Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 03-10-2023, Vergadering Raad 03-10-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Ernst van Splunter - VVD
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Wouter Catsburg - Wethouder

Zeist zet in op klimaatadaptatie met nieuwe hemelwaterverordening


In een poging om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden, heeft de gemeente Zeist een nieuwe hemelwaterverordening aangenomen. Deze verordening moet wateroverlast en droogte tegengaan door nieuwbouwprojecten te verplichten tot het aanleggen van hemelwaterberging.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft groen licht gegeven voor een nieuwe hemelwaterverordening, die als doel heeft de gemeente weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. De verordening, die aansluit bij het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan en de Omgevingswet, werd tijdens een recent debat door alle partijen gesteund.

"De afgelopen jaren hebben we in onze gemeente langdurige periodes van droogte ervaren, maar ook weken waarin het water met bakken uit de lucht kwam," zei de heer Van Splunter van de VVD. "Deze verordening geeft ons meer armslag om hiermee om te gaan."

De verordening verbiedt het lozen van hemelwater en grondwater op mechanische rioleringssystemen bij nieuwbouwprojecten, tenzij er een ontheffing wordt verleend door het college. Dit moet schade aan gebouwen, infrastructuur en natuur voorkomen en biedt duidelijkheid aan ontwikkelaars.

GroenLinks toonde zich ook verheugd over het voorstel. "Het is belangrijk om schade aan de natuur te voorkomen en bij te dragen aan klimaatadaptatie," aldus de heer Van Vliet. "Regenwater is niet bedoeld om in het riool te verdwijnen."

Er waren echter ook vragen over de uitvoering van de verordening. De heer Lucas van Meijs vroeg zich af over de financiële dekking voor maatregelen zoals groene daken. "Gaan we daar actief, net zoals bij de regentonnen, als gemeente ook actie op doen om die stimulans nog verder te brengen?"

Nieuw Democratisch Zeist uitte zorgen over de effectiviteit van de verordening en de noodzaak van een integrale aanpak. "Deze verordening is een druppel op de gloeiende plaat," zei de heer Bredius. Hij vroeg het college om bevestiging dat de verordening tot doel heeft de grondwaterstand te verbeteren en daarmee de biodiversiteit.

Wethouder Catsburg beantwoordde de vragen en benadrukte dat de regeling niet primair bedoeld is om het grondwaterpeil te verhogen of te verlagen. "Dat is de taak van de HSR," zei hij, verwijzend naar de recente plannen van het waterschap om het grondwaterpeil te verhogen.

Met de nieuwe verordening hoopt Zeist een stap voorwaarts te zetten in de strijd tegen klimaatverandering. De verordening moet voor 1 januari 2024 vastgesteld zijn en zal in 2026 geëvalueerd worden. "Laten we vooral onze focus houden op de kwaliteit van ons drinkwater en de mate waarin we ons hemelwater kunnen afvoeren," concludeerde André de la Porte van D66.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting: De gemeente Zeist stelt een nieuwe hemelwaterverordening voor om beter om te gaan met klimaatverandering en de gevolgen daarvan, zoals wateroverlast en droogte. De verordening verplicht de aanleg van hemelwaterberging bij nieuwbouwprojecten en verbiedt het lozen van hemelwater en grondwater op mechanische rioleringssystemen. Uitzonderingen zijn mogelijk via een ontheffing van het college. De verordening sluit aan bij het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan en de Omgevingswet en ondersteunt bestaande initiatieven voor klimaatadaptatie in de gemeente. De belangrijkste argumenten voor de verordening zijn het voorkomen van schade aan gebouwen, infrastructuur en natuur, het bieden van duidelijkheid aan ontwikkelaars, en het in lijn zijn met eerdere besluiten en plannen. Er zijn echter ook risico's en kanttekeningen, zoals de uitdaging van handhaving bij nieuwbouw en de ongeschiktheid van sommige locaties voor lokale hemelwaterverwerking. Financieel heeft de verordening geen directe gevolgen voor de gemeente, maar ontwikkelaars en bouwers zullen de kosten voor de realisatie van hemelwaterberging moeten dragen. Juridisch gezien wordt het verwerken van hemelwater op eigen terrein verplicht gesteld. Communicatie over de verordening is beperkt, aangezien de impact op de samenleving klein is. De verordening moet voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 vastgesteld zijn, zodat deze automatisch opgenomen wordt in het omgevingsplan. Een evaluatie is gepland voor 2026. De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.

Documenten