandig is om af te wachten wat uit de peiling komt, aangezien in 2021 70% tegen was. Nou ja, misschien is nu inderdaad een groot deel voor; het zou kunnen. Maar als het grootste deel voor is, dan gaan we natuurlijk met voortvarendheid te werk om dat te realiseren.
Op dit punt, ja, dank u wel, voorzitter. Misschien heb ik een aanvullende vraag. Heeft het college ook zicht op de problematiek in de omliggende straten en wijken? Omdat wij merken dat het gewoon echt een probleem is. Het is nijpend. Mensen komen niet voor niets naar een politiek spreekuur om daarover te spreken. Dan kunnen we wel zeggen: "Ja, twee jaar geleden is afgesproken dat we ons daaraan houden." Maar volgens mij verandert de situatie met de dag. Ik weet niet of u wel eens in die buurt komt. U fietst veel, ik rij veel met de auto, ik kom er ook wel bij mensen op bezoek. Nou, ik kan beter de auto thuis laten en toch op de fiets gaan. Dus misschien is dat wel zo handig, maar buiten dat...
Fluitman, ja, precies. Dus een beetje zelfkennis is ook belangrijk. Maar stel bijvoorbeeld dat je je inzet voor de gemeenteraad en je wilt in je wijk parkeren, maar je kunt niet in de wijk parkeren, dan is dat ook heel vervelend. Er zijn echt situaties, zoals die Nijpels heeft ervaren, waarbij actie ondernomen moet worden. Ik denk dat het heel goed is om op korte termijn daadwerkelijk actie te ondernemen. Wellicht ter verduidelijking op de vraag van de heer Tompot: wanneer verwacht u dat u ook echt actie onderneemt, wethouder?
Gezien onze toezegging aan de inwoners, zullen wij zeker niet voor najaar 2021 met dit project starten. In het najaar zullen wij echter het traject opstarten naar aanleiding van dit signaal. Ook de signalen die u noemt, zijn ons bekend en wij zullen daarom een peiling uitvoeren. Ter...
Ter afronding is het een spijtige constatering dat u zegt: "Oké, we hebben een toezegging gedaan aan de inwoners en daar houden we ons aan," terwijl u ook weet dat de situaties op dit moment veranderen. Deze situaties vragen om een snel ingrijpen, en dus ja, wij zullen overwegen om daar een motie over in te dienen om iets sneller te handelen dan alleen vast te houden aan de toezegging die ooit is gedaan. Want dan blijven we doen wat we altijd hebben gedaan, maar kijken we niet naar de huidige situatie. Ik denk dat het ook heel belangrijk is om te luisteren naar de mensen die hier zijn geweest om in te spreken. Dank u, voorzitter.
Het enige wat ik kan zeggen, is dat wij als gemeente een toezegging hebben gedaan aan in ieder geval de inwoners die gepeild zijn, waarvan toen 70% tegen betaald parkeren was. Dus in die zin, ja, er zijn altijd inwoners die voor betaald parkeren zijn en ik begrijp de problematiek en dat zij graag zo snel mogelijk een nieuwe peiling willen, in de hoop dat er dan een grote meerderheid van voorstanders zal zijn. Maar ik denk dat het vanuit ons in ieder geval verstandig is om ons aan ons woord te houden en te wachten tot de twee jaar voorbij zijn.