Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 22-05-2025, Vergadering Ronde Tafel Procesvoorstel ambitie op participatie 22-05-2025
Met elkaar in debat zijn
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • Ernst van Splunter - VVD

Zeist zet in op versterkte participatie: "Geen kleurplaat, maar een leeg vel"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Zeist werkt aan een ambitieus plan om de participatie van haar inwoners te versterken. Dit in voorbereiding op de nieuwe wet 'Versterking participatie op decentraal niveau', die vanaf 2027 een participatieverordening verplicht stelt. Het doel is een participatieproces te ontwikkelen dat past bij de stijl van Zeist en de doorontwikkeling van participatie stimuleert.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Zeist werd het raadsvoorstel "Ambitie op participatie Zeist" besproken. Dit voorstel richt zich op het versterken van de participatie binnen de gemeente, met als doel een participatieproces te ontwikkelen dat aansluit bij de lokale stijl en de doorontwikkeling van participatie stimuleert. Het voorstel omvat onder andere het opstellen van een ambitieformulering, een verrijkt Handvat Participatie Zeist, en een advies voor een globale participatieverordening.

Burgemeester Joyce Langakker, die het voorstel presenteerde, benadrukte het belang van een participatieproces dat niet alleen de politiek en het bestuur, maar ook de samenleving en de gemeentelijke organisatie betrekt. "We willen niet dat inwoners het gevoel hebben dat ze alleen maar binnen de lijntjes mogen kleuren," aldus Langakker. "We streven naar een open dialoog waarin iedereen zich gehoord voelt."

Tijdens het debat kwamen ook insprekers aan het woord, waaronder Michel Lanters, inwoner van Zeist. Hij sprak zijn waardering uit voor de ambities van de gemeente, maar uitte ook kritiek op de huidige participatiepraktijken. "De gemeente Zeist wil geen participatie van haar inwoners door in een voortraject besluiten te maken zonder participatie van alle partijen," stelde Lanters. Hij pleitte voor een participatieproces dat begint met een leeg vel, waarbij initiatiefnemers en direct belanghebbenden samen invulling geven aan plannen.

Willem Goris van de Belangenvereniging Huis ter Heide onderschreef de doelstellingen van het voorstel, maar wees op de moeizame doorvertaling van inzichten uit de samenleving naar besluitvorming. "Het lijkt alsof na de verzameling van opvattingen uit de samenleving, deze niet altijd voldoende bruikbaar verwerkt worden," aldus Goris. Hij pleitte voor een evaluatie van eerdere participatieprocessen om te leren van het verleden.

De gemeenteraad zal op 12 juni verder debatteren over het voorstel, tenzij de fracties na hun overleg op 3 juni anders besluiten. Het uiteindelijke doel is om in 2026 een participatieverordening vast te stellen die recht doet aan de wensen en behoeften van de inwoners van Zeist.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel "Ambitie op participatie Zeist" richt zich op het versterken van participatie binnen de gemeente Zeist in voorbereiding op de nieuwe wet 'Versterking participatie op decentraal niveau', die vanaf januari 2027 een participatieverordening verplicht stelt. Het doel is om een participatieproces te ontwikkelen dat past bij de stijl van Zeist en dat de doorontwikkeling van participatie stimuleert. Het voorstel omvat het opstellen van een ambitieformulering, een verrijkt Handvat Participatie Zeist, en een advies voor een globale participatieverordening. Het proces richt zich op culturele ontwikkeling, reflectie en experiment, en benadrukt de wisselwerking tussen samenleving, politiek, bestuur en organisatie. Er wordt een budget van 70.000 euro begroot voor dit proces, dat grotendeels binnen de bestaande programmabegroting kan worden opgevangen. Het participatieproces bestaat uit drie stappen: ontmoeting en gesprek, reflectie en evaluatie, en het daadwerkelijk aan de slag gaan met participatie. De uitkomsten van dit proces zullen bijdragen aan de vaststelling van de participatieverordening door de nieuwe raad in 2026.

Documenten