- Marco Huijben - VVD
- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
- Marcel Fluitman - CDA
- Alexander Pieters - VVD
- Falco van 't Riet - GroenLinks
- Gerard van Vliet - GroenLinks
- Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
- Hanny Roelofsen - Seyst.nu
- Angèle Welting - Wethouder
Kritiek op bouwplannen Bunsinglaan: "Een historische blunder"
De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. heeft stevige kritiek geuit op het 'Rv Bestemmingsplan Reparatieplan Bunsinglaan 13 en 17'. Het plan, dat voortvloeit uit een uitspraak van de Raad van State, maakt de bouw van drie woningen mogelijk op Bunsinglaan 13. De stichting pleit voor een natuurinclusieve benadering en roept op tot een integrale visie voor het Kromme Rijn gebied.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat over het bestemmingsplan voor Bunsinglaan 13 en 17 in Zeist, uitten verschillende belanghebbenden hun zorgen. De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. en andere betrokkenen, zoals de werkgroep Natuurlijk Zeist West, benadrukten dat de bouw van drie woningen op Bunsinglaan 13 een gemiste kans is voor een duurzame gebiedsontwikkeling. "Dit is een planologische fout en zelfs een historische blunder," aldus Sierd de Vos van de werkgroep biodiversiteit.De stichting en andere sprekers wezen op de noodzaak van een integrale aanpak die aansluit bij bredere gebiedsontwikkelingen, zoals de 'Groen groeit mee-pilot Kromme Rijn Corridor'. Ze benadrukten dat het huidige plan niet bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit en dat het in strijd is met het Landschapsontwikkelingsplan en andere regionale initiatieven.
Wouter van der Grift, eigenaar van Bunsinglaan 13, verdedigde het plan door te wijzen op de noodzaak van een nieuwe bestemming na het verbod op nertsenhouderij. "Ik ben geen projectontwikkelaar, maar wil hier met mijn gezin blijven wonen. De bouw van de woningen is voor ons een noodzakelijke stap," verklaarde hij.
De discussie over een mogelijke grondruil tussen de eigenaren van Bunsinglaan 13 en 17 kwam ook aan bod. Hoewel er in het verleden gesprekken zijn geweest, is er geen overeenstemming bereikt. De gemeente Zeist heeft aangegeven dat er geen actieve rol is voor hen in de aankoop van de grond, mede omdat de provincie Utrecht geen interesse heeft getoond in aankoop met UPLG-gelden.
De wethouder benadrukte dat er wel degelijk regie is gevoerd in het proces en dat er aanpassingen zijn gedaan om de landschappelijke inpassing te verbeteren. "We hebben gekeken naar de beste haalbare optie binnen de gegeven kaders," aldus de wethouder.
Het debat eindigde zonder directe oplossing, maar met de toezegging van de gemeente om de chronologie van de gesprekken over de grondruil nader toe te lichten. Het voorstel zal verder worden besproken tijdens een geplande raadsvergadering op 19 november.
Samenvatting van het voorstel
De Stichting Milieuzorg Zeist e.o. heeft een inspraakreactie gegeven op het 'Rv Bestemmingsplan Reparatieplan Bunsinglaan 13 en 17'. Het plan is een gevolg van een uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan Buitengebied Zeist Zuid-West 2018, waarbij nieuwe ontwikkelingen op de percelen Bunsinglaan 13 en 17 mogelijk werden gemaakt. De stichting is kritisch over het proces en de uitkomst, met name de bouw van drie woningen op Bunsinglaan 13. Ze zien het als een gemiste kans dat er geen integrale oplossing is gezocht die aansluit bij bredere gebiedsontwikkelingen zoals de 'Groen groeit mee-pilot Kromme Rijn Corridor'. De stichting pleit voor een meer natuurinclusieve en duurzame benadering van het buitengebied van Zeist en vraagt om te wachten op een integrale visie voor het Kromme Rijn gebied voordat er een besluit wordt genomen.