- Joyce Langenacker - Voorzitter
- David Tompot - SP
- Hanny Roelofsen - Seyst.nu
- Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
- Walter van Dijk - Wethouder
- Alexander Pieters - VVD
- Freerk André de la Porte - D66
- Bianca Osinga-Tamming - Onafhankelijk raadslid B. Osinga-Tamming
- Falco van 't Riet - GroenLinks
- Marcel Fluitman - CDA
Zeist zet niet versneld in op verduurzaming gemeentelijke woningen
Motie voor snellere verduurzaming van 23 gemeentelijke woningen in Zeist verworpen ondanks oproep tot proactieve aanpak.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST – De gemeenteraad van Zeist heeft een motie verworpen die het college opriep om versneld 23 gemeentelijke woningen met een energielabel E of lager te verduurzamen. De motie, ingediend door David Tompot (SP) en Hanny Roelofsen (Seyst.nu), stelde dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft in het behalen van duurzaamheidsdoelen en dat huurders niet onevenredig belast moeten worden met de kosten van verduurzaming.Tijdens het debat benadrukte Tompot dat de gemeente "proactief aan de slag moet gaan met de verduurzaming van de gemeentelijke woningdienst." Hij pleitte ervoor dat de gemeente zelf langs gaat bij de bewoners om te kijken wat er aan gedaan kan worden, in plaats van te wachten tot inwoners zelf aankloppen.
Roelofsen voegde toe dat de gemeente een "morele verplichting heeft waar mogelijk bij te dragen aan de gezondheid van haar huurders." Ze benadrukte dat de gemeente actief inwoners moet benaderen met goede voorlichting over verduurzaming.
De motie werd echter ontraden door het college. Wethouder Van Dijk gaf aan dat de gemeente bij de verduurzaming dezelfde lijn volgt als woningcorporaties en dat er al een maatwerkoplossing geboden wordt aan huurders die willen verduurzamen. Hij benadrukte dat de gemeente zich richt op het maken van de grootste maatschappelijke impact en dat de 23 woningen "Alleen om historische redenen nog steeds eigendom zijn" van de gemeente.
De VVD, vertegenwoordigd door de heer Pieters, stelde dat de motie een probleem aankaart dat niet bestaat, aangezien de gemeente al maatwerk levert. André de la Porte (D66) sloot zich hierbij aan en vroeg zich af waarom bewoners niet naar het steunpunt gaan dat al voorzieningen biedt voor verduurzaming.
Met 7 stemmen voor en 25 tegen werd de motie verworpen. De gemeente Zeist zal dus niet versneld inzetten op de verduurzaming van de betreffende gemeentelijke woningen.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Zeist heeft op 28 mei 2024 een motie besproken over het versneld verduurzamen van 23 gemeentelijke woningen met een energielabel E of lager. De motie constateert dat de gemeente geen prioriteit geeft aan deze verduurzaming en dat huurders zelf voor de kosten opdraaien. De raad overweegt dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft in het behalen van duurzaamheidsdoelen en dat het versneld verduurzamen van deze woningen andere inwoners kan stimuleren hetzelfde te doen. Daarnaast worden huurders nu onevenredig belast met de kosten van verduurzaming.
De motie verzoekt het college om proactief te werk te gaan en samen met de huurders te kijken naar mogelijke en makkelijk te realiseren verduurzamingsmaatregelen. Daarbij moet een aanbod worden gedaan voor basisvoorzieningen zonder dat de huurlasten stijgen, een aanpak die ook bij woningcorporaties gebruikelijk is. Tot slot vraagt de motie het college om de raad te informeren over de resultaten van deze aanpak. De indieners van de motie zijn David Tompot van de SP Zeist en Hanny Roelofsen van Seyst.nu.